Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Vascularizatia peritoneului

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Diabetul este un defect de producere sau de actiune a insulinei
Mucoasa orala
SUBSTANTE CHIMICE FOLOSITE IN INDUSTRIA MEDICAMENTELOR
VARIABILE DEPENDENTE FAVORIZATE
TRICHINOZA
Glomerulonefritele rapid progresive secundare
HIDROTERMOTERPIE SI BALNEOLOGIE intrebari si raspunsuri
INTOXICATIA CU PLANTE GENERALITATI
Leishmaniozele cutanate
Pneumoniile virale

Vascularizatia peritoneului

Vascularizatia arteriala este asigurata pentru peritoneul parietal de arterele peretilor abdominali (circumflexa, iliace, lombare, intercostale, epigastrice), iar pentru peritoneul visceral de marile trunchiuri arteriale abdominale: trunchiul celiac, artera mezenterica superioara si artera mezenterica inferioara. Arterele formeaza arcade arteriale de unde pleaca ramurile ce realizeaza plexul subseros ce va da nastere retelei capilare.
Vascularizatia venoasa este reprezentata de venele peritoneului ce sunt tributare venei porte pentru cea mai mare parte a peritoneului parietal si intreg peritoneul visceral, si venelor cave (superioara si inferioara)  pentru o mica parte a peritoneului parietal.

Limfaticele peritoneului sunt comune cu cele ale intestinului  si proprii cavitatii peritoneale.

Limfaticele comune cu cele ale intestinului dreneaza peritoneul visceral aferent intestinului. Aceasta cale limfatica, importanta pentru functia digestiva, are rol redus  in drenajul cavitatii peritoneale, din cauza debitului relativ mic. Limfaticele proprii cavitatii peritoneale folosesc calea diafragmatica si cea epiploica. Aceasta cale limfatica diafragmatica are rol important in dializa peritoneala deoarece preia cea mai mare parte a lichidului din cavitatea peritoneala.

Microvascularizatia peritoneului corespunde compartimentului sangvin al dializorului.Reteaua capilara peritoneala, formata din vase lungi si drepte, asezate in doua straturi perpendiculare , joaca un rol important in dializa peritoneala, la nivelul sau realizandu-se schimburile de substante intre sange si dializat.

Capilarele peritoneale propriu-zise au un endoteliu aproape in totalitate de tip continuu. Mai putin de 2% au endoteliu de tip fenestrat avand pori de dimensiuni variabile ce constituie o adevarata 'sita' in calea trecerii apei si solvitilor.

Capilarele limfatice au un rol important in drenarea lichidului, a solvitilor si a macromoleculelor din cavitatea peritoneala, mentinand un volum redus de lichid peritoneal (sub 100 ml).loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 790
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site