Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

AFACERI PE WEB (e-Business)

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micAFACERI PE WEB (e-Business)

GeneralitatiConceptul de e-business s-a nascut cu mult inainte de aparitia Internetului. Inca din anii '70, domeniul afacerilor asistate de calculator a devenit populat pentru retelele financiare. Diferite institutii (bancile) erau conectate prin intermediul unor retele private in vederea efectuarii diverselor tranzactii cu sprijinul tehnologiei computationale. Standardul EDI (Electronic Data Interchange) stipuleaza diverse formate universale de interschimb de informatii. Odata cu aparitia Internetului dimensiunea afacerilor electronice a crescut simtitor.

Termenul e-business a fost in premiera folosit in 1997 de catre IBM, ce defineste e-businessul ca fiind o modalitate de "acces securizat, flexibil si integrat pentru desfasurarea diferitor afaceri prin combinarea proceselor si sistemelor care executa operatii de baza ale afacerilor cu cele ce fac posibila gasirea informatiilor pe Internet". Teoretic, prin conectarea sistemului informatic pe Web, putem spune ca dezvoltam un e-business, adica instruim "sistemul nervos central al afacerii noastre", dupa spusele lui Bill Gates.

La inceput a fost folosit termenul e-commerce, care a devenit, ulterior doar un aspect (important) al conceptului e-business.

Un alt termen - lansat de compania Hewlett-Packard in 1999 - e-service, desemnand oferirea unor solutii complete pentru e-business, constituite din hardware, software si consultanta.

Internetul pune la dispozitie diferite forme de comunicatie, combinand toate tehnologiile actuale intr-un singur cadru de lucru in care sunt integrate diferite dispozitive electronice (trimiterea unui fax pe Internet, receptionarea unui mesaj vocal, convertirea unui fax intr-un mesaj e-mail si reciproc) ofera afacerilor posibilitatea de integrare mult mai facil. Tranzactiile pot fi efectuate prin telefonul mobil cu acces prin WAP. Ne putem conecta la Internet pentru a parcurge mesajele e-mail (wap.yahoo.com), sau pentru navigare si cautare informatii (wap.google.com).

Prezenta pe web

Motive

- Comertul electronic ofera oportunitatea de a castiga mai multi clienti si de a comunica mai strans cu acestea. Pe web, fiecare afacere are o prezenta totala "non-stop", si indiferent daca afacerea este mica, medie sau mare, aceasta isi poate castiga clienti din intreaga lume sau se poate adresa unei clientele specializate. TI dau posibilitatea cunoasterii cat mai multor aspecte despre clienti si preferintele lor. Acesta conduce la realizarea facila a rapoartelor analitice privind procesele de afaceri;

- Costuri reduse pentru servicii de distributie. Internetul scade costul distributiei de informatii si de le mentine actualizate (www.amazon.com). Pe web, informatia poate avea si statutul de produs, comertul electronic mergand de la vanzarea de bunuri palpabile la cea de date (consultanta, muzica, filme, software etc.).

Avertismente

- Migrarea de la o piata locala la o piata mondiala - necesita dezvoltarea un model viabil de afaceri;

- Problema drepturilor de autor - nu se recomanda etalarea pe web a unui anumit continut fara a avea acordul autorilor;

- Legalitatea - activitatea trebuie desfasurata in conditii legale;

- Securitatea - nerespectarea normelor de securitate si asigurare a confidentialitatii duce la un esec timpuriu;

- Viabilitate - procesele antrenate intr-o afacere trebuie sa fie viabile.

Etapele prezentei pe web

- In prima etapa compania isi face simtita prezenta pe web prin intermediul unei pagini, fara a stabili o strategie clara;

- In cea de a doua etapa, "site web structurat" - sunt oferite informatii structurate, pentru care exista un motor de cautare dupa cuvinte cheie, cadrul general al organizatiei, angajatii pot schimba masaje intre ei prin intermediul sistemului intern de posta electronica sau cu ajutorul listelor de discutii;

- Compania incearca sa-si vanda informatii, bunuri, servicii etc. in maniera on-line (comenzi prin email), dar sistemul nu este conectat direct la o baza de date disponibila pe web. Sistemul este lent, costa multi bani si nu este securizat;

- Faza "afacerilor electronice". Site-ul organizatiei este direct conectat la Intranetul acesteia, permitand accesarea informatiilor din baza de date interna si utilizand protocoale securizate pentru a transmite date intre companie si clienti sau catre alti parteneri de afaceri;

- Utilizand orice dispozitiv electronic (telefon celular, autoturism, chiosc informational) oamenii se vor putea conecta la datele unei companii si vor fi capabili de a trimite-receptiona informatiile dorite pentru a realiza afaceri electronice, fara a mai trebui sa cunoasca adrese de site-uri web, nume de resurse etc.;

- Utopica. "O singura lume - un singur computer", toate dispozitivele electronice ar fi interconectate intre ele pentru a crea o uriasa resursa informationala, la nivel mondial. Computerele ubique (notiunea ubiquitous computing, Mark Weiser, 1991) ar schimba intre ele orice tip de informatie, iar aplicatiile ar furniza informatii, fara ca utilizatorii sa cunoasca provenienta lor.

Modele de e-business

1. In cadrul unei organizatii, zona de influenta a afacerilor electronice este Intranetul. Intranetul se bazeaza pe standardele Internetului pentru comunicatia intre sisteme de calcul. Personalul conectat la Intranet poate avea acces la siturile web specifice unor departamente din cadrul organizatiei. Aceste situri sunt separate de Internet prin intermediul unor metode de securitate (firewall - pentru filtrarea orice informatie referitoare la datele interne), astfel incat persoanele din afara sa nu aiba acces la informatiile private. Angajatii companiilor Sun, Apple, Microsoft au la dispozitie un sit web Intranet, prin care obtin informatii curente si plaseaza comenzi on-line, eliminand timpul si costurile aferente apelurilor electronice. In functie de politicile de securitate si de infrastructura retelei, angajatii pot avea acces de pe Internet la reteaua privata, folosind protocolul VPN (Virtual Private Protocol).

2. Business-to-business (B2B) reprezinta modelul care incearca utilizarea tehnologiilor bazate pe web pentru a conduce afaceri intre doua sau mai multe companii. Pot fi doua subtipuri:

- exista un contact de parteneriat intre companii;

- exista o piata electronica (e-market) in care internactioneaza mai multi cumparatori si mai multi vanzatori.

3. Business-to-consumer (B2C). Cumparatorul utilizeaza un navigator web pentru a se conecta la situl web al vanzatorului prin intermediul unui furnizor de servicii Iternet - ISP (Internet Service Provider). Vanzatorul pune la dispozitie un catalog electronic (e-catalog) de produse sau servicii, sugestii si recomandari pentru produse, sa puna la dispozitia cumparatorului cele mai uzuale forme electronice de plata. Vanzatorul nu trebuie neaparat sa joace si rolul furnizorului sau al producatorului bunurilor/serviciilor sau poate apela la furnizori multipli etc.

4. Consumer-to-consumer (C2C) descrie colaborarea diferitilor utilizatori prin intermediul documentelor partajate, postei electronice etc.

5. Consumer-to-data (C2D) - specifica situatiilor cand utilizatorii au nevoie de cantitati insemnate de date si folosesc diverse instrumente electronice pentru a le extrage.

Categorii de e-business

1. E-auctioning - licitatii electronice

www.eBay.com

www.ricardo.com

www.okazii.ro

www.eeebid.ro

2. E-banking - tranzactii bancare electronice. Bancile electronice reprezinta una din cele mai de succes afaceri on-line.

3. E-commerce - comertul electronic - vanzarea si comercializarea bunurilor si serviciilor prin intermediul tehnologiilor oferite de Internet. Beneficiile comertului electronic rezida in urmatoarele observatii:

- este convenabil, siturile fiind operationale 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana;

- costuri interne mici, comertul electronic eliminand interactiunea dintre cumparator si intermediarii tranzactiei;

- costuri scazute de procesare a tranzactiilor, metoda de plata electronica fiind mai putin costisitoare decat modul de plata prin monetar;

- o crestere substantiala a vitezei procesului de vanzare. Companiile de e-commerce receptioneaza veniturile mai rapid decat in sistemul traditional;

- reducerea erorilor, procesarea automata producand mai putine erori decat procesul de vanzare traditional;

- spatiul nelimitat - siturile de e-commerce putand afisa/indexa un numar nelimitat de bunuri si servicii;

- prezenta globala crescuta, compania putand fi accesata (teoretic) de posibilii clienti din orice colt al lumii;

- disponibilitatea informatiilor despre clienti. Existand astfel posibilitatea de a studia preferintele unui client individual sau ale unui grup specific de clienti, de a modela afacerea dupa dorintele clientului sau de a schimba rapoarte analitice privind clientela - cea mai buna interactiune cu clientul.

4. E-directories - cataloage electronice - wite Pages (numere private de telefon), Zellow Pages (telefoane organizatii).

5. E-ingineering - inginerie electronica (Share point de la Microsoft sau sourceforge.net).

6. E-gambling - jocuri de noroc on-line

www.pogo.com

www.yone.com

www.spookie.ro

7. E-learning - invatamant prin Internet

Invatarea si instruirea bazate pe web - Web-based learning-trening

www.brainbench.com

www.timsoft.ro

www.study.com

Educatia intr-o universitate virtuala (Virtual University Education)

www.OnlineLearning.net - Online Learning in SUA

www.uned.es - UNED in Spania

www.athena.edu - Virtial Online University

8. E-mailing - mesagerie electronica

9. E-marketing - promovare electronica de produse/servicii

10. E-supply - aprovizionare pe Internet

11. E-trading (e-brokering) - actiuni pe Internet. Utilizatorul, posedand un cont de genul Internet Bank poate cumpara si vinde actiuni.

Afaceri pe Web. Adrese:

- adKnowledge Library: https://www.arahne.ro/akl/

- Afaceri: https://www.afaceri.net

- Amazon: https://www.amazon.com

- BizOffice: https://www.bizoffice.com

- Business.com: https://www.business.com

- Copyright.com: https://www.copyright.com

- ebXML: https://www.ebxml.org

- eNews: https://www.enews.com

- eWeek: https://eweek.agora.ro

- IBM Web Services and UDDI: https://www-3.ibm.com/services/uddi/

- OneBiz: https://www.onebiz.8m.net

- Open Card: https://www.opencard.org

- Open Travel: https://www.opentravel.org

- Smart Card Industry Association: https://www.scia.org

- Speed of Thought: https://www.speed-of-thought.com

- The Smart Card Resource Center: https://www.smart-card.org

- Universal Description, Discovery, and Integration (UDDI): https://uddi.microsoft.com/developer/default.aspx

- Web Marketing and E-commerce: https://www.wilsonweb.com

- Web Services: www.webservices.org

- ZDNet: https://www.zdnet.com/ecommercePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1659
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved