Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Maslinul

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Maslinul

Olea europaea L.

Fam. Oleaceae



 

  Maslinul (fig. 38) creste in general ca un pom propriu-zis de talie medie, atinge 5-6 m inaltime, dar pot fi gasite si exemplare de 15 m cu coroana foarte larga. Are o longevitate mare datorita capacitatii mari de regenerare prin emiterea de lastari din zona coletului. Este foarte rustic, rezista la temperaturi ridicate, la stresul hidric, la salinitatea apei de udat. Este originar din Orientul Apropiat si foarte vechi in cultura.

Formele salbatice de maslin sunt arbusti ghimposi. Soiurile cultivate se altoiesc sau se inmultesc prin butasi sau drajoni.

 

  Maslinul creste incet si nu prea mult. Este foarte longeviv - se cunosc maslini de 1000 si chiar 2000 de ani.

Frunzele sunt mici, ovale, de culoare cenusie - mata, amintind de cele de salcie, totdeauna verzi. Fructele sunt drupe de forma sferica sau oval alungita, la inceput de culoare verzuie, apoi vanata - negricioasa. Greutatea lor variaza intre 0,5 si 20 g, in functie de soi.

Compozitia chimica a pulpei maslinelor este urmatoarea : 50-75% apa, 6-30% lipide, 2-6% glucide reducatoare, 0,1-0,3% glucide nereducatoare, 1-3% proteine, 1-4% fibre, 0,6-1% cenusa, 6-10% alte componente.

Maslinele sunt foarte nutritive, sunt folosite in alimentatie si medicina traditionala, contin cantitati mari de vitamine (80 mg% vitamina A, 8 mg% vitaminele B, C, E) si multe elemente minerale necesare organismului uman.

Maslinele verzi se recolteaza imature, cu mare atentie pentru a nu se bate pulpa, altfel fructele isi pierd aspectul comercial. Maslinele negre de masa si cele pentru ulei se recolteaza la maturitatea deplina.

Fructele recoltate nu sunt apte pentru a fi consumate datorita substantelor amare pe care le contin., ele trebuind supuse unor procese de prelucrare. Fructele ar putea fi consumate direct numai dupa o perioada de stafidire in pom sau daca ar fi afectate de temperaturi mici.

Exista numeroase procedee de pregatire a maslinelor pentru consum. Pentru maslinele verzi, sistemul sevilian consta in scoaterea amarelii in carbonat de sodiu 1,5-3%, timp de 8 ore. Dupa extragerea amarelii urmeaza clatirea cu apa curenta si trecerea la fermentare cu saramura 8% in prezenta unor microorganisme (fermenti lactici, drojdii). Timpul de fermentare este diferit in functie de cantitatea de zahar din pulpa, temperatura, cantitatea de carbonat si de microorganisme folosita.

Sistemul napolitan presupune tratarea maslinelor cu carbonat de sodiu 2-2,5%, peste care se pune sare, 5-6% din greutatea fructelor. Timpul de fermentare este de 20-30 zile, dupa care maslinele se pot consuma.

Maslinele negre se pregatesc dupa sistemul californian sau sistemul kalamata.

Sistemul californian. Acest procedeu consta in extragerea amarelii cu carbonat de sodiu la diferite concentratii, cu aerisirea periodica a fructelor si trecerea acestora in saramura de 2-3%. Daca fructele nu se coloreaza bine in negru, se pot face tratamente cu sulfat feros 2-3%, dupa care se sterilizeaza.

La sistemul kalamata maslinele sunt crestate longitudinal cu ajutorul unor masini, se pun in saramura 2% pentru 5-8 zile, in otet de vin 1-2 zile, apoi se pun in vase cu saramura de 6-8% in vederea comercializarii.

O alta modalitate de pregatire a maslinelor consta in asezarea alternativa a fructelor bine maturate cu straturi de sare (circa 2% din greutatea fructelor), timp de 20-60 zile, in vase din plastic cu posibilitate de inchidere ermetica. Periodic, vasele se vor rostogoli pentru a asigura contactul cu sarea a tuturor fructelor.

Maslinele destinate extragerii uleiului se spala, se zdrobesc atat pulpa cat si samburii, dupa care se preseaza pentru a obtine uleiul. Prin presarea la rece se obtine un ulei de foarte buna calitate, in comparatie cu procedeele moderne de extragere la cald sau cu solventi.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1811
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved