Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

FRANCIZA IN ROMANIA

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micFRANCIZA IN ROMANIA

O privire de ansambluA incheia o afacere intr-o tara din estul Europei este un proces complex si plin de incertitudini. De exemplu, putin stiu ca deschiderea restaurante lor McDonald' s in Rusia a fost rodul a 12 ani de negocieri. Dar guvernele, ca si intreprinzatorii particulari si-au dat seama de potentialul francizei. Tarile din Europa de Est au o traditie a intreprinderilor mici, care nu a fost distrusa total in deceniile de totalitarism. Franciza poate reabilita aceasta traditie prin reintroducerea capacitatilor si a know-how-ului necesara pentru a detine si a conduce o afacere particulara.

Avand in vedere faptul ca rata de faliment a intreprinderilor mici este de 25 % si 50 % in primii 3 respectiv 5 ani, iar aceeasi rata pentru firmele francizate este sub 10 % - se intelege importanta francizei pentru viata economica si de afaceri romaneasca. Numarul mare si ponderea insemnata al afacerilor francizate din occident arata ca economia de piata nu numai ca accepta ci chiar cere -aceasta forma de intreprindere. Romanii isi pot investi acum si ei banii in afaceri cu succes garantat, puse la punct de companii puternice. Sistemul de franciza permite intreprinzatorilor sa obtina. profituri bune sub numele unor firme de prestigiu.

In Romania sunt prezente firme cu renume international, unele dintre ele fiind lideri in domeniul lor. Fabricile de Coca-Cola produc celebra bautura sub contract de franciza cu Coca-Cola Atlanta. Aceasta este o franciza industriala. Coca-Cola este prezent in Transilvania printr-un grup de interes financiar grec, in Bucuresti printr-un grup financiar din Israel, iar Galatul si Constanta sunt teritoriile turcilor.

In aceasta bransa mai mentionam compania Pepsi. In industria foto amintim Sooter 's, iar in industria restaurantelor pe McDonald's, Kentucky Fried Chicken sau Burger King. Acestea sunt francize de servicii eventual combinate cu franciza de distributie.

In domeniul distributiei apare in mod traditional distributia prin franciza a carburantilor. Aici amintim compania ungara MOL si celebrul Shell. Francizorul, Shell Romania cheltuieste peste un milion de dolari pentru construirea statiei de benzina, in timp ce francizatul va suporta cheltuielile curente ale benzinariei (angajati, utilitati, etc.).

De asemenea francizatul va suporta investitia in marfurile din magazinul Select, amplasat in fiecare statie Shell. Distributia carburantilor Shell in Romania se face exclusiv prin franciza, toate cele 70 de benzinarii deschise pana acum facand obiectul unui astfel de contract² In acest domeniu activeaza si Petrom. Investitiile sale in benzinarii sunt in mod firesc mult mai mici decat cele in cazul lui Shell.

1. Importanta economica si sociala a francizei in Romania

Franciza isi castiga teren atat pe plan international cat si pe plan intern. Importanta francizei in starea actuala a economiei romanesti este si mai evidenta.

Prezentam in ceea ce urmeaza cauzele care au dus la cresterea importantei acestei forme de intreprindere.

1.1. Franciza imbunatateste pregatirea manageriala²

Perfectionarea si formarea profesionala standardizata compenseaza una din deficientele specifice Europei de Est, unde nivelul pregatirii manageriale este destul de scazut.

Standardizarea asigura calitatea serviciilor, iar francizatii individuali beneficiaza de avantajul cumpararii colective, de larga recunoastere a marcii, bazata pe marketingul national si local si totodata beneficiaza si de orice investitie a francizorilor in noi produse si tehnici de management.

Franciza ofera experienta necesara incepatorilor. In cei 40 de ani de regim socialist, in conditiile unei economii centralizate, doua generatii au crescut fara sansa de a acumula experienta si practica in economia de piata. Dupa transformarile economice si politice de la inceputul deceniului trecut, sute de mii de angajati au fost concediati si obligati sa demareze propria lor afacere pentru a-si castiga existenta. Acestor intreprinzatori incepatori le-au lipsit nu numai calitatile manageriale si relatiile esentiale in afaceri, ci si un capital initial solid. Cel din urma era, de obicei, constituit din economiile membrilor familiei si prietenilor, deseori periclitandu-se mijloacele de subzistenta apartinand celor implicati. Franciza, fiind o forma de afacere larg raspandita si indelung testata, poate oferi acestor oameni o mai mare securitate.

Multe firme existente ar putea adera la un sistem de franciza - de exemplu de distributie: benzinarii, etc. - activitate a devenind mai economica, iar calitatea serviciilor sau produselor oferite putand fi mult imbunatatita. La acest subcapitol trebuie sa mentionam si faptul ca franciza nu este o activitate caritativa, ea urmareste profitul si eficienta.

Franciza, o modalitate excelenta de extindere

Avantajul principal al francizei fata de alte forme de afaceri este rapiditatea cu care el poate sa se extinda. Catalizatorul pentru dezvoltarea rapida este suma pe care fiecare francizat o investeste in afacere. Acumularea acestor mici investitii conduce la o crestere rapida, in S.U.A inregistrandu-se situatii in care, in numai un an, s-au deschis zeci sau chiar sute de unitati in sistem de franciza. Acest lucru este posibil si in tari ca Romania, Ungaria, Polonia, Bulgaria, republicile baltice sau alte state ale fostei Uniuni Sovietice.

Experienta acumulata de specialistii occidentali in timpul calatoriilor facute in aceste tari a accentuat optimismul legat de posibilitatile de afaceri in Europa de Est.

Francizorul care prospecteaza piata trebuie insa sa tina cont de nevoile specifice ale fiecarei tari, de diferitele caracteristici ale regiunilor si segmentelor de populatie si, din acest motiv, sa evalueze gradul de acceptare de catre populatie a produsului sau serviciului francizat.

Nu trebuie ignorate nici realitatile si dificultatile economice ale regiunii. In multe tari standardele de viata se deterioreaza si costul de productie este mai mare decat in Occident, in ciuda salariilor mult mai mici. De asemenea, calitatea si disponibilitatea materiilor prime si lipsa de personal specializat sau personal managerial calificat pe plan local constituie probleme importante pentru firmele straine, la care se mai adauga birocratia si un climat fiscal ostil intreprinzatorilor.

Companiile interesate sa penetreze pietele est-europene trebuie sa cunoasca aspectele culturale, preferintele si gusturile clientilor pentru ca acesta este principalul mod de operare in franciza intemationala. Pizza Hut, de exemplu, si-a adaptat in Rusia produsul pe baza gusturilor locale, oferind cateva feluri de pizza care nu sunt oferite in alta parte, dar pastrand caracteristicile fundamentale.

Franciza poate contribui la reducerea somajului

In timp ce intreprinderile mari isi reduc substantial si continuu necesarul de forta de munca, franciza detine un potential mare de a genera noi locuri de munca.

Acest aspect joaca un rol foarte important in Romania de azi, somajul fiind in continua crestere de la an la an. Odata cu acesta, din ce in ce mai multi vor lua in consideratie - daca poseda un capital corespunzator -, posibilitatea aderarii la un sistem de franciza. In acest caz, faptul ca ei vor incepe o activitate diferita de activitate a sau profesia desfasurata pana atunci nu reprezinta o problema majora, avand in vedere ca franciza este forma de afacere cea mai adecvata pentru sustinerea instruirii partenerilor si a demararii activitatii comerciale.

Chiar si in occident, unde somajul este mai redus si restructurarea nu ameninta locuri de munca in masa, chiar si in aceste tari dinamica contributiei francizei la crearea de noi locuri de munca este de dimensiuni impresionante, cum arata si datele de mai jos²

in intreprinderile francizate din S.U.A. lucreaza 9,8 milioane de oameni, reprezentand peste 60 de ramuri (1998) intre 1989 - 1991, in S.U.A. 380 de mii de locuri de munca s-au infiintat legate de explozia francizei, in timp ce primele 500 de intreprinderi au pierdut 3,9 milioane de locuri de munca intre anii 1980-1990.²

si in U.E., care este in urma S.U.A. in materie de franciza, exista astazi mai mult de 4.000 de sisteme ( 2000 in anul 1990) si peste 150.000 de francizati ( fata de 90.000 in 1990) care asigura loc de munca pentru 1.300.000 de angajati. In anul 1996 existau peste 100.000 de angajati in Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda. In prezent peste un sfert de milion de angajati lucreaza in francizele din fiecare dintre marile tari 'francizori': Franta, Germania, Marea Britanie. In Franta, numai intre anii '97-'98 au fost create 23.000 de noi locuri de munca. In Anglia pe o perioada de numai 5 ani, Intre 1986-1991, cresterea a fost de 157 %.

1.2. Capacitatea de a genera siguranta

In acest context, avem in vedere siguranta existenta in cazul parteneriatului cu un sistem franchise, fata de cea existenta la o afacere pe cont propriu.

Orice intreprindere noua trebuie sa se confrunte cu posibilitatea unui eventual esec, riscurile fiind numeroase. Desigur ca intreprinzatorul particular incearca diminuarea acestora, dar incercarile sale au anumite limite, in special datorita urmatorilor factori:

a)    lipsa experientei profesionale

De cele mai multe ori, noul intreprinzator incearca sa-si demareze afacerea in domeniul in care initial a lucrat ca si angajat. De regula insa, nu are o viziune de ansamblu asupra tuturor proceselor, nu percepe legatura dintre aceste procese sau importanta lor. Toate acestea conduc la probleme serioase de functionare: nivelul productiei sau al desfacerii scade sau nu ajunge la cota dorita, cheltuielile cresc, nu se formeaza cercul de clienti necesar, etc. Intreprinzatorul isi da seama incet de deosebirea dintre situatia unui angajat si a celui de patron.

b) lipsa experientei manageriale

Potrivit unui studiu american, noii intreprinzatori dispun de urmatoarea experienta manageriala:

Tabelul nr. 10

Sub 1 an

Intre 1 - 5 ani

Peste 5 ani

Problema majora consta in faptul ca intreprinzatorii supraestimeaza cunostintele si aptitudinile manageriale proprii, majoritatea nedispunand de cunostinte de specialitate in domeniul respectiv. Determinarea strategiei si politicii firmei, nivelul si dimensiunile investitiilor necesare, capitalul social adecvat, intocmirea planului de afaceri, formarea cercului de clienti reprezinta elemente de o importanta majora pentru succesul unei afaceri.

c) insuficienta resurselor financiare disponibile

Sursele financiare ale unui iptreprinzator pot proveni din cele mai diferite locuri: capital propriu, individual, surse provenite din familie, credit garantat cu bunuri personale, cu incasarile viitoare etc.

Majoritatea intreprinzatorilor nu provin din straturile bogate ale societatii, concentrand in activitatea lor succesele financiare ale tuturor celor din jur. Insa marea majoritate a noilor intreprinzatori sufera mereu de lipsa de capital, fapt care genereaza deseori probleme in ceea ce priveste investitia (care se dovedeste insuficienta pentru a asigura un nivel corespunzator al activitatii), lichiditatile (insuficiente), activitatea sau mai bine-zis lipsa activitatii de marketing, reclama si publicitate.

In ceea ce priveste reusita firmelor de orice fel, pe plan mondial, situatia se prezinta in felul urmator: 25% din noile intreprinderi falimenteaza in primii 3 ani de functionare, iar 50% in primii cinci ani. Acest lucru este valabil si pentru tarile dezvoltate, cu o infrastructura si economie puternica.

Capacitatea francizei de a general siguranta se evidentiaza cel mai clar in faptul ca acelasi procent al falimentelor este sub 10% in cazul intreprinderilor intrate pe piata in sistem franciza.

Avantaje pentru consumator

Franciza prezinta avantaje nu numai pentru cei implicati, adica francizorii si francizatii, dar si pentru consumatori, care au acces astfel la o serie de produse si servicii de calitate ale unor firme consacrate, la preturi competitive. Consumatorii beneficiaza si de alte avantaje: garantii, reparatii gratis, servicii speciale, o gama larga de sortimente, transport etc.

In zilele noastre 'regele' pietei este consumatorul. Un sistem modem de distributie trebuie, de fapt, sa ofere avantaje in primul rand consumatorilor, altfel sistemul in mod sigur nu va avea succes. Fiecare sistem de franciza ar trebui, de fapt, sa ia nastere pentru a fi capabil de a oferi consumatorilor produse si servicii de calitate superioara, accesibile in mai multe puncte de desfacere.

A cunoaste gandurile, dorintele, psihologia clientilor este in prezent decisiv pentru orice producator, en-gros-ist sau vanzator cu amanuntul. Francizorul, - avand in prima linie pe francizat, care poate culege multe informatii despre consumatori, - poate reactiona mai rapid la schimbarile pietii, detinand astfel un avantaj fata de concurenti.

2. Federatia Romana de Franciza

Pentru exploatarea tuturor avantajelor posibile oferite de franciza s-a infiintat Federatia Romana de Franciza (FRF).

Membrii FRF sunt persoane fizice si juridice (societati comerciale, asociatii nonguvernamentale, asociatii profesionale, etc.)

Obiectivele FRF sunt urmatoarele

Promovarea unei legislatii specifice care sa faciliteze si sa incurajeze infiintarea si functionarea afacerilor in sistem de franciza.

Promovarea afacerilor in sistem de franciza in Romania, fie ele din import, fie nascute si dezvoltate de catre oameni de afaceri romani.

Popularizarea acestui gen de afaceri, pentru a crea piata pentru importul de franciza cat si pentru a crea unele francize nationale.

Scopul principal al FRF este in mod firesc multiplicarea afacerilor de succes. FRF acorda licente de franciza afacerilor care vor indeplini conditiile speciale, conform statului.

O franciza romaneasca: Petrom²

Petrom nu este de calibrullui Shell, nici din punct de vedere financiar, nici ca renume internationala. Dar este al nostru si suntem mandri de el, iar vazand designul statiilor putem afirma ca si ei simt gustul afacerilor.

SNP Petrom a demarat in 1999 dezvoltarea unei retele de franciza. Pentru a duce la capat aceasta actiune, Petrom a incheiat un parteneriat cu compania privata Franciza Petrom SA. Proprietarii benzinariilor private sunt invitati sa vanda carburanti produsi de Petrom, sub sigla acestuia. In cazul in care se incheie un contract de franciza, statia de benzina va fi personalizata cu insemnele companiei Petrom. Statia va fi dotata cu un totem de afisare a preturilor, iar copertina acesteia va purta si ea insemnele si culorile Petrom. Investitia francizorului ajunge, in functie de arhitectura si marimea statiei, la 20 - 2000 USD. Oricum, mult mai putin decat in cazul in care ar fi construit benzinaria In totalitate.Francizatul beneficiaza de prestigiul numelui Petrom si de investitiile mari ale acestuia in promovarea marcii. Totodata, la aprovizionare, partenerii Petrom scapa de cozile de la rafinarii si o mare parte a cheltuielilor de transport, putandu-se aproviziona de la cele 158 de depozite Petrom, existente in toate judetele. Pretul este acelasi cu cel de la poarta rafinariilor Petrom, costul transportului intre rafinarie si depozit fiind suportat de compania petroliera. Micii benzinarii primesc si disconturi la pretul carburantului.

Pentru a deveni partener Petrom trebuie indeplinite anumite conditii. In primul rand, statia trebuie sa aiba vanzari suficient de mari pentru ca investitia Petrom sa fie justificata. Arhitectura statiei de benzina trebuie sa permita personalizarea acesteie.

Francizatul are obligatia sa nu coboare pretul sub pretul minim recomandat de Petrom, sa distribuie numai carburanti Petrom si sa plateasca la timp marfa furnizata, precum si taxa de redeventa care este in jur de 1-1,5 % din valoarea livrarilor. Conditiile evolueaza si in functie de schimbarile care apar in legislatie. Un factor perturbator a fost de exemplu introducerea taxei de drum in pretul benzinei.

In tabelul nr.11 este prezentata in mod succint aceasta franciza:

Tabelul nr.11 Franciza Petrom

Investitiile Petrom

20-2000 USD, personalizarea statiei de benzina

Avantajele francizatului

Aprovizionare prioritara de la depozitele regionale Petrom

Discount la pretul carburantilor

Obligatiile francizatului

Sa distribuie doar carburanti Petrom

Sa nu coboare pretul sub pretul minim recomandat de Petrom

Sa-si achite la timp obligatiile fata de Petrom

Taxe lunare

Taxa de redeventa 1-1,5 % din valoarea livrarilor

Durata contractului

Contracte incheiate pe cinci ani

Probleme legate de extinderea francizei in Romania

Influente negative asupra balantei de plati O consecinta nefasta a integrarii sistemelor straine de franciza in economia nationala poate fi afectarea in sens negative a balantei de plati externe. Primele cheltuieli in devize apar in perioada instaurarii activitatii de franciza, aceasta necesitand existenta unei infrastructuri adecvate si a unui program de specialitate. Apar totusi si venituri in devize, care se datoreaza colaborarii specialistilor romani in realizarea diferitelor studii. Cheltuieli considerabile in devize apar apoi in legatura cu asigurarea functionarii sistemului: redeventa, participarea la taxa de publicitate, aprovizionarea obligatorie cu unele materii si materiale din import, etc.

Sector financiar insuficient dezvoltat In domeniul financiar, rolul cel mai important revine bancilor. Ar fi esentiala existenta in cadrul bancilor a unor specialisti care au o viziune de ansamblu asupra francizei si care dispun de spirit de initiativa. In occident, unde importanta francizei este corect perceputa de banci, exista compartimente de franciza in cadrul bancilor. Astfel, banca se ocupa nu numai de evaluarea cererilor de credit, dar contribuie prin specialisti si la elaborarea contractelor si ofera consultanta de specialitate. In prezent, aceste compartimente si interese lipsesc din domeniul bancar autohton, tipurile de credite oferite nu sunt pe deplin corespunzatoare finantarii francizelor iar accesul la credite este extrem de dificil. Trebuie sa mentionam faptul ca bancile nu fac intreprinderilor o favoare cand finanteaza o afacere, ci isi desfasoara activitatea lor de baza ce decurge din functia lor.

In Romania s-a ajuns la situatia paradoxala ca multe banci sa traiasca din comisioane in loc de profitul din investitii facute si credite corect plasate, iar multe alte banci, care acorda credite, fac acest lucru ignorand normele fundamentale de securitate, acordand unele credite numai pe baza de interese politice, sau ca urmare a coruptiei, intrand astfel in faliment cu pierderi de mii de miliarde de lei.

Avand in vedere orientarea spre profit si investitii cu risc redus a bancilor pe de o parte si rata de succes a afacerilor francizate pe de alta parte, este de inteles atentia mare acordata francizei de catre bancile din multe tari.

Obstacole in dezvoltarea IMM ³º Franciza este o oportunitate de afaceri care merita sa fie exploatata de catre micii intreprinzatori. Dupa statisticile publicate de C.N.P.I.M.M.³¹ acest sector al economiei este foarte dinamic.

Desi au intampinat numeroase dificultati in dezvoltarea lor, cele 350.000 de unitati private mici si mijlocii cu 1,5 milioane de angajati au creat 45% din PIB si 50% din exportul Romaniei in 199

Intr-o analiza realizata de C.N.P.I.M.M. se constata ca exista 11 cauze majore. care impiedica dezvoltarea nestanjenita a acestor intreprinderi mici si mijlocii:

inaccesibilitatea spatiilor si echipamentelor care de multe ori nu sunt folosite de intreprinderile de stat in administrarea carora se afla;

accesul greoi si discriminatoriu la credite;

fiscalitatea excesiva;

stimulente fiscale si de alta natura insuficiente pentru investitii;

discriminari intre intreprinderile de stat si cele particulare;

birocratia excesiva privind infiintarea si desfiintarea firmelor;

posibilitatile reduse de garantare a creditelor (de ex. prin Fondul Roman de Garantare a Creditelor sau Fondul Agentiei Nationale de Privatizare);

lipsa de pregatire manageriala a intreprinzatorilor;

controale excesive la intreprinderile mici si mijlocii;

intreprinderile mici si mijlocii nu sunt organizate in asociatii puternice;

rezerva mica a populatiei si inclinatia spre economisire in loc de investitii.

Cu toate ca aceste cauze apar mai ales datorita situatiei dificile a economiei nationale si datorita tranzitiei la economia de piata, adoptarea francizei pe scara larga ar imbunatati considerabil situatia intreprinderilor mici si mijlocii.

3. Concluzii

Perspectivele francizei in Romania Patrunderea pe piata internationala a necesitat intotdeauna rabdare si din acest punct de vedere nici Europa de Est sau Romania nu sunt exceptii. Intrarea pe aceste piete necesita investigatii si planificari meticuloase, pentru a se obtine profituri incurajatoare intr-o perioada rezonabila.

In Europa de Est franciza nu este inca o parte importanta a activitatii economice, dar exista motive serioase pentru a crede ca, intr-un viitor apropiat va contribui semnificativ la dezvoltarea economica a acestei zone.

Odata cu patrunderea in tara noastra a francizorilor straini este de asteptat ca aparitia francizatilor locali care vor satisface cerintele specifice sa se accelereze.

Rezultatele vor fi imbunatatirea utilizarii resurselor umane din aceste tari, prin formarea profesionala si transferul de tehnici de management. Francizorii care patrund pe aceste piete trebuie sa aiba puterea de a se consolida, insa rasplata va fi pe masura efortului. Astfel succesul extraordinar al francizei internationale s-ar putea sa se repete si in Europa de Est.

Ultimii 4-5 ani nu au fost suficienti pentru ca franciza sa-si poata dovedi in Romania durabilitatea, avantajele si caracterul de risc redus.

Daca lanturile de franciza vor avea intr-adevar succes si daca acest sistem va juca pentru economia romana acelasi rol pe care l-a jucat si pentru alte economii mult mai avansate, ramane de vazut in anii urmatori.

Oricum va depinde foarte mult de decizia francizorilor straini, daca acestia vor considera Romania destul de atractiva ca sa se opreasca aici pentru a-si dezvolta afacerea si daca intreprinzatorii locali vor accepta provocarea aventurarii intro afacere ce ofera experiente diferite de cele acumulate anterior.

IMM³² - sector de baza pentru dezvoltarea francizei Dezvoltarea si sprijinirea acestui sector are influente nemijlocite asupra extinderii francizei in Romania.

Prosperitatea acestui sector atrage dupa sine existenta resurselor financiare si umane necesare francizei, existenta infrastructurii si initiativei proprii unei economii sanatoase.

Pentru succesul si consolidarea acestui sector firmele trebuie sa aiba in vedere anumite elemente importante:

a)     acordarea atentiei cuvenite intocmirii planului de afaceri ce se prezinta bancii in scopul primirii creditului; punerea accentului pe reliefarea punctelor forte ale celui care solicita creditul respectiv;

b)    intocmirea bugetelor de venituri si cheltuieli si a balantelor de plati pentru estimarea cheltuielilor din primele luni si din primii ani de functionare;

c)     gasirea si analiza atenta a surