Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Amplificatorul inversor

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Circuit echivalent Giacoletto
TEHNOLOGII BAZATE PE APLICATII ALE LASERILOR
Relee regulatoare de tensiune
NORMATIV PENTRU PROIECTAREA SI EXECUTAREA SISTEMELOR DE ILUMINAT ARTIFICIAL DIN CLADIRI
MASURARI IN REGIM DINAMIC
RISCUL DE INCENDIU/EXPLOZIE DATORAT DESCARCARILOR ELECTROSTATICE IN PROCESE TEHNOLOGICE DIN INDUSTRIA ALIMENTARA
MANUAL DE UTILIZARE - Receptor digital Satelit sub marca Nagravision HSS 1120NA
Instalatii si tehnotogii de realizare a componentelor efectronice active
PREAMPLIFICATOR AUDIO CORECTOR DE TON - SCHEMA ELECTRONICA
TEST SEMICONDUCTOARE, JONCTIUNEA P-N

Amplificatorul inversor

O aplicatie frecvent utilizata a amplificatorului operational este aceea de amplificator inversor, asa cum se arata in Fig. 2.16.7a.
Inlocuind amplificatorul operational cu schema echivalenta cu rezistenta de intrare infinita si rezistenta de iesire zero rezultcuitul echivalent din Fig. 2.16.7b. Datorita rezistentei de intrare infinite curentii de intrare de la cele doua borne (numiti si curenti de polarizare) sunt nuli si, ca atare, curentul prin rezistentele Ri si Rf va fi acelasi notat cu I. Aplicand teoremele lui Kirchhoff se poate scrie :

vi + vd = Ri I

v0 +vd = - Rf I

v0 = A vd

Rezolvand aceste ecuatii si exprimand raportul vo / vi rezulta castigul in tensiune al amplificatorului in ansamblu:

Daca se considera infinita valoarea amplificarii A a amplificatorului operational, se obtine :

, cand A → ∞

Prin urmare, pentru a realiza un amplificator operational cu o amplificare in tensiune de 10 vom alege rezistoarele Rf si Ri astfel incat raportul lor sa fie 10. De exemplu, daca se alege Rf = 100 k si Ri = 10 k am realizat un amplificator operational cu o amplificare in tensiune de -10. Aceasta inseamna ca , daca la intrare se aplica o tensiune vi(t) = 1 sin ωt V atunci la iesire vom avea o tensiune de vo = -10 sin ωt V. Semnul minus din expresia amplificarii de tensiune inseamna ca tensiunea de iesire este defazata fata de tensiunea de intrare cu 1800, adica este in antifaza cu aceasta.

Acest rezultat putea fi usor obtinut usor folosind proprietatile virtuale de scurtcircuit date mai inainte. Pentru a indica acest lucru am aplicat aceste proprietati la terminalele de intrare ale amplificatorului operational, asa cum se indica in Fig. 2.16.8. Impunand conditia ca valoarea curentului de la intrarea neinversoare este zero, adica i+ = 0, nu rezulta mare lucru, dar scriind ca valoarea curentului de la borna inversoare este nul, adica i- = 0, rezulta, conform teoremei I a lui Kirchhoff, ca intensitatile curentilor electrici prin Ri si Rf sunt egali. Ca atare, vom nota cu I valoarea comuna a acestor curenti. Impunand conditia ca tensiunea de excitatie pe modul diferential vd este nula rezulta, aplicand teorema a II-a alui Kirchhoff, urmatoarele doua consecinte:vi = Ri I

vo = -Rf I

Calculand raportul celor doua tensiuni rezulta castigul in tensiune al amplificatorului operational dat de relatia anterioara. Cele prezentate releva rolul deosebit pe care il au conditiile virtuale de scurtcircuit pentru simplificarea calculelor. Se mai observa, in plus , ca valoarea tensiunii de iesire a amplificatorului operational nu depinde de rezistenta de sarcina, Rs. Ca atare amplificatorul operational se comporta ca o sursa de tensiune electromotoare ideala, avand rezistenta interna nula. Valoarea rezistentei de intrare a amplificatorului operational este raportul dintre tensiunea de intrare si curentul I (asociate conform sensului de la receptor), care ne conduce la :

Prin urmare, pentru a construi un amplificator operational avand un castig de tensiune de -15 si o rezistenta de intrare de 20 kΩ vom alege Ri = 20 kΩ si Rf = 300 kΩ. In felul acesta, proiectarea unui amplificator de tensiune folosit pentru amplificarea iesirea unui microfon devine extrem de simpla.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 643
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site