Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Interferometrul Michelson

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micInterferometrul Michelson

Principiul metodei interferometrice de masurare a deplasarilor se bazeaza pe compararea distantei de masurat cu lungimea de unda emisa de o sursa de referinta monocromatica, emisa de un laser si exprimarea acestei distante printr-un numar proportional cu numarul de franje de interferenta sesizate intr-un anumit punct al schemei de masurare. Pt exemplificare se expune in continuare principiul interferometrului Michelson din fig alaturata , constituit din sursa luminoasa , laserul heliu-neon(SL), sistemul oplic (SO), cu rol de concentrare si focalizare, lama divizoare (LD), sistemul de oglinzi OM (masuraand), OR (de referinta) situate echidistant fata de lama divizoare si luneta de observare ( LO). Daca diferenta de drum a fasciculelor Rm si Rr este nula, lama plan paralela fig b are grosimea d=0 si in cimpul visual al sistemului de observare nu apare tabloul de interferenta fig a. Daca se da oglinzi OM o deplasare l=d, apar franje de interferenta de tip inele concentrice, denumite "inele Haidenger" fig c.Inclinind oglinda , OM, cu un unghi α micfig d se obtin benzi de egala grosime ( franje Fiseau). La realizarea unei diferente de drum l , tabloul de interferenta se deplaseaza conform fig e. Defazajul dintre Rm,Rr determinat de diferenta de drum pt lungimea de unda λ a radiatiei luminoase este:

Interferometrul fiind dotat cu un system de numarare a franjelor de interferenta, deplasarea de masurat se calculeaza cu relatia:

cu o rezolutie de λ /2; precizia de masurare poate fi crescuta printr-o prelucrare numerica a defazajului in situatii in care se respecta conditia de crestere semnificativa a raportului ssemnal/zgomot la detector.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1907
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved