Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

OVARIECTOMIA

Chirurgie veterinara


OVARIECTOMIA

Ablatia ovarelor (castrarea) se practica in scop economic la porcine si in scop terapeutic la celelalte specii (nimfomanie, tumori ovariene) indiferent de varsta. La carnivore, ovariectomia se face pentru reducerea suprapopulatiei sau in cadrul protocolului terapeutic preventiv sau curativ in neoplasmele cu etiologie hormonala.

Scrofitele supuse ingrasarii se castreaza la varsta de 4-6 luni, iar scroafele reformate la orice varsta, avand ca efect linistirea animalelor cu un spor de crestere superior (20-30%) si imbunatatirea calitatii carnii in urmatoarele 90 de zile. Carnea devine perselata si mai frageda.

Ovariectomia la iapa

Indicatii: Nimfomanie, retivitate, tumori ovariene.

Loc de electie: tesitura flancului bilateral sau fundul de sac dorsal al vaginului.

Anestezie: Tranchilizare si anestezie loco-regionala sau NLA cu Rompun Ketamina sau Domosedan Ketamina in doze compatibile cu statiunea patrupodala.

Contentia: In travaliu sau langa un perete.

A.    Ovariectomia prin flanc

Extirparea ovarelor se face pe rand la interval de o luna sau se extirpa numai ovarul afectat (chist, tumora).

Instrumentar: pentru diereza, hemostaza si sutura, ecrasor Chassaignac sau un emasculator.

Tehnica operatorie

1. Laparotomia in tesitura flancului.

2. Identificarea, prinderea si aducerea ovarului cat mai aproape de plaga abdominala, fara a putea fi exteriorizat.

3. Extirparea ovarului cu ecrasorul, pensa de castrare sau, in lipsa acestora, prin sectionarea pediculului ovarian cu foarfeca. In acest caz, hemostaza se asigura prin ligatura individuala sau in bloc a vaselor ovariene sub o pensa hemostatica mare.

4. Inchiderea peretelui abdominal prin sutura trietajata.

Postoperator se recomanda dieta, repaus, prevenirea infectiei.

B. Ovariectomia pe cale vaginala

Patrunderea in cavitatea abdominala pentru abordarea ovarelor se face prin incizarea peretelui vaginal in fundul de sac dorsal.

Tehnica operatorie

1. Colpotomia. Dupa aseptizarea vaginului prin lavaj cu solutii antiseptice, se face o anestezie de contact si apoi se deschide fundul de sac dorsal al vaginului, in plan median. In acest scop, se foloseste un colpotom sau un bisturiu cu lama ascunsa si se incizeaza toate straturile de jos in sus, formand o bresa longitudinala care permite introducerea mainii in cavitatea abdominala.

2. Prinderea ovarului in regiunea sublombara, care se identifica usor prin existenta fosei de ovulatie, iar suprafata este neteda. Ovarele sunt flotante si suspendate cu ligamentele ovariene de 10-15 cm. Acestea nu permit aducerea ovarelor langa plaga vaginala si exista pericolul lezarii altor organe si al hemoragiei.

Extirparea ovarului cu ecrasorul.

Plaga vaginala ramane deschisa sau se sutureaza (vezi colpotomia)

2. Ovariectomia la vaca

Indicatii: tumori ovariene, chisti persistenti, nimfomanie.

Loc de electie: flancul drept sau stang pentru acces abdominal si fundurile de sac vaginale dorsal sau ventral pentru colpotomie.

Instrumentar: pentru diereza, hemostaza, sutura, ecrasor Chassaignac sau ovariotom.

Anestezie: NLA, narcoza sau tranchilizare asociata cu anestezie locoregionala.

Contentie: decubit lateral sau in travaliu.

Tehnica operatorie

A. Ovariectomia prin laparotomie

1. Laparotomia in flancul drept sub unghiul extern al iliumului. Stratul muscular se dilacereaza, iar pentru peritoneu si fascia transversa se face o butoniera si apoi se mareste incizia cu bisturiul sau cu foarfeca sub protectie digitala pentru viscere.

2. Extirparea ovarelor. Se aduce ovarul drept in plaga si se extirpa, asigurand hemostaza. Pentru ovarul stang, este necesar ecrasorul, extirparea facandu-se in interiorul cavitatii abdominale. In lipsa acestuia, se face o noua interventie peste 3-4 saptamani, in flancul stang. Hemostaza la nivelul pediculului ovarian se poate face si cu un emasculator sau prin ligatura cu fir sintetic, resorbabil, gros.

3. Inchiderea peretelului abdominal prin sutura trietajata.

Tratamentul postoperator presupune dieta, repaus si antibioticoterapie.

B. Ovariectomia prin colpotomie


Contentia se face in travaliu.

Tehnica operatorie

1. Colpotomia. La vaca se poate face in fundul de sac dorsal sau in cel ventral. Ovarele sunt situate in apropiere si pot fi aduse usor prin aceeasi plaga pentru a fi extirpate. Se patrunde cu colpotomul prin peretele vaginal si se mareste bresa cat sa permita introducerea degetelor si aducerea ovarului in cavitatea vaginala.

2. Aducerea ovarelor in vagin se face prin alunecare.

3. Extirparea ovarelor se face pe rand, cu ecrasorul in cavitatea vaginala.

La vaca, riscurile sunt mai mici decat la iapa, mezonurile permit aducerea ovarelor fara tractiuni, iar pozitia lor usureaza prinderea si aducerea in vagin si controlul riguros al hemostazei. Se poate aplica ligatura pe pedicul cu fir lung. Nodul se formeaza la exterior si se strange cu pensa dupa ce se fixeaza manual.

4. Sutura plagii vaginale in 2-3 puncte asigura o vindecare rapida, fara riscuri.

Tratamentul postoperator nu ridica probleme deosebite fata de iapa, vindecarea se produce in 10-14 zile fara complicatii.

3. Ovariectomia la scroafa

Indicatii: nimfomanie si in scop economic la scrofite de 4-6 luni sau la scroafele reformate imediat dupa intarcare.

Preoperator, se recomanda dieta 12-16 ore.

Nu se castreaza scroafele in calduri sau cele gestante.

Loc de electie: flancul stang (sau drept pentru cei care folosesc mai mult mana stanga), la 4-5 cm sub unghiul extern al iliumului pe o directie oreintata spre penultimul mamelon la scrofitele de 3-4 luni. La scroafele adulte, incizia peretelui abdominal se face cu 2-3 cm mai inainte si mai jos.

Contentie: Decubit lateral pe un plan inclinat la 450 (masa de operatie sau o scara), cu trenul posterior mai ridicat. Membrele posterioare se leaga separat, iar cele anterioare se prind impreuna sau se tin de catre un ajutor. Scrofitele se ridica direct pe masa sau pe scara si apoi se leaga cu franghiute, iar scroafele adulte se imobilizeaza pe scara jos si apoi se ridica un capat al scarii si se sprijina pe un suport.

Anestezie: Tranchilizare si anestezie locala prin infiltratie sau NLA.

Pregatirea campului operator se face prin tundere, radere, spalare si dezinfectie.

Tehnica operatorie

1. Laparotomie in flanc. Se incizeaza pielea, tesutul adipos, iar musculatura se dilacereaza. La scroafele adulte, este necesara si incizia tunicii abdominale partial sau total pe directia inciziei cutanate si apoi se dilacereaza straturile musculare si tesutul adipos pana la fascia transversa si peritoneu. Peritoneul se prinde cu doua degete sau cu o pensa si se face o butoniera cu foarfeca. Deschiderea cavitatii abdominale este insotita de un zgomot de aspiratie. Se mareste bresa peritoneala prin tractiune cu doua degete spre comisurile plagii. Nu recomandam perforarea directa a peritoneului cu degetul sau cu foarfeca, deoarece se pot produce accidente sau complicatii prin dilacerarea brutala sau lezarea viscerelor abdominale.

2. Explorarea cavitatii abdominale si identificarea ovarelor. Se introduc in cavitatea abdominala doua degete (index si medius) si se cauta ovarul in regiumea sublombara in dreptul paletei iliace. La scroafele adulte, pediculul ovarian este mai lung, iar ovarele se gasesc mai jos si sunt flotante printre ansele intestinale. La scrofite, ovarul este de marimea unei migdale, cu suprafata neregulata (aspect muriform), fiind acoperit partial sau total de bursa ovariana ca o membrana foarte alunecoasa. Se poate identifica mai intai pediculul ovarian sau cornul uterin si apoi se sajunge la ovar. Acesta se deosebeste usor de o ansa intestinala fiind uniform calibrat, se subtiaza spre varf, consistenta este mai crescuta si culoarea uniforma.

3. Exteriorizarea ovarului in plaga. Se aduce mai intai ovarul de pe partea inciziei abdominale care se identifica primul direct sau prin depanarea cornului uterin spre varf. Daca s-a prins ovarul, acesta se aduce prin alunecare fara a-l traumatiza si se fixeaza impreuna cu bursa ovariana. Spargerea unui folicul poate sa determine formarea unor chisti prin grefarea celulelor foliculare desprinse.

4. Ablatia ovarului stang. Se aduce ovarul cat mai sus, impreuna cu bursa ovariana si se aplica ovariotomul pe pedicul. Extirparea se poate face si prin torsiune limitata cu doua pense hemostatice. Recomandam doua pense Kocher mari dintre care una dreapta se aplica pe pedicul, iar cealalta, curba, se aplica la 1,5-2 cm si se torsioneaza pana la ruperea pediculului ovarian intre cele doua pense.

Ovariotomul Hetzel prezinta avantajul ca ramane fixat 1-2 minute pana la aducerea celui de-al doilea ovar in plaga. Hemostaza se poate asigura si prin ligatura cu fir resorbabil, rezistent.

5. Al doilea ovar se poate prinde direct la scrofite sau se aduce tot prin depanarea coarnelor uterine, mai intai cel apropiat, pana la bifurcatie, si apoi se continua depanarea pana la varful cornului corespunzator celui de-al doilea ovar. Este recomandabil sa se pastreze in plaga o portiune cat mai mica din cornul uterin in timpul cautarii celui de-al doilea ovar. Pe masura ce se exteriorizeaza o portiune din cornul uterin, celalalta parte se introduce in cavitatea abdominala.

Dupa extirparea celui de-al doilea ovar, se verifica introducerea completa a uterului in cavitatea abdominala printr-o miscare de rotatie cu degetul aratator in contact cu peritoneul.

Unii practicieni prefera incizia mai larga a peretelui abdominal, exteriorizarea uterului in totalitate si extirparea ovarelor si a coarnelor uterine cu pensa Reimers printr-o singura aplicare. Metoda este mai expeditiva si mai putin traumatizanta, chiar daca necesita sutura planurilor profunde ale peretelui abdominal.

6. Inchiderea peretelui abdominal. Daca s-a patruns prin dilacerarea straturilor musculare si plaga este mica (3-4 cm), se aplica numai 3-4 puncte de sutura cu ata chirurgicala la piele. Daca s-au incizat straturile musculare si plaga este mare, se sutureaza si planurile profunde cu fir resorbabil in puncte separate sau surjet intretaiat, iar pielea se sutureaza in puncte separate cu ata chirurgicala care se scot dupa 8-10 zile.

Tratament postoperator: Animalele operate se introduc in boxe separate sau numai animale operate in aceeasi boxa. Nu se introduc animale operate imediat in boxe cu animale neoperate. In mod obisnuit, plaga operatorie nu necesita ingrijiri speciale, dar se recomanda dieta, seropreventie antitetanica mai ales in regiunile unde au fost semnalate cazuri de tetanos. Adapostul trebuie sa fie curat, iar alimentatia se face in tainuri mici si mai dese.

Ovariectomia la catea si pisica

Indicatii: Operatia se realizeaza la cererea proprietarilor, pentru inlaturarea manifestarilor neplacute din timpul caldurilor (sangerarea vaginala, atragerea masculilor etc.), controlul natalitatii, reducerea incidentei tumorilor mamare (peste 65% sunt de origine hormonala) Uneori ovariectomia se face in scop terapeutic (ex. tumori ovariene sau ovariohisterectomia in piometru sau in distocii complicate, cu fetusi morti emfizematosi, etc.).

Instrumentar: pentru diereza, hemostaza si sutura.

Loc de electie: linia alba inapoia ombilicului sau ambele flancuri in functie de metoda aleasa pentru operatie.

Anestezie: NLA sau narcoza.

Contentie: decubit dorsal sau costo-abdominal, pe masa de operatie.

Tehnica operatorie

A.   Ovariectomie prin laparatomie ventrala

Deschiderea cavitatii abdominale pe linia alba, 3-4 cm incepand de la cicatricea ombilicala.

Identificarea ovarelor. Se introduc degetele aratator si medius pe langa peretele abdominal si se prinde ovarul care nu se poate palpa direct la catea, fiind acoperit de bursa ovariana. La catelele adulte, se gaseste si tesut adipos, care impregneaza bursa ovariana. La pisica, ovarul se poate palpa direct si se vizualizeaza usor, dar cu oarecare dificultate la pisicile obeze.

3.Exteriorizarea ovarelor se face prin alunecare pe peretele abdominal sau se prinde intr-o pensa hemostatica si se tractioneaza usor. Pediculul ovarian este mai scurt decat vasele de sange si desirarea acestuia nu este urmata de hemoragie, dar ovarele au vascularizatie dubla si numeroase anastomoze intre vasele ovariene si ramurile ovariene provenite din cele uterine. Ruperea completa a pediculului ovarian poate duce la hemoragie grava, deoarece vasele se retrag si se prind mai greu. Daca se face o incizie abdominala mai mare, ovarul se prinde cu o pensa hemostatica si se aduce in plaga.

4. Ablatia ovarelor se face dupa asigurarea hemostazei prin ligatura cu fir sintetic resorbabil. Se face o ligatura pe pedicul perforand mezoul ovarian cu o pensa hemostatica inchisa dupa care se deschide si prinde capatul firului care urmeaza a fi legat. Se poate aduce un fir mai lung, care se prinde cu pensa la jumatate, se trage prin mezoovarium si apoi se taie cu foarfeca, rezultand doua fire. Unul se leaga pe pedicul, iar celalalt la varful cornului uterin, avand grija ca firele sa fie separate complet. Se aplica o pensa hemostatica deasupra ligaturii de pe pediculul ovarian si se excizeaza ovarul deasupra pensei. Celalalt ovar se indeparteaza prin aceleasi manopere.

Daca nu se poate palpa ovarul din cauza tesutului adipos, se identifica foarte usor fanta de ovulatie care se largeste si se exteriorizeaza ovarul complet. Pentru ovariohisterectomie, pe ramurile ovariene ale arterei uterine este suficienta o pensa hemostatica aplicata la varful cornului uterin, iar detasarea ovarului se face numai prin sectionarea pediculului.

5. Inchiderea peretelui abdominal prin sutura bietajata sau trietajata si protectia cu o camasa Alfort sau pansament fixat cu o banda adeziva.

B.    Ovariectomie prin laparatomie in flanc

1. Incizia cutanata in golul flancului pe o lungime de 2-3 cm inapoia ultimei coaste, oblic de sus in jos si dinainte inapoi.

2. Deschiderea cavitatii abdominale prin dilacerare cu o pensa hemostatica. Pensa se introduce inchisa si se deschide. Se aplica un departator si se evidentiaza bursa ovariana care este imbracata in tesut adipos dens. Prin tractiuni moderate si degajare marginala cu foarfeca boanta sau manerul bisturiului, se exteriorizeaza ovarul impreuna cu bursa si tesutul adipos.

3. Extirparea ovarului. Se asigura hemostaza tot separat prin ligaturi sau cu agrafe hemostatice care se aplica una la varful cornului uterin si cealalta pe pedicul. Ovarul se extirpa la 3-4 mm de ligaturi sau agrafe, iar pediculul ramas si cornul uterin se retrag singure in cavitatea abdominala.

4. Inchiderea plagii abdominale se face prin sutura bietajata in puncte separate.

Ovarul din partea opusa este extirpat printr-o laparotomie simetrica efectuata dupa intoarcerea animalului si parcurgerea acelorasi timpi operatori.

Ovariectomia prin laparotomie in flanc este rapida si sigura, evita tractiunile pe mezouri, evita riscul eventratiilor, dar nu se pot observa eventuale modificari uterine (gestatie, piometru, tumori) pentru a extinde interventia in caz de necesitate.

La pisica, operatia este mult usurata de peretele abdominal mai subtire si conturul mult mai bine delimitat al formatiuinilor anatomice.

Accidente si complicatii in ovariectomie:

Datorita neatentiei sau organizarii defectuoase, pot surveni o serie de accidente care compromit operatia prin rezultate nesatisfacatoare sau costuri suplimentare: accidentele de contentie, hemoragia interna, perforarea intestinului, ruperea coarnelor uterine, desirarea mezourilor etc. Unele accidente pot fi rezolvate imediat daca sunt observate.

Complicatiile se datoresc neglijentei, rutinei sau ingrijirilor necorespunzatoare: eventratia, evisceratia, peritonita, supuratia plagii, chistii foliculari, tetanos etc.



Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5202
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved