Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Industria bauturii Coca-Cola

Merceologie+ Font mai mare | - Font mai micIndustria bauturii Coca-Cola

IntroducereCompania Coca-Cola este o companie producatoare de bauturi nealcoolice si conducatorul de plan mondial al vanzarilor de bauturi nealcoolice. Coca-cola produce si distribuie mai multe sortimente de bauturi in Statele Unite ale Americii si pe plan international. De asemenea, compania produce si comercializeaza mai multe sortimente de sucuri de fructe si alte bauturi negazoase. Compania Coca-Cola este stabilita in Atlanta, Georgia.

Bauturile nealcoolice Coca-Cola cuprind mai multe feluri de produse:

Coca-Cola (cunoscuta si sub numele de Coke)

Coca Cola dietetica

Tab

Sprite

Fanta

Fresca

Mello Yello

berea de radacini Barq

Bauturile negazoase ale companiei cuprind

sucul de fructe Minute Maid

bautura pentru sportivi PowerAde

ceaiul rece Nestea

Compania Coca-Cola are un venit anual de 18.813 milioane de dolari (locul 81) si un venit de 3.533 de milioane de dolari, intreaga afacere fiind condusa de un numar de 29.500 de angajati. Expertii evalueaza aceasta companie la peste 30.000 de milioane de dolari.

Perioada timpurie

Coca-Cola isi are originile din anul 1886 cand John Penberton, un farmacist din Atlanta, licentiat in medicina, a creat o bautura din apa carbonata, zahar, cofeina si extract din nucile de Kola din Africa si frunzele de coca. Pemberton a folosit-o ca o apa tonica a creierului si nervilor in farmacii. Deci, a gasi aceasta bautura a fi atat medicinala, cat si racoritoare, si de aceea a cautat a o comercializa. La inceput, vanzarile erau de noua sticle pe zi.

Bibliotecarul sau, Frank M. Robinson i-a sugerat numele de Coca-Cola dupa cele doua extracte din ingrediente si, de asemenea, a scris numele produsul intr-ul stil aparte. Aceste stil este folosit si in ziua de astazi, el nefiind schimbat. Pemberton si Robinson ai fost si primii care au inventat un slogan si anume "Delicios si Revigorant".

Din pacate, Pemberton era bolnav si nu a apucat a vedea succesul de care s-a bucurat produsul inventar de el. In primii ani de vanzare a bauturii, ei si partenerii sai nu au castigat decat 50 de dolari. In anul 1888, Pemberton a vandut doua treimi din afacerea sa pentru a acoperi pierderile si a tine compania pe linia de plutire. Mai tarziu, in acelasi an, acesta a murit si Asa Candler, un farmacist din Atlanta ce detinea un depozit de medicamente, a achizitionat un profit de 2.300 de dolari in anul 1891. anul urmator, Candler si fratii sai, John si Frank Robinson si inca doi asociati au format compania Coca-Cola.

Dezvoltarea in etapa timpurie

In anul 1893. Candler a inregistrat "Coca-Cola" ca fiind marca companiei autorizata. Drept raspuns a unei posibile crestere a pericolului creat de cocaina prezenta in bautura, el a redus cantitatea de coca din pana la atat cat aceasta este doar ca o urma in batura. Totusi, el a pastrat unele urme de extract de coca in Coca-Cola pentru a nu se pierde corectitudinea din denumirea de descrie bautura. Candler a obtinut autorizatia numai pentru numele bauturii, nu si pentru producerea siropului, adica baza bauturii continand ingredientele, mai putin apa carbonata. El si-a inchipuit ca prin pastrarea bauturii in aceasta formula a permis companiei de a o deosebit de imitatii pe cale legala. Au existat si alte companii care au produs bauturi gazoase facute din extracte de nuci de kola si nuci de cola. In mod special, exista compania Pepsi-Cola care este principalul concurent pe piata de cateva decenii.

In anul 1892, Candler a cheltuit mai mult de 11.000 de dolari pentru prima ca campaniei publicitara. Sloganul companiei Coca-Cola a aparut in toata tara, pictat ca o pictura murala pe pereti, prezentat pe postere si izvoare gazoase unde bautura era servita. Era tiparita din zone cum ar fi piete comerciale de la mare departare de Atlanta, pe simple articole de gospodarie, calendare si pahare de baut. In plus, Candler a fost prima persoana care a folosit taloane pentru a castiga cumparatori pentru vreun produs. El a distribuit fluturasi prin care oferea pahare cu Coca-Cola gratis celor care ii vizita farmacia.

In anul 1894, compania Coca-Cola a deschis prima fabrica de producere a bauturii Coca-Cola inafara Atlantei si anume in Dallas, Texas. In acelasi an, un proprietar al uni magazin de dulciuri din Vicksburg, Mississippi, a pus Coca-Cola in sticle si atsfel a produs prima sticla de Coke. La inceput, a fost vanduta numai in zonele cu izvoare de apa gazoasa. Pana in anul 1895, bautura a fost vanduta in toate statele si teritoriile din Statele Unite ale Americii.

In anul 1899, avocatii Benjamin Thomas si Joseph Whitehead din Chattanooga, Tennessee au cumparat exclusiv dreptul de distribui siropul de Coke in sticle prin toata tara la pretul de numai un dolar sticla. Acum, Candler a obtinut putin profit din imbuteliere si era mai mult decat bucuros sa reuseasca a-si vinde parte lui de companie. Oricum, prin contract, Candler avea dreptul de a retrag drepturile de imbuteliere daca calitatea sticlei nu era destul de inalta. Datorita diferentelor de folosire a timpului si a banilor, Thomas si Whitehead si-au incheiat asocierea cu putin timp dupa inceput. In anul 1890, Thomas a luat dreptul de imbuteliere pentru Coasta de nord-est si vest. Whitehead a primit sprijinul financiar de la afaceristul John Lupton si cei doi ai format Compania de Imbuteliere Dixie Coca-Cola din Atlanta. Ei avea drepturile de imbuteliere pentru sud-est, curand, au castigat si drepturile pentru sud-vest si vest. Compania lor a stabilit un extins sistem de imbuteliere privilegiat ce exista si astazi.

In anul 1915, compania Root Glass (paharul de radacina) a creat conturul unei sticle de Coke, design-ul fiind bazat pe curbura unei seminte de coca. Design-un sticlei a devenit marca companiei Coca-Cola pentru tot in lume. In acelasi an, Candler s-a retras din companie, lasand partea sa mostenire copiilor sai si apucandu-se de politica. El a fost ales primat al Atlantei in 1916.

In anul 1919, familia Candler a vandut compania afaceristului Ernest Woodruff din Columbus, Georgia pentru 25 de milioane de dolari. Fiul lui Woodruff, Robert, a fost ales presedintele companiei in 1923. Robert Woodruff a fost un presedinte competent si a implicat mai mult resursele companiei in cercetarile de piata decat in fabricarea bauturii. Doua noi slogane au fost dezvoltate:

"Pauza care improspateaza" - 1929

"Este lucrul real" - 1941

Dezvoltarea din timpul razboiului

Din timpul celui de-al doilea razboi mondial (1939-1945), Woodruff a sprijinit prin publicitate o imagine populara a bauturii Coke in Statele Unite ale Americii prin promisiunea ca a sa companie va furniza Coke fiecarui soldat american. Oricum, compania nu s-a limitat numai la a incheia afaceri de i-ar creste succesul in America. In anii dinaintea razboiului, intre anii 1930 - 1936, a dezvoltat o filiala a companiei in Germania ce a continuat si in timpul razboiului. Si-a creat o imagine ca o companie de origine germana si a permis germanilor de a produce, in regim de secret, ingredientele bauturii in propriile fabrici. In anul 1941, presedintele companiei germane, Max Keith a dezvoltat bautura gazoasa de portocale Fanta aromata. De asemenea, a reusit ca toate ingredientele bauturii sa fie produse in Germania. Eforturile din timpul razboiului a companiei Coca-Cola a ajutat extinderea companiei de piata mondiala, ce-i drept, cu un suport economic din partea guvernului Statelor Unite. Pana la finele razboiului in 1945, au fost stabilite 64 de uzine de imbuteliere de peste ocean. In acelasi an, compania a inregistrat porecla in termeni populari - Coke - ca fiind una autorizata.

Dezvoltarea de dupa razboi

In anul 1955, Robert Woodruff s-a retras din scena afacerilor. Candler si Woodruff sunt amintiti ca cele mai importante persoane in dezvoltarea timpurie a companiei, amandoi pentru    contributia lor la companie si insemnata avere donata orasului Atlanta. Dupa plecare lui Woodruff, compania a inceput a-si diversifica produsele prin producerea altora noi, obtinand noi afaceri si inscriindu-se in noua piata internationala.

In anul 1960, compania Coca-Cola au cumparat corporatia Minute Maid, producator de sucuri de fructe si a inceput a oferi Coke in cutii. Intre anii 1960 si 1963, a lansat si patru noi bauturi nealcoolice:

Fanta - bautura gazoasa de portocale

Sprite - bautura gazoasa de lamaie

Tab - cola dietetica

Fresca - bautura gazoasa cu arome de grapefruit dietetica

In anul 1964, compania a castigat corporatia de alimente Duncan. In anul 1967, s-a creat filiala "Alimente Cola-Cola" prin contopirea scopurilor a doua corporatii: Duncan (alimentatie) si Minute Main (sucuri).

La sfarsitul anilor 1960, compania Coca-Cola a fost nevoita a face fata unor dificultati pe pietele de desfacere straine. Cand compania a construit o fabrica de imbuteliere in Israel la inceputul razboiului dintre Arabia si Israel, guvernele a toate Statelor Arabe a stopat productia si vanzarea bauturii Coke. Un an mai tarziu, compania s-a retras din pietele din India cand guvernul acestei tari a cerut acesteia sa reduca dreptul de risc a unui asociat la 40 de procente. Compania a refuzat a renunta la asa de mult control asupra acestor operatii.

In anul 1977, Coca-Cola a inceput a produce Coke si alte bauturi in sticle de plastic de doi litrii. Popularitatea acestor mari sticle a crescut in decursul timpului, si prin vanzarea lor, compania a castigat noi profituri, initial in magazine cu avantaje speciale. In anul 1982, compania a introduc pe piata Coca-Cola dietetica, care a devenit foarte repede cea mai buna vanduta bautura nealcoolica dietetica din lume.

De asemenea, in anul 1982, Coca-Cola a achizitionat compania de filme Columbia Pictures Industriei, de asemenea cunoscuta si sub numele de Tri-Star Pictures pentru aproape 700 milioane de dolari. Doi ani mai tarziu, compania a vandut mai departe aceasta proprietare si alte achizitii media corporatiei Sony pentru peste 1,5 bilioane dolari.

Pana in anul 1984, Pepsi-Cola a castigat teren in fata dominatiei Coca-Colei pe piata din Statele Unite ale Americii, ajungand la punctul in care cele doua companii avea aproape numar egal de vanzari. Intr-o incercare a de recastigat dominatia asupra pietei, compania a incercat prima schimbare a retetei de Coke originala. Publicul larg american au respins noua Coke si, in acest fel, compania s-a intors repede la producerea vechii retele sub numele de Coca-Cola Classic.

Dezvoltari recente

In anul 1986, Compania Coca-Cola si-a consolidat toate operatiile de imbuteliere din Statele Unite ale Americii sub numele de intreprinderea Coca-Cola. Noua companie a castigat mai multe companii de imbuteliere independente, o aventura ce s-a incheiat cu realizarea celei mai mari companii de imbuteliere de bauturi nealcoolice (in 1988). In timp compania Coca-Cola distribuiau peste jumatate din produsele ei in Statele Unite ale Americii, afaceristii mici privilegiati continua a imbutelia si a distribui bauturile companiei pe tot intinsul globului.

In anul 1987, Compania Coca-Cola a fost trecuta in prestigiosul Almanah Dow Joner Industrial, un index al performantelor actiunilor de piata (pentru a doua doua, pentru ca a mai avut o aparitie scurta in anii '30). Aceste actiuni sunt negociate la Bursa de Valori din New York. Produsele companiei Coca-Cola si ale Persi-Colei ocupa noua dintre primele zece locuri din piata bauturilor nealcoolice din Statele Unite de la mijlocul anilor 1990. In toata lumea, Coca-Cola ocupa primul loc in vanzarile de bauturi nealcoolice si compania castiga aproape 80% din profiturile sale din vanzarile internationale.

Formula bauturii

Formula bauturii Coca-Cola este un secret protejat prin lege. Dreptul la publicitate prin lege nega cuiva dreptul de a folosi acest nume sau orice asemanare pentru scopuri comerciale.

Anul 2001

In decursul timpului, compania Coca-Cola a demonstrat ca se poate ajunge la cele mai inalte performante prin unirea de forte a celor implicati intr-un fel sau altul in producerea celebrei bauturi. Dupa cum se sustine actualul presedinte, Douglas N. Draft, Coca-Cola este de neinvins.

Acest an, compania s-a concentrat a consolida legaturile de incredere, lucru care se crede a fi cheia succesului. Ar fi multe de facut, inclusiv certitudinea acestei incredere care este acordata pe termen lung si seriozitatea unor companii rivale, dar, ca si alte companii, Coca-Cola isi aduna rezultatele an de an, bune sau rele. Iata cateva rezultate ale anului 2001:

amploarea companiei a crescut in toata lumea cu 4 procente cu semne clare de crestere in America de Nord

valoarea unei actiuni a crescut la 38 de procente datorita faptului ca aceasta companie a avut o publicitate agresiva, fata de 23 procente in 2000

cresterea de capital a crescut la 27 procente, fata de 16 procente in 2000

manevrarea a 3,1 bilioane de dolari bani gheata in comparatie cu 2,8    in 2000

In anul 2001 s-au imbuteliat cu aproape 250 de milioane de sticle mai multe decat anul precedent, ceea ce a stabilit un nou record mondial. Acest record este stabilit datorita stranselor legaturi cu clientii.

In anul 2002 se anticipeaza o crestere a productiei mult mai mare, datorita si lansarii noii bauturi dietetice Cola cu lamai.

Sloganele Coca-Cola

1904 - "Delicios si revigorant"

1922 - "Setea nu tine cont de sezoane"

1927 - "Dupa colt de oriunde"

1929 - "Pauza care improspateaza"

1936 - "Este lucrul cel mai revigorant de facut"

1938 - "Cel mai bun prieten al setei"

1939 - "Oricine ai fi, orice ai face, oriunde ar fi, cand te gandesti la o improspatare, gandeste-te la Coca-Cola"

1948 - "Unde exista Coca-Cola exista ospitalitate"

1952 - "Ceea ce vrei este o Coca-Cola"

1956 - "Coca-Cola face ca lucrurile sa aiba un gust mai bun"

1958 - "Gustul rece si bun al Coca-Cola"

1963 - "Lucrurile merg mai bine cu Coca-Cola"

1970 - "Este lucrul real"

1979 - "Ia o Coca-Cola si zambeste"

1982 - "Coca-Cola este totul"

1987 - "Nu poti trece de lucrul real"

1993 - "Intotdeauna Coca-Cola"Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2064
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved