Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

Gradinita

PROIECT EDUCATIONAL INDEMN ECOLOGIC ,, OZANA CEA FRUMOS CURGATOARE ,,

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
RAPORT DE AUTOEVALUARE AL ACTIVITATII DESFASURATE
STUDIUL DOCUMENTELOR, TERMINOLOGIA Sl METODELE DE ANALIZA INFORMATICA DOCUMENTARA - TEHNICILE DOCUMENTARII
DEZVOLTAREA COGNITIVA
Test la Educatie tehnologica - clasa a 7-a
Autism – Generalitati
Proiect didactic CLASA: a II-a A - Activitati cu materiale – hartia „ Puisori din figuri geometrice”
CONCEPTUL DE EDUCABILITATE
METODE SI INSTRUMENTE DE EVALUARE
PROGRAM DE EDUCATIE RUTIERA
Stadiile de dezvoltare ale metodologiei didactice - directii de cercetare si perfectionare

INDEMN ECOLOGIC

,, OZANA CEA FRUMOS CURGATOARE ,,
INSTITUTII IMPLICATE IN PROIECT

Ø      Eco-Scoala ,, Ion Creanga ,, Suceava

Ø      Agentia de Protectie a Mediului Suceava

Ø      ALTE SCOLI , cu denumirea ,, Ion Creanga ,, DIN TARA

DOMENIUL PROIECTULUI : – Educatie Ecologica

INITIATORII PROIECTULUI:

TIPUL: national
Obiectiv general - formarea si dezvoltarea constiintei ecologice si a comportamentlui ecologic

BENEFICIARI

elevi si cadre didactice ale scolilor participante la desfasurarea proiectului, parinti si membri ai comunitatilor locale prin intarirea colaborarii cu scoala

GRUPURI TINTA:

elevii claselor I – VIII din tara

parintii acestora

profesori / institutori / invatatori

PERIOADA DE DESFASURARE: 1 – III 2007 – 1 – III –2009

ARGUMENT

Ideea derularii acestui proiect mi-a venit intr-o zi , cand, din cauza unei defectiuni , nu am avut apa .A fost o zi groaznica. Mi-am imaginat ce s-ar intampla daca nici maine, poimaine nu va fi apa. Am discutat cu elevii mei despre poluarea care produce efectul sera ( de incalzire a planetei. ) , despre topirea ghetarilor , despre temperaturile din ultimul timp , despre zapada care s-a lasat asteptata si a venit doar intr-o sambata si o duminica ,despre seceta si alte efecte ale lipsei apei .

Suntem ingrijorati de ritmul rapid in care mediul se degradeaza datorita activitatilor inconstiente ale oamenilor.Pentru ca deterioararea continua a mediului sa nu afecteze intreaga societate, gasirea si aplicara solutiilor de stopare a acesteia trebuie abordata de intreaga comunitate. Prin acest proiect se urmareste observarea fenomenelor de poluare a zonei unde locuiesc cei ce deruleaza proiectul , semnalarea acestora organelor competente care pot stopa fenomenul poluarii, intocmirea unor materiale informative care pot facilita implementarea si evaluarea actiunilor .Realizarea activitatilor de catre elevi alaturi de parinti si de alti membri ai comunitatii, este o modalitate eficienta de a face in mod constient educatie ecologica prin care se pot rezolva o parte dintre problemele mediului.

Deoarece scoala noastra se numeste ,, Ion Creanga ,, am considerat ca ,, Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul ,, unde se scalda Nica, ne va fi un indemn ecologic pentru toate scolile care poarta numele marelui povestitor.

Proiectul isi propune identificarea unor strategii, directii de actiune, tipuri de activitati care sa duca la imbunatatirea calitatii mediului , prin implicare directa a tuturor scolilor care poarta denumirea de ,,ION CREANGA,, indiferent daca detin sau nu ,, Steagul verde,,

Este un indemn pentru protejarea ochiurilor de apa , sa avem din nou ,, OZANA CEA FRUMOS CURGATOARE ,, cum spunea patronul nostru spiritual ,, ION CREANGA,,

„Natura este un nor schimbator,

care-i totdeauna si niciodata acelasi“

(Emerson)

,, Ozana cea frumos curgatoare ,,

( Proiect ecologic in parteneriat cu scolile ,, Ion Creanga ,, din tara )

Apa inseamna enorm pentru omul de astazi si va insemna si mai mult pentru cel de maine. De aceea, apare necesitatea absoluta de a-i pastra calitatile naturale. Cresterea - si nicidecum, micsorarea - proportiei padurilor, inclusiv prin impadurirea terenurilor degradate, inapte pentru agricultura, constituie cheia de baza a problemei. In caz contrar, este doar o problema de timp si de hazard meteorologic (ploile torentiale) producerea unor noi calamitati, mai ales, in bazinele dezechilibrate ca proportie a padurilor si in special daca ploile de lunga durata vor fi asociate cu topirea zapezilor.

Apa este folositoare omului, atat in viata de toate zilele, cat si in agricultura, transporturi, industrie etc. Este necesara plantelor si animalelor planetei.Omul foloseste apa pentru prepararea hranei, pentru baut, pentru curatenia corpului, a hainelor.

Prin cresterea numarului de locuitori din orase creste si cantitatea de substante toxice, reziduuri daunatoare vietii. Astfel e necesara interventia urgenta a omului pentru depoluarea apelor, adica curatarea apelor de substante toxice.

Poluarea este o problema actuala a omenirii .Deteriorarea ecosistemelor s-a ivit odata cu aparitia civilizatiei urbane prin interventia brutala a omului, prin exploatarea nerationala a terenurilor si alterarea mediului inconjurator prin poluanti proveniti din activitatile umane, de origine menajera, agricola si industriala.

Poluarea mediului poate fi:

• naturala, avand ca sursa: vulcanii (elimina gaze, particule solide, vapori), cutremurele (produc perturbatii si erodeaza solul), incendiile (usuca vegetatia);

artificiala – fizica (poluare sonora);

chimica (produsa de compusi gazosi, industrie, pesticide, detergenti);

biologica (infestarea mediului cu agenti patogeni si germeni proveniti din fermentatii).

Poluarea dupa mediul in care actioneaza poluantii:poluarea aerului (emisie de gaze in atmosfera provenite din arderi ale combustibililor casnici, industriali, masini etc.);

poluarea apei (prin reziduuri deversate in apa din agricultura, petrol etc.);

poluarea solului - este strans legata de poluarea aerului si apei (se produce mai ales cu pesticide, ingrasaminte chimice). O parte dintre acestea sunt asimilate de plante si astfel ajung in corpul animalelor si oamenilor.

Luptam impotriva poluarii mediului, protejam ecosistemele si astfel viata voastra va fi mai buna si mai curata! Luptam impotriva poluarii apelor pentru ca ,, APA ESTE ESENTA VIETII ,,

Oamenii au crezut , gresit , ca resursele de apa sunt inepuizabile. Chiar daca, prin circuitul apei in natura, apa nu se pierde, apa poluata a raurilor si chiar a panzelor freatice are nevoie de mult timp pentru a redeveni potabila.

De asemenea, nu trebuie sa uitam ca apele sarate ale marilor si oceanelor reprezinta 97% din hidrosfera si, in ciuda altor calitati , ele nu pot fi consumate .

Dintre componentele hidrosferei, cele mai afectate de poluare sunt raurile. In ele sunt deversate apele menajere, apele folosite in industrie sau cele provenite de la crescatoriile de animale. Multi oameni pornesc de la ideea gresita, ca daca raurile sunt ape curgatoare, reziduurile nu vor ramane in locurile unde au fost deversate, ci se vor pierde , dezintegra .

Sa nu uitam marile si oceanele! Este drept ca, atunci cand substantele poluante nu depasesc anumite cantitati, apa marii are capacitatea de a se autocurata. Insa, de multe ori, aceasta capacitate este depasita. Sursele de poluare sunt numeroase: rauri care trec prin zone industriale, fabrici amplasate pe litoral, statiuni turistice etc. La acestea se adauga navele petroliere si platformele de extractie a petrolului, care, in urma unor accidente, pot deversa in mare cantitati enorme de titei, provocand asa numita 'maree neagra'.

Oceanul va rezolva inca o problema a omului secolului XXI ? ( nevoia de apa dulce, deoarece sursele de apa continentala nu vor mai fi suficiente pentru satisfacerea cerintelor omenirii )

Dezvoltarea tehnica si industriala ca si sporirea marilor aglomerari umane au pus in pericol apa lacurilor, raurilor si in final a marilor si oceanelor. Oceanul este astazi principala „groapa de gunoi” a omenirii. In el se scurg toate deseurile industriei si toti detergentii din gospodarie si daca la acestea adaugam produsii petroliferi scapati de sondele marine sau substantele radioactive din exploziile nucleare subacvatice efectuate de unele state ale lumii, ne dam seama de imensul pericol ce ameninta Pamantul.

Semnalul de alarma a fost tras. Conferinte si congrese internationale, legi, carti si reviste isi aduc zi de zi tot mai substantial contributia la protectia apei.

Omul, stapanul planetei Terra, va reusi sa pastreze comoara sa cea mai de pret, APA. Resursele de apa ale Romaniei nu au o distributie uniforma pe teritoriul tarii. Repartitia lor este puternic corelata cu distributia padurilor. Zona montana, desi are o pondere de doar 21 la suta in suprafata tarii, furnizeaza doua treimi din volumul mediu al apelor scurse. Tot aici sunt concentrate, in majoritate, padurile tarii (65 la suta), ceea ce impune doua concluzii: importanta amenajarilor hidrotehnice din zonele de munte si rolul hidrologic hotarator al padurilor montane. Pe ansamblul tarii, fondul forestier participa la balanta hidrologica cu peste 70 la suta din cantitatea totala de apa.

Afirmatiile (V. Giurgiu, 1982) conform carora 'muntele este castelul de apa al tarii, iar padurile asigura stabilitatea acestuia' si 'cine gospodareste muntele si padurile lui tine in mana un mecanism complex si eficient de reglaj, care ii da posibilitatea sa asigure linistea tarii sau sa pravaleasca oricand dezastrul peste agricultura, navigatia, industria satelor si oraselor noastre,, sunt pline de intelepciune .

Chiar si in campie (unde procentul de impaduriri este de doar 10 la suta) rolul pozitiv al padurii este evident. Motas (1962) arata ca 'Padurile ocrotesc izvoarele, asa de rare, care au mai ramas in Campia Romana'.

Indemnul PROTEJATI MEDIUL INCONJURATOR este adresat tuturor, pentru ca viitorul depinde de noi .

Inv. Violeta Faliboga

Coord. Eco-Scoala ,, Ion Creanga ,, Suceava

PLANUL DE DESFASURARE A ACTIVITATILOR

1 III 2007 ----- 1 III 2008

PERIOADA

ACTIVITATEA PROPUSA

1 III -2007

• 1Martie , de ziua Scolii ,, va avea loc lansarea proiectului,

apoi prin intermediul site-urilor didactice.

Proiectarea unui film cu dezastrele provocate de lipsa sau abundenta apei .

• Precizari cu privire la desfasurarea activitatilor.

• Constituirea echipei de lucru si elaborarea planurilor proprii de desfasurare a activitatii.

1 III - 30 IV -2007

• Inscrierea partenerilor.

Se va completa fisa de inscriere care va fi trimisa pe internet, prin e-mail la coordonatorul proiectului.

1 V – 1 VII - 2007• Analiza problemelor de mediu ( identificarea unui lac sau a unei portiuni de apa curgatoare ) 1-2 aspecte la care considerati ca puteti interveni in remedierea problemei , chiar prin simpla semnalare , verificare , la Agentia de Protectie a Mediului .

- Inregistrarea aspectelor prin documente ( foto, sesizari inregistrate la A.P.M., Primarie )

1 IX – 30 X - 2007

• Desfasurarea unor activitati ( desene, eseuri, referate ,vizionari de filme , cu tema ,, APA , ESENTA VIETII ,,

• Trimiterea descrierii activitatilor desfasurate si a fotografiilor reprezentative. ( cel mult 4 pagini)pe e-mail la coordonator.

periodic

Trimiterea selectiva , la C.C.D.G.,a unor secvente de activitati desfasurate

20-30 x 2007

Optional - participarea la concursul national ,, Munca si creatie ,, cu colaje din materiale refolosibile , cu tema APA

1 XII –2007

Premierea lucrarilor

1 I – 30 I -2008

1 III –2008

trimiterea unor materiale care atesta derularea activitatilor

prin e-mail ( maxim 6 pagini )

OBSERVATII CU PRIVIRE LA DERULAREA PROIECTUL

Primirea diplomelor pentru implicarea in proiect.

foto scoala

FISA DE INSCRIERE

Proiect ecologic :

,, OZANA CEA FRUMOS CURGATOARE

Unitatea scolara:  Scoala ,, Ion Creanga ,, -..

Adresa unitatii scolare (localitate, strada, judet, cod postal)

Telefon:

Fax:

Nume cadru didactic responsabil :

Adresa :

E-mail: Telefon:

Specialitatea:

Nr. de elevi cuprinsi in proieect:

Director , Responsabil proiect,
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1383
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site