Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



ACADEMIA    DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE CONTABILITATE SI

INFORMATICA DE GESTIUNE



PROIECT

ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA

Proiect

I.          INTRODUCERE - prezentarea societatilor comerciale

TIPURILE DE SOCIETATI COMERCIALE

Conform Legii 31/1990 DIN 16 nov 1990 privind societatile comerciale, republicata in Monitorul Oficial numarul 33 din 29 ian 1998, societatile comerciale se vor constitui in una dintre urmatoarele forme:

a)      Societate in nume colectiv;

b)      Societate in comandita simpla;

c)      Societate pe actiuni;

d)      Societate in comandita pe actiuni;

e)      Societate cu raspundere limitata;

a)      Societatea in nume colectiv este o societate constituita prin asocierea, pe baza deplinei increderi, a doua sau mai multe persoane care pun in comun mai multe bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in scopul impartirii beneficiilor rezultate si in care asociatii raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile societatii

Asociatii raspund nelimitat si solidar pentru actiunile pe care le desfasoara in numele societatii. Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, care pot fi asociati sau ne-asociati, persoane fizice sau persoane juridice. Ei pot fi numiti prin actul constitutiv sau alesi de catre asociatii care reprezinta majoritatea capitalului social. In caz de opozitie a vreunuia dintre administratori deciziile vor fi luate de asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social. Pentru aprobarea bilantului contabil si pentru deciziile referitoare la raspunderile administratorilor este necesar votul acestor asociati.

b) Societatea in comandita simpla se caracterizeaza prin prezenta a doua categorii de asociati: comanditati, care raspund pentru obligatiile sociale nelimitat si solidar, ca si asociatii societatii in nume colectiv, si comanditari, care raspund numai in limita aportului lor. Asociatii pot fi atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Legea nu stabileste un numar minim de asociati, dar este obligatoriu sa existe cel putin un asociat comanditat si un asociat comanditar. Administratia societatii in comandita simpla se va incredinta unuia sau mai multor asociati comanditati.

c) Societatea pe actiuni este o societate constituita prin asocierea mai multor persoane care contribuie la formarea capitalului social prin actiuni, care prin modul de transmitere pot fi nominale sau la purtator. Actiunile se emit pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in scopul impartirii beneficiilor (sub forma de dividende catre actionari sau a unor cote-parti din profit catre salariati), pentru care actionarii raspund numai in limita aportului lor.

Prin actul constitutiv societatea pe actiuni se constituie prin aporturile asociatilor si prin subscriptie publica. Capitalul social al societatii pe actiuni trebuie sa fie de minim 25.000.000 lei si este reprezentat prin actiuni emise de societate. Valoarea nominala a unei actiuni nu va putea fi mai mica de 1000 lei.

Adunarile generale ale actionarilor pot fi ordinare si extraordinare. Adunarea ordinara se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 3 luni de la incheierea exercitiului financiar, iar adunarea extraordinara se intruneste ori de cate ori este nevoie. Societatea pe actiuni este administrata de unul sau mai multi administratori, temporari si permanenti.

d) Societatea in comandita pe actiuni este o societate asemanatoare societatii in comandita simpla, deoarece cuprinde doua categorii de asociati: comanditati si comanditari. Deosebirea dintre ele consta in faptul ca, in cazul societatii in comandita pe actiuni, capitalul social este impartit in actiuni, ca si in cazul societatii pe actiuni dupa ale carei reguli este reglementata. Administrarea societatii este incredintata unuia sau mai multor asociati comanditati, care raspund nelimitat si solidar numai in limita aportului lor. Aceasta forma de societate se intalneste rar in practica, fiind preferata societatea pe actiuni.

e) Societatea cu raspundere limitata ca si in cazul societatii in nume colectiv, societatea cu raspundere limitata se bazeaza pe increderea asociatilor. Datorita acestui fapt, numarul asociatilor este limitat, iar partile sociale nu se pot vinde. Administrarea societatii se face de un administrator, iar conducerea este realizata de A.G.A. Societatea cu raspundere limitata se poate constitui prin aportul unui singur asociat, care va fi detinatorul tuturor partilor sociale.

MAJORAREA CAPITALULUI SOCIAL

Majorarea capitalului social se face in conditiile prevazute de lege si se poate realiza prin urmatoarele forme:

Aport in numerar

Aport in natura

Emisiunea de noi actiuni, care prin vanzarea lor catre actionari genereaza aducerea de noi aporturi

Cresterea valorii nominale a actiunilor existente

Incorporarea rezervelor, primelor de capital, fondurilor proprii, beneficiilor sau a unor cote-parti din profitul obtinut in capitalul propriu

Dubla crestere simultana de capital

Daca majorarea se va face prin aport in natura, adunarea generala extraordinara va numi unul sau mai multi experti pentru evaluarea bunurilor aduse ca aport. Aporturile in creante nu sunt admise.

La S.C. Artech S.A. majorarea capitalului social se face prin incorporarea in capitalul social a valorii terenului. Valoarea terenului a fost stabilita o data cu atestarea dreptului de proprietate, in conformitate cu HG nr. 834/1991 si HG 500/1994. Aceasta majorare determina cresterea surselor de finantare a activelor societatii. Cand se va majora capitalul social (la sfarsitul anului 1999)cu valoarea terenului (1.749.595,113 mii lei), operatia contabila va produce urmatoarele modificari: creste capitalul social si concomitent scad subventiile pentru investitii.

Majorarea capitalului social are ca efect cresterea capitalului propriu al societatii, adica cresterea capacitatii de finantare a activelor din pasive (surse permanente).

PIATA DE DESFACERE

a.1. Piata interna

Cota de piata la intern a scazut brusc dupa 1996, de la 7,46% la 4,19% in 1997 apoi a inregistrat o evolutie fluctuanta nu prea mare de la an la an. In ceea ce priveste productia de tigle ceramice se remarca faptul ca nu exista nici un producator in zona sudica, desi pe piata exista cerere de astfel de materiale de constructie. Pentru anul 1999 S.C. ARTECH S.A. a avut la productia de tigle ceramice o cota de piata de 14,65% si se preconizeaza ca in anul 2001 sa aiba o cota de piata de aproximativ 15,30%. Se recomanda introducerea unei linii tehnologice de astfel de materiale care ar putea sa aduca beneficii importante societatii.

In perioada anilor 1999-2000 se preconizeaza cresterea cererii de materiale de constructie. Aceasta cerere se acopera in 1999 proportie de 88%, in 2000 se preconizeaza o acoperire de 82%, iar in 2005 doar de 55% ceea ce ne face sa afirmam ca exista premisele dezvoltarii activitatii     si folosirii la maximum a capacitatii de productie de 30.000.000 buc. Piata interna absoarbe toata productia de la SC Artech SA ceea ce ne determina sa afirmam ca societatea si-ar putea mari cantitatea de produs finit realizat.

Intre anii 1989-1999 intreprinderea a avut la intern urmatoarele cote de piata pentru caramizi ceramice :

An

Productia la

SC Artech SA

(mil. buc.)

Cota de piata (procente)

Tehnologiile existente la SC Artech SA, prezinta un grad avansat de uzura fizica si morala, un nivel redus de mecanizare si automatizare a operatiilor tehnologice, ceea ce conduce la dificultati in realizarea unor produse calitative. Fata de consumurile de combustibil de 70-80 tcc6/1000 tone produs finit realizat pe plan mondial, la S.C. Artech S.A. se inregistreaza 139 tcc6/1000 tone caramizi. Nivelul tehnic al utilajelor este cel din anul 1969, de la infiintare, deoarece datorita conjuncturii politice de pana in 1989 nu au putut fi schimbate, apoi dupa 1989 datorita resurselor financiare. Intretinerea si functionarea acestor instalatii necesita costuri de productie mari ceea ce duce in continuare la cresterea preturilor de desfacere. Se poate observa din situatia materialelor de constructie la principalii producatori ca societatea in cauza desface produse la preturi mult superioare fata de concurenta, dar si la o calitate mult mai inalta (dar nu la standarde internationale).

Clientii autohtoni sunt populatia, pentru care livrarile se fac prin magazinul propriu, si societatile de constructii din Bucuresti, Urziceni si Giurgiu adica numai in zona sudica a tarii. In ceea ce priveste piata interna se constata lipsa oricarui furnizor pentru tigle ceramice in zona sudica a tarii. SC Artech SA ar trebui sa-si largeasca piata de desfacere in aceasta zona si sa-si extinda piata de desfacere in celelalte zone ale tarii unde cateva firme detin monopolul in producerea materialelor de constructie.

a.2. Piata externa nu este prea bine dezvoltata deoarece la extern nu se solicita decat in mod conjunctural si in cantitati mici produse ceramice de zidarie si invelitorii ceramici.

Singurul client extern al societatii este din Ucraina si a preluat un numar mic din productia fabricata (312.000 buc. FN). Pe piata externa preturile variaza in functie de sortimente, formate si calitate:

Caramizi si blocuri ceramice: 0,15 - 0,20 $/buc.

Tigle ceramice:     5,15 - 0,33 $/buc

Pe piata externa produsele SC Artech SA nu sunt cotate atat de bine deoarece ele sunt deficitare din punct de vedere calitativ. Societatea trebuie sa introduca progresul tehnic pe liniile tehnologice de productie pentru a avea competitivitate pe piata externa si, de asemenea, trebuie sa intretina utilajele existente care au un ridicat grad de productivitate (intretinerea instalatiilor vechi necesita costuri foarte mari si consumuri energetice ridicate).

STRUCTURA ORGANIZATORICA

Privind organigrama S.C. ARTECH S.A. se observa ca aceasta este de tip functional si de tip piramidal pentru ca fiecare sector de activitate este bine determinat in cadrul societatii. Societatea are bine dezvoltat un sistem de supraveghere a fiecarei activitati. Organigrama SC Artech SA cuprinde:

Organul de conducere suprem reprezentat de AGA (adunarea Generala a Actionarilor) care decide asupra celor mai importante probleme ale activitatii si asigura strategia economica si comerciala a SC Artech SA.

Organul de conducere sunt reprezentate de un comitet director si de un consiliu de administratie care ia decizii cu caracter strategic pentru societate

Compartimente TESA in care se include diferite sectoare: oficiul de calcul unde se pastreaza date legate de societate in baze de date; oficiul juridic care asigura consultanta juridica societatii; sectorul de personal, plan si salarizare; sectorul administrativ, secretariat si paza

Directorul tehnic care supravegheaza procesul de productie si asigura buna informare a muncitorilor despre deciziile luate la nivel de conducere. Fiecare muncitor lucreaza in diferite sectoare de productie in serie, la realizarea unei singure operatii din linia tehnologica ceea ce il determina pe salariat sa se specializeze la un anumit loc de munca (exista riscul de automatizare a persoanei ceea ce duce la plictiseala la locul de munca si automat la neatentie). In cazul unor conflicte de munca care apar in mod inevitabil in orice societate problemele se rezolva mai greu deoarece informatiile si deciziile trebuie luate la nivel de conducere ceea ce determina aparitia unor intarzieri in procesul de productie si deci livrarea tardiva a produselor finite pe pietele de desfacere.

Directorii comerciali: primul se ocupa cu supervizarea activitatii de aprovizionare, desfacere si transport, iar al doilea colaboreaza cu compartimentul financiar-contabil privind productia realizata si costurile de productie, unde se stabileste pretul de vanzare si cat revine fiecarui salariat pentru munca depusa pentru realizarea fiecarei unitati de produs finit

Aceasta conducere cuprinde intregul volum de munca necesar indeplinirii obiectivelor societatii, nefiind necesar personal suplimentar si deci costuri de productie suplimentare care ar putea sa mareasca pretul de vanzare al produselor finite.

ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA A SC Artech SA Bucuresti



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1153
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved