Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE




loading...



ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Acestea sunt majoritatea intrebarilor de conducere preventiva pe care le veti intalni la examenul auto care se da pe calculator

Auto

+ Font mai mare | - Font mai mic







DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Early Warning - detector radar
Pozitia corecta la volan
STUDIUL LUCRARILOR PENTRU REALIZAREA SIGURANTEI RUTIERE
INTRETINEREA AMBREIAJULUI
Debitmetru - BOLNAV/MURDAR (CURATIREA, DEMONTAREA, MONTAREA)
Ce trebuie sa verifici inainte sa cumperio masina second-hand?
Viteza neadaptata - prea rapide pentru lumea asta
VOPSIREA AUTOVEHICULELORL: GRUNDUIREA, CHITUIREA, SLEFUIREA, VOPSIREA SI LACUIREA
CHESTIONAR AUTO NR. 1
Semne de circulatie

Acestea sunt majoritatea intrebarilor de conducere preventiva pe care le veti intalni la examenul auto care se da pe calculator

1

Urmeaza sa traversati o localitate rurala. Care sunt factorii de risc caracteristici de care trebuie sa tineti seama la adaptarea modului de deplasare ?
a) pietonii care traverseaza pe trecerile pentru pietoni;
b) carutele care circula regulamentar;
c) carosabilul e posibil sa fie acoperit cu noroi, antrenat de tractoare si carutele care vin de pe drumuri laturalnice.




2

Pe intuneric si pe ploaie din sens opus se apropie de dvs. pe sosea vehicule cu faza mica. Ce trebuie sa aveti in vedere ?
a) aprinzand faza mica puteti evita o eventuala orbire;
b) puteti fi orbit din cauza refractiei luminii de pe carosabilul umed;
c) faza mica in nici un caz nu poate provoca fenomenul de orbire.

3

Circulati noaptea intr-o zona comerciala, pe o strada cu multe surse de lumina de culoare diferita. La ce pericole trebuie sa va asteptati ?
a) observ cu intarziere vehiculele care circula din sens opus;
b) autoturismul cu care circul nu este observat la timp de catre ceilalti participanti la trafic;
c) recunoasterea semafoarelor este ingreunata de functionarea reclamelor luminoase.

4

Cum trebuie sa procedeze intr-o curba lipsita de vizibilitate conducatorul unui autovehicul in fata caruia se deplaseaza o caruta ?
a) claxoneaza si atentioneaza carutasul sa iasa in afara partii carosabile;
b) continua deplasarea deoarece depasirea carutelor nu este interzisa in acest caz;
c)  reduce viteza si se deplaseaza in spatele carutei pana cand drumul ofera conditii bune de vizibilitate.

5

In vederea evitarii orbirii pe timp de noapte, la intalnirea altui vehicul care circula din sens opus cu faza lunga, in conditiile rulajului pe un carosabil umed, privirea trebuie indreptata mai intai ?
a) indiferent unde, dar in nici un caz privirea nu trebuie indreptata catre farurile celui care circula din sens opus;
b) catre repere din partea dreapta a drumului, iar in adancime, la limita fascicolului luminos al farurilor autovehiculului care circula din sens opus;
c) pot evita orbirea urmarind marcajul care separa sensurile de circulatie in zona de difuzie a fascicolului luminos al farurilor autovehiculului care circula din sens opus.

6

Care sunt factorii care sporesc, in primul rand, gradul de risc in circulatia urbana?
a) complexitatea si cunoasterea traseului, intersectiile dirijate;
b) valorile ridicate de trafic auto si pietonal, cu multiple intersectari ale fluxurilor acestora;
c) existenta transportului in comun si a unor restrictii de circulatie.

7

Care este principala cauza generatoare de accidente ?
a) conducerea autovehiculului cu viteza excesiva sau neadaptata;
b) starea necorespunzatoare a partii carosabile;
c) defectiunile tehnice ale autovehiculelor.

8

Cum trebuie sa va comportati in cazul in care coliziunea cu un vanat este inevitabila ?
a) se franeaza, se tine bine volanul si se mentine directia de mers;
b) se executa in orice caz o manevra de evitare;
c) se accelereaza pentru a evita oprirea autovehiculului in momentul coliziunii.

9

Ce conduita trebuie sa adopte un conducator de autovehicul atunci cand se apropie de o intersectie cu circulatie nedirijata ?
a) sa reduca viteza, dar numai daca schimba directia de deplasare la dreapta;
b) sa conduca cu viteza redusa pentru a avea posibilitatea sa acorde prioritate de trecere celor care au acest drept;
c) sa avertizeze pe ceilalti participanti la trafic, prin semnale sonore si luminoase ca s-a angajat in traversarea intersectiei si sa acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor.

10

Care este pericolul la care te poti astepta primavara sau toamna intr-o curba lipsita de vizibilitate si umbrita?
a) nici un pericol;
b) existenta unei portiuni cu gheata;
c) cunoscand zona, nu exista nici un pericol.

11

In conditiile rularii pe un carosabil acoperit cu apa, acvaplanarea intervine :
a) datorita bruscarii volanului;
b) ca o consecinta a supraancarcarii autovehiculului;
c) favorizata de uzura pronuntata a anvelopelor.

12

In care din fazele unui accident sau coliziuni, interventia conducatorului auto are eficienta maxima ?
a) in faza producerii accidentului;
b) in faza premergatoare accidentului;
c) in faza imediat urmatoare producerii accidentului.

13

Care din urmatoarele manifestari ale conducatorului auto sunt de natura sa va ingrijoreze, in ceea ce priveste capacitatea de prevedere ?
a) intotdeauna, cu exceptia schimbarii treptelor de viteza, tine volanul cu ambele maini;
b) ori de cate ori sesizeaza pericole potentiale in trafic elibereaza pedala de acceleratie, fiind pregatit sa franeze;
c) in permanenta tine mana dreapta pe maneta schimbatorului de viteze.

14

Actiunea pentru a controla un derapaj este urmatoarea:
a) se actioneaza volanul in directia in care a derapat autovehiculul;
b) se franeaza progresiv;
c) se opreste acceleratia, nu se franeaza si se actioneaza volanul fara bruscare, in directia in care a derapat autovehiculul.

15

Ce intelegeti prin “vigilenta” ca element al conduitei preventive?
a) capacitatea conducatorului auto de a fi in permanenta atent si pregatit pentru a interveni cu promptitudine in cazul aparitiei unor obstacole sau altor situatii periculoase;
b) capacitatea conducatorului auto de a fi in permanenta atent asupra aparaturii de bord si a functionarii autovehiculului;
c) capacitatea conducatorului auto de a-si adapta stilul de conducere in functie de conditiile atmosferice.

16

Cum procedezi cand circuland in spatele unui vehicul cu tractiune animala , constati ca acesta intentioneaza sa-si schimbe directia de mers spre stanga?
a) nu ai nicio obligatie;
b) claxonezi si depasesti pastrand o distanta laterala suficienta;
c) permiti manevra de schimbare a directiei de mers in siguranta.

17

Unde trebuie sa conduceti cu atentie la parcurgerea unui itinerariu pe care il cunoasteti ?
a) numai pe portiunea de drum care strabate zone de munte, cu serpentine si viraje foarte stranse;
b) pe intreg itinerarul;
c) numai pe portiunile de drum si traseele devenite traditional periculoase prin configuratia si valorile de trafic.

18

Fenomenul de acvaplanare genereaza urmatoarele pericole:
a) pierderea controlului asupra directiei si franei;
b) stropirea cu apa a parbrizului;
c) pierderea controlului asupra directiei.

19

De ce este necesar sa se pastreze dupa o ploaie torentiala o distanta deosebit de mare fata de vehiculele care circula in fata ?
a) deoarece in caz contrar apa improscata imbunatateste vizibilitatea;
b) deoarece distanta de oprire este mult mai mare ( aproape dubla fata de carosabilul uscat );
c) deoarece in caz contrar se observa baltile prea tarziu.

20

Acvaplanarea - pierderea contactului dintre pneurile autovehiculului si suprafata carosabila a drumului in conditiile unor ploi intense - intervine:
a) pe timpul deplasarii cu viteze ridicate;
b) pe timpul folosirii sistemului de franare;
c) pe timpul unor viraje.

21

Cum va comportati in cazul in care un autobuz pentru scolari opreste si are aprinse semnalizatoarele de avarii ?
a) trec pe langa autobuzul pentru scolari si ma bazez pe faptul ca acestia vor da atentie circulatiei;
b) trec cu atentie marita si pastrez o distanta laterala cat mai mare fata de autobuz;
c) astept, in spatele autobuzului pana cand se sting luminile de avarie, si intra in functiune semnalizatorul stanga.

22

In principiu, in incercarea de a mentine controlul asupra unui autovehicul intrat in derapaj, conducatorul acestuia trebuie, in primul rand, sa actioneze cu promptitudine:
a) in aceasta situatie interventiile conducatorului sunt de prisos;
b) comenzile care anuleaza fortele laterale (de natura centrifuga);
c) comenzile care anuleaza fortele longitudinale (de franare si de tractiune).

23

Ce se intelege prin exces de viteza ?
a)  viteza de la care incepe sa scada substantial stabilitatea autovehiculului;
b)  viteza ce depaseste limita legala pentru zona sau tronsonul respectiv de drum;
c)  viteza ce depaseste ritmul normal de deplasare a traficului.

24

Ce masuri trebuie sa luati cand circulati cu autovehiculul pe o strada pavata cu piatra cubica, umezita de ploaie ?
a) sa folositi numai frana de motor;
b) sa circulati cat mai aproape de axul drumului - strazii pentru ca, in eventualitatea unui derapaj, sa nu loviti bordura;
c) sa circulati cu viteza redusa si sa evitati bruscarea franei sau directiei.

25

Doriti sa va angajati dintr-o coloana de vehicule parcate pe marginea partii carosabile in traficul fluent. In spatele dvs. parcheaza un autocamion cu remorca . Cum apreciati situatia ?
a) normala la actualele valori ale traficului, iar vehiculele care vin din spate trebuie sa-mi acorde prioritate;
b) iesirea pe carosabil nu este periculoasa, deoarece autocamionul cu remorca din spate va protejeaza;
c) din cauza lipsei de vizibilitate vehiculele care vin din spate pot fi observate foarte tarziu.

26

Factorii care influenteaza distanta de franare sunt:
a) numai viteza de deplasare;
b) exclusiv dimensiunea si profilul anvelopei;
c) viteza, masa, aderenta, declivitatea partii carosabile.

27

Un obstacol este previzibil atunci cand apare:
a) dupa scurgerea timpului de reactie;
b) pe durata timpului de reactie;
c) dincolo de distanta de oprire in siguranta.

28

Cum influenteaza viteza spatiul de oprire ?
a) la dublarea vitezei spatiul de oprire se mareste de patru ori;
b) la dublarea vitezei spatiul de oprire se mareste de doua ori;
c) la dublarea vitezei spatiul de oprire nu isi modifica valorile.

29

Ce aveti in vedere la aplicarea in practica a obligatiei prevazute de lege de a va comporta in asa fel incat sa nu constituiti un pericol sau o stanjenire pentru circulatie?
a) sa ocup intotdeauna acele pozitii care sa fie cele mai putin deranjante pentru ceilalti participanti la trafic, si prin semnalele oferite, sa fiu in masura a comunica in mod univoc intentiile proprii;
b) sa renunt la deplasarile cu autoturismul la orele de varf;
c) sa dovedesc politete rutiera, renuntand la dreptul la intaietate in toate situatiile de conflict de prioritate.

30

Cum procedezi cand circuland in spatele unui biciclist , constati ca acesta intentioneaza sa-si schimbe directia de mers spre stanga? a) claxonezi si depasesti pastrand o distanta laterala suficienta;
b) permiti biciclistului , virajul in siguranta ;
c) nu ai nicio obligatie.

31

Circulati primavara intr-o zona de munte, pe un drum in panta, urmand sa traversati, un sector de drum cu succesiuni de curbe. Care sunt factorii de risc reprezentativi pe care trebuie sa-i luati in calcul la adaptarea modului de deplasare ?
a) necunoasterea traseului;
b) carosabilul poate fi acoperit cu material antiderapant ramas de pe timpul iernii, care acum determina dificultati, indeosebi la abordarea virajelor;
c) dupa curbele cu vizibilitate pot fi surprins de prezenta unor vehicule lente sau care stationeaza pe partea carosabila.

32

Daca in spatele unui camion sa format o coloana de autoturisme, care dintre acestea este indicat sa se angajeze primul in depasire , in spiritul conducerii preventive ? a) ultimul autoturism din coloana;
b) unul din autoturismele de la jumatatea coloanei;
c) primul autoturism , aflat in spatele camionului

33

Ce se intelege prin indemanare ca element al conduitei preventive?
a) capacitatea conducatorului auto de a actiona oricare din comenzile autovehiculului fara a-si concentra atentia asupra acestora;
b)  capacitatea conducatorului auto de a manevra autovehiculul cu fata si cu spatele in spatii restranse;
c) capacitatea conducatorului auto de a manevra autovehiculul in siguranta, chiar in situatii dificile sau conditii meteo si de drum nefavorabile.

34

Evitarea unui accident de circulatie trebuie incercata:
a) numai daca nu se incalca o regula de circulatie;
b) numai de catre conducatorul auto din vina caruia s-a ajuns la aceasta situatie;
c) in toate situatiile si de catre toti participantii la trafic.

35

Ce pericole poate genera oprirea autovehiculului pe partea carosabila, intr-un loc unde aceasta manevra este permisa?
a) oprirea pe partea carosabila, chiar in aceasta situatie, constituie o stanjenire a celorlalti participanti la trafic. Iar recunoasterea ca sunt la randu-mi expus, ma determina de cele mai multe ori sa-mi reiau deplasarea cat mai operativ;
b) oprirea, fiind o manevra reglementata de lege, in conditiile date, nu poate reprezenta un pericol pentru ceilalti participanti la trafic;
c) oprirea poate reprezenta si un procedeu caracteristic de adaptare a modului de deplasare in raport cu situatia caracteristica traficului rutier, deci prin natura acesteia nu prezinta nici un fel de pericol.

36

A conduce preventiv, inseamna :
a)  sa respectati cu strictete normele rutiere;
b)  sa conduceti foarte prudent si cu viteze mult sub limita prevazuta de lege;
c)  sa respectati normele rutiere si sa evitati producerea accidentelor, chiar si in cazul cand ceilalti participanti la trafic incalca normele rutiere.

37

Ce se intelege prin „prevedere” ca element al conduitei preventive?
a) capacitatea conducatorului auto de a manevra autovehiculul astfel incat sa reduca la minimum consecintele unui accident rutier in care este implicat;
b) capacitatea conducatorului auto de a anticipa evenimentele care s-ar putea produce in timpul conducerii autovehiculului;
c) capacitatea conducatorului auto de a controla autovehiculul in conditii meteo nefavorabile.

38

Insusirea si aplicarea corecta a normelor conduitei preventive depind de :
a) nivelul de pregatire teoretica si practica, vechime in conducere;
b) varsta si profesie;
c) tipul autovehiculului condus.

39

Care sunt factorii care diminueaza capacitatea de conducere?
a) numai alcoolul;
b) alcoolul si medicamentele cu efecte similare;
c) oboseala, alcoolul, medicamentele si substantele stupefiante.

40

Pe un carosabil umed distanta parcursa de un autovehicul, in timpul de reactie de 1s, la viteza de 100 de km/h este de aproximativ:
a) 10 m;
b) 20 m;
c) 30 m.

41

Ce intelegeti prin anticiparea unor situatii ce pot genera accidente de circulatie ?
a)  memorarea tuturor manevrelor periculoase si renuntarea la efectuarea lor pe timpul conducerii;
b)  stabilirea, inainte de plecare, a tuturor locurilor periculoase de pe traseu si parcurgerea lor cu atentie deosebita;
c)  analizarea tuturor situatiilor si manevrelor impuse de trafic, a consecintelor ce pot decurge din acestea si a  posibilitatilor de evitare a unor eventuale coliziuni.

42

Care sunt consecintele supraincarcarii autovehiculului asupra sigurantei circulatiei ?
a) obtureaza vizibilitatea pentru ceilalti participanti la trafic;
b) inrautateste confortul conducatorului si a pasagerilor ;
c) se mareste in mod considerabil distanta de franare.

43

Conducerea preventiva are ca scop final:
a) evitarea de pierderi de vieti omenesti, a ranirilor de persoane si distrugerii bunurilor materiale;
b) salvarea vietii ocupantilor locurilor din fata a autovehiculului, care sunt cei mai expusi in cazul unor accidente;
c) salvarea vietii persoanelor din autovehicul in cazul unui accident de circulatie.

44

In care din fazele unui accident sau coliziuni, interventia conducatorului auto are eficienta maxima?
a) in faza producerii accidentului sau coliziunii;
b) in faza premergatoare producerii accidentului sau coliziunii;
c) in faza imediat urmatoare producerii accidentului sau coliziunii.

45

Concentratia maxima de alcool in sange se realizeaza:
a) dupa o ora de la ingestie;
b) dupa doua ore de la ingestie;
c) imediat.

46

Distanta de oprire pentru un autocamion si pentru un autoturism care franeaza in aceleasi conditii si la aceeasi viteza este:
a) mai mare la autocamion, deoarece distanta de franare este direct proportionala cu masa vehiculului;
b) egala, sistemele de franare sunt proiectate sa opreasca la aceiasi distanta in conditii egale;
c) mai mica la autocamion, deoarece sistemul de franare este mai performant la autocamioane.

47

Ce intelegeti prin adaptarea vitezei de deplasare la conditiile de vizibilitate?
a) sa circul cu o viteza care sa-mi permita sa opresc in conditii de siguranta in limita campului de vizibilitate catre inainte;
b) realizand ca diminuarea vizibilitatii este un factor de risc determinant, consider ca se impune sa renunt la deplasare, sau sa-mi intrerup calatoria;
c) sa nu depasesc viteza maxima admisa de lege.

48

Ce trebuie avut in vedere la circulatia pe piatra cubica umeda ? a)  sa reduci din timp viteza si sa eviti bruscarea comenzilor;    
b)  sa folosesti doar frana de ajutor pentru a evita derapajul;
c)  sa circuli cat mai aproape de axul drumului pentru a evita acostamentul.

49

La limita spatiului de franare observati ca un pieton traverseaza in mod neregulamentar ? Cum procedati?
a) accelerati si schimbati directia sa puteti trece prin fata pietonului;
b) claxonati pentru a-l constrange sa dispara de pe carosabil;
c) reduceti viteza pentru a putea opri in caz de nevoie.

50

Ce se intelege prin „judecata” ca element al conduitei preventive?
a) capacitatea conducatorului auto de a analiza alternativele posibile pentru situatiile din trafic si de a gasi solutiile cele mai bune la problemele care se ivesc;
b) capacitatea conducatorului auto de a actiona prompt, rapid si eficient in functie de drum si conditiile meteo;
c) capacitatea conducatorului auto de a lua decizii bazate pe curajul si experienta sa.

51

Care din tipurile de coliziuni enumerate mai jos au forta de distrugere cea mai mare?
a) coliziunile laterale;
b) coliziunile frontale;
c) coliziunile din spate.

52

Eliminarea din sange a unei concentratii de alcool de 1‰ are loc intr-o perioada mai mare de:
a) 3 ore;
b) 6 ore;
c) 10 ore.

53

Referitor la vigilenta vizuala si perceptia pericolelor un sofer trebuie sa-si asigure un spatiu de siguranta pe care nu trebuie sa-l parcurga in mai putin de:
a) 15 secunde;
b) 6 secunde;
c) 2 secunde.

54

Ce se intelege prin spatiu de oprire?
a) spatiul parcurs din momentul actionarii sistemului de franare, pana la imobilizarea completa a autovehiculului;
b) spatiul parcurs din momentul sesizarii obstacolului, pana la oprirea totala a autovehiculului;
c) spatiul parcurs din momentul sesizarii obstacolului, pana in momentul actionarii sistemului de franare.

55

Circulati intr-o comuna si va apropiati de un grup de copii, deplasandu-se in acelasi sens cu dvs. Cum veti proceda pentru a trece in siguranta pe langa grupul respectiv?
a) reduceti viteza si ocoliti cu prudenta grupul;
b) ocoliti grupul de copii si folositi avertizorul sonor;
c) claxonati pana cand copii parasesc partea carosabila.

56

La cate secunde este evaluata distanta ce trebuie mentinuta intre doua vehicule care ruleaza pe aceiasi banda de circulatie cu carosabil uscat?
a) 3 secunde;
b) 2 secunde;
c) 1 secunda.

57

Dintre cele cinci reguli de conducere preventiva asociate vederii enumeram:
a) totdeauna pastreaza o solutie de rezerva;
b) vederea trebuie indreptata catre partile laterale;
c) vederea trebuie concentrata la partea din fata a vehiculului.

58

Parbrizul este acoperit cu gheata, luneta este insa degajata. Cum procedati?
a) degajez parbrizul atat cat sa pot observa ce se intampla;
b) degajez tot parbrizul pentru a asigura vizibilitatea fireasca;
c) plec de pe loc pentru ca in mers voi avea asigurata vizibilitatea dupa ce autovehiculul se incalzeste.



59

Exista pericol de acvaplanare in conditiile in care circulati pe un carosabil umed, dupa incetarea ploii?
a) da, chiar ruland cu o viteza adaptata in raport cu aderenta scazuta, exista pericolul sa fiu surprins totusi de acest fenomen,  pe portiunile de drum unde suprafata carosabilului reflecta lumina;
b) fiind vorba doar de rulaj pe un carosabil umed, dupa ploaie, datorita rugozitatii partii carosabile este exclusa posibilitatea aparitiei fenomenului de acvaplanare;
c) acest pericol este permanent, deci inteleg sa-mi adaptez viteza de deplasare in mod corespunzator.

60

Abordand o curba spre dreapta, forta centrifuga tinde :
a)  sa deplaseze lateral autovehiculul, spre santul din dreapta partii carosabile;
b)  sa deplaseze lateral autovehiculul catre banda rezervata circulatiei din sens invers;
c)  sa deplaseze lateral autovehiculul, spre stanga sau dreapta, functie de starea suspensiilor si sistemului de franare.

61

Care sunt consecintele supraincarcarii autovehiculului asupra sigurantei circulatiei ?
a) inrautateste stabilitatea autovehiculului in viraje;
b) inrautateste confortul conducatorului si a pasagerilor;
c) datorita greutatii suplimentare deterioreaza suprafata partii carosabile.

62

Cum veti proceda cand observati prezenta poleiului pe carosabil?
a) echipati pneurile cu lanturi antiderapante;
b) opriti si scoateti autovehiculul in afara partii carosabile;
c) reduceti viteza.

63

Marimea fortei centrifuge ce actioneaza asupra vehiculelor, in curbe, depinde de :
a)  starea partii carosabile, starea tehnica a autovehiculelor si capacitatea psiho-motorie a conducatorului auto;
b)  intensitatea traficului, conditiile atmosferice si pozitia centrului de greutate fata de carosabil;
c)  viteza de deplasare, masa autovehiculului si raza curbei.

64

Cum procedati pe timp de noapte cand din sens opus se apropie un alt vehicul?
a) circulati cu atentie, lasand in functiune luminile de pozitie pentru a nu orbi pe conducatorul auto care se apropie din sens opus;
b) reduceti viteza si puneti in functiune luminile de intalnire;
c) circulati cat mai pe dreapta drumului cu viteza redusa, avand aprinse luminile de pozitie.

65

Ce se poate intampla chiar daca se consuma o cantitate mica de alcool ?
a) creste timpul de reactie (reactiile sunt mai tarzii);
b) rezulta un stil de conducere degajat;
c) se imbunatateste simtitor acuitatea vizuala.

66

Va apropiati cu autovehiculul de un grup de copii care se joaca cu sania. Ce faceti?
a) folosesc semnalul optic si sonor si imi vad de drum mentinand aceiasi viteza,
b) reduc viteza, atentionez grupul din apropierea autovehiculului, folosind semnalul optic si sonor,
c) circul cu viteza legala si atentionez sonor.

67

Cum procedezi cand observi in timp util , ca in fata ta , traverseaza neregulamentar strada o persoana in varsta?
a) reduci imediat viteza si iei toate masurile de evitare a lovirii persoanei;
b) semnalizezi cu luminile si claxonul ,pentru a determina persoana sa se intoarca pe trotuar;
c) nu ai nicio obligatie , iar in caz de accident , persoana suporta si cheltuielile de reparatie a autovehiculului .

68

Daca circulati in coloana cu viteza de 60 km/h, cat trebuie sa fie distanta fata de vehiculul care va precede, pentru a nu intra in coliziune, in cazul in care conducatorul acestuia franeaza brusc ? (aplicati regula celor 2 secunde) 
a)  25 m;
b)  36 m;
c)  60 m.

69

Adaptarea vitezei de deplasare trebuie sa permita:
a) efectuarea oricarei manevre in conditii de siguranta;
b) oprirea in limitele campului de vizibilitate a luminii farurilor;
c) oprirea autovehiculului dincolo de limitele campului de vizibilitate catre inainte.

70

Intr-o curba forta centrifuga:
a) poate fi controlata de conducatorul auto;
b) este direct proportionala cu viteza si masa vehiculului, dar invers proportionala cu raza curbei;
c) este direct proportionala cu viteza, masa vehiculului si cu raza curbei.

71

Impactul autovehiculului pe care-l conduceti cu un animal este de neevitat. Cum reactionati?
a) ma aplec spre dreapta pentru a-mi feri capul;
b) incerc sa evit prin bruscarea volanului, impactul frontal cu acest animal;
c) franez energic, tinand ferm volanul si directia de deplasare.        

72

Aleea pe care patrundeti este ocupata pe ambele sensuri de autovehicule parcate, unele fiind de dimensiuni mai mari. Anticipati vreo situatie periculoasa?
a) se pot pune in miscare fara asigurare si semnalizare;
b) in orice moment de dupa autovehiculele parcate isi poate face aparitia un copil;
c) cunosc bine configuratia acestor strazi si datorita indemanari pot evita orice problema.

73

Conduceti autovehiculul cu viteza maxima admisa pe autostrada iar un pneu explodeaza. Cum reactionati?
a) franez energic, tinand strans volanul;
b) virez rapid catre un spatiu de siguranta;
c) ridic piciorul de pe acceleratie si contracarez pe cat posibil prin miscarea lina a volanului, iesirea in decor.

74

Sunteti in varful rampei, insa nu aveti vizibilitate. Mentineti aceiasi viteza?
a) sunt inscris regulamentar pe partea dreapta, mentin aceiasi viteza;
b) sunt prudent si reduc viteza, intrucat dincolo de varf ar putea fi un obstacol;
c) maresc viteza pentru a putea sa fac fata eventualelor probleme aparute din sensul opus.

75

Pe un carosabil normal la viteza de 100 de km/h distanta de oprire este de  aproximativ:
a) 50 m;
b) 100 m;
c) 150 m.

76

Traversand calea ferata, automobilul dvs. ramane imobilizat pe sinele de cale ferata. Cum procedati ?
a) scoateti pasagerii din autovehicul si semnalizati vehiculul cu orice mijloc adecvat;
b) mobilizati orice ajutoare din zona pentru eliberarea caii ferate;
c) anuntati agentul de cale ferata, pentru ca acesta sa poata opri trenul.

77

Precizati care din urmatoarele procedee, asigura reducerea spatiului de franare ?
a)  actionarea pedalei de franare cu ambreiajul si transmisia decuplate (ambreaj-frana-scos din viteza);
b)  actionarea pedalei de franare cu transmisia decuplata si ambreiajul cuplat (ambreaj-scos din viteza-eliberat ambreaj-frana);
c)  actionarea pedalei de franare cu ambreiajul si transmisia cuplate (frana-relanti motor-ambreaj-scos din viteza) .

78

Cum este recomandat sa depasesti un tramvai oprit intr-o statie cu refugiu pentru pietoni ?
a) semnalizezi din timp intentia depasirii tramvaiului;
b) avertizezi sonor , persoanele aflate in zona;
c) reduci viteza de deplasare.

79

Care dintre urmatoarele substante au un efect asemanator cu cel al alcoolului si pot reduce capacitatea de concentrare al conducatorului auto ?
a) medicamentele sau substantele cu efect psihoactiv;
b) condimentele foarte iuti;
c) cofeina.

80

Cum vei proceda la trecerea pe langa un grup de copii intr-o localitate rurala ?
a) depasesti grupul semnalizand cu luminile de intalnire;
b) preventiv reduci viteza si ocolesti cu prudenta grupul;
c) claxonezi insistent , pana ce copii ies de pe partea carosabila.

81

Luminozitatea farurilor , poate fi mentinuta si in conditii nefavorabile astfel :
a) pastrand permanent curate farurile;
b) prin reglarea frecventa a fasciculului luminos;
c) prin folosirea permanenta a luminilor de drum.

82

Cum trebuie sa procedezi daca t-i sa prescris un tratament medicamentos ?
a) nu i-ti administrezi medicamentele inainte de a urca la volan;
b) te informezi care este doza minima de medicament , pe care o poti lua in perioada cat te aflii la volan;
c) te informezi , daca medicamentele afecteaza capacitatea de a conduce autovehicule.

83

Dupa o lunga perioada in care nu a plouat , incepe sa ploua. La ce te poti astepta ? ( + foto din realitate la examen )
a) ploaia curata repede carosabilul , deci pot continua deplasarea cu aceiasi viteza ;
b) daca anvelopele sunt uzate peste limita normala , reduc viteza , pentru ca in acest caz aderenta scade;
c) de indata ce incepe sa ploua reduc imediat viteza de deplasare , pentru ca primii stropi de ploaie , inmoaie praful de pe carosabil , transformandu-l intr-o pasta alunecoasa , care reduce foarte mult aderenta.

84

Acvaplanarea poate fi evitata atunci cand :
a) pneurile sunt bune si viteza este redusa;
b) autovehiculul este dotat cu ABS;
c) autovehiculul este supraincarcat.

85

Circuli intr-o coloana si pastrezi bine distanta fata de autovehiculul care ruleaza in fata . In afara de acest lucru mai trebuie :
a) sa oservi prin geamul din dreapta , partea laterala a drumului public;
b) sa aprinzi lampa de ceata din spate;
c) sa ramai in limita propriei benzi si sa-ti asiguri campul de vizibilitate.

86

Circuli pe o artera rutiera din localitate . Cum procedezi la apropierea de o intersectie ?
a) claxonezi;
b) circuli cu prudenta , pentru ca la nevoie sa poti acorda prioritate;
c) nu ai nicio obligatie.

87

Cum constati , fara a te pune in pericol daca pe sosea este polei ?
a) circuli cu viteza redusa si franezi cu atentie , ca sa vezi cum reactioneaza autovehiculul pe care-l conduci;
b) franezi puternic;
c) circuli pe axul drumului.

88

Ce trebuie sa ai in vedere , la trecerea pe langa o scoala , chiar in momentul in care elevii parasesc cladirea ?
a) elevii pot fi neatenti si pot aparea brusc in fata autovehiculului;
b) legea nu prevede obligatii;
c) elevii vor traversa sigur numai pe la trecerea pentru pietoni.

89

Cum trebuie sa procedezi cand circuli cu autovehiculul in timpul de noaptii pe o portiune de drum libera si dai semne de oboseala ?
a) faci o pauza corespunzatoare pentru odihna ;
b) bei o cafea rece;
c) maresti volumul instalatiei de sonorizare a autovehiculului.

90

Distanta pe care o pastrezi fata de autovehiculul din fata trebuie se tina cont de :
a) viteza de deplasare , aderenta carosabilului , viteza ta de reactie;
b) priceperea ta de evitare a obstacolelor aparute brusc;
c) marca si capacitatea cilindrica a autovehiculului din fata.

91

Pot aparea pericole datorita nefolosirii centurii de siguranta ?
a) chiar in cazul unei coliziuni aparute la viteza de 20 km/h poate aparea riscul unei accidentari;
b) pericolul accidentarii apare doar la o viteza peste 60 km/h;
c) pericolul de accidentare este exclus.

92

Ce trebuie sa ai in vedere cand patrunzi de pe o strada bine iluminata pe una slab iluminata ?
a) legal nu ai obligatii legale;
b) viteza trebuie adaptata noilor conditii de iluminare;
c) vederea se adapteaza instantaneu.

93

La depasirea caror vehicule trebuie sa pastrezi o distanta laterala mai mare ?
a) bicicletelor;
b) autobuzelor;
c) camioanelor.

94

Cum procedezi la coborarea unei pante lungi , atunci cand ai atasata de autovehicul o remorca cu franare prin inertie (fara frana proprie)?
a) reduci viteza de deplasare , introduci intr-o treapta inferioara de viteza si te pregatesti de franare;
b) opresti motorul in treapta a 2-a de viteza;
c) opresti de mai multe ori , pana cobori panta.

95

La ce te poti astepta atunci cand circului in spatele unui camion cu remorca care intentioneaza sa intre pe o strada ingusta in dreapta ?
a) camionul se comporta ca orice autoturism;
b) inainte de a vira , camionul se opreste;
c) datorita gabaritului , pentru a putea vira , camionul executa intai o bucla mare stanga .

96

Cum procedezi , cand din sens opus , un autovehicul care depaseste pe altul , nu poate reveni pe banda sa ?
a) reduci viteza si circuli cat mai pe dreapta;
b) pastrezi viteza;
c) schimbi alternant luminile de intalnire cu cele de drum.

97

Ce trebuie avut in vedere la urcarea in autoturism ?
a) sa urci numai de pe partea dinspre trotuar;
b) urci fara grija , pentru ca cei care vin din spate oricum te vad si sunt obligati sa te evite;
c) stai cat mai aproape de autovehicul si deschizi portiera numai cand circulatia permite acest lucru fara pericol.

98

Ce tendinta prezinta un autovehicul cu tractiune pe spate , in cazul unei acceleratii bruste in curba?
a) rotile directoare se invartesc in gol;
b) autovehiculul urmeaza fara deviere , cursa volanului;
c) autovehiculul tinde sa derapeze cu spatele spre exteriorul curbei.

99

Cum trebuie sa te comporti , cand te deplasezi pe drum intr-o coloana ?
a) pastrezi o distanta corespunzatoare fata de cel care circula in fata si urmaresti comportamentul celorlalti participanti la trafic;
b) depasesti coloana daca se poate dintr-o singura manevra;
c) circuli foarte aproape de autovehiculul din fata pentru a nu ramane in urma.

100

Ce mod de conducere economiseste combustibilul ?
a) conducerea preventiva (luarea piciorului la timp de pe pedala de acceleratie);
b) conducerea cu turatie maxima;
c) demararea si accelerarea brusca.

101

Ce inseamna sa conduci preventiv pe timp nefavorabil ?
a) sa reduci viteza pana la limita care sa-ti asigure o buna vizibilitate si control deplin asupra comenzilor;
b) sa conduci cat mai aproape de axul drumului;
c) sa respecti cu strictete limitele de viteza pe sectorul respectiv de drum.

102

Ce obligatie ai atunci cand in trafic intalnesti un autovehicul cu inscriptia 'SCOALA'
a) folosesti cfaxonul scurt apoi il depasesti la o distanta laterala foarte mare;
b) preventiv , sa conduci cu atentie sporita;
c) sa nu te angajezi in depasirea acestuia.

103

Ce se intampla daca intr-o curba franezi puternic ?
a) autoturismul derapeaza;
b) autoturismul se inclina puternic catre interiorul curbei;
c) autoturismul mentine directia .

104

Capacitatea de a conduce poate fi redusa in cazul consumului unei cantitati mici de alcool ?
a) cantitatile mici de alcool nu dauneaza;
b) nu dauneaza daca consumam si o ceasca mica de cafea;
c) chiar si in cantitati mici , alcoolul afecteaza capacitatea de a conduce.

105

Cum trebuie sa procedeze conducatorii de autovehicule la apropierea de o cale ferata industriala ?
a) daca nu exista agent de cale ferata , nu au nicio obligatie;
b) sa dea dovada de prudenta sporita;
c) sa respecte semnalele semaforului electric instalat la calea ferata.

106

Ce poate determina consumul de alcool chiar si in cantitati mici ?
a) poate reduce capacitatea vizuala;
b) poate determina o conducere riscanta si excesiv de degajata;
c) poate reduce capacitatea auditiva.

107

Circulatia cu viteza duce frecvent la accidente in :
a) parcari;
b) intersectii;
c) poligoane auto.

108

Ce trebuie sa ai in vedere daca remorchezi un autoturism cu servodirectie , ramas in pana de motor ?
a) sa blochezi directia;
b) deoarece directia se manevreaza cu un efort mai mare , este necesar sa efectuezi tractarea cu atentie mai mare;
c) nu ai voie sa remorchezi in aceasta situatie.

109

Cum poti folosi in conditii optime capacitatea de franare a motorului , atunci cand cobori o panta lunga si inclimata ?
a) schimbi la timp intr-o treapta inferioara;
b) schimbi la timp intr-o treapta superioara;
c) scoti levierul schimbatorului de viteza pe 'punctul mort'.

110

Cum procedezi in cazul in care conducand un autoturim cu remorca , pe un drum cu o singura banda pe sens , trebuie sa efectuezi o curba la stanga , iar curba nu confera vizibilitate ?
a) reduci viteza , mentii mijlocul benzii , apoi de la jumatatea curbei accelerezi ;
b) reduci viteza la inceperea curbei datorita riscului de dreapaj;
c) mentii viteza iar la jumatatea curbei franezi.

111

La ce te poti astepta atunci cand conduci in spatele unui autoturism inmatriculat in alt judet sau in alt stat ?
a) conducatorul acestuia va semnaliza la timp schimbarea directiei de mers;
b) conducatorul acestuia poate opri brusc pentru a cere informatii despre directia de urmat sau face viraje la intersectie , incadrandu-segresit pe banda;
c) vehiculul din fata sigur va fi condus corect.

112

Cum reactionezi corect , daca la franare , autovehiculul condus derapeaza ?
a) nu actionezi frana si actionezi volanul in sens invers deraparii;
b) franezi la maxim;
c) opresti motorul.

113

De la ce concentratie de alcool in sange trebuie sa ai in vedere , ca se reduce capacitatea de aconduce autovehicule ?
a) de la 0,3 g/l;
b) de la orice concentratie;
c) de la 1.2 g/l.

114

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand lasi copii sa urce sau sa coboare din / in autovehiculul pe care il conduci ?
a) copiilor le este permis sa urce sau sa coboare pe orice parte;
b) copiilor le este permis sa urce sau sa coboare doar de pe partea dinspre trotuar;
c) nu trebuie sa ai nimic in vedere pentru ca copii se comporta intotdeauna atent in trafic.

115

Cum trebuie sa procedezi imediat dupa un accident cu un animal salbatic ?
a) instiintezi societatile de protectie a animalelor;
b) opresti , aprinzi luminile de avarie si asiguri locul accidentului;
c) iei vanatul acasa si comunici societatii de asigurare , daunele suferite , pentru a te despagubi.

116

Ce trebuie sa ai in vederea la trecerea pe langa un autobuz oprit in statie ?
a) i-ti maresti atentia si pastrezi o distanta corespunzatoare ,pentru ca ar putea ca un calator sa treaca grabit prin fata autobuzului;
b) nu ai nici o obligatie , iar calatorii sigur vor traversa numai pe trecerea de pietoni ;
c) reduci brusc viteza si aprinzi luminile de avarie.

117

Ce trebuie sa faci , cand oprind autovehiculul pentru a cobori pe partea dreapta un insotitor , observi ca acesta coboara pe o pista pentru biciclisti ??
a) cobori pentru a-i deschide portiera insotitorului;
b) aprinzi semnalizarea de avarie pentru a-i avestiza pe biciclisti;
c) de convingi ca nu se apropie niciun biciclist , apoi permiti insotitorului sa deschida portiera.

118

Pe un drum acoperit cu polei , sesizezi ca vei avea un impact inevitabil cu un caine . Cum vei proceda pentru evitarea unui accident ?
a) eliberezi acceleratia , mentii ferm volanul , fiind pregatit de a stabiliza autovehiculul depa impact , prin manevrarea lina a volanului;
b) franezi brusc pentru a nu lovii cainele;
c) franezi usor si manevrezi brusc volanul in directia opusa deplasarii cainelui.



119

Ce consecinte poate avea transportul bagajelor pe un portbagaj suplimentar montat pe plafonul autovehiculului ?
a) creste instabilitatea autovehiculului la vant lateral;
b) se reduce distanta de franare;
c) nu se pot efectua viraje.

120

Iesi dintr-o curte si urmeaza sa virezi pe sosea . Ce trebuie sa ai in vedere in primul rand ?
a) autovehiculele din trafic;
b) mijloacele de transport public de persoane;
c) persoanele care circula pe trotuar in fata portii.

121

Te apropii de o intersectie fara indicatoarede circulatie , iar vizibilitatea in ambele directii este imposibila , din cauza autovehiculelor stationate . Cum procedezi ?
a) semnalizezi luminos si intri in intersectie;
b) parcurgi cat mai rapid intersectia;
c) intri incet in intersectie , cu atentie marita.

122

De ce este necesar sa maresti distanta fata de autovehiculul care circula in fata ta , atunci cand circuli pe un carosabil umed ?
a) deoarece nu poti sesiza prompt aprinderea lampilor de stop ale autovehiculului din fata , atunci cand acesta franeaza;
b) deoarece aderenta anvelopelor la partea carosabila scade iar spatiul de franare creste;
c) deoarece rotile autovehiculului din fata arunca griblura spre tine.

123

Esti depasit de un autovehicul , al carui conducator a apreciat gresit distanta fata de un alt autovehicul care se apropie din sens opus si viteza de deplasare a acestuia . Cum procedezi pentru a evita producerea unui accident ?
a) claxonezi si faci semn cu bratul sa nu mai depasasca;
b) maresti viteza de deplasare , pentru a-l determina pe cel care depaseste sa renunte la manevra;
c) reduci imediat viteza si circuli cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile pentru a-i permite efectuarea depasirii si reintrarea pe sensul normal de mers.

124

Prin conduita preventiva se intelege :
a) comportamentul rutier care asigura prevederea accidentelor, prin anticiparea si evitarea actiunilor incorecte ale participantilor la drum , precum si adaptarea vitezei de deplasare la conditiile meteo-rutiere specifice;
b) calitatea unor conducatori auto de a circula prudent, cu viteza redusa, pentru a nu crea neplaceri in trafic celorlalti utilizatori ai drumului public;
c) un comportament valabil numai pentru conducatorii auto incepatori.

125

In ce situatii se reduce preventiv viteza in trafic?
a) in toate situatiile in care se prevede o stare de pericol, care poate fi evitata ruland cu o viteza inferioara;
b) atunci cand esti obosit , indispus sau suferi de o afectiune care-ti diminueaza capacitatea de a conduce;
c) in toate cazurile prevazute in Regulamentul pentru aplicarea legiiprivind circulatia pe drumurile publice.

126

Ce se recomanda unui incepator care conduce noaptea un autovehicul pe drumul public ?
a) sa evite pe cat posibil deplasarea, daca trebuie sa parcurga un traseu lung, care cuprinde drumuri intens circulate;
b) sa aiba bateria de acumulatori in stare de functionare buna;
c) sa aiba in dotare triunghiurile reflectorizante si becuri de rezerva , pentru a asigura functionarea ireprosabila a farurilor

127

Ce trebuie sa faci pentru a evita un accident de circulatie ?
a) sa nu conduci autovehiculul decat atunci cand probleme grave inpun acest lucru;
b) sa anticipezi si sa contracarezi la timp manevrele imprudente ale celorlanti participanti la trafic , respectand totodata permanent regulile de circulatie;
c) sa-ti asiguri totdeauna , un partener de calatorie , care sa cunoasca bine itinerariul de parcurs

128

Un conducator auto te-a depasit de mai multe ori, intrucat nu circula cu viteza constanta. Cum procedezi atunci cand urmeaza sa fii depasit din nou ? ?
a) il atentionezi atat cu claxonul cat si cu bratul stang sa renunte la aceasta manevra;
b) creezi conditii de depasire , circuland cat mai pe partea dreapta a drumului si nu maresti viteza de deplasare;
c) semnalizezi stanga si circuli cat mai pe stanga , pentru a nu-i permite manevra de depasire.

129

Cum procedezi , daca doresti sa depasesti intr-o intersectie dirijata , un tractor care tracteaza 2 remorci , iar pe remorca din spate scrie 'FARA SEMNALIZARE' ?
a) semnalizezi si te angajezi in depasire , pentru ca viteza ta de deplasare permite realizarea manevrei foarte rapid;
b) astepti sa treci de intersectie , chiar daca pierzi din timpul planificat al calatoriei;
c) depasirea este interzisa in toate intersectiile , deci nu voi efectua depasirea.

130

Care din participantii la trafic au obligatia de a respecta regulile de circulatie pe drumurile publice din interiorul localitatilor ?
a) conducatorii auto , atat cei amatori cat si profesionisti , atat ziua cat si noaptea;
b) toti participantii la traficul rutier , indiferent de situatie;
c) conducatorii autovehiculelor destinate transportului in comun , avand in vedere destinatia autovehiculelor pe care le conduc.

131

Cand esti obligat sa pastrezi o distanta corespunzatoare fata de cel care ruleaza in fata ta?
a) numai in perioada cand esti conducator auto incepator si nu ai experienta;
b) in orice situatie;
c) daca sistemul de franate al autovehiculului tau este defect.

132

Care este cea mai vulnerabila categorie de participanti la trafic, din randul careia se inregistreaza cele mai multe victime ?:
a) pietonii , indeosebi copii si persoanele in varsta;
b) incepatorii in conducerea oricarui tip de vehicule;
c) biciclistii.

133

Care din urmatorii factori reprezinta baza conduitei preventive?
a) cunoasterea nornelor de circulatie si a regulilor de conducere a autovehiculelor;
b) incadrarea in baremele legale privind sanatatea fizica si psihica;
c) capacitatea de a fi politicos si disciplinat in traficul rutier.

134

Care este viteza cu care trebuie sa te deplasezi pe un drum acoperit cu zapada , mazga , sau doar umed?
a) viteza trebuie sa fie cel mult egala cu cea reglementata in legislatia rutiera , pentru acea categorie de drum;
b) cel mult 20 km/h;
c) viteza care sa-ti confere siguranta ca poti opri si evita orice pericol , fara a i tra in derapaj.

135

Cum pot fi reduse tensiunea nervoasa si oboseala conducatorului auto?
a) circuland cu aceiasi viteza atat in localitati cat si in afara acestora;
b) ruland cu o viteza ponderata , in conditii de siguranta si mentinand un ritm de mers constant;
c) folosind medicamente calmante si bauturi energizante , neinterzise conducatorilor auto.

136

Ce asigura conduita preventiva ?
a) siguranta si fluenta deplasarii pe drumurile publice;
b) mentinerea starii tehnice a autovehiculului;
c) prelungirea duratei de expluatare a motorului.

137

Ce se intelege prin vigilenta, din punct de vedere al conduitei preventive?
a) mentinerea neintrerupta a atentiei pe timpul intregii deplasari;
b) capacitatea de a nu intra in conflict cu organele politiei rutiere;
c) sa fii odihnit si alimentat , pentru a nu fi obligat sa opresti pe traseu.

138

Neatentia in conducere se numara printre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Cum poate fi evitata aceasta ?
a) prin concentrarea permenenta doar asupra activitatilor pe care trebuie sa le efectuezi pentru conducerea autovehiculului in conditii de siguranta;
b) prin alternarea starii de vigilenta cu cea de relaxare la volan , indeosebi pe sectoarele de drum in aliniament;
c) prin punerea in functiune a sistemului de sonorizare audio al autovehiculului , la volum mare , pentru a stimula vigilenta in conducere.

139

Se recomanda sa pastrezi obiecte de mici dimensiuni pe podeaua autovehiculului ?
a) da , atata vreme cat acestea nu stanjenesc in actionarea comenzilor autovehiculului;
b) nu , intrucat acestea pot ajunge prin rostogolire sau alunecare , sub pedalele de la postul de conducere si genera situatii periculoase;
c) da, daca nu mai exista alt loc unde pot fi depozitate obiectele de mici dimensiuni.

140

In fata ta sa produs un accident rutier care este cercetata de politie, iar circulatia se desfasoara anevoios, pe un singur sens. Cum vei proceda ?
a) iti continui drumul cu viteza sporita, pentru a nu bloca traficul rutier;
b) reduci viteza si te uiti curios la ce s-a intamplat;
c) iti continui drumul cu atentie , respectand indicatiile politistului rutier.

141

Cum trebuie sa procedezi pentru a-ti pastra starea de vigilenta pe tot parcursul deplasarii ?
a) conduci cu fata cat mai aproape de parbriz , pentru a vedea tot ce se intampla pe drumul public , in fata ta;
b) iti concentrezi atentia, dar adopti o atitudine relaxata la volan, avand control asupra efectuarii tuturor manevrelor de care depinde siguranta calatoriei;
c) ati gasesti o preocupare cat mai placuta , cum ar fi manevrarea aparaturii audio-video , intretinerea unor discutii cat mai aprinse cu insotitorii sau folosirea telefonului mobil

142

Cum iti faci mai vizibil autoturismul in circulatia pe drumul public ?:
a) vopsesti in alb sau galben , partile din fata si spate a autoturismului;
b) lipesti autocolante colorate pe partile laterale , geamuri si luneta ;
c) asiguri curatenia exteriorului caroseriei, a tablitelor cu numarul de inmatriculare , precum si a sistemelor de iluminat-semnalizare.

143

Ce trebuie sa aiba in vedere un conducator auto prevazator ?
a) sa fie odihnit , iar autovehiculul sa fie mereu in foarte buna stare tehnica;
b) sa observe inaintea altora locurile de amplasare a aparatelor radar;
c) sa aiba asigurata presiunea normala in roata de rezerva.

144

Cum trebuie sa ai reglat sistemul de lumini cand circuli noaptea ?
a) sa vezi cat mai departe , indiferent daca sunt deranjati ceilalti participanti la trafic;
b) astfel incat sa vezi si sa fii vazut , fara ai stanjeni pe ceilalti participanti la trafic;
c) sa asiguri cel putin functionarea farului din partea dreapta.

145

Ce rol au tetierele :
a) estetic;
b) in cazul coliziunilor din spate , previn posibila fracturare a coloanei cervicale;
c) rezemarea capului , pentru o conducere cat mai relaxata.

146

Care sunt factorii principali care ajuta un conducator sa piloteze preventiv ?
a) iscusinta si priceperea de a-si inpune calitatile fizice dobandite;
b) atitudinea pozitiva in trafic, calmul , politetea , cunostintele si experienta dobandite in trafic;
c) mijloacele de semnalizare rutiera si agentii de politie rutiera.

147

Cum procedezi , cand constati ca ai probleme cu vederea ?
a) cumperi ochelari de vedere cu caracteristici superioare;
b) eviti sa conduci , pana la consultarea unui medic specialist , urmand sa te conformezi sfaturilor acestuia;
c) conduci permanent cu lumina de drum aprinsa.

148

Cand se reduce campul vizual al conducatorului auto ?
a) cand dimensiunile parbrizului si lunetei sunt mai mici;
b) cand viteza de deplasare este mai mare;
c) cand indicatoarele rutiere sunt de mici dimensiuni.

149

La ce trebuie sa te astepti atunci cand in fata ta a oprit un mijloc de transport in comun ?
a) este posibil ca unii calatori sa traverseze prin fata autovehiculului fara a se asigura in mod corespunzator;
b) urmeaza o intersectie , intrucat majoritatea statiilor se amenajaza in astfel de locuri;
c) la plecare , autovehiculul de transport public in comun poate sa se puna in miscare , fara ca soferul sa se asigure.

150

Ce pozitie trebuie sa aiba in timpul conducerii un conducator auto ?
a) sa stea cat mai confortabil pe scaun, cu capul pe tetiera ( ), ambele maini pe volan , in zona orelor 10.00 si 14.00;
b) sa fie cat mai concentrat sa tina volanul strans , privirea numai inainte , sa stea cat mai aproape de parbriz;
c) cea mai corecta pozitie este cea care previne aparitia somnului.

151

Cand ai voie sa fii agresiv in timpul conducerii pe drumurile publice ?
a) in nicio situatie;
b) cand cel din fata ruleaza cu viteza redusa fara motiv;
c) cand un alt participant la trafic ti-a adresat gesturi obscene.

152

Regulile conduitei preventive se aplica :
a) cand conduci efectiv autovehiculul pe drumurile publice;
b) atunci cand autovehiculul este oprit pe drumul public;
c) atat in timpul conducerii cat si in timpul cat autovehiculul este oprit.

153

Ce pericole genereaza fenomenul de acvaplanare ?:
a) stropirea cu apa a parbrizului;
b) pierderea controlului asupra directiei;
c) stropirea cu apa a pietonilor.

154

Care este principalul factor de risc atunci cand conduci in tunele ?
a) dificultatile de adaptare a vedere la intrarea si iesirea din tunele;
b) viteza redusa si deplasarea in coloana;
c) posibilitatea aparitiei de denivelari pe partea carosabila.

155

Un conducator auto imprudent s-a angajat in depasirea coloanei in care te aflii, iar din sens opus se apropie un camion care-i semnalizeaza cu luminile. Cum procedezi pentru a evita un accident ?
a) te apropii de axul drumului pentru a-l determina pe conducatorul imprudent sa renunte la manevra riscanta;
b) nu ai nicio obligatie , prin urmare iti continui deplasarea in coloana;
c) reduci viteza , circuli cat mai pe dreapta si creezi loc de a intra in coloana , conducatorului imprudent.

156

Cum procedezi cand observi in fata ta o mingie care se rostogoleste ?
a) claxonezi , reduci viteza si circuli cu maxima atentie , intrucat este foarte posibil sa apara un copil dupa mingie;
b) continui sa circuli pentru ca trecerea peste mingie , nu este periculoasa pentru masina;
c) virezi brusc in directia opusa rostogolirii mingiei.

157

Cum trebuie sa procedezi atunci cand autovehiculul derapeaza cu spatele catre dreapta?
a) eliberezi pedala de acceleratie si manevrezi volanul usor catre dreapta;
b) franezi si manevrezi volanul catre stanga;
c) virezi brusc stanga.

158

Cum vei proceda noaptea , pe ceata , din punct de vedere al circulatiei preventive ?
a) pastrezi o distanta egala intre axul drumului si marginea din dreapta a partii carosabile ruland cu o viteza care sa permita oprirea intr-un spatiu mai mic decat cel de vizibilitate;
b) circuli cat mai aproape de axul drumului;
c) circuli cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului.

159

Prin conduita preventiva in conditii atmosferice nefavorabile se intelege :
a) sa conduci cu atentie sporita si cu o viteza care sa iti permita oprirea in siguranta si evitarea oricarui pericol;
b) sa conduci cu o viteza mai mica decat cea maxima legala ;
c) sa folosesti atat luminile se drum, cat si semnalizarea de avarie pentru a fi mai usor observat.

160

In cazul efectuarii unui viraj la stanga cu o viteza mare, spre ce parte a drumului are tendinta de a derapa autovehiculul ?
a) spre interiorul curbei , catre sensul opus de mers;
b) spre dreapta , catre exteriorul curbei;
c) nu poate derapa in nicio parte.

161

Care tip de carosabil este mai periculos , in conditii de ploaie ?
a) cu piatra cubica;
b) suprafata asfaltata;
c) suprafata betonata.

162

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand urmeaza sa strabati o portiune acoperita cu piatra cubica umeda ?
a) sa reduci viteza si sa eviti bruscarea comenzilor;
b) sa folosesti doar frana de ajutor;
c) sa circuli cat mai aproape de axul drumului.

163

Cand este drumul mai alunecos in conditii de ploaie ? ( + foto din realitate la examen )
a) este la fel de alunecos pe toata perioada cat ploua;
b) la inceputul ploii;
c) dupa oprirea ploii.

164

Daca ploua , sau daca soseaua este inca uda : ( + foto din realitate la examen )
a) maresti distanta fata de autovehiculul din fata ta;
b) te deplasezi pe distante scurte;
c) folosesti luminile de drum.

165

Acvaplanarea se produce : ( + foto din realitate la examen )
a) cand drumul este denivelat;
b) cand sufla vantul din fata;
c) la viteza mare , cand drumul este acoperit de apa.

166

Dupa o ploaie torentiala este necesar sa se pastreze o distanta considerabil mai mare fata de cel care circula in fata ? + foto din realitate la examen )
a) da , intrucat spatiul de franare se mareste;
b) nu , deoarece astfel se aglomereaza traficul;
c) da , deoarece nu se obsearva indicatoarele.

167

Principala cauza a exploziei unui pneu in timpul mersului este : ( + foto din realitate la examen )
a) uzura moderata;
b) umflarea insuficienta;
c) umflarea exagerata.

168

Presiunea din pneuri , are efect asupra consumului de carburant ?
a) da , numai la autovehiculele de mare tonaj;
b) da;
c) nu.

169

Cum procedati , cand circuland pe autostrada , sunteti nevoit sa folositi telefonul mobil si nu aveti dispozitiv 'maini libere '? ( + foto din realitate la examen )
a) telefonul poate fi folosit fara restrictii;
b) opresti pe banda pentru stationarea de urgenta;
c) opresti in parcarea din zona complexului de servicii.

170

Pentru a circula pe un drum cu polei iti vei echipa autoturismul cu :( + foto din realitate la examen in care arata zapada batatorita si inghetata)
a) lopata si nisip;
b) lanturi de zapada;
c) pneuri speciale si lanturi antiderapante.

171

Autoturismul din imagine , efectueaza manevra de intoarcere . Cum procedati corect ?( + foto din realitate la examen )
a) reduci viteza si te apropii cat mai mult de acesta;
b) opresti si astepti degajarea traficului;
c) executi depasirea acestuia.

172

Circuli in spatele unui camion pe banda unu a unui drum cu doua benzi pe sensul de mers si intalnesti indicatorul , care te anunta ca pe sensul tau de mers , drumul se ingusteaza de la doua benzi pe sens , la o singura banda pe sens , prin disparitia benzii de langa axul drumului . Ce faci in aceasta situatie ?( + foto din realitate la examen )
a) ramai in spatele camionului;
b) indicatorul se adreseaza celor din sensul opus;
c) depasesti camionul (in foto se obserava si o linie continua .

173



Conduci noaptea in afara localitatii . Ce trebuie sa faci daca vrei sa consulti o harta rutiera ? ( + foto din realitate la examen )
a) opresti autovehiculul in afara partii carosabile;
b) nu ai voie sa consulti harta pe timp de noapte;
c) opresti cu luminile de intalnire aprinse.

174

Circuli pe un drum cu o singura banda pe sensul de mers , iar sensul tau se afla blocat de un utilaj care executa lucrari la drum. Este linie continua , iar un lucrator de la drumuri face semnal de marire a vitezei desi pe sens opus se vede un autocamion . Cum procedezi corect ? (foto de f. proasta calitate)
a) reduci viteza si treci mai departe;
b) opresti;
c) treci dupa ce acorzi prioritate.

175

Circuli pe banda a doua a unui drum cu doua benzi pe sens , iar pe banda unu , circula un biciclist intre doua autoturisme . La ce te astepti ? ( + foto din realitate la examen )
a) biciclistul poate schimba directia de mers spre stanga fara asigurare si semnalizare;
b) biciclistul opreste;
c) biciclistul se comporta corect.

176

Un grup numeros de copii traverseaza strada , pe marcajul pietonal .La ce te poti astepta ? ( + foto din realitate la examen )
a) copii circula intotdeauna corect;
b) nimic deosebit;
c) unul dintre copii se poate intoarce din traversare si alerga , inapoi catre directia din care a venit , fara un motiv sesizabil.

177

Te apropii de o intersectie dirijata prin semafoare luminoase avand banda de decelerare pentru viraj dreapta. In fata circula o dubita care vireaza dreapta , iar tu virezi dupa ea . Nu se vede ce culoare are semaforul , dar se vad niste pietoni la coltul strazii . Probabil exista trecere pentru pietoni , avand in vedere ca este intersectie semaforizata. Poate ai verde intermitent iar pietonii verde (imagine f. proasta) Ce trebuie sa ai in vedere ?
a) pietonii vor acorda prioritate neconditionat;
b) pietonii nu au voie sa traverseze in acest loc;
c) sa acorzi prioritate pietonilor.

178

Cum te comporti cand apare o mingie in strada ?( + foto din realitate la examen )
a) reduci viteza si te pregatesti sa opresti;
b) opresti numai daca mingia ramane pe carosabil;
c) circuli mai departe , pentru ca copiilor le este interzis sa intre pe carosabil.

179

Circuli pe un drum cu piatra cubica umeda printro padurice , pe langa o cale de acces .In acest loc trebuie sa fii deosebit de atent.De ce ?( + foto din realitate la examen )
a) din cauza vizibilitatii reduse a traseului (padurice = umbra);
b) datorita pericolului marit de derapaj , datorit pietrei cubice umede;
c) din cauza unui pericol ce ar putea aparea de pe calea de acces.

180

Este recomandat ca un conducator de autovehicul sa se opreasca pentru odihna sau recreere la : ( + foto din realitate la examen )
a) 2 ore;
b) 4 ore;
c) 6 ore.

181

Distanta de franare a autovehiculului depinde cel mai mult de :( + foto din realitate la examen )
a) viteza;
b) profilul pneurilor;
c) eficienta sistemului de directie.

182

Cind se recomanda sa maresti presiunea in pneuri , fara a depasi insa presiunea recomandata de constructorul autovehiculului ? ( + foto din realitate la examen
a) cand circuli pe distante mari;
b) cand circuli pe autostrada;
c) vara , cand temperatura este foarte ridicata.

183

Drumul are o banda pe sens , linie continua , ai biciclist care se deplaseaza in fata ta . Intrebarea suna asa : Ai voie sa claxonezi biciclistul inainte de a-l depasii ? ( + foto din realitate la examen ) nu se specifica daca depasesti incalcand sau nu linia continua
a) nu;
b) numai in reprize foarte scurte;
c) da , dar numai de la cel putin 25 m inainte de a ajunge din spate biciclistul.

Cheita cu raspunsurile corecte

1 - c

31 – b

61- a

91 - a

121 - c

151 - a

181 - a

2 - b

32 - c

62 - c

92 - b

122 - b

152 - c

182 - b

3 – c

33 – c

63 - c

93 - a

123 - c

153 - b

183 - c

4 – c

34 – c

64 - b

94 - a

124 - a

154 - a

5 – b

35 – a

65 - a

95 - c

125 - a

155 - c

6 – b

36 – c

66 - b

96 - a

126 - a

156 - a

7 – a

37 – b

67 - a

97 - c

127 - b

157 - a

8 – a

38 – a

68 - b

98 - c

128 - b

158 - a

9 – b

39 – c

69 - a

99 - a

129 - b

159 - a

10 – b

40 – c

70 - b

100 - a

130 - b

160 - b

11 – c

41 – c

71 - c

101 - a

131 - b

161 - a

12 – b

42 – c

72 - b

102 - b

132 - a

162 - a

13 – c

43 – a

73 - c

103 - a

133 - c

163 - b

14 – c

44 – b

74 - b

104 - c

134 - c

164 - a

15 – a

45 – a

75 - b

105 - b

135 - b

165 - c

16 – c

46 – a

76 - a

106 - b

136 - a

166 - a

17 – b

47 – a

77 - c

107 - b

137 - a

167 - b

18 – a

48 – a

78 - c

108 - b

138 - a

168 - b

19 – b

49 – c

79 - a

109 - a

139 - b

169 - c

20 – a

50 – a

80 - b

110 - a

140 - c

170 - c

21 – b

51 – b

81 - a

111 - b

141 - b

171 - b

22 – c

52 – c

82 - c

112 - a

142 - c

172 - a

23 – c

53 – c

83 - c

113 - b

143 - a

173 - a

24 – c

54 – b

84 - a

114 - b

144 - b

174 - a

25 – c

55 – a

85 - c

115 - b

145 - b

175 - a

26 – c

56 – b

86 - b

116 - a

146 - b

176 - c

27 – c

57 – b

87 - a

117 - c

147 - b

177 - c

28 – a

58 – a

88 - a

118 - a

148 - b

178 - a

29 – a

59 – a

89 - a

119 - a

149 - a,c

179 - b

30 – b

60 – b

90 - a

120 - c

150 - a

180 - a



loading...







Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1493
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site