Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

COMPANIILE OFFSHORE SAU CUM SE EVITA BARIERELE COMERCIALE

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micCOMPANIILE OFFSHORE SAU CUM SE EVITA BARIERELE COMERCIALE

Ø     1. Ce se intelege prin companie offshore?Ø     2. Avantajele infiintarii unei firme offshore

Ø     3. Trusturile offshore

Ø     4. Sisteme bancare offshore

Ø     1. Ce se intelege prin companie offshore?

Ø     Companiile offshore

Ø     Potrivit dictionarului anual al revistei The Economist, sunt firme inregistrate in anumite tari sau jurisdictii care au o legislatie fiscala fie fara impozite, fie cu impozite foarte scazute atat timp cat societatea nu desfasoara activitati pe teritoriul tarii unde sunt inregistrate.

Ø     Termenul de offshore, in limbajul de specialitate britanic , desemneaza teritoriul situat dincolo de tarm.

Ø     In jargonul economic american, prin offshore sunt denumite activitatile economice si firmele care isi desfasoara activitatea in afara teritoriului national al statului in care acestea sunt rezidenti.

Ø     Companiile offshore

Ø     Teoretic, companii offshore se pot infiinta in orice tara din lume, dar nu peste tot se pot obtine si avantaje fiscale.

Ø     Cu alte cuvinte este vorba despre intreprinderi care nu desfasoara activitati comerciale in tara in care au fost inregistrate si care, din punct de vedere al actelor comerciale savarsite, sunt considerate ca fiind firme straine. O companie offshore nu realizeaza venituri in tara in care a fost inmatriculata.

Ø     Tax heaven (engl.)

Ø     In traducere libera inseamna port fiscal, refugiu fiscal, paradis fiscal. Cu acest termen sunt desemnate acele unitati teritorial-administrative care asigura conditii deosebit de favorabile pentru dezvoltarea capitalului si pentru functionarea companiilor offshore.

Ø     2. Avantajele infiintarii unei firme offshore

Ø     Anonimitate si confidentialitate; plateste taxe mai mici si isi planififica mai bine politica fiscala;

Ø     Lipsa controalelor valutare;

Ø     Opereaza intr-un sistem economic si politic stabil;

Ø     Opereaza intr-un sistem bancar bine organizat si dezvoltat;

Ø     Au posibilitatea diversificarii obiectului de activitate fara nici o restrictie;

Ø     Regulamente de productie si comercializare lejere;

Ø     Are posibilitati de expansiune mai numeroase;

Ø     Ascunderea provenientei marfurilor prin prelucrarea in zonele libere adiacente altor centre financiare offshore.

Ø     3. Trusturile offshore

Ø     Conceptul de 'trust'

Ø     este un concept atasat exclusiv jurisdictiilor 'common law' sau cu alte cuvinte sistemului de drept anglo-saxon, dezvoltandu-se premisa departajarii proprietatii, in proprietate juridica si economica.

Ø     Acest concept s-a dezvoltat din legislatia britanica 'laws of equity' si a fost gandit astfel incat sa separe controlul asupra unei proprietati. Conceptul de trust implica, la randul lui, folosirea a 4 categorii de concepte:

Ø     Creatorul/fondatorul trustului - 'Settlor', care transfera proprietatea ce va face obiectul trustului; trustul poate fi creat printr-un act incheiat in timpul vietii creatorului 'inter vivos trust' sau printr-un testament, avand efect dupa moartea creatorului;

Ø     Proprietatea (bunurile) aferenta (transferata) trustului - 'corpus';

Ø     Managerul trustului - 'Trustee', numit de creatorul trustului; rolul managerului este sa administreze trustului in folosul unui beneficiar, rol in sprijinul caruia, trustee-ul beneficiaza de autonomie absoluta; cu alte cuvinte, in managerul-trustee va avea un 'titlu legal' de proprietate asupra bunurilor trustului dar numai pentru a le folosi in scopul declarat de catre creator (pentru interesul beneficiarului); bunurile trustului sunt in mod necesar separate de catre cele ale managerului;

Ø     Beneficiarul trustului - 'Beneficiary', numit de creatorul trustului, este cel in folosul caruia a fost creat trustul; acesta poate fi de exemplu, un copil al creatorului trustului. Beneficiarul trebuie sa fie determinat la momentul constituirii trustului sau macar determinabil (de ex. primul copil ce se va naste).

Ø     Odata ce creatorul trustului a decis ce proprietati va transfera trustului, el decide si asupra administratorului (sau administratorilor).

Ø     Crearea trustului imbraca, in mod normal, forma unui document scris.

Ø     Managerul trustului va avea, dupa cum am spus, autonomie totala in activitatea de administrare, caci, altfel, se poate argumenta ca trustul nu a fost de fapt constituit.

Ø     Autonomia administratorului este o conditie sine qua non a institutiei trustului; daca creatorul isi pastreaza controlul complet asupra bunurilor trustului, atunci, in principiu , trustul nu exista iar bunurile sunt considerate a fi in continuare proprietatea creatorului.

Ø     Managerul (trustee) are, in general, 3 indatoriri principale:

Ø     Sa indeplineasca obiectivele pentru care a fost creat trustul;

Ø     Sa actioneze cu buna credinta (ca un mandatar) si prudenta/diligenta (judecata in abstracto) pentru a realiza scopul in care a fost creat trustul;

Ø    

Ø     Sa actioneze cu multa loialitate fata de creatorul trustului, cu alte cuvinte sa actioneze in interesul beneficiarului pentru care a fost creat trustul.

Ø     Pentru ca actul de creare a trustului sa fie valabil, trebuie sa indeplinite trei conditii:

Ø     sa existe certitudinea intentiei crearii trustului;

Ø     sa existe certitudinea de subiect al trustului - active transferate;

Ø     sa existe certitudinea existentei obiectului trustului - adica existenta beneficiarilor.

Ø     Trustul cunoaste trei structuri de baza:

Ø     Trustul incheiat pentru 'realizarea unui anumit interes' ('interest in possession trust'): in acest caz beneficiarul va avea un drept distinct asupra unei parti specifice din proprietatile trustului;

Ø     'Trustul discretionar': acest tip de trust confera managerului totala libertate de a decide (restrictionata doar de anumite doleante generale, ale creatorului, concretizate in contractul de trust), cum, cand si catre cine veniturile a, proprietatile trustului sunt transferate; o varietate a acestuia este trustul de tip 'spendthrift', foarte utilizat in SUA, in care creatorul, neavand incredere in capacitatea beneficiarului de a gestiona veniturile ce urmeaza sa le primeasca de la trust, poate prevedea ca beneficiarul nu are dreptul sa afecteze destinatia sumelor/veniturilor care vor fi distribuite de trust, iar creditorii personali ai beneficiarului nu pot sa urmareasca veniturile care vor fi distribuite de trust;

Ø     'Trustul de Acumulare si Prezervare'; acest trust este o combinatie a celor de mai sus; de obicei incepe prin a fi un trust discretionar, dar va contine prevederi, conform carora, se va transforma intr-un 'trust pentru realizarea unui anumit scop/interes', odata ce beneficiarul va atinge, de exemplu, o anumita varsta.

Ø     Cele mai importante jurisdictii offshore se gasesc in:

Ø     * zona Caraibelor - British Virgin Islands, Cayman Islands, Bahamas etc.

Ø     *O alta zona interesanta este reprezentata de insulele britanice din Canalul Manecii (Guernsey, Jersey si Sark).

Ø     *De asemenea, in Pacificul de Sud si in Oceanul Indian exista mai multe jurisdictii care ofera posibilitatea inregistrarii unor companii cu regim offshore.

Ø     In total, la nivel mondial, exista peste 50 de state care ofera, partial sau total, facilitati offshore. Analistii sunt de parere ca cele mai cautate jurisdictii sunt insa cele din Marea Britanie, Noua Zeelanda, Seychelles, Cipru, Delaware si Insulele Britanice Virgine. Taxele anuale care se platesc pentru un offshore depind de locatia aleasa, variind intre 1.500 si 3.200 de dolari. Anumite state solicita ca taxele anuale pentru primul an de existenta a firmei sa fie achitate inainte de inmatricularea firmei offshore.

