Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

RETICULOTOMIA

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



reticulotomia

Indicatii: reticuloperitonita traumatica cu acces direct pentru identificarea si extragerea corpilor straini. Prezinta avantajul unei explorari mai bune a retelei si a organelor invecinate si evaluarea corecta a gravitatii leziunilor.



Instrumentar: pentru diereza, hemostaza si sutura, la care se adauga pense in 'T', departatoare, decolator de periost, ciupitor de os, ferastrau de sarma, lingura Volkman, ace speciale de sutura (Emet sau Reverdin cu deschidere larga).

Contentie: patrupodala, in travaliu sau langa un perete. In mod exceptional, se poate face operatia si pe animalul culcat, in decubit lateral drept.

Anestezie: tranchilizare completata cu blocaj troncular al nervilor intercostali 8, 9 si 10, infiltratie subcutanata in dreptul coastei 9, precum si pentru toracal ventral.

Loc de electie: treimea inferioara a coastei a noua, la 10 cm deasupra articulatiei condrocostale pe partea stanga pe o lungime de 15-20 cm.

Tehnica operatorie

1. Rezectia coastei a noua.

2Laparotomia transcostala. Se incizeaza cu precautie insertia diafragmei in dreptul coastei rezecate si apoi peritoneul cu fascia transversa.

3. Incizia epiploonului pe aceeasi directie si explorarea cavitatii abdominale in jurul retelei pentru depistarea aderentelor, colectiilor, abceselor si chiar a corpului strain care a perforat reteaua. Daca poate fi depistat, corpul strain se extrage direct si se stabileste pe loc modalitatea de continuare a interventiei.

4. Exteriorizarea peretelui retelei in plaga operatorie. Daca se identifica o ingrosare a peretelui si corpul strain inclavat se va aduce aceasta portiune spre exterior.

5. Reticulopexia - prin cateva puncte de sutura sau in fir continuu.

6. Izolarea cu noi campuri de operatie si deschiderea retelei cu bisturiul sau cu foarfeca.

7. Se asigura hemostaza si se fixeaza marginile plagii retelei cu pense in 'T'.

8. Evacuarea continutului retelei si explorarea cavitatii cu mana.

9. Se extrag corpii straini din retea.

10. Toaleta buzelor plagii si sutura. Peretele retelei este mai gros decat al rumenului, astfel incat sutura de infundare se face cu dificultate mai ales daca sunt fenomene inflamatorii locale.

Se sutureaza mucoasa in puncte separate, cu nodurile inversate, cu fir neresorbabil.

Toaleta riguroasa, aseptizarea si sutura peretelui musculo-seros cu fir resorbabil in surjet sau puncte separate simple sau Lembert etc. si repunerea retelei in cavitatea abdominala.

11. Sutura epiploonului in surjet cu catgut.

12. Sutura peretelui abdominal, trietajat.

a) Sutura peritoneului impreuna cu marginea diafragmei in surjet intretaiat.

b) Sutura muschilor intercostali cu fascia, reducand cat mai mult spatiul ramas prin rezectia de coasta cu fir sintetic resorbabil sau cu catgut gros.

c) Sutura cutanata in puncte separate se face cu ata chirurgicala nr. 6-7 si se aplica un tub de dren in partea cea mai decliva a plagii.

Tratamentul postoperator este asemanator cu cel din rumenotomie.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1048
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved