Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Interferometrul Michelson

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Verificarea prizelor de pamant
APARATE DE COMUTATIE SI PROTECTIE
Separatoare
MASURAREA FACTORULUI DE PUTERE SI A DEFAZAJULUI
APRINDERE ELECTRONICA
Elemente de circuit
Teorema energiei electromagnetice. Vectorul lui Poynting
Conexiunile, schemele si grupele de conexiuni ale transformatoarelor trifazate
Alarma auto cu senzor de atingere (proximitate)
PROPRIETATI CALITATIVE IN CIRCUITELE ELECTRICE NELINIARE IN REGIM TRANZITORIU

Interferometrul Michelson

Principiul metodei interferometrice de masurare a deplasarilor se bazeaza pe compararea distantei de masurat cu lungimea de unda emisa de o sursa de referinta monocromatica, emisa de un laser si exprimarea acestei distante printr-un numar proportional cu numarul de franje de interferenta sesizate intr-un anumit punct al schemei de masurare. Pt exemplificare se expune in continuare principiul interferometrului Michelson din fig alaturata , constituit din sursa luminoasa , laserul heliu-neon(SL), sistemul oplic (SO), cu rol de concentrare si focalizare, lama divizoare (LD), sistemul de oglinzi OM (masuraand), OR (de referinta) situate echidistant fata de lama divizoare si luneta de observare ( LO). Daca diferenta de drum a fasciculelor Rm si Rr este nula, lama plan paralela fig b are grosimea d=0 si in cimpul visual al sistemului de observare nu apare tabloul de interferenta fig a. Daca se da oglinzi OM o deplasare l=d, apar franje de interferenta de tip inele concentrice, denumite “inele Haidenger” fig c.
Inclinind oglinda , OM, cu un unghi α micfig d se obtin benzi de egala grosime ( franje Fiseau). La realizarea unei diferente de drum l , tabloul de interferenta se deplaseaza conform fig e. Defazajul dintre Rm,Rr determinat de diferenta de drum pt lungimea de unda λ a radiatiei luminoase este:

Interferometrul fiind dotat cu un system de numarare a franjelor de interferenta, deplasarea de masurat se calculeaza cu relatia:

cu o rezolutie de λ /2; precizia de masurare poate fi crescuta printr-o prelucrare numerica a defazajului in situatii in care se respecta conditia de crestere semnificativa a raportului ssemnal/zgomot la detector.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 973
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site