Ø     Irlanda, paradis fiscal pentru Microsoft

Ø     Asemenea multor altor companii din domeniul tehnologiei si industria farmaceutica, Microsoft si-a deschis o divizie in Irlanda, tara devenita un adevarat paradis fiscal, relateaza The Wall Street Journal Europe.

Ø     Sediul Microsoft din Dublin se afla in cladirea unei firme de avocatura si contribuie la realizarea unei economii in impozite de cel putin 423 de milioane de euro. Practic necunoscuta in Irlanda, in urma rapoartelor financiare a devenit una dintre cele mai mari companii din aceasta tara, cu un profit brut in 2004 de 7,61 miliarde de euro, scrie cunoscutul cotidian. Desi irlandezii nu au auzit de Round Island One, beneficiile obtinute de pe urma acestei divizii sunt semnificative. Impozitul total platit anul trecut de aceasta companie in acest stat cu o populatie de doar 4 milioane a fost de 254 de milioane de euro.

Ø    
Milionarii britanici, amenintati cu puscaria in scandalul de evaziune din Liechtenstein Peste 300 de britanici instariti, care au ascuns de autoritati peste 1 miliard de lire sterline (1,26 miliarde de euro) in paradisul fiscal din Liechtenstein, se confrunta cu investigatii si o eventuala urmarire penala de catre autoritatile fiscale din Marea Britanie, scrie Financial Times.

Ø     Unii dintre acestia au fost contactati de autoritatile fiscale, ai carei oficiali spun ca vor lua in considerare aducerea in instanta a celor care in cursul investigatiilor trecute au mintit in Durata anchetelor este estimata la doi sau trei ani.

Ø     Separat, autoritatea fiscala va demara in urmatoarele luni o ancheta in ce priveste conturile off-shore. De la inceputul scandalului de evaziune fiscala din Liechtenstein din luna februarie a acestui an, anchetatorii au primit mai multe informatii de la fostul angajat al bancii LGT Group.

Ø     Fostul angajat al bancii a vandut informatii cu privire la clientii LGT autoritatilor germane si altor autoritati fiscale. Probele au fost examinate saptamana trecuta si de un subcomitet al senatului american, care a decis ca operatiunile ilegale ale bancilor ca LGT au permis contribuabililor din SUA sa evite plata unor taxe in valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari anual.

Ø     Elvetia nu mai este un paradis fiscal Elvetia a fost scoasa de catre OCDE de pe lista gri a paradisurilor fiscale, dupa ce a respectat anumite conditii referitoare la schimbul de informatii in domeniu, transmite AFP.

Ø     Elvetia a fost inclusa in randul tarilor care coopereaza in domeniul fiscal si se alatura astfel altor 11 state si regiuni care au fost excluse de pe lista gri, de la publicarea acesteia, in aprilie, de catre Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE).

Ø     Secretarul general al organizatiei, Angel Gurria, a salutat progresul semnificativ inregistrat de autoritatile elvetiene. Monaco si Austria au reusit la randul lor, in ultimul moment, sa iasa de lista gri, inaintea summitului G20 de la Pittsburgh care ar putea stabili sanctionarea paradisurilor fiscale.

Ø     Elvetia a incheiat un acord de colaborare in domeniul fiscal cu emiratul Qatar, dupa conventii similare cu Austria, Danemarca, SUA, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Insulele Feroe, Luxemburg, Mexic, Norvegia si Spania.

Ø    
Potrivit acestor acorduri, Elvetia nu va mai putea recurge la secretul bancar, atunci cand un stat semnatar cere informatii pertinente referitoare la o persoana particulara sau o companie banuita de evaziune fiscala. Odata cu achizitia People's Bank of Georgia,  Dinu Patriciu isi muta o parte din afaceri din Elvetia, in Olanda. In comunicatul privind achizitia bancii georgiene se mentioneaza ca Liberty va prelua si 60% din actiunile brokerului Fairwind Securities din Romania, fostul Unicredit Securities, achizitionat de Patriciu la scurt timp dupa vanzarea Rompetrol. Pana acum, Fairwind Securities se afla sub umbrela Tailwind Holding, gazduit in Elvetia.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1568
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved