Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Oscilatoarele armonice RC

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CIRCUITE ELECTRICE IN CURENT ALTERNATIV SINUSOIDAL
Regulatoare automate (RA)
Circuite secventiale in tehnologia CMOS
Regimul campului magnetic
Tahogeneratoare si generatoare de accelerare
DISTORSIUNILE LENTILELOR - MODULATIA FOTO TELEGRAFICA
P conductor
CENTRALE HIDROELECTRICE
Papuci licurici
Conditiile de functionare in sarcina a transformatoarelor cuplate in paralel

Oscilatoare RC   

Oscilatoarele armonice RC se pot realiza cu circuite cu reactie pozitiva, conform fig.1; pentru amorsarea si intretinerea oscilatiilor este necesara indeplinirea conditiei lui Barkhausen: (1).

Relatia 1 trebuie indeplinita atat in faza cat si in modul. Din conditia de faza sau (2) se deduce frecventa de oscilatie, iar din conditia de amplitudine : (3), se deduce conditia de amorsare a oscilatiilor.

Schema de principiu a unui oscilator cu retea de defazare este desenata in fig.3, in care amplificatorul, de tip inversor, poate fi realizat cu tranzistoare.

Presupunand ca amplificatorul de baza are impedanta de intrare foarte mare () si impedanta de iesire foarte mica ()si ca reteaua de reactie de tipul trece sus este formata din trei celule identice, se deduc urmatoarele relatii:

- din conditia ca reteaua de defazare sa realizeze un defazaj de 1800 pe frecventa de oscilatie, relatia (2), se determina frecventa de oscilatie: (4).

- din conditia de amorsare a oscilatiilor, relatia (3), se obtine conditia: (5).

Amplitudinea oscilatiilor este determinata de limitarea prin intrarea in saturatie sau in blocare a tranzistoarelor amplificatorului de baza, mai precis a tranzistorului care lucreaza la nivel mare. In cazul schemei amplificatorului din fig.6, limitarea amplitudinii oscilatiilor se produce pe tranzistorul . In fig.4 sunt reprezentate situatiile posibile de limitare a amplitudinii de oscilatie in functie de pozitia punctului static de functionare a tranzistorului (pentru comparare, s-a presupus ca dreptele de functionare dinamica au aceeasi panta cu cea a dreptei de functionare statica si nu se modifica).


Avand in vedere selectivitatea redusa a retelelor RC in comparatie cu cea a retelelor LC, forma de unda nu este sinusoidala decat la limita de amorsare a oscilatiilor; pe masura ce se intra in neliniaritatile amplificatorului, formele de unda sunt distorsionate iar frecventa de oscilatie scade sub frecventa de acord a retelei de reactie.

DESFASURAREA LUCRARII

1. Se identifica circuitul din fig.6, cu ajutorul caruia se poate realiza un oscilator cu retea de defazare trece sus. Amplificatorul de baza este realizat cu trei tranzistoare cuplate direct, cu reactii negative locale atat pe curent continuu cat si pe curent alternativ (pentru a realiza o independenta a amplificarii de tensiune de punctele statice de functionare); intrarea amplificatorului de baza este de impedanta marita, prin bootstraparea circuitului de polarizare.


Cu ajutorul potentiometrului , amplificarea de tensiune relativa la borna de iesire a amplificatorului (borna 4) va fi cuprinsa intre 25 si 40 (valori aproximative); cu ajutorul potentiometrului se regleaza pozitia punctului static de functionare al tranzistorului , ceea ce va determina limitarea amplitudinii oscilatiilor prin intrarea acestui tranzistor in saturatie, in blocare sau, simultan, atat in saturatie cat si in blocare.

Valorile elementelor de circuit:

R1 = 5kW R2 = 45kW

RB1 = 10kW RC1 = 5,6kW RE1 = 1kW

RE2 = 0,33kW RC2 = 0,9kW

Ra = 0,56k; Ros = 100W RE3 = 100W

P1 = 4 16kW P2 = 250W

Cb1 = 1mF; Cb2 = 100pF; C1 = 10mF; C2 = 10mF; Cos = 1mF.

2. Se alimenteaza circuitul cu = 12V (la borna 2) si se masoara punctele statice de functionare ale tranzistoarelor. Se calculeaza valorile limita ale amplificarii de tensiune a amplificatorului de baza, pentru cele doua valori extreme ale potentiometrului , cu relatii aproximative.

PSF

Ic(mA)

|UCE| (V)

T1

T2

T3

Pentru intre 1kW si 20kW : A are valori intre 22 si 40.

3. Se considera la intrarea circuitului de defazare (borna 5) un generator de frecventa variabila si de valoare eficace 1V si se masoara caracteristica de transfer a retelei de defazare. Se determina frecventa la care reteaua de defazare asigura un defazaj de 1800 cu ajutorul figurilor Lissajous. Se traseaza grafic caracteristica de transfer si se determina factorul de calitate al circuitului, precum si atenuarea la frecventa de acord. Se vor verifica relatiile (4) si (5) pentru frecventa de oscilatie si pentru atenuarea la frecventa de acord.

= 95.2 Hz (cu relatia(4), in care R = 6.8kW si C = 0.1 mF)

fosc = 95 Hz, determinata cu ajutorul figurilor Lissajous.

Atenuarea masurata la frecventa de acord: br = 0,0346, pentru care A = 1/br 29, ceea ce verifica si relatia (5).

Circuitul de defazare este reprezentat in figura :


Pe osciloscop a fost vizualizata figura Lissajous pentru f = 95 Hz :


Aplicandu-se generatorul cu valoarea efectiva 1V, pentru domeniul de frecventa 32 127 Hz s-au determinat caracteristica de transfer in amplitudine:


respectiv in faza:

4. Se aplica, la borna 3, un generator de semnal sinusoidal cu amplitudinea reglabila si cu frecventa de acord a retelei de reactie. Se regleaza potentiometrul pe valoarea maxima (amplificare de tensiune maxima) si se regleaza potentiometrul astfel incat punctul static de functionare al tranzistorului sa se afle la mijlocul plajei dinamice maxime (la marirea tensiunii de intrare, limitarea tensiunii de iesire sa se produca simultan sus si jos), cand .

Se va ridica curba , masurand amplificarea de tensiune pentru diferite valori ale tensiunii de intrare aplicate la intrare, la borna 3.

Pentru o amplificare egala, in modul, cu atenuarea de la frecventa de acord a retelei de reactie, se determina amplitudinea de oscilatie, .

Se repeta masuratorile si determinarile pentru o pozitie intermediara a potentiometrului ( dar cu ); se constata ca noua valoare a amplitudinii de oscilatie , , va fi diferita de valoarea , determinata anterior; se va justifica acest lucru.

P1 = 16kW

Ui (mV)

|A|Uosc = 128mV * 29 = 3,7V

P1 =4kW

Ui (mV)

|A|

Uosc = 122 mV * 29 = 3,53V.

5. Se regleaza potentiometrul astfel incat punctul static de functionare al tranzistorului sa se afle la jumatatea plajei dinamice. Se conecteaza intrarea retelei de reactie la iesirea amplificatorului si se regleaza potentiometrul (in sensul maririi amplificarii de tensiune) pana la aparitia oscilatiilor. Se vizualizeaza forma de unda de la iesirea circuitului si se masoara frecventa de oscilatie cu un frecventmetru numeric sau pe osciloscop, cu ajutorul figurilor Lissajous.

Formele de unda obtinute :

Uosc = 2,98V.

Se mareste amplificarea de tensiune si se constata deformarea formei de unda de la iesire; pentru = = 20 kW, se masoara frecventa de oscilatie. S-a obtinut fosc = 121 Hz.

Formele de unda de la iesire in acest caz :

Se compara valorile masurate cu cele calculate cu relatia (4) si cu frecventa de acord a circuitului de reactie masurata la punctul 2; se masoara amplitudinea de oscilatie si se compara cu valoarea determinata la punctul 2 pentru pozitii similare ale potentiometrelor si .

Uosc = 2,82V, fosc = 98Hz, valori comparabile cu cele anterioare.

6. Se vizualizeaza caracteristica dinamica a circuitului aplicand pe placile orizontale ale osciloscopului tensiunea de la borna 5 (tensiunea de pe colectorul tranzistorului de iesire al amplificatorului de baza) si pe placile verticale o tensiune proportionala cu curentul de colector al tranzistorului , , culeasa de pe rezistenta (la borna 6, pe curent alternativ).

Potentiometrul va fi pe pozitia maxima si se va studia efectul pozitiei punctului static de functionare al tranzistorului (modificand potentiometrul ) asupra caracteristicii dinamice si se va deduce amplitudinea de oscilatie pentru pozitiile extreme ale potentiometrului ; se vor face corelatii cu rezultatele obtinute la punctul 4.

Pentru P2 = P2min = 70W

Pentru P2 = 250W

Pentru P2 = P2max = 1kW
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 487
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site