Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Vasile Alecsandri (1821 - 1890)

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai mic



Vasile Alecsandri



Note Bibliografice

Nascut

21 iulie 1821

Bacau

Decedat

22 august 1890

Mircesti, judetul Iasi

Tabel cronologic

1821 Iulie 21 S-a nascut, conform opiniei majoritatii cercetatorilor, cel de-al doilea copil, Vasile, al medelnicerului Vasile Alecsandri si al Elenei, nascuta Cozoni, in orasul Bacau. Curand familia viitorului scriitor se muta la Iasi.
(Conform altor surse, Alecsandri s-ar fi nascut in 1819 sau chiar in 1818.)

1827 Vasile Alecsandri ia primele lectii de la dascalul maramuresean Gherman Vida, profesor la Seminarul de la Socola.

1828-1834 Viitorul scriitor isi continua invatatura in pensionul lui Victor Cuenim, deschis in 1828 la Iasi. Verile si le petrece la Mircesti, unde tatal sau cumparase mosia.

1834-1839 Impreuna cu alti fii de boieri, Vasile Alecsandri isi face studiile la Paris. Dupa trecerea bacalaureatului literar se pregateste sa intre la medicina, dar abandoneaza. Urmeaza cursurile facultatii de drept, insa dupa cateva luni renunta. Tatal sau l-ar fi vrut inginer, dar ii lipsea bacalaureatul in stiinte, pe care nu-l poate obtine. Se dedica literaturii, scriind primele versuri in limba franceza, intre care poemul Zunarilla.

1839 In drum spre Patrie, Vasile Alecsandri intreprinde o lunga calatorie prin Italia. Viziteaza Florenta, Roma, Padova, Venetia, Triest. Din aceasta calatorie culege impresii necesare scrierii primelor opere in limba romana Buchetiera de la Florenta si Muntele de Foc.

1840 In revista 'Dacia literara' (nr. 3, mai-iunie) este publicata nuvela Buchetiera de la Florenta. Este numit, impreuna cu C. Negruzzi si M. Kogalniceanu, director al teatrului din Iasi. Pentru nevoile scenei scrie vodevilul Farmazonul din Harlau, care se joaca la 18 noiembrie.

1841 Pe scena teatrului iesean se joaca piesa lui Vasile Alecsandri Modista si cinovnicul.

1842 V. Alecsandri calatoreste prin muntii Moldovei, fapt care i-a prilejuit 'descoperirea tezaurului poeziei populare'. Sub influenta acesteia Vasile Alecsandri scrie primele sale poezii romanesti - Doinele.

1843-1844 Vasile Alecsandri intreprinde lungi excursii prin muntii si prin satele Moldovei, culegand folclor. Din aceasta perioada dateaza nuvela O primblare la munti.

1844 La 18 ianuarie are loc premiera piesei Iorgu de la Sadagura, primita de public cu deosebita caldura. impreuna cu Mihail Kogalniceanu si Ion Ghica, scriitorul se afla in fruntea revistei 'Propasirea'. Aici sunt publicate o parte a doinelor sale, nuvelele O primblare la munti si Istoria unui galben. Aflat pentru cura la Borsec, Vasile Alecsandri scrie nuvela Borsec. Da la iveala 'fiziologia' Iasii in 1844.

1845 Face cunostinta cu Nicolae Balcescu si cu alti tineri munteni la mosia Manjina a lui Costache Negri. Tot acum viziteaza Bucurestii. Este epoca in care creste afectiunea sa pentru Elena Negri, careia ii dedica o seama de poeme.



1846-1847 Vasile Alecsandri o insoteste pe Elena Negri in strainatate, pentru ingrijirea sanatatii. Italia, Austria, Germania, Franta, apoi din nou Italia ii prilejuiesc impresii profunde. Insa boala Elenei se agraveaza, iubita poetului stingandu-se pe vapor la intoarcere in Patrie. in vara se afla la odihna la Balta Alba. Impresiile din aceasta localitate si-au gasit expresia in nuvela Balta Alba.

1847 Scrie piesa Piatra din casa.

1848 Martie incepe miscarea revolutionara din capitala Moldovei. Alecsandri scrie Desteptarea Romaniei si redacteaza impreuna cu alti patrioti petitia cuprinzand revendicarile ce trebuiau aduse la cunostinta domnitorului Mihail Sturza. Dupa inabusirea miscarii se refugiaza in munti, apoi trece la Brasov. Evocarea acestor intamplari o face in fragmentul de proza Un episod din anul 1848.

1849 Vasile Alecsandri redacteaza studiul Romanii si poezia lor, sub forma unei scrisori catre A. Hurmuzachi, studiul fiind publicat in revista 'Bucovina'.

1850 Aprilie 9 Are loc reprezentatia piesei Chirita in Iasi sau Doua fete s-o neneaca.

1851 La intoarcerea din Paris si Londra, cu vaporul pe Dunare, vasul e pe punctul de a se scufunda. intamplarea e povestita in episodul inecarea vaporului Seceni pe Dunare, destinat sa apara in primul numar al proiectatei reviste 'Romania literara'. Episodul este mai tarziu incadrat in naratiunea dramatizata Un salon din Iasi. August 5 Se reprezinta cu mare succes Chirita in Iasi.

1852 Aprilie Apare la Iasi prima fascicula din colectia de opere folclorice: Poezii poporale. Balade (cantece batranesti) adunate si indreptate de V. Alecsandri. Octombrie Vasile Alecsandri scoate prima culegere din teatrul sau, Repertoriu dramatic. Se reprezinta piesa Chirita in provincie.

1853 La Paris, unde se gasea inca din toamna precedenta, Vasile Alecsandri publica primul volum de poezii originale, Doine si lacrimioare, dispuse in trei cicluri: Doine, Lacrimioare, Suvenire. La Iasi ii apare cea de-a doua fascicula a Poeziilor poporale. Vasile Alecsandri intreprinde o lunga calatorie in sudul Frantei, in Spania si in nordul Africii. Relatarea partiala a acestei calatorii se cuprinde in 'ziarul de calatorie' Calatorie in Africa. Scriitorul intercaleaza in cursul relatarii diverse episoade narative, ca Cel intai pas in lume (publicat initial in 1841 in 'Albina romaneasca' sub titlul Pierderea iluziilor) si Suvenire din Italia. Monte di Fo, publicat tot acolo, in 1843.

1854 Moare tatal scriitorului. Preluandu-si mostenirea, Alecsandri elibereaza tiganii robi de pe mosiile sale.

1855 Apare, sub conducerea poetului, revista 'Romania literara', in care se publica poezia Anul 1855. Tot aici apar fragmente din Calatorie in Africa si nuvela Balta Alba.

1856 Are loc congresul de pace de la Paris, decisiv pentru viitorul politic al Principatelor, care aspirau la unire. Alecsandri se dedica integral cauzei luptei pentru Unire. in 'Steaua Dunarii', ziar condus de Mihail Kogalniceanu, apare la 9 iunie Hora Unirii.

1857 Vede lumina tiparului culegerea de proza Salba literara, continand povestiri, impresii de calatorie si cateva scrieri dramatice. In ziarul 'Concordia' din Bucuresti apare poezia Moldova in 1857.

1859 Dupa alegerea ca domnitor a lui Cuza, scriitorul pleaca intr-o lunga misiune diplomatica la Paris, Londra si Torino, pentru a obtine recunoas-terea dublei alegeri a lui Cuza. La Paris ii viziteaza pe Lamartine si pe Merimee si cauta sa castige bunavointa ambasadorului Rusiei, contele Kisseleff, fostul guvernator al Principatelor intre 1829 si 1834.

1860 Abandoneaza activitatea politica si se retrage la Mircesti, in mijlocul familiei, unde se dedica scrisului, compunand piese de teatru, printre care Rusaliile si cateva cantecele comice.

1861 Indeplineste o noua misiune diplomatica, incredintata de Cuza. in vederea recunoasterii Unirii de catre puterile europene, Alecsandri viziteaza Parisul, Torino, Milano, iar un timp gireaza afacerile agentiei diplomatice de la Paris, in locul fratelui sau. Reintors la Mircesti, scrie piese si cantecele comice.



1863 La Iasi apare editia a doua a volumului Doine si lacrimioare cu ciclul Margaritarele. Apare partea a doua a Repertoriului dramatic, cuprinzand ultimele piese ale scriitorului.

1866 Apare intr-un volum intreaga colectie a Poeziilor poporale. E numit membru al Societatii literare romane pentru cultura limbii, care in 1879 avea sa devina Academia Romana.

1868 Publica, in 'Convorbiri literare', primele pasteluri: Sfarsit de toamna, Iarna, Gerul etc.

1871 Isi da demisia din Societatea literara romana, dupa ce aceasta hotarase sa adopte principiul etimologic in scriere si sa publice dictionarul lui Laurian si Massim.

1872 Apare studiul Introducere la scrierile lui Constantin Negruzzi, mai intai in 'Convorbiri', apoi ca prefata la volumul de scrieri ale lui Negruzzi scos de Editura Socec. Scrie Dumbrava Rosie, pe care o citeste la o sedinta a 'Junimii'.

1874 Apare piesa Boieri si ciocoi, fiind reprezentata pe scena teatrului iesean.

1875 Apar la Socec primele patru volume din seria Operelor complete, cu o prefata a autorului. Ele cuprind creatia dramatica. In acelasi an apar urmatoarele trei volume, cuprinzand creatia poetica.

1876 Apare volumul al optulea al Operelor complete: Proza.

1877 Mai 9 Proclamarea independentei tarii in parlament. La aflarea vestii Alecsandri scrie poezia Balcanul si Carpatul, cu care inaugureaza ciclul Ostasii nostri.

1878 Apare volumul Ostasii nostri.

1878-1879 Se dedica lucrului la drama istorica Despot-Voda. in mai 1879 citeste piesa la o sedinta a 'Junimii' bucurestene. Are loc reprezentatia piesei la Teatrul National din Bucuresti. Este invitat sa-si reia locul la Academie si sa participe la lucrarile anuale, fiind ales in comisia pentru modificarea ortografiei.

1880 Apare cel de al noualea volum din seria Operelor complete, cuprinzand Legende noua si Ostasii nostri. Apare nuvela Vasile Porojan, sub forma unei scrisori catre Ion Ghica. Scrie feeria Sanziana si Pepelea. In 'Albumul macedoroman' al lui V. A. Urechia apare 'istorioara de inceput de amor' Margarita, scrisa cu zece ani mai inainte, dar relatand un episod de tinerete, localizat in timp prin 1850-1852.

1881 I se decerneaza Marele premiu 'Nasturel-Herascu' al Academiei Romane pentru drama Despot-Voda si poeziile din ultimul volum de Opere complete.

1883 Intr-o sedinta a 'Junimii' si la Academie Alecsandri citeste noua sa piesa Fantana Blanduziei.

1884 Fantana Blanduziei este reprezentata, cu mare succes, la Teatrul National. Scrie piesa Ovidiu.

1885 Este numit ministru plenipotentiar al Romaniei la Paris, post pe care il detine pana la moarte.

1886 Realizeaza o noua versiune a piesei Ovidiu.

1888 Scrie Plugul blestemat. Se ivesc primele semne ale bolii care avea sa-l rapuna.

1890 August 22 Vasile Alecsandri se stinge din viata la Mircesti. Este inmormantat la 26 august in gradina casei, daruita in 1914 Academiei, de catre sotia poetului. Deasupra mormantului a fost ridicat un mausoleu din initiativa Academiei, in 1928. Intreg ansamblul a devenit muzeu memorial.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1458
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved