Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Raportul adjectivului cu alte clase lexico-gramaticale

Gramatica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Numeralul si adjectivul
Notiuni de vocabular si morfologie
PRONUMELE
JOCURI EXERCITII GRAMATICALE
SUBORDONATELE COMPLETIVE
Propozitia (The Sentence) – limba engleza
SINTAGMELE NOMINALE
Raportul substantivului cu alte clase lexico-gramaticale
VERBE MODALE - teorie si exercitii
Relatia pronumelui cu alte clase lexico-gramaticale

Raportul adjectivului cu alte clase lexico-gramaticale

1. Treceri dinspre clasa adjectivului

Adjectivul constituie o sursa de imbogatire pentru alte clase de cuvinte, dupa cum alte clase de cuvinte contribuie la crestrea sa numerica.·        Substantive provenite din adjective. Conversiunea adjectivului in substantiv este deosebit de productiva, deoarece din unul si acelasi adjectiv se pot obtine doua substantive, unul feminin si altul masculin. Aceasta schimbare a valorii adjectivale in cea substantivala se realizeaza print-o serie de procedee:

- articularea cu articol hotarat si nehotarat: Studentii si elevii au participat la un simpozion.; Cartea a fost citita de un elev.

„Numeroase adjective calificative antepuse asociate unor substantive regente care denumesc animate se substantivizeaza in constructiile cu prepozitia de: ticalosul de negustor, sclifositul de Ion, nenorocitul de el, blonda de nevasta-sa etc., L-a inselat un necinstit de vanzator., A ajutat o amarata de baba. [1]

- asocierea cu un cuvant din clasa determinantilor: Acei voinici au fost premiati., Trei brunete au castigat concursul. etc.

- plasarea in context substantival a adjectivelor precedate de prepozitii: Le-a dat cadouri la plangaciosi. etc.

- „atasarea marcilor de vocativ -ule si -o unoradjective; compara dragutule bace din Miorita, unde dragutule este adjectiv, cu Da-mi cartea, dragutule!, unde acelasi cuvant este substantiv. Desinenta -o nefiind proprie adjectivelor, atasarea ei le substantivizeaza totdeauna. Asadar, femininele scumpo, urato nu pot fi niciodata adjective. ”[2]

Substantivizarea adjectivului prin elipsa termenului regent din imbinari fixe constituie modul de formare a numerosi termeni tehnici: radacinoase, frontal, occipital, exploziv etc.

O altametoda de imbogatire a clasei substantivului, in special celui de gen neutru este conversiunea adjectivelor: grotescul, albul, noul etc.

Acest procedeu reprezinta o sursa importanta de creare a substantivelor proprii de la adjective: Albu, Lungu, Frunza, Buzatu, Barsana, Surul, Moldoveanul, Munteanu, englezul, francezul, italianul, engleza, franceza, italiana etc.

Adjectivele din fondul principal lexical sunt, in general, supuse substantivizarii. Avem putine adjective de marecirculatie care nu se folosesc curent si substantival: tare, limpede, simplu, sigur.Adjectivele derivate cu sufixele adjectivale -esc, -os, -nic, -al, -bil si, in general, adjectivele foarte noi se substantivizeaza mai rar.

·        Adverbe provenite din adjective

Conversiunea adjectivelor in adverbe este un procedeu foarte raspandit in limba romana. Adjectivele calificative de uz general, cu exceptia unora ca bun, adorabil, mancacios, sarac, sarman, vechi, batran etc. care, semantic, nu sunt compatibile cu adverbializarea, se adverbializeaza mai des.

Nu se adverbializeaza direct adjectivele in -esc, corespondentul adverbial fiind format cu -este (parintesc / parinteste, fratesc / frateste). Nu devin adverbe, in general, adjectivele categoriale din stilul stintific (cu un numar limitat de substantive regente: acetic, cloric, isoscel, paleolitic etc.), culoarea (numai cu sens figurat se pot adverbializa: Vad albastru, negru in fata ochilor.).

Treceri inspre clasa adjectivului

Clasa adjectivelor se imbogateste continuu pe seama cuvintelor apartinand altor clase gramaticale sau chiar pe baza unor afixe independente.

·        Adjective provenite din substantive prin conversiune: „barbat – caini
mai barbati; savant – femeie savanta etc.” [3]

[4]

Numarul adjectivelor provenite din gerunziu este destul de restrans: mancare aburinda, cosuri fumegande, persoana suferinda etc.

[5][1] Gramatica limbii romane, Cuvantul, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2005.

[2] Ibidem

[3] Gramatica limbii romane, Cuvantul, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2005.

[4] Ibidem

[5] Gramatica limbii romane, Cuvantul, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2005.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1648
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site