Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

ESECUL SCOLAR

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



ESECUL SCOLAR

Esecul scolar defineste acele situatii didactice/educative care consemneaza .

imposibilitatea momentana a elevului de realizare a obiectivelor pedagogice propuse la diferite niveluri ale procesului de invatamant.

Evaluarea esecului scolar depinde de criteriile asumate la nivel de sistem, diferentiate in functie de ponderea acordata:



a.analizei raportului dintre cerintele si conditiile activitatii didactice/educative

b.dobandirii si aplicarii cunostintelor fundamentale de baza

c.valorificarii conceptelor operationale in diferite contexte particulare si individuale

d.examinarii organizate la sfarsitul anului, ciclului scolar, cu scop prioritar sumativ-selectiv sau formativ-stimulativ.

Formele de manifestare ale esecului scolar acopera o arie mare de variabilitate. Se presupune o urmatoare clasificare a tipologiei esecului scolar:

a.dupa sfera de extindere a fenomenului:esec scolar general, esec scolar partial; esec scolar constant la inceputul unei trepte si a unei discipline de invatamant, esec scolar instalat pe parcursul unei trepte si a unei discipline de invatamant;

b.dupa cauza predominanta a fenomenului: esec scolar generat de la nivel aptitudinal/intelectual; esec scolar generat de la nivel atitudinal; esec scolar generat de la nivel didactic .

Factorii care determina aparitia si intretinerea esecului scolar reflecta tipologia evocata care angajeaza responsabilitatea tuturor "actorilor educativi"(elevi, profesori, mediu familial, comunitate educativa). Ei reprezinta o categorie de factori care exprima in diferite grade de manifestare, imaturitatea scolara a elevului si ineficienta pedagogica a cadrelor didactice, parintilor.

A.factori care exprima imaturitate scolara a elevului actioneaza ca factori interni ce reflecta deficientele aparute la nivelul unitatii bio-psiho-sociala a personalitatii. Ei intervin in calitate de:

a.factori biologici: incapacitate de rezistenta fizica la efort in conditiile unei activitati sistematice; probleme de sanatate, defecte, deficiente fizice, fiziologice care perturba activitatea de invatare;

b.factori psihologici de natura: intelectuala, volitiva, afectiv emotionala, caracteriala;

c.factori sociali : incapacitate de adaptare la colectiv, microgrup; conduita inadecvata in clasa, scoala, familie, comunitate; incapacitate de integrare a informatiilor si sentimentelor morale la nivel de convingere morala; incapacitate de integrare a obisnuintelor morale la nivel de atitudine morala, angajata deplin in structura personalitatii umane.

B.factorii care exprima ineficienta pedagogica a "actorilor educatiei", in special a cadrelor didactice dar si a parintilor, care actioneaza ca factori externi care reflecta in diferite grade, deficientele procesului de:

a.depistare si corectare a tulburarilor instrumentale de limbaj

b.orientare scolara, profesionala si sociala a elevului

c.asistenta complexa (psihopedagogica, sociala, logopedica, medicala) a elevului

d. recuperare a cunostintelor si deprinderilor de baza, indispensabile pentru atingerea obiectivelor specifice fiecarei trepte si discipline de invatamant

e.proiecte si realizare adecvata a strategiilor de predare-invatare-evaluare

f.individualizare efectiva a activitatilor didactice/educative.

Tendinta generalizarii esecului scolar reflecta, pe de o parte, diferitele combinatii posibile aparute intre factorii care exprima imaturitatea biologica, psihologica si sociala a elevului si cei care exprima ineficienta pedagogica a cadrelor didactice, a parintilor, a altor "actori ai educatiei". Pe de alta parte, aceasta tendinta marcheaza agravarea unor cauze speciale: nedezvoltare fizica pe fondul unor mari probleme de sanatate; inteligenta de limita care evolueaza pana la nivel de sublimita; anxietate afectiva transformata in trasatura de personalitate care creeaza fenomenul fobiei scolare/didactice; instabilitate psihomotrica stabilizata in toate situatiile educationale/scolare, familiale, comunitare; inadaptare sociala exprimata prin tulburari comportamentale grave.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1310
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved