Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Mecanismul vatalei cu excentrici

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micMecanismul vatalei cu excentrici

Pe razboaiele de turatie mica pentru postav, cu bataie cu arc, miscarea la vatala se transmite prin excentrici.La razboaiele mai vechi vatala este actionata de un excentric, iar la razboaiele de constructie mai recenta, vatala capata o miscare de la doi excentrici.

Mecanismul vatalei cu un excentric este prezentat in fig. 9. Excentricul <E>, fixat pe axul principal al razboiului actioneaza asupra rolei montata pe parghia <A>.

Aceasta din urma pe tija <t>, este articulata cu parghiile unghiulare <K1> si <K2> ale caror axa de rotatie se afla pe traversa de piept a razboiului.

Parghiile <K1> si <K2>, prin bilele <t1> si <t2> sunt articulate cu corpul vatalei <L>. Sub actiunea razei mari a excentricului <E>, parghia <A> oscileaza spre dreapta si deplaseaza tija <t>; astfel parghiile <K1> si <K2> se rotesc si aduc vatala spre gura tesaturii. Excentricul, rotindu-se mai departe, rola de la parghia <A> apasa pe profilul exentricului <E>, sub actiunea arcului <F>. Arcul <F> este articulat cu parghia unghiulara <K> care, la fel ca si precedentele <K1> si <K2>, este articulata cu vatala. Astfel vatala se retrage in punctul mort spate.

La construirea profilului excentricului <E>, se poate lua orice lege de deplasare a vatalei. In fig. 9. este aratat profilul excentricului si curbele miscarii <st> si vitezei <vt> ale vatalei. Excentricul are un astfel de profil incat in timpul trecerii suveicii, vatala sta nemiscata si dupa aceea, cu viteaza maxima se deplaseaza spre gura tesaturii, dand o bataie energica, dupa care vatala se retrage in spate.

Astfel toate conditiile tehnologice sunt satisfacute. La vatala cu doi excentrici, arcul <F> se inlocuieste cu al doilea excentric, ceea ce asigura o miscare mai lina a vatalei, fara socuri, caracteristice vatalei cu un excentric; acesta permite marirea vitezei razboiului simtitor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1199
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved