Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Informatica juridica – documentare

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Instructiuni de lucru cu siruri
Crearea unei baze da date Oracle9I
Suport de curs CATIA V 4.2.2
Dreptul informatic – ramura noua a sistemului de drept
Crearea folderelor
Notiuni de baza - biostatica
Protocol MODBUS
Cum functioneaza FrontPage
Testarea sistemelor de calcul - Comparatie tehnologica intre 3 biblioteci de BDD (memoria ocupata, timp de raspuns)
Realizarea sistemelor imformatice folosind pachetul de aplicatii software

Informatica juridica – documentare

            Informatica juridica cuprinde ansamblul aplicatiilor informatice din domeniul dreptului, fie ca vorbim de domeniile fundamentale, fie ca vorbim de stiintele auxiliare dreptului.

            Pentru juristi cel mai important lucru din cadrul informaticii juridice il reprezinta informatica juridica – documentara, deoarece prin intermediul acesteia stiinta calculatoarelor vine in sprijinul nostru pentru a ne ajuta sa facem fata numarului mare de informatii de natura normativa sau judiciara cu care ne confruntam. Nu putem sa nu mentionam si informatica juridica de gestiune care are rolul ca in principal sa realizeze o mai buna organizare fie la nivelul instantelor de judecata sau Ministerului Public, fie la nivelul diferitelor forme de exercitare a profesiilor liberale din domeniul juridic: avocati, notari, executor judecatoresc.Auxiliarele informatice sunt aplicatii „discrete” care vizeaza furnizarea unui ajutor intelectual si material in munca de analiza si conceptie juridica.

Dezvoltarea sistemelor de documentare automata corespunde unei realitati care este specifica tuturor domeniilor cunoasterii. Volumul documentar a crescut in asa fel, incat modelele traditionale de cercetare si cautarea sunt de cele mai multe ori inoperante (ineficiente). In domeniul dreptului, fenomenul este denumit sugestiv inflatie textuala (de legi). Informatizarea judiciara ca si proces specific societatii informatiei este un fenomen ireversibil, pe care juristii trebuie sa-l ia in considerare. Finalitatea informatiei intr-un sistem documentar consta in regasirea rapida a informatiilor stocate.

Baza de date reprezinta in acest caz ansamblul informatiilor relevante pentru drept si care sunt stocate in cadrul programului. Principalele operatii care se executa asupra documentelor sunt:

    1. introducerea documentelor (acte normative si alte reglementari, articole de doctrina sau aspecte din jurisprudenta, proceduri administrative).
    2. Cautarea documentelor se poate efectua prin cautari combinate datorita operatorilor L (si )  sau V (sau) ori negatie.

Specificitatea limbajului juridic si constituirea unui tezaur.

Principiul unui sistem juridic este simplu. Insa, punerea in practica intampina o serie de dificultati. Principala problema care apare la constituirea unui sistem de documentare juridica poate fi generata de natura hibrida a limbajului dreptului din 2 motive:

  1. limbajul dreptului nu descrie dreptul numai ca un obiect; el este in mare parte dreptul insusi
  2. ambivalenta caracterizeaza natura profunda a dreptului

Elemente caracteristice limbajului juridic:

    1. stilul juridic recurge de multe ori la comparatii, similitudini, poate sa includa folosirea unor perifraze pentru a sugera o situatie fara ca termenul care desemneaza de obicei  acea notiune sau situatie sa apara:

-         metoda textului integral (ex. Legea nr. 19/2000)
-         metoda indexarii pe domenii sau prin folosirea cuvintelor – cheie.

    1. Sintaxa juridica prezinta dificultati in ceea ce priveste:

1.ALOTAXIE (= fenomenul lingvistic care permite formularea aceluiasi concept cu ajutorul altor termeni distincti). O situatie juridica identica va putea fi caracterizata prin numerosi termeni alaturati sau termeni intre care exista o relatie de antinomie specifica structurilor de drept.

2. ORDINEA TERMENILOR poate conduce la acceptiuni diferite.

ex. putere de lege = legea puterii

3. VOCABLARUL JURIDIC – majoritatea cuvintelor care compun vocabularul juridic provin din limbajul comun. O pare dintre ele preiau o semnificatie speciala intr-un context juridic si pe de alta parte exista cuvinte aproape exclusiv juridice. Ex. uzucapiune

Specificitatea marcata sau indicata a limbajului juridic face inoperant (ineficient) orice sistem documentar daca nu e reintegrat in legatura cu programele de cautare si de conversatie cu utilizatorul un tezaur adaptat. Tezaurul este un lexic ierarhic continand o retea de interconexiuni de discriminari si de proximitati semantice sub forma unor liste de substitute, de contrarii, de termeni alaturati sau generici. La fiecare interogare a bazelor de date, tezaurul astfel implementat orienteaza explorarea automat sau la solicitarea utilizatorului in vederea eliminarii problemelor.

Programele de informare legislativa.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1309
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site