Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

EVALUAREA CAPACITATII ANTREPRENORIALE - Caracteristicile intreprinzatorilor de succes

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micEVALUAREA CAPACITATII ANTREPRENORIALEObiectivele capitolului

Derularea unei afaceri presupune efort si determinare. Nu toata lumea are dorinta, puterea si vointa de a se implica in afaceri. Si aceasta in mare masura pentru ca nu are calitatile necesare unui intrepreprinzator. In acest capitol se vor prezenta caracteristicile esentiale pe care le are un intreprinzatoi de succes, dar si cele care nu se regasesc la acesta.

Dupa parcurgerea acestui capitol veti afla:

trasaturile comune intreprinzatorilor de succes;

trasaturile care nu se regasesc la intreprinzatorii de succes;

trasaturile nerelevante pentru succesul afacerilor.

sansa dumneavoastra de a va implica in afaceri prin prisma potentialului antreprenorial pe care il aveti.

Primul lucru la care trebuie sa se gandeasca un potential intreprinzator este: "Care va fi primul pas in initierea unei afaceri: decizia de a infiinta o firma sau existenta unei idei de afaceri?". Desi in aparenta raspunsul ar putea fi "existenta unei idei de afaceri", majoritatea intreprinzatorilor se decid prima data sa infiinteze firma si apoi sa lupte, uneori ani, pentru a gasi un produs sau serviciu care sa-l poate oferi cu succes cumparatorilor. Desigur, se ridica intrebarea "Este bine, este rau?". Pe de o parte este bine. Exista o multime de motive pentru care oamenii incep afaceri. Ele pot fi dorinta de a fi propriul stapan, rasplata financiara, imposibilitatea realizarii pe plan profesional la o firma mare etc. Indiferent de motive, un lucru este clar: ele nu au legatura cu ceea ce ar putea face firma. De aceea, consideram ca potentialii intreprinzatori trebuie sa lupte mai intai cu intrebarea daca sa inceapa sau nu o afacere. Au ei calitatile necesare unui intreprinzator, pot conta pe sprijinul familiei si al prietenilor, sunt dispusi sa isi asume unele riscuri inerente derularii afacerilor, pot face fata sacrificiilor pe care le cere o afacere?

Numai dupa s-au hotarat sa infiinteze o afacere se pot gandi si la dezvoltarea ideii de afaceri. Aceasta reprezinta o alta problema complexa care presupune evaluarea ideilor de afaceri si alegerea acelei idei care corespunde cel mai bine intentiilor intreprinzatorului.

1. Caracteristicile intreprinzatorilor de succes

Caracteristicile si personalitatea intreprinzatorului au fost analizate de foarte multi cercetatori. Probabil ca nici un alt aspect legat de intreprinzator nu a fost studiat cu atata consecventa. Si, bineinteles, punctele de vedere difera. Totusi, daca ar fi sa alcatuim un portret robot al intreprinzatorului de succes, acesta ar arata in felul urmator: barbat, 25-35 ani, singurul copil la parinti, absolvent de facultate, parintii detin o afacere, inca de copil a inceput sa faca bani, nascut intr-o zona favorabila afacerilor si de religie protestanta. Daca toate aceste trasaturi pot fi regasite la o persoana, ea se poate situa in postura favorabila a intreprinzatorului ideal. Daca insa nu sunt intrunite toate aceste trasaturi, nu sunt motive de ingrijorare. In lume sunt o multime de intreprinzatori de succes care nu au studii superioare, adolescenti, pensionari, gospodine, copii de bani gata, moldoveni, ortodocsi sau catolici. Pur si simplu nu exista elemente care sa determine daca un intreprinzator are succes sau nu.

Pe de alta parte, trasaturilor personale ale intreprinzatorilor de succes trebuie sa li se dea cu siguranta o atentie deosebita. Daca o parte din aceste trasaturi lipsesc, trebuie procedat cu tact si in nici un caz descurajant. Se pot elimina o serie din aceste lipsuri fie prin instruire si autodisciplina, fie prin compensarea unora din limitele proprii prin alegerea atenta a partenerilor si a altor membrii ai echipei.

Vom imparti trasaturile personale ale oamenilor in trei categorii:

- trasaturi personale comune intreprinzatorilor de succes, pe care le consideram foarte importante in dezvoltarea afacerilor;

- trasaturi personale ce nu se regasesc la intreprinzatorii de succes, care pot fi ascunse si impiedica dezvoltarea afacerilor;

- trasaturi nerelevante pentru succesul afacerilor.

A. Trasaturi comune intreprinzatorilor de succes

Printre cele mai intalnite trasaturi ale intreprinzatorilor de succes sunt urmatoarele:

1. Dorinta de asumare a riscului. Inca din secolul al XVIII-lea, Richard Cantillon asocia asumarea riscului in economie cu intreprinzatorul. In mod inevitabil, implicarea in afaceri presupune si asumarea unor riscuri personale si financiare. Daca afacerile nu merg, se pot pierde reputatia, prietenii si bineinteles banii. Totusi, cercetarile arata ca intreprinzatorii isi asuma un risc moderat. Ei nu sunt participanti la jocurile de noroc. Intreprinzatorii nu cauta riscul, ci mai degraba si-l asuma. Incearca sa reduca riscul printr-un control cat mai bun al afacerii. Prin alegerea atenta a produsului si a pietei, finantare creativa, formarea unei echipe competitive si prin planificare riscul initierii unei afaceri poate fi destul de mic.

In asumarea riscului trebuie facuta distinctie intre riscul absolut si cel relativ. Majoritatea afacerilor sunt riscante. Totusi, daca potentialul intreprinzator a fost recent disponibilizat ori se afla intr-un serviciu fara perspectiva, riscul relativ poate fi mult mai mic. In acest caz trebuie luate in considerare costul de oportunitate si riscul de oportunitate. Prin urmare, se pune intrebarea: "Care este costul si riscul continuarii activitatii actuale?" Daca cineva a fost concediat sau disponibilizat riscul de a deveni intreprinzator poate fi mai mic in comparatie cu alte optiuni. In cazul unui servici fara perspectiva, continuarea unei munci plictisitoare, fara nici o satisfactie poate avea un cost de oportunitate foarte ridicat, in comparatie cu recompensele financiare sau psihologice ale detinerii unei afaceri proprii.

2. Controlul propriului destin. Unii autori au incercat sa demonstreze ca factorul cheie in decizia de a intra in afaceri este dorinta de control a propriului destin. Potrivit teoriei controlului propriului destin, orice rezultat este perceput in functie de capacitatea de control a acestuia. Persoanele cu un simt ridicat al controlului propriului destin considera ca pot si isi controleaza propriul destin si ca norocul sau alti factori exogeni nu au relevanta. Cercetarile arata ca intreprinzatorii au un control ridicat al propriului destin. In testele psihologice ei mentioneaza ca succesul sau esecul este rezultatul actiunilor lor si nu al sortii. Ei considera ca mai degraba succesul sau esecul afacerilor li se datoreaza lor si nu norocului. Totusi, unii autori nu sunt de acord ca aceasta ar fi o trasatura cheie specifica doar intreprinzatorilor si aceasta fiindca nu s-a stabilit o legatura anume intre initierea afacerilor si controlul propriului destin. Se poate insa face o legatura intre oamenii de succes, fie ei intreprinzatori sau nu, si controlul propriului destin.

3. Spirit inovator. Creativitatea este o trasatura importanta a intreprinzatorilor de succes. Schumpeter afirma ca intreprinzatorul, "persona causa" a dezvoltarii economice, este un inovator, care realizeaza mereu combinatii noi in productie. Intr-adevar, ideile inovative reprezinta elementul care il deosebeste pe un intreprinzator de ceilalti. O noua modalitate de abordare a calitatii produselor sau de prestare a serviciilor, folosirea unor noi metode de distributie si a unor noi concepte de ambalare, de exemplu, sunt elementele distinctive ale unui intreprinzator inovativ. Cercetarile arata ca persoanele cu spirit inovativ nu sunt insa genii. Ele sunt mai degraba inteligente decat sclipitoare.

4. Nevoia de implinire. Aproape fara exceptie, intreprinzatorii sunt persoane puternic motivate de nevoia de implinire. David McClelland sugereaza ca nevoia de implinire este primul factor pe care il are in vedere o persoana, atunci cand doreste sa devina intreprinzator. In plus, nevoia de implinire este considerata o dimensiune importanta a personalitatii intreprinzatorului. Acest fapt determina parasirea unei firme mari si asumarea riscului implicarii in propriile afaceri. Intreprinzatorul este orientat spre atingerea unui anumit obiectiv si este motivat de sansa atingerii acestuia. Obiectivul poate fi realizarea profitului sau imbogatirea, dar si dezvoltarea firmei, comercializarea unui nou produs sau prestarea unui serviciu de calitate.

Nevoia de implinire este adesea confundata cu nevoia de putere. Intreprinzatorii insa, asa cum arata studiile, nu sunt avizi dupa putere, in sensul machiavelic al cuvantului. Totusi, puternica lor nevoie de implinire poate fi confundata cu nevoia de putere, intrucat intreprinzatorii par sa fie total implicati in atingerea anumitor obiective.

Unii autori afirma mai recent insa ca nevoia de implinire nu este un indicator relevant al tendintei de implicare in afaceri. Prin urmare, intre nevoia de implinire si initierea unei afaceri nu este o relatie explicita si de aceea trebuie luate in considerare alte caracteristici de personalitate, pentru a intelege mai bine afacerile.

5. Acceptarea incertitudinii. Initierea unei afaceri, prin specificul ei, este un proces dinamic, incert, complex si nesigur. Intreprinzatorii insa accepta situatiile nesigure si iau decizii in conditii de incertitudine. Nu numai ca ei nu sunt afectati de incertitudine, insa ei sunt capabili sa o exploateze si sa obtina avantaje din aceasta. Intreprinzatorii par sa accepte intr-o mai mare masura incertitudinea decat managerii din firmele mari. Managerii doresc un mediu mai structurat, cu surse sigure de informatii pentru a lua decizii in conditii de certitudine. Intreprinzatorii nu au nevoie de acest nivel de certitudine. Si chiar daca ar simti nevoia unei astfel de certitudini, ei nu o pot avea intrucat implicarea in afaceri este o necunoscuta cu multe intrebari. Prin urmare, acceptarea incertitudinii este nu numai utila, ci si necesara intreprinzatorilor.

6. Increderea in sine. Intreprinzatorii de succes au o puternica incredere in fortele proprii. Ei sunt increzatori in capacitatea lor de a-si atinge obiectivele propuse. Cercetarile arata ca intreprinzatorii au un grad inalt de incredere in ei. In plus, institutiile financiare si investitorii isi plaseaza banii in acele afaceri in care intreprinzatorii au un inalt grad de incredere in ei.

7. Persistenta. Intreprinzatorii sunt persistenti. Ei nu sunt intimidati de obstacolele ce apar in cale. Avand dorinta intensa de a depasi dificultatile aparute, ei isi continua eforturile pana la rezolvarea problemei. Desi sunt extrem de persistenti, atunci cand apare o situatie imposibil de realizat ei o abandoneaza. Fiind realisti, ei recunosc ceea ce poate fi facut si la ce trebuie renuntat.

Persistenta este considerata una dintre cele mai importante trasaturi umane. Calvin Coolidge afirma "Nimic in lume nu poate inlocui persistenta. Talentul nu: nimic nu e mai obisnuit decat oameni de talent fara succes. Geniul nu: geniile nerasplatite sunt aproape un proverb. Educatia nu: lumea este plina de oameni educati ratati. Persistenta si determinarea sunt singurele omnipotente. Sloganul 'Persista!' a rezolvat si va rezolva intotdeauna problema rasei umane".

8. Spirit de initiativa. Multi cercetatori si practicieni sunt de acord ca spiritul de initiativa este o trasatura a intreprinzatorilor de succes. Ei cauta mereu situatii in care sunt personal raspunzatori de succesul sau esecul afacerii. Intreprinzatorii sunt prin excelenta oameni de actiune. Daca ei nu au initiativa, cu atat mai mult personalul lor nu va avea. Multi intreprinzatori afirma ca isi bazeaza succesul pur si simplu pe faptul ca au actionat, s-au implicat in afaceri si nu si-au facut prea multe griji. Desigur, si intreprinzatorii care nu au avut succes au avut si ei initiativa. Acest lucru insa nu este suficient. Initiativa este o problema zilnica si cere multa perseverenta.

9. Sesizarea oportunitatilor. Intreprinzatorii de succes par sa aiba capacitatea de a anticipa tendintele si de a recunoaste oportunitatile ce apar.

Potential energetic ridicat. Intreprinzatorii sunt recunoscuti ca avand un potential energetic ridicat. Ei au capacitatea de a lucra timp indelungat, fara a simti nevoia de a se odihni. In unele situatii, potentialul energetic este o problema de sanatate. De multe ori succesul unei afaceri depinde de sanatatea intreprinzatorului. Alteori insa potentialul energetic pare sa fie o problema de temperament. Fiind oameni de actiune, intreprinzatorii de succes muncesc neincetat. Cercetarile confirma ca intreprinzatorii de succes au intr-adevar un potential energetic deosebit.

B. Trasaturi care nu se regasesc la intreprinzatorii de succes

Evident, caracteristicile intreprinzatorilor "ghinionisti" sunt opuse celor zece trasaturi anterioare. Printre cele mai relevante astfel de caracteristici mentionam.

1. Lacomia. Fiind implicat intr-un proces continuu de a "face" bani, intreprinzatorul poate deveni avid dupa bani. Lacomia intreprinzatorului poate imbraca diferite forme: refuzul de a plati salariatilor ceea ce li se cuvine - ceea ce va atrage plecarea acestora; sacrificarea calitatii produsului, care ii poate aduce ceva profit pe termen scurt, insa va pierde clientii pe termen lung; implicarea in prea multe afaceri, ceea ce va avea drept consecinta pierderea controlului acestora.

2. Necinstea. Afacerile merg bine atat timp cat intreprinzatorii sunt corecti. Multe afaceri au dat insa faliment datorita actelor de necinste ale intreprinzatorilor. Necinstea devine de multe ori obisnuinta si este astfel descoperita. Cand este insotita de lacomie, esecul este total.

3. Nerabdarea. Uneori este nevoie de un timp mai indelungat pentru dezvoltarea unei afaceri. Anumite lucrari pur si simplu nu pot fi accelerate. Nerabdarea in acceptarea unei comenzi de la un client, graba in angajarea unui salariat, inchirierea in pripa a unui local pot avea efecte dezastruoase asupra afacerii.

4. Neincrederea in oameni. Este foarte greu sa reusesti in afaceri fara ajutor. De aceea, intreprinzatorul este inconjurat de parteneri, asociati, salariati, furnizori si clienti. Multe nereusite in afaceri s-au datorat judecarii gresite a acestora. Concentrarea pe aparente si nu pe realizari, ignorarea faptelor si increderea in vorbe pot avea consecinte nefaste.

5. Necunoasterea afacerii. Lipsa cunostintelor in domeniul afacerii a dus la multe dezastre. Acest lucru este cu atat mai evident cu cat intreprinzatorul se implica intr-un domeniu in care nu detine prea multe cunostinte. Cand acest fapt este insotit de neincrederea in colaboratori, esecul este garantat.

C. Trasaturi nerelevante pentru succesul afacerii

Nu sunt relevante in succesul unei afaceri urmatoarele trasaturi.

1. Varsta. Varsta nu are pur si simplu nici o relevanta in succesul afacerii. Tinerii au succese la fel de impresionante ca si persoanele mai in varsta. Jobs si Wozniak au avut succes la 20 de ani. Compania McDonald's a fost infiintata de un intreprinzator trecut de varsta de 60 de ani.

2. Sexul. Nici sexul nu este relevant in derularea afacerilor. Daca mult timp afacerile au fost apanajul exclusiv al barbatilor, in prezent femeile s-au implicat profund in afaceri, obtinand succese deosebite.

3. Starea civila. De foarte multe ori starea civila nu are importanta in succesul afacerii. Totusi, pentru o femeie care are familie, copii, lucrurile pot deveni mai complicate. De asemenea, un partener de viata conservator poate influenta negativ derularea afacerilor. Acest factor este mai mult un element temporal decat un obstacol, in sensul ca pune problema momentului initierii afacerii si faptului daca aceasta trebuie inceputa.

4. Nivelul de educatie. In afaceri, cunoasterea este foarte importanta. Mai putin important este insa modul de dobandire a cunostintelor. De multe ori "prea multa scoala strica". Dupa cum sunt si intreprinzatori de succes care au doar cateva clase elementare. Bill Gates a parasit facultatea dupa cel de-al doilea an, in timp ce pentru partenerul sau Paul Allen a fost un chin terminarea liceului. Mai mult, Bernard Palissy, inventatorul portelanului european era analfabet.

5. Religia. Desi Max Weber afirma ca persoanele de religie protestanta devin intreprinzatori de succes, avand trasaturile cele mai adecvate acestui rol, practica a infirmat acest lucru. Cel mai elocvent exemplu il reprezinta intreprinzatorii din S.U.A., care apartin unor religii diferite sau uneori pur si simplu sunt liber cugetatori si au obtinut rezultate remarcabile in afaceri.

2. Profilul intreprinzatorului roman

Un studiu realizat relativ recent si aparut pe site-ul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatiei (ANIMMC) reliefeaza ca intreprinzatorii romani, asa cum ne arata graficele de mai jos, sunt majoritar barbati tineri, sub 40 de ani, absolventi de liceu sau universitate si care anterior initierii unei intreprinderi private au lucrat preponderent ca muncitori necalificati.


Figura 1. Distributia intreprinderilor active nou create dupa varsta intreprinzatorului

Sursa: INS, Intreprinderi noi si profilul intreprinzatorilor din Romania

Ponderea tinerilor intreprinzatori cu varsta sub 30 ani se inscrie intr-o evolutie continuu ascendenta. O contributie la dezvoltarea antreprenoriala a tinerilor romani au avut-o masurile legislative referitoare la tineri, precum si programele educative antreprenoriale, incepute in anii anteriori.Figura 2. Distributia intreprinderilor active nou create dupa sexul intreprinzatorului

Sursa : INS, Intreprinderi noi si profiluliIntreprinzatorilor diin Romania

Dupa cum rezulta din grafic, se constata in ultimul timp o scadere a numarului firmelor infiintate de catre femei fata de anii anteriori.Pentru a contribui la echilibrarea participarii femeilor si barbatilor la infiintarea de intreprinderi private noi sunt necesare programe suplimentare care sa promoveze dezvoltarea antreprenoriala si sa incurajeze femeile in initierea si dezvoltarea de afaceri proprii.Un astfel de program se deruleaza in prezent.


Figura 3. Distributia intreprinderilor active nou create dupa nivelul de instruire al intreprinzatorului

Sursa : INS, Intreprinderi noi si profilul intreprinzatorilor din Romania

Numarul intreprinzatorilor absolventi de invatamant liceal si universitar a crescut usor in ultima perioada. Astfel, intreprinzatorii cu studii liceale si universitare depasesc cu 4,1% pe cei cu studii gimnaziale si reprezinta mai mult decat dublul celor cu studii vocationale. Putem observa o corelatie pozitiva intre acest segment si categoria de varsta "sub 30 ani" care poate fi explicata si prin prin existenta facilitatilor acordate studentilor pentru deschiderea unei firme.

Figura 4. Distributia intreprinderilor active nou create dupa categoria socio-profesionala anterioara a intreprinzatorului

Sursa : INS, Intreprinderi noi si profilul intreprinzatorilor din Romania

Ponderea intreprinderilor infiintate de fosti muncitori necalificati, dupa ce a urmat o evolutie negativa, creste, atingand pragul de 51,9% in anul 2003. In schimb, scade mult numarul intreprinzatorilor ce au avut, fie functii de conducere sau profesii tehnice, fie au lucrat ca muncitori calificati. Aceasta crestere poate fi pusa si pe seama programelor de orientare antreprenoriala a celor care fiind disponibilizati din intreprinderile de stat in restructurare au beneficiat de pachete compensatorii si de sprijin si indrumare corespunzatoare, prin programe guvernamentale, pentru deschiderea unei afaceri.

Intrebari recapitulative

Care sunt trasaturile comune intreprinzatorilor de succes?

Ce trasaturi nu se regasesc la intreprinzatorii de succes?

Ce trasaturi nu sunt relevante pentru succesul afacerii? Explicati.

Teste

Care dintre urmatoarele sunt trasaturi comune intreprinzatorilor de succes:

a. Acceptarea incertitudinii

b. Dorinta de asumare a riscului

c. Perseverenta

d. Nivelul de educatie

Care dintre urmatoarele nu este o trasatura relevanta pentru succesul afacerii:

a. Perseverenta

b. Nivelul de educatie

c.  Increderea in sine

d. LacomiaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4785
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved