Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Comertul electronic si afacerile - Internetul ca instrument de afaceri

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micComertul electronic si afacerile

Internetul ca instrument de afaceriOrice afacere este o afacere pentru oameni. Indiferent daca oferiti produse, cum ar fi incaltaminte sau caschete de baie, sau oferiti servicii, cum ar fi servicii de telefonie sau imprumuturi pe termen lung, tot despre o afacere pentru oamenni este vorba!

Fie ca sunteti proprietarul independent al unei firme ,,de moda veche", cu un sediu construit din caramida si mortar fie ca sunteti proprietarul unei afaceri moderne din domeniul economiei electronice, a carei adresa este o pagina web, tot despre o afacere pentru oameni este vorba!

Idiferent in ce tip de afacere ati fi implicat, succesul pe care il veti obtine depinde de capacitatea dumneavoastra de a comunica cu oameni de a-i asculta de a-i atrage de a-i ajuta.. de a-i convinge sa cumperede a-i invata si de ai pregati profesional de a-i inspira.. de a imparti cu ei bune si rele de a iubi oameni.

Internetul este un instrument foarte eficient, poate cel mai grozav instrument innventat vreodata,insa nu trebuie sa pierdem nici o clipa din vedere faptul ca este doar un instrument. O

Acest instrument este atat de eficient, incat o persoana poate construi o afacere de multe milioane de dolari stand in fata tastaturii unui singur computer conectat la Internet! Insa o alta persoana poate avea acelasi computer, acelasi acces la Internet si il poate aseza pe un birou, fara sa il porneasca niciodata! Ce profit va genera acest computer? ZERO.

Acelasi instrument.

Acelasi potential de afaceri.

Rezultate diferite.

Internetul ne ofera o sansa de noi depinde daca o vom aprecia la adevarata ei valoare sau o vom neglija.

Comertul electronic si afacerile

In lumea afacerilor de azi tehnologia este vazuta ca un important factor catalizator al proceselor de restructurare a activitatilor comerciale precum si astrategiilor de dezvoltare a companiilor

Compani care activeaza in cele mai diverse domenii ( sectorul bancar, divertisment, telecomunicatii, distributie) isi modifica modul de derulare a afacerilor pt a profita de puterea noilor tehnologii.

Extinderea utilizariiretelerol Internet si intranet a revolutionat modul de comunicare intre compani si:

proprii angajati

partenerii de afaceri

clienti

In ultima perioada se poate constata o proliferare a aplicatiilor comerciale care profita de avantajele oferite de standardele de operare publica pe care le ofera Internetul. Aceste aplicatii cumuleaza accesul Internet cu sistemele de tranzactionare, de baze de date sau automatizare a proceselor comerciale.

Pentru multe companii, prima incursiune in lumea comertului electronic consta in a se face prezente pe World Wide Web, cu scopul de a publica o oferta de locuri de munca, de produse sau de politici comerciale. Adeseori site-urile sunt dezvoltate ulterior cu scopul de a integra alte activitati ale companiilor cum ar fi de exemplu procesarea comenzilor.

Comertul electronic permite companiilor sa imbunatateasca relatiile cu clientii,cu furnizorii si partenerii de afaceri. Implementarile cele mai utilizate se refera la cumparaturile on-line(online shopping). Cumparaturile on-line reprezinta una din pietele cu cea mai rapida crestere din economia moderna.

Astazi vitrinnele virtuale permit achizitionarea a tot ceea ce se pate gasi in magazinele conventionale, de fapt clienti pot face comenzile direct de la producator, ceea ce inseamna eliminarea intermediarilor si a costurilor legate de vanzarea cu amanuntul in magazine.

Un numar mare de companii realizeaza econimii importante in activitatiile de vanzari, productie, desfacere tocmai prin implementarea solutiilor oferite de comertul electronic.

Modul prietenos de utilizare a programelor de navigare si caracterul multimedia al continutului paginilor de Web au atras un larg interes din partea publicului. Cresterea interesului pentru Web si a celor care au acces la Internet a atras dupa sine insasi dezvoltarea Internetului.,,Internetul va micsora lumea - schimband destinele oamenilor, ale companiilor si ale tarilor." (Jhon Chambers-presedinte executiv al Cisco Systems).

Asadar Internetul este viitorul. Ramane de vazut cati oameni au curajul sa accepte acest viitor si aceasta oportunitate. Unul dintere cei care au acceptat-o a fost Jeff Bezos care in 1994 la 2 ani dupa ce presedintele Bushaproba legea datorita careia publicul larg are psobilitatea de adesfasura activitati comerciale prin Internet. Acesta dorea sa aiba o afacere proprie asa ca a urmarit permanent oportunitatiile de afaceri pana cand in 1994 citeste o statistica care urmeaza sa-i schimbe viata: Internetul se dezvolta intr-un ritm de 2300% pe an! Astfel Bezos alcatuieste o lista de 20 de produse ce se puteu vinde on-line, ordonandu-le in functie de usurinta cu care se puteau vinde. Cartile au iesit pe primul loc. Decide sa-si mumeasca firma Amazon.com. Iar numai dupa 5 ani in 1999 ajunge sa aibe un capital de 25 de miliadre de dolari.

Inainte de aparitia Internetului, proprietarului unei afaceri avea nevoie de cateva decenii pentru a castiga un miliard de dolari. Henry Ford a avut nevoie de 23 de ani pt a ajunge la primul sau miliard de dolari. Chiar si lui Bill Gates ia luat 12 ani sa ajunga la primul sau miliard de dolari. Jeff Bezos a avut nevoie de 3 ani pentru acastiga primul sau miliard de dolari prin Internet.

Ce se intampla cu cei care nu sunt genii in ale afacerrilor sau in ale Internetului? Nimic mai simplu. Internetul datorita interfetelor grafice care sunt foarte sugestive si accesibile orcarei presoane, nu mai trebuie sa invatam comenzi greoaie ci afacerea de vis se afla la un clik departare.

Mai jos veti gasi un grafic care arata cum au evoluat veniturile din comertul electronic pana in prezent, iar Internetul se afla inca la inceputul existentei sale.

Vanzari brute

exprimate in

miliarde de dolari

600$ 400 miliarde $ in 2002

500$

400$

300$

200$

100$

40$

1999 2000 2001 2002 2003

Graficul nr 1: Venituri brute realizate din comertul electronic

Posibilitatile oferite de comertul elecrtonic

Un fenomen care atrage foarte multa atentie pe Wall Street si in mass-media este posibilitatea de a face cumparaturi pe Internet. Comertul poarta mai multe denumiri printre care cele mai cunoscute suntcele de comert electronic si vanzari electronice. Insa comertul electronic este cel mai bine definit prin termenul dezvoltare-dezvoltare masiva si exploziva!
Pana in prezent, comertul electronic are cifra de afaceri cuprinsa intre 10 si 20 de miliarde de dolari anual si se afla in perioada copilariei. Insa, deoarece numarul utilizatorilor de Internet este in crestere, comertul electronic va erupe cu siguranta.

Cele mai prospere companii din Statele Unite au incheiat si incheie contracte de miliarde de dolari incercand sa profite de boom-ul comertului electronic, iar daca organizatii conservatoare si rigide au iesit pe piata cu carnetul de cecuri deschis imseamna ca SE INTAMPLA CEVA SERIOS.

,, Companiile care nu-si desfasoara activitatea pe Internet isi dau seama ca trebuie sa se conecteze la Internet altfel vor muri. Acest val al consolidarilor este abia la inceput." (Ethan Hooper-directorul filialei de fuziuni si achizitii de pe coasta de Vest a companiei Credit Suisse First Boston). Aceasta este o previziune din 1999. astazi 4 anni mai tarziu majoritatea oamenilor can cauta informatii despre o companie acceseaza Internetul deci Ethan Hooper avea dreptate.

Revista MoneyWorld a rezumat foarte sugestiv potentialul enorm pe care il are com electronic:

,,In multe privinte, Internetul este supermagazinul ideal deschis 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana. Nu mai esti obligat sa te bati pentru un loc de parcare. Culoarele dintre rafturile magazinului nu mai sunt pline de cumparatori-nici chiar de sarbatori. Gama de produse este mult mai diversificata. Orice produs se afla in stoc. Preturile sunt mici. Nu sunt cozi la casa. Cumparaturile iti sunt livrate la domiciliu. Iar lista avantajelor poate continua."

Imbunatatirile pe care le faceti in practicile comerciale ar trebui sa duca la cresterea performantelor. Imbunatatirile datorate utilizarii eficiente a comertului electronic pot sa cuprinda o calitate mai buna a produselor, o satisfacere mai buna a consumatorului, costuri reduse si structuri ma bune de luare a deciziilor. Se poate folosi pentru autamatizarea, organizarea, procesarea, dirijarea si urmarirea oricarora dintre tranzactiile comerciale.

Perspectivele afacerilor in contextul dezvoltarii comertului electronic

Afacerile peste tot in lume trec prin schimbari. Noi infrastructuri deschid noi oportunitati de aprovizionare si conduc spre o noua crestere a competitiei globale. Consumatorul modern comanda servicii mai bune si produse de o mai buna calitate.

Acesti factori cauzeaza schimbari semnificative in procedurile si structurile comerciale. In trecut, exista o distinctie clara intre companii, intre furnizorii si clientii lor. Astazi, multe operatii comerciale trec peste aceste delimitari.

Comertul electronic permite flexibilitatea in procedurile de lucru interne ale unei compani permite intretinerea de relatii stranse cu furnizorii si cu clienti si de asemenea permite unei compani sa-si aleaga furnizorii dupa criterii de cost si calitate si nu dupa criterii geografice. Se poate cumpara si vinde pe o piata globala, deci comertul electronic da unei afaceri o scara globala.

O parte din functiile acestui concept sunt:

partajarea innformatiilor

comenzi

plati

executie

service si asistenta.

Putem folosi Internnet-ul pentru a distribui informatii despre produse potentialilor clienti. De asemenea comunicarea cu clientii se poate face folosind:

chat rooms

bulletin boards

newsgroup-uri

conferinte.

Partajarea informatiilor ajuta la studierea pietei, se poate alcatui o baza de date cu profilurile clientilor si cu cei care sunt utilizatori fideli. Se pot trimite notificari,prin e-mail,cu privire la aparitia unor noi produse, upgrade-uri sau ultimele noutati ale companiei.

Solutiile comertului electronic se pot folosi pentru a:

reduce numarul tranzactiilor din ciclu de afaceri

urgenta procesarea tranzactiilor comerciale

reduce costul in procesarea tranzactiilor comerciale.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1912
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved