Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

ATRAGEREA INVESTITIILOR STRAINE IN ROMANIA

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micATRAGEREA INVESTITIILOR STRAINE IN ROMANIACompetitia internationala pentru atragerea de investitii straine este mare. Constiente de avantajele investitiilor straine, pentru cresterea bunastarii nationale, tari dezvoltate sau in dezvoltare, mari sau mici, concureaza pe piata mondiala prin procedee si tehnici specifice sau comune, care stimuleaza nu numai investitiile straine directe, ci si cresterea propriilor lor economii. De aceea, in ultimul deceniu Romania a pus tot mai mare accent pe politicile de atragere a investitiilor staine directe, care reprezinta o parte importanta a fluxurilor de capital privat in aceste tari.

Aceasta se face la nivelul politicii economice de ansamblu, care trebuie sa fie orientata in contextul evolutiei economiei moderne, al relatiilor internationale tot mai interdependente, al construirii unei economii nationale eficiente.

Fiecare tara are obiective de dezvoltare economica, politica si sociala si politicile de ansamblu care sa conduca la atingerea obiectivelor, sistemul promotional si normativ pentru operationalizarea acestor politici, ca si structurile administrative si procedurile pentru aplicarea lor.

Cadrul de politici nationale al Romaniei cuprinde un set concret de obiective, politicile pentru atingerea acestor obiective, sistemul de facilitati si sistemul administrativ, inclusiv structurile administrative, proceduri, valori, recompensarea si capacitatea personalului de a operationaliza masurile acestui sistem.

La al doilea nivel, in cadrul politicii economice nationale, Guvernul stabileste un set de politici specifice privind regimul investitiilor straine directe si a liberalizarii miscarii capitalului. Acest set de politici, stimulative, normative si institutionale, se interfereaza si interactioneaza cu politica generala, influentandu-se de multe ori reciproc. In acelasi timp, se interactiveaza cu conditiile internationale, care determina anumite evolutii economice, sociale si politice.

Impactul mare pe care investitiile straine directe il are asupra multor aspecte ale dezvoltarii economice, sociale si politice din tara noastra, a determinat adaptarea unor politici specifice, intr-un cadru destul de larg, care sa concentreze, sub aspect normativ si institutional, numai asupra investitiilor straine directe.

Elementele regimului privind investitiile straine cuprind:

a) accesul investitiilor straine directe in anumite sectoare. In principiu, intreprinderile multinationale se bucura de regimul national al tarii gazda, iar investitiile straine directe se pot face in toate sectoarele.

b) facilitatile si criteriile de performanta au un caracter global, urmarind marirea volumului si cresterea beneficiilor pe termen lung, a investitiilor straine directe. Pot sa fie diferentiale, functie de sectoarele strategice, mai importante pentru economia tarii gazda. Recurgerea la facilitati fiscale (reduceri de impozit si taxe vamale, etc.) se face si este efectiva atunci cand se urmareste atragerea investitiilor straine directe.

c) transferul profitului si al capitalului intreprinderilor multinationale este de regula liber si garantat si se incadreaza in liberalizarea regimului circulatiei capitalurilor.

Dincolo de cadrul politic si economic general, si a politicilor specifice pentru investitori straini, Romania acorda si asistenta speciala unor investitori importanti pentru a trece mai usor procedurile birocratice, negociaza acorduri bilaterale pentru promovarea si incurajarea investitiilor si evitarea dublei impuneri, precum si acorduri comerciale si alte instrumente juridice bilaterale sau multilaterale de natura sa stimuleze fluxurile investitionale reciproce.

Dar atragerea investitiilor straine directe cere eforturi in multe alte domenii, iar tehnicile de promovare sunt un mecanism important pentru a transmite investitorului potential toate aceste eforturi, promovarea inseamna tehnici specifice de reclama si publicitate, contacte directe sau prin posta, seminarii specializate, misiuni economice, participari la targuri si expozitii internationale, difuzarea de literatura si materiale tiparite, pregatirea vizitelor si insotirea investitorilor potentiali, facilitarea intalnirilor dintre investitori straini si parteneri locali, obtinerea aprobarilor si dezlegarilor necesare de la organele guvernamentale, pregatirea propunerilor de proiecte, elaborarea de studii de fezabilitate, furnizarea de servicii investitorilor straini dupa efectuarea investitiilor, etc. ce fac obiectul unor strategii nationale de promovare.

In strategiile de promovare a Romaniei ca loc de investitii pentru intreprinderile multinationale se urmareste atingerea urmatoarelor obiective:

a) furnizarea de informatii investitorilor potentiali;

b) oferirea de servicii la dispozitia investitorilor existenti si potentiali;

c) crearea unei imagini atractive pentru tara, ca un loc bun pentru investitii.

De regula, Guvernul combina cele trei tehnici de promovare, in diferite proportii, dar functie de obiectivul pe care il urmaresc la un moment dat, pot sa se concentreze pe o anumita categorie. In functie de aceasta, Guvernul poate sa se orienteze, la un moment dat, pe un program care sa creeze imaginea tarii, sau pe un program care sa genereze direct mai multe investitii. Pe masura ce eforturile se concretizeaza pe activitati de generare directa de investitii, atunci tehnicile cele mai des folosite sunt cele directionate, care vizeaza direct investitorul potential, care de altfel sunt si cele mai eficiente.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2513
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved