Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Sfarsitul primului razboi mondial

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MEHMED AL II-LEA SI CUCERIREA CONSTANTINOPOLULUI
Emitatori si receptori in mediul international contemporan
Viata religioasa in Dacia romana
Fiintarea institutiilor paralele in justitia medievala
Sfarsitul stapanirii romane in Dacia
Razboaiele greco-persane sau razboaiele medice
Rotschild si plutonul de executie
MARILE CULTURI SI CIVILIZATII ALE ORIENTULUI ANTIC
TEZA CU SUBIECT UNIC ISTORIE
Izoarele istorice privitoare la razboaiele dacice

Sfarsitul primului razboi

mondial
Dupa inchierea tratatelor cu Rusia sovietica de la Brest-Litovsk si cu Romania la Bucuresti(martie 1918),Germania a dezlantuit,in martie si iulie 1918,doua ofensive pe frontul de vest.Superiorotatea de forte a partilor aliate si asociateera evidenta si un reviriment al razboiului in avantajul Puterilor Centrale nu mai era posibil.

La 29 septembrie 1918 a capitulat Bulgaria, la 30 octombrie armistitiul de la Mudros consemna ifrangerea Turciei,iar la 3 noiembrie la Padova,era semnat armistitiul cu Austro-Ungaria.Starea de epuizare economica a Germaniei,insuccesele sale militare,crestera considerabila a nemultumirilor populare,ca si infrangerae aliatilor sai,a determinat Germania sa ceara pacea.La 11 noiembrie 1918,la statia Rethondes,in padurea de la Compiegne,s-a semnat armistitiul intre Germania si puterile asociate.Conditiile armistitiului erau:Germania

Terbuia sa evacueze Alsacia si Lorena,malul stang al Rinului,teritoriile ocupate in Frnta Belgia si Luxemburg,sa-si rettrga fortele armate din Austro-Ungaria,Turcia si Romania,iar tratatele de la Brest-Litovsk si Bucuresti sa fie anulate.De asemenea Germania era obligata sa remita Antantei 5 mii de locomotive,150 de mii de vagoane,5 mii automobile,1700 avioane, cea mai mare parte a flotei militare si submarinele,precum si omare cantitate de alte materiale de razboi(5 mii de tunuri,25000 mitraliere etc.)

Un bilant arata ca I razboi mondial a fost cel mai lung si cel mai costisitor conflict din istoria tuturor razboaielor.

Jertfele umane au fost considerabile:circa 12-13 milioane de morti, 20 milioane raniti sau mutilati.Pierderile umane ale continentului european s-au cifrat la 8 milioane de morti.Germania a pierdut 12% din populatia masculina intre 15-50 ani,Franta si Angla,14% si respectiv 6% din populatie;fiecare al cincilea locuitor din populatia Romaniei a disparut.Moartea a facut ravagii si in spatele frontului,in randul populatiei civile;aici,mortalitatea a crscut de la 145 in 1916,la 37% in 1918.Invadarea teritoriului,bombardamentele,epidemiile,faometea explica o asemenea situatie.

Pagubele materiale, greu de evaluat precis,au fost de proportii colosale.Costul general al razboiului a insemnat 30%din bogatia nationala a Frantei,22% din aceea a Germaniei,32% din aceea a Angliei,28% din aceea a Italiei si 9%din aceea a S.U.A.

Conferinta de pace de la ParisCu prilejul conferintei de pace au iesit la iveala puternice contradictii si dispute violente itre invingatori,precum si itre acestia si statele invinse.Pe primul plan, au aparut S.U.A,devenite principalul creditor al lumii.

Antanta datora Americii circa 10 miliarde de dolari. Dependenta financiera a Europei,uriasele resurse materiale si umane de care dispunea oferea imperialismului american tot atatea argumente pentru a pretinde hegemonia in lume si un amestec tot mai puternic in afacerile europene.S.U.A. dorea ca reglementarea pacii sa se faca pe baza celor “14 puncte” ale presedintelui Thomas Woodrow Wilson din ianuarie 1918.

Acest document al administratiei Wilson a trebuit sa tina seama de starea de spirit existenta in lume, de doleantele a numeroase popoare.

Organizarea lucrarilor Conferintei de Pace

La 18 ianuarie 1919 a avut loc la Paris deschiderea lucrarilor Coferintei de pace.Statele participante la conferinta au fost imartite in 4 cetegorii:

1)In prima categorie intrau statele beligerante invingatoare:S.U.A,Marea Britanie, franta,Italia si Japonia.

2)in a doua categorie intrau ststele beligerante care aveau itrrise cu caracter special:Bulgaria ,Brazilia,India, Grecia, China , Romania, Polonia,etc.

Din ultimele doua categorii faceau parte statela care rupsesera relatiile diplomatice cu blocul austro-german si statele neutre.

Toate problemele importante ale Conferintei au fost rezolvate de “cei mari” care au alcatuit Consiliul celor 4(presedintele S.U.A,sefii guvernelor Angliei,Frantei si Italiei.Consiliul celor 10 si Consiliul celor 5.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 731
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site