Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


DIAGNOSTICAREA, REPARAREA, REGLAREA SI INTRETINEREA AMBREIAJULUI G F X 310-KZ

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
MINISTERUL EDUCATIEI SI CECETERII
GRUPUL SCOLAR AUTO

CURTEA DE ARGES

PROIECT DE DIPLOMA

TEMA PROIECT:

DIAGNOSTICAREA, REPARAREA, REGLAREA SI

INTRETINEREA AMBREIAJULUI G F X 310-KZ

CUPRINS

Pag.

Argument. 4

Generalitati despre transmisia automobilului. Ambreiajul. Destinatie,

conditii inpuse si clasificare 5

Constructia ambreiajelor mecanice utilizate la autocamionul R 8135 . 6

Intretinerea ambreiajului . 7

Defectele in exploatare ale ambreaiajului .. 8

Repararea ambreiajului – fisa tehnologica de reparare .. 9

Utilaje, S.D.V.- uri si materiale utilizate la diagnosticarea, repararea si

intretinerea ambreiajului ..11

N.T.S. si P.S.I. la intretinerea, diagnosticarea si repararea ambreiajului 14

Bibliografie 15

Anexe

4

1. Argument

Intocmirea lucrarii cu tema ,, Diagnosticarea, repararea, reglarea si intreti- nerea amdreiajului GFX 310-KZ”, utilizat la autocamioanele Roman 8135, are drept scop formarea de priceperi si deprinderi necesare profesiunii de mecanic auto.

Pentri intelegerea corespunzatoare a ambreiajului, am structurat lucrare pe mai multe capitole astfel. Am enumerat sumar compunerea transnisiei automobilului, destinatia, conditiile impuse ambreiajului si clasificarea ambreiajelor folosite la auto-mobile. In capitolul 2 am aratat constructia ambreiajului mecanic cu comanda hidra-ulica utilizat la R 8135, lucru necesar pentru a fi capabili sa efectuam in continuare intretinerea, diagnosticarea si repararea ambreiajului cu elaborarea de fisa tehnologica.

Intretinerea si repararea ambreiajului se executa in ateliere auto (service) cu folosirea de utilaje A.M.C.-uri, S.D.V.-uri moderne, pentru ca aceste lucrari sa se execute rapid, sa fie de calitate si la preturi concurentiale –conform devizei ,,Nu suntem singuri dar suntem cei mai buni’’.

Executare lucrarilor de intretinere, diagnosticare si reparare se efectuiaza cu respectarea N.T.S. si P.S.I., conform legislatiei in vigoare.

5

2. GENERALITATI

2.1. TRANSMISIA AUTIMOBILULUI

Transnisia automobilului are rolul de a transmite momentul motorului la rotile motoare, modificandu-i, in acelasi timp, si valoarea in functie de marimea rezistentei la inaintare. Transmisia automobilului se compune din: ambreiaj, curia de viteze, tran-smisia longitudinala, transmisia principala, arborii planetari si transmisia finala.

2.2AMBREIAJUL. DESTINATIA, CONDITII IMPUSE SI

CLASIFICAREA AMBREIAJELOR.

Ambreiajul se monteaza intre motor si cutia de viteze, in scopul compensarii principalelor dezavantaje ale m.a.i imposibilitatea pornirii in sarcina si existenta unei zone de functionare instabila). Ambreiajul permite decuplarea temporara (debraiere) si cuplarea progresiva a motorului cu transmisia (ambreiere). Decuplarea si cuplarea motorului de transmisie sunt necesare ; la pornirea de pe loc a automobilului si in timpul deplasarii pentru schimbarea treptelor cutiei de viteze. Permite in acelasi timp protejarea la supra sarcini a celorlalte organe ale transmisiei.

Conditii impuse ambreiajului. Trebuie sa indeplineasca anumite conditii :

- sa permita decuplarea completa a motorului de transmisie pentru ca schim-barea vitezelor sa se faca fara socuri ;

- sa necesite efort minim la debraiere din partea soferului. Forta de actionare nu trebuie sa depaseasca 150 N la autoturisme si250 N la autocamioane(autobuze).

- sa asigure in stare cuplata o imbinare perfecta (fara patinare) intre motor si transmisia automobilului;

- sa permita eliminarea caldurii care se produce in timpul procesului de cuplare prin patinarea suprafetelor de frecare ;

- sa permita o cuplare suficient de progresiva pentru a se evita pornirea brusca (cu socuri) de pe loc a automobilului ;

- sa fie cat mai usor de intretinut si reglat si sa ofere siguranta in functionare.

Clasificarea ambreiajelor.

- dupa principil de functionare pot fi : mecanice (cu frecare), hidrodinamice, combinate si electromagnetice.- dupa tipul mecanismului de actionare : cu actionare mecanica (Dacia 1300), hidraulica (GFX310-KZ), pneumatica si electrica.

Clasificarea ambreiajelor mecanice :

- dupa forma geometrica a suprafetelor de frecare; cu discuri (cale mai folosite), cu conuri si speciale.

dupa modul de obtinere a fortei de apasare pot fi ; simple (cu arcuri), semicen-trifuge centrifuge. - dupa mecanismul de actionare pot fi ; cu act.mecanica, hidraulica- dupa nr. de arcuri de presiune si modul de dispunere ; cu mai multe arcuri peri- feric si un singur arc central (simplu sau tip diafragma).

- dupa nr. de discuri conduse ; cu un singur disc, cu doua sau mai multe discuri.

6

3. CONSTRUCTIA AMBREIAJULUI GFX 310 - KZ

Ambreiajul se compune din ;

- mecanismul de actionare (comanda) ;

- ambreiajul propriu-zis.

Mecanismul de actionare al ambreiajului GFX 310 – KZ ; este cu comanda hidraulica, se compune din ; pedala de ambreiaj, suportul cu axul pedalei, arcul de readucere in pozitie de repaus a pedalei, tija reglabila (se rgleaza cursa libera a pedalei), pompa centrala de lichid, conducta de legatura, cilindru de debraiere, tija reglabila prevazuta cu piulita cu cap sferic si contrapiulita, furca de debraiere,    mansonul de debraiere prevazut curulmentul de presiune si parghile de debraiere cu capetele in acelasi plan.

Ambreiajul propriu-zis. Se monteaza pe volantul motorului. Se compune din : suprafata volantuli- disc conducator, discul condus, fixat pe portiunea canelata a arborelui primar al c.v. placa de presiune – disc conducator de ambreiaj, arcuri de presiune dispuse periferic pe placa de presiune fixate pe proeminentele ei, executate prin turnare odata cu placa. Intre placa de presiune si arcuri se monteaza seibi termo- izolante pentru a evita pierderea elasticitatii arcurilor. Mantaua ambreiajului permite asamblarea ambreiajului propriu-zis pe volantul motorului, intre manta si placa se asambleaza arcurile, de manta se asambleaza si parghiile de debraiere.

Fig. nr 1- Ambreiajul GFX 310 – KZ ( ambreiaj mecanic, cu actionare hidraulica ).

Fig .nr 2 reprezinta ambreajul propriu-zis de la ambreajul GFX 310 KZ ,utilizat la autocamioanele Roman 8135.Ambeajul propriu-zis cuprinde , discul ambreajului 8 si mecanismul de debraere compus din : discul de presiune 11,parghiile de debraere 5, arcurile de presiune 10 , capacul ambreajului 1, manson de decuplare 18 .Intregul ansamblu este protejat de carcasa 21 fixata de carterul motorului

Discul ambreajului(condus) 8,avand nituite pe ambele fete inelele de frictiune 9,este fixat rigid de flansa butucului 7,cuplat cu arborele primar 19 al cutiei de viteze prin caneluri care permit deplasarea sa in lungul arborelui.

Discul de presiune sau placa de presiune 11,este executat din fonta este un disc inelar al doilea disc conducator al ambreajului,articulat si mentinut in pozitie de lucru de mantaua ambreajului 1,prin intermediul parghiilor de debraere 5 si al furcilor 4 .partea din fata care apasa pe discul condos al ambreajului este plata.Partea din spate este prevazuta cu 6 perechi de bosaje prin care placa de presiune se articuleaza cu parghiile de debraere 5. Pe aceeasi parte este prevazuta cu 12 cepi cate doi in fiecare spatiu dintre parghiile de debraere ,pentru sustinerea arcurilor de presiune 10.Parghiile de debraere 5 ,departeaza placa de presiune de discul ambreajului la apasarea cu puciorul pe pedala de ambreaj. Pentru aceasta parghiile sunt articulate pe deoparte cu mantaua ambreajului prin furcile 4 prevazute cu piulite conice de reglaj si bolturile de articulare si sprijin 3 iar pe de alta parte cu disc de presiune 11 prin bolturile 2 fixate in bosaje.Alezajele din parghia de debraere pentru ambele bolturi sunt prevazute cu lagare cu rulmenti cu ace pentru reducerea frecarii si uzurilor.

Arcurile de presiune 10 in total 12 bucati se sprijina cu un cap pe discul de presiune ,ghidate de cepii respective iar cu celalalt capat se sprijina de capacul(mantaua ambreajului) .Intrucat capacul 1 este fixat prin suruburil;e 12 de

volantul motorului,arcurile de presiune 10 preseaza permanent pe Volant discul ambreajului 8 prin intermediul discului de presiune 11.

Mansonul de decuplare 18 culiseaza liber pe arborele primar 19 al cutiei de viteze.la partea anterioara este prevazut cu rulmentul de presiune 17,cu care apasa pe capetele interioare ale parghiilor de debraere . Lateral este prevazutcu doua bosaje in care se sprijina capatul furcii de debraere

Capacul (mantaua ) ambreajului 1,este executat din fonta , are forma unei cratite al carui fund este prevazutcu o decuplare circulara , pentru a se permite deplasarea mansonului 18 . capacul ambreajului se fixeaza prin suruburile 12 la volantul 6 al motorului astfel incat discul de presiune si parghiile de debraiere se rotesc odata cu acestea .

Fig .3 Lagarele alezajelor de articulare ale parghiilor de debraiere.

Fig.nr 3.

4. INTRETINEREA AMBREIAJULUI

Lucrarile de intretinere a ambreiajului cuprind lucrari de ungere, control-verificare si reglare ;

controlul si restabilirea nivelului lichidului din rezervorul pompei centrale de lichid, se face zilnic, trabuie sa fie 3/4 din volum.

- verificarea ca orificiul de aerisire de la capacul rezervorului sa nu fie obturat.

- ungerea axului pedalei se face la 5000 km .

- verificarea tensiunii arcurilor de readucere de la pedala si cilindrul de debraiere, se face la 10000 km

- reglarea cursei libere a pedalei, se executa la 10000 km. Verificarea cursei libere a pedalei ambreiajului se face cu ajutorul unei rigle al carui capat se sprijina pe podea alaturi de pedala ambreiajului. Se apasa pwdala pana in momentul in care ambreiajul incepe sa decupleze. Acest moment se simte prin marirea fortei necesare deplasarii in continuare a pedalei. Distanta cu care s-a deplasat pedala reprezinta cursa libera a pedalei si se citeste direct pe scara riglei (in mm). Ea este de 20 - 40 mm la automobilele ROMAN si ii corespunde un joc 2 – 3 mm intre rulmentul de presiune si parghiile de debraiere. Cursa libera a padalei la ambreiajul GFX 310 – KZ se face din tija reglabila ce face legatura dintre pedala de ambreiaj si actioneaza asupra pistonului din cilindrul pompei centrale de ambreiaj prin modificarea lungimii tijei. Prin aceasta se slabeste contrapiulita si se roteste tija cu ajutorul unei chei si a contrapiulitei pina cand se obtine cursa libera conform instructiunilor din cartea tehnica a automobilului.

5. DEFECTELE IN EXPLOATARE ALE AMBREIAJULUI

Defectele in expoatare ale ambreiajului se pot manifesta sub forma ; ambreiajul patineaza sau nu cupleaza ; ambreiajul nu dedraiaza ; ambreiajul cipleaza ci smucituri sau face zgomot.

Ambreiajul patineaza sau nu cupleaza. Defectul se constata mai ales la deplasarea automobilului in treapta de priza directa cu viteza rdusa, cand motorul este accelerat iar turatia sa creste brusc, fara ca viteza automobilului sa se mareasca.
Defectul are mai multe cauze :

lipsa cursei libee a pedalei face ca furca ambreiajului, sa apese in permanenta pe rulmentul de presiuune, ceea ca provoaca o uzura mai rapida a lui si reduce din apasarea discului de presiune asupra discului condus, deoarece ambreiajul cupleaza incomplet. Inlaturarea defectului consta in reglarea cursei libere a pedalei ambreiajului la valoarea prescrisa de fabrica constructoare.

- existenta uleiului pe suprafata discului de frecare se datoreste patrunderii acestuia pe suprafetele in frecare, ca urmare a pierderilor de ulei de la motor de la palierul principal, a ungerii prea abundente a rulmentului de presiune, sau depasirii nivelului uleiului in carterul cutiei de viteze. Inlaturarea defectiunii consta in spalarea garniturilor de frecare cu detergent (benzina), daca au fost imbibate cu ulei se inlocuiesc. In acelasi timp trebuie inlaturata cauza patrunderii uleiului intre suprafetele de frecare a ambreiajului.

- slabirea sau decalibrarea arcurilor de presiune datorita supraincalzirii acestora. Remedierea consta in demomtarea ambreiajului verificarea arcurulor de presiune si inlocuirea celor slabite.

Ambreiajul nu deculpeaza. Defectul se manifesta la schimbarea treptelor de viteze, cand arborele cotit nu se decupleaza de transmisie, fiind insotit de unzgomot puternic, mai ales la incercarea de decuplare a treptei I. Cauzele pot fi : existenta unei curse prea mari, deformarea discului condus, dereglarea sau ruperea parghiilor de debraiere, neetanseitatea la mecanismul de actionare hidraulic.

cursa libera a pedalei ambreiajului este prea mare datorita unui reglaj incorect si a uzurilor mari a articulatiilor la mecanismul de comanda. Inlaturarea defectului consta in reglarea cursei libere a pedalei.

- deformarea discului condus se produce mai ales, ca urmare asupraincalzirii si a repararii acestuia defectuoase. La decuplarea ambreiajului suprafetele deformate vor atinge atat suprafata placii de presiune cat si pe cea a volantului, facand imposibila decuplarea completa. Daca deformarea discului nu depaseste 0,3 – 0,4 mm, aceasta se indreapa ; in caz contrar se inlocuieste.

- dereglarea parghiilor de debraiere produce o deplasare inclinata a discului de presiune fata de pozitia initiala (capetele parghiilor nefiind in acelasi plan), iar decuplarea. Defectiunea este insotita, mai ales la inceputul decuplarii, de o trepidatie usoara si de un zgomot metalic neritmic. Defectiunea se remediaza prin reglarea parghiilor de debraiere.

- ruperea parghiilor de debraiere, duce la o situatie similara dereglarii lor,numai ca zgomotul produs este permanent datorita lovirii continuie a parghiilor rupte de placa de presiune in rotatie.

- defectele mecanismului de actionare hidraulic (conducte sparte, pompa centrala si cilindrul de debraiere neetanse) conduce la imposibilitatea decuplarii complete. Existenta aerului in instalatie provoaca o situatie similara.

Ambreiajul cupleaza cu smucituri sau face zgomote puternice. Defectul se dattoreaza urmatoarelor cauze: spargera discului de presiune, slabirea sau ruperea arcurilor(de amortizare) discului condus, ruperea niturilor de fixare a garniturilor de frecare, deraglarea sau ruperea parghiilor de dabraiere.

- spargerea discului de presiune se poate datora fabricatiei necorespinzatoare, supraincalzirii si conducerii defectuoase. Remedierea consta in inlocuirea discului de presiune.

- slabirea sau ruperea arcurilor discului condus se produce dupa o functionare indelungata sau o manevrare brutala a ambreiajului. Remedierea consta in inlocuirea discului condus sau a arcurilor defecte.

- ruperea niturilor de fixare a garniturilor (ferodou) de frecare se datoreste slabirii lor ca urmare a functionarii cu socuri a ambreiajului sau montarii gresite. Remedierea consta in inlocuirea discului condus.

6. REPARAREA AMBREIAJULUI

Defectele si tehnolagia de reconditionare a principalelor organe componente ale ambreiajului.

Discul condus uzat. Poate prezenta urmatoarele defecte care se remediaza duapa cum urmeaza ;

garniturile de frecare uzate peste limita admisa se inlocuiesc.

- discul deformat se repara prin strunjirea garniturii de frecare pe adancimea de maxim 1 mm ;

- in gaurile pentru niturile garniturilor de frecare uzate se introduc nituri noi, care refuleaza pana la umperea gaurilor ;

- gaurile pe bolturile distantiere uzate se alezeaza cu un alezor fix si se intro-duce bolturi distantiere majorate ;

Discul de presiune. Poate prezenta urmatoarele defecte care se reconditi-oneaza astfel :

- rizurile pe suprafata de lucru sau deformarea discului se remediaza prin strunjirea suprafetei de lucru a discului respectand cota minima admisa

- locasul parghiei uzate sau deteriorat se reconditioneaza prin frezare la cota de reparatie si folosirea a doua saibe compensatoare (asigurate prin puncte de sudura);

- gaurile pentru boltul suportului, uzate, se reconditioneaza prin alezarea locasului si folosirea de bolt majorat ;

- suprafetele laterale de ghidare in carcasa, uzate se reconditioneaza prin alezarea locasului si folosirea de bolt majorat.

- suprafetele laterale de ghidare un carcasa, uzate se reconditioneaza prin incarcare cu sudura oxiacetilenica, urmata de ajustare prin frezare la cota nominala ;

- urechile ghidajelor si bosajelor de centrare a arcurilor sparte sau uzate se reconditioneaza prin sudura oxiacetilenica urmata de ajustare la nivelul materialului de baza ;

Parghiile de debraiere. Pot avea urmatoarele defecte care se inlatura astfel :

- suprafata de actionare uzata se reconditioneaza prin incarcare cu sudura elec-trica si se rectifica la cota nominala ;

- locasurile pentru bolturile de ghidare uzate se reconditioneaza prin alezare si folosirea de bolturi majorate ;

- suprafetele laterale in zona de contact, se reconditioneaza prin frezarea ambelor suprafete, respectand cota minima si folosirea a doua saibe compensatoare ;

Furca de decuplare (debraiere). Poate avea urmatoarele defecte care se reme-diaza astfel :

10

- locasul pentru boltul cu cap sferic uzat, se reconditioneaza printr-o rectificare sferica a locasului la cota de reparatie , folosindu-se bolt sferic la cota majorata ;

- locasul sferic pentru tija de comanda uzat se reconditioneaza prin rectificarea sferica a locasului la cota de reparatie, folosindu-se tija de comanda reconditionata la cota majorata ;

- suprafata de fixare a mansonului de decuplare uzata se inlatura prin rectificare plana a ambelor suprafete si folosirea a doua saibe compensatoare ;

- filetul gaurilor pentru suruburile de fixare a mansonului de decuplare deteri-orat, se reconditioneaza prin refiletare la cota majorata.

7. UTILEJE, S.D.V.-uri SI MATERIALE FOLOSITE LA

INTRETINEREA, DIAGNISTICAREA SI REPARAREA

AMBREIAJULUI

Utilaje :

- macara hidraulica cu brat, penru ridicarea c.v.,

- elevator, pentru suspendarea autoturismului,

- dispozitiv de transtort agregate.

S.D.V.- uri :

- trusa scule TSA -3,

- chei dinamometrice si chei speciale,

- instrumente de masurare si verificare pentru c.v.

Materiale :

- ulei de transmisie,

- lavete bunbac,

- solutie detergent pentru spalare piese si agregate auto.

148. N.T.S.M SI P.S.I. INTIMPUL LUCRARILOR DE INTRETNERE SI

REPARARE A TRANSMISIEI AUTOMOBILELOR

Operatiile de intretinere si reparare se vor executa de catre persoane calificate si instruite personal in acest scop, respectandu-se intocmai instructiunile tehnice, de exploatare, N.T.S (Legea de Protectie a Muncii nr.319/2006,H.G.cu privire la N.T.S. nr.1425/2006) si normele P.S.I. in vigoare.

Executarea lucrarilor de montare, intretinere sau reparare a automobilelor, se vor executa in hale si ateliere special amenajate, dotate cu utilaje, instalatii si S.D.V.-uri corespunzatoare operatiilor ce se executa.

Caile de acces din hale, ateliere si de pe platformele tehnologice, vor fi preva-zute cu marcaje. Latimea cailor de acces se vor stabili in functie de felul circulatiei si gabaritul automobilelor.Halele si atelierele vor fi iluminate si incalzite corespunzator si prevazute cu ventilatie naturala si artificiala.

Bancurile fixe din ateliere si hale, vor fi dotate cu menghine bine fixate si prevazute cu gratare din lemn pentru pardoseala. Utilajele electrice din hale si ateliere vor fi legate la instalatia de inpamantare, dotate cu dispozitive de protectie, cu instructiuni tehnice de exploatare, protectie a muncii si paza si stingerea incendiilor. Tablourile electrice din hale si ateliere se vor introduce in carcase de protectie, inscriptionate si vopsite in culori conventionale potrivit legislatiei in vigoare.In halele de intretinere si reparare vor fi amenajate canale de vizitare, vor fi prevazute cu borduri de ghidare a rotilor, instalatie electrica de iluminare la o tensiu-ne de 24V, nise de scule, gratare din lemn pe toata suprafata canalului, canalizare sa asigure scurgerea apei si lubrefiantilor. Automobilele se introduc in halele de reparatie numai dupa spalare. Dupa asezare pe postul de lucru, se va scoate combustibilul din rezervor, se va lasa maxim 10% din capacitatea rezervorului, se va deconecta bateria de acumulatoare din circuitul instalatiei electrice. In jurul automobilului se va asigura un spatiu de cel putin 1,2m. Manevrarea automobilului se va face sub directa supraveghere a maistrului sau sefului de echipa.

Subansamblele si piesele rezultate din demontare se vor depozita pe spatii de depozitare special amenajate in acest scop. Se vor degresa, spala cu solutii de detergenti. Ridicarea si transportul cutiilor de viteze se va face numai cu dispozitive de ridicat si transportat, special confectionate in acest scop, autorizate si verificate de catre organele in drept. Standurile de rodaj pentru transmisie - ambreiaje vor fi prevazute pe ambele parti cu dispozitive de protectie.

15

9. BIBLIOGRAFIE

1. Ing. GH. FRATILA, ing.M. FRATILA, ing ST. SAMOILA – Automobile. Cunoastere, intretinere si reparare. Ed. Tehn. si Ped., R A Bucuresti – 1995

2. V. MATEEVICI, T. PAVELESCU, GH. TIMARU, M. ION, RADU CAPETI

- Automobile ROMAN pentru transportul de marfuri. Ed. Tehn. Bucuresti – 1989

3. M. UNARU, N. SEITZ, GH. PERES, GH. FRATILA, GH. POTINCU, ION TABACU, T. MACARIE – Calculul si constructia automobilelor. Ed. Did. si Pedagogica Bucuresti - 1988

4. I. GHITA, AL. GROZA – Intretinerea si repararea automobilelor. Ed. Did. si Pedagogica Bucuresti.

5. F. TANASE, I. SOARE si altii – Tehnologia repararii automobilelor. Ed. Did. si Pedagogica bucuresti

6. D. MARINCAS, E. NEGRUS – Combustibili, lubrefianti si materiale speciale pentru automobile. Ed. Did. si Pedagogica Bucuresti

7. LEGISLATIE DE PROTECTIE A MUNCII:

- Legea N.T.S. nr. 319/ 2006

- H.G. de P.M. nr. 1425/ 2006

Fig .nr 2 reprezinta ambreajul propriu-zis de la ambreajul GFX 310 KZ ,utilizat la autocamioanele Roman 8135.Ambeajul propriu-zis cuprinde , discul ambreajului 8 si mecanismul de debraere compus din : discul de presiune 11,parghiile de debraere 5, arcurile de presiune 10 , capacul ambreajului 1, manson de decuplare 18 .Intregul ansamblu este protejat de carcasa 21 fixata de carterul motorului

Discul ambreajului(condus) 8,avand nituite pe ambele fete inelele de frictiune 9,este fixat rigid de flansa butucului 7,cuplat cu arborele primar 19 al cutiei de viteze prin caneluri care permit deplasarea sa in lungul arborelui.

Discul de presiune sau placa de presiune 11,este executat din fonta este un disc inelar al doilea disc conducator al ambreajului,articulat si mentinut in pozitie de lucru de mantaua ambreajului 1,prin intermediul parghiilor de debraere 5 si al furcilor 4 .partea din fata care apasa pe discul condos al ambreajului este plata.Partea din spate este prevazuta cu 6 perechi de bosaje prin care placa de presiune se articuleaza cu parghiile de debraere 5. Pe aceeasi parte este prevazuta cu 12 cepi cate doi in fiecare spatiu dintre parghiile de debraere ,pentru sustinerea arcurilor de presiune 10.Parghiile de debraere 5 ,departeaza placa de presiune de discul ambreajului la apasarea cu puciorul pe pedala de ambreaj. Pentru aceasta parghiile sunt articulate pe deoparte cu mantaua ambreajului prin furcile 4 prevazute cu piulite conice de reglaj si bolturile de articulare si sprijin 3 iar pe de alta parte cu disc de presiune 11 prin bolturile 2 fixate in bosaje.Alezajele din parghia de debraere pentru ambele bolturi sunt prevazute cu lagare cu rulmenti cu ace pentru reducerea frecarii si uzurilor.

Arcurile de presiune 10 in total 12 bucati se sprijina cu un cap pe discul de presiune ,ghidate de cepii respective iar cu celalalt capat se sprijina de capacul(mantaua ambreajului) .Intrucat capacul 1 este fixat prin suruburil;e 12 de

volantul motorului,arcurile de presiune 10 preseaza permanent pe Volant discul ambreajului 8 prin intermediul discului de presiune 11.

Mansonul de decuplare 18 culiseaza liber pe arborele primar 19 al cutiei de viteze.la partea anterioara este prevazut cu rulmentul de presiune 17,cu care apasa pe capetele interioare ale parghiilor de debraere . Lateral este prevazutcu doua bosaje in care se sprijina capatul furcii de debraere

Capacul (mantaua ) ambreajului 1,este executat din fonta , are forma unei cratite al carui fund este prevazutcu o decuplare circulara , pentru a se permite deplasarea mansonului 18 . capacul ambreajului se fixeaza prin suruburile 12 la volantul 6 al motorului astfel incat discul de presiune si parghiile de debraiere se rotesc odata cu acestea .

Fig .3 Lagarele alezajelor de articulare ale parghiilor de debraiere.

Fig.nr 3.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3472
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site