Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


INNOIREA, MODERNIZAREA SI DIVERSIFICAREA SORTIMENTELOR DE MARFURI

Merceologie+ Font mai mare | - Font mai micInnoirea, modernizarea si

diversificarea sortimentelor de marfuri

1. Consideratii generaleIn conditiile actuale ale pietei interne si internationale, produsul trebuie sa fie definit in stransa legatura cu conceptul de marketing. Conform acestui concept, produsul reprezinta ansamblul elementelor ce genereaza cererea exprimata de consumator pe piata. Aceasta depinde atat de creatia inginereasca, cat si de prezentarea produsului, de canalele de distributie, pretul, calitatea, prestigiul pe care-l ofera utilizatorului etc.

De aici rezulta, ca conceptia, proiectarea, realizarea unui produs trebuie efectuate in concordanta cu cerintele marketingului, astfel produsul trebuie insotit de un program complex privind lansarea si comercializarea sa pe piata. In acest context apare necesitatea definirii produsului nou.

Este foarte dificil de a defini produsul nou, deoarece sunt foarte diferite criteriile prin care de diferentiaza un produs nou de un produs denumit generic nou in sfera de productie si in cea comerciala. Astfel, cele mai utilizate criterii sunt: tipul de nevoi pentru care este destinat, nivelul modificat al calitatii reflectat in gradul de satisfacere al nevoilor si caracteristicile tehnice ale produsului, inclusiv modul de ambalare.

Se poate astfel afirma, ca putem vorbi despre un produs nou, daca acesta aduce pe piata cel putin un element util nou, cum ar fi: o noua compozitie chimica, un principiu de functionare nou, o tehnica (reteta) de fabricatie noua, un model nou, eventual realizat intr-un stil nou.

Cei care cu adevarat tind spre o pozitie solida pe o piata, investesc in innoirea, modernizarea si diversificarea produselor.

Innoirea cuprinde: modernizarea, innoirea totala si diversificarea sortimentului.

Modernizarea presupune, inainte de toate, reproiectarea si redimensionarea produselor cu respectarea stricta a cerintelor de rezistenta, confort, estetica, valoare nutritiva etc., tinand seama si de principiile utilizarii.

Innoirea totala (diversificarea pe verticala) urmareste inlocuirea produselor vechi cu produse complet noi, aceasta are la baza aducerea pe piata a unor produse noi cu caracteristici de calitate noi, cu o valoare de intrebuintare imbunatatita, cu principii de functionare noi, care asigura performante superioare.

Diversificarea propriu-zisa (diversificarea pe orizontala) presupune largirea sortimentului de produse fara aducerea unor elemente noi, remarcabile, in ceea ce priveste compozitia chimica, performantele sau principiul de functionare al produsului. Aceasta de fapt este o innoire de sortimente.

Unii autori definesc si a treia cale de diversificare, denumita colaterala (de granita), care conduce la completarea sortimentului prin valorificarea unor resurse de materii prime disponibile din categoria materialelor refolosibile si recuperabile.

Principalele etape pe care trebuie sa le parcurga o firma pana la lansarea unui produs nou sau innoit sunt (dupa I.M.Juran):

cercetarea stiintifica:

calculele tehnico-economice si comerciale;

proiectarea si intocmirea documentatiei tehnice;

stabilirea tipodimensiunilor si specificatiilor;

proiectarea procesului de fabricatie;

asigurarea unor materii prime corespunzatoare;

achizitionarea unor utilaje performante;

asigurarea unor aparate de masura performante;

organizarea procesului de productie;

controlul procesului tehnologic;

controlul final al produselor;

desfacerea produselor;

activitatile de service la beneficiar;

reluarea cercetarilor pentru innoirea si diversificarea productiei.

Toate aceste etape includ promovarea factorilor care asigura calitatea: materii prime, calificarea personalului, tehnologie, management, mediu.

In etapa actuala avem de-a face cu accelerarea foarte pronuntata a schimbarilor privind sortimentul industrial. Cu cat produsele solicita o tehnica mai avansata, durata de viata pe piata scade la valori tot mai mici. Produsele electronice sunt innoite astfel dupa 1,5-2 ani, in unele cazuri si mai des, iar in cazul computerelor innoirea se face la un interval chiar mai mic, de aproximativ 5-7 luni.

Realizarea produsului nou sau innoit porneste de la studiul pietei, in speta de la activitatea de marketing in general, deci, trebuie determinat care este succesul la care se poate astepta produsul, care este calitatea si pretul cel mai agreat de consumator. Cercetarea stiintifica se bazeaza pe studiul literaturii si a produselor din tara si strainatate si scoate in evidenta nivelul calitativ atins pe plan mondial si solutiile adoptate.

Pentru protectia produselor noi solutiile constructive care prezinta noutate pe plan mondial se breveteaza. Este important ca productia poate incepe inaintea adoptarii brevetului.

Calculele tehnico-economice si comerciale analizeaza produsul fata de etaloane si cauta atingerea unui raport calitate-pret superior fata de acestea.

Prin proiectare se stabileste calitatea produsului. Produsul trebuie realizat pe cat posibil cu repere standardizate, deoarece utilizarea acestora reduce pretul si asigura o mentenabilitate buna.

Se realizeaza prototipul si se proiecteaza fluxul tehnologic, pe baza prospectelor utilajelor achizitionate.

Urmeaza omologarea stiintifica a procesului de fabricatie, care trebuie sa permita o monitorizare permanenta a calitatii si eliminarea tuturor rebuturilor nerecuperabile.

Calitatea produsului se asigura prin controlul riguros al materiilor prime. Dupa reglarea utilajelor se realizeaza seria zero. Produsele se supun la un control final foarte riguros cu scopul de a detecta sursele de noncalitate si de a le elimina.

Deci, prin innoire si diversificare poate fi modificata forma produselor, a ambalajelor, dar este esential ca prin innoire si diversificare trebuie marita valoarea de intrebuintare a produselor.

Costurile si efectele diversificarii si innoirii trebuie corelate cu efectele economice urmarite. Prin diversificare si innoire trebuie obtinuta o rata a profitului mai mare decat cea pe care intreprinderea o obtinea fara aceste actiuni, adica programul de innoire trebuie orientat spre profit.

2. Inovarea tehnologica ca mijloc de realizare

a innoirii si diversificarii sortimentale

Orice firma va putea sa se impuna pe piata si sa-si consolideze pozitia ocupata numai prin adoptarea unor masuri de imbunatatire a ofertei sale, in special prin diversificarea sortimentului oferit si mai ales prin lansarea pe piata a unor noi produse, care sa satisfaca cerintele in continua evolutia a pietei. Geneza tuturor produselor si tehnologiilor existente sunt rezultatul unor cercetari facute fie de cercetatori din domeniul cercetarii fundamentale, fie de cei din cercetarea aplicativa.

Pornind de la aceasta, tezele de principiu in orice abordare a problemei inovarii sunt urmatoarele:

inovarea tehnologica este un factor critic pentru supravietuirea si dezvoltarea celor mai multe din intreprinderile industriale si nu ar trebui lasata la voia intamplarii;

resursele destinate inovarii tehnologice pot fi justificate intr-un anumit moment numai daca au drept efect realizarea in continuare a obiectivelor organizatiei;

analiza inovarilor tehnologice din trecut dezvaluie un numar de factori, din care toti apar prezenti in multe din succese;

se poate elabora un mod de abordare si de intelegere conceptuala a proceselor din cadrul activitatii de inovare;

luarea de decizii imbunatatite si obtinerea unui profit mai mare ca urmare a investitiei ar trebui sa constituie efectul activitatii constiente de aplicare in practica a conceptelor.

Orice analiza a procesului inovational in domeniul produselor si tehnologiilor contine obligatoriu aprecieri asupra evolutiei in general a inovatiei tehnice in legatura directa cu fenomenul creatiei stiintifice si tehnice, precum si cu prognoza tehnologica.

Pornind de la aceste aprecieri, se poate afirma, ca procesul inovational, atat in cazul produselor, cat si in cazul tehnologiilor, reprezinta un important punct de pornire in analiza activitatilor oricarei organizatii economice.

Pentru a se face inovare intr-o intreprindere, trebuie sa existe obligatoriu un set minim de premise, ce vor garanta succesul acestei activitati si implicit a rezultatelor activitatii de cercetare-dezvoltare. Acest set trebuie sa contina urmatoarele premise:

existenta unor necesitati clar exprimate pe piata, dublate de orientarea efortului de inovare catre satisfacerea acestor nevoi identificate prin intermediul unei interfete piata-organizatie;

existenta mijloacelor susceptibile de a putea fi puse la dispozitie pentru realizarea activitatilor de cercetare-dezvoltare, inovare, mai ales sursele de finantare;

existenta unui personal cu o pregatire corespunzatoare, un adevarat colectiv de lucru, cu experienta si capacitate de acumulare de noi cunostinte;

accesul facil la toate sursele de informatie necesare activitatii complexe de cercetare si inovare.

Existenta acestor premise asigura doar cadrul necesar pentru o activitate de inovare de succes, ele trebuind sa fie insotite de o corecta punere a lor in valoare. Practic este greu sa se stabileasca unde se sfarseste cercetarea si unde incepe aplicarea industriala.

Pentru ca o activitate de inovare sa aiba un rezultat valorificabil, prin fabricarea de produse care sa asigure un succes pe piata, trebuie sa se tina cont de o serie de factori ce influenteaza direct procesul inovational:

imbinarea activitatii de cercetare-dezvoltare cu cea de marketing - orientarea spre piata;

integrarea activitatii de cercetare-dezvoltare in cadrul obiectivelor de ansamblu ale organizatiei;

selectarea eficienta a proiectelor si existenta unui sistem corect de evaluare;

conducerea si controlul eficient al proiectului;

sursa de idei creatoare;

organizatie receptiva la inovare;

antrenarea uneia sau mai multor persoane in procesul de creatie-inovare.

Un proces de inovare, implicit unul dedicat innoirii si diversificarii sortimentale, bine fundamentat si realizat, poate asigura unei organizatii succesul si imaginea care sa o impuna in fata partenerilor si mai ales a concurentilor, intr-un mediu atat de complex si de dinamic in continua evolutie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2481
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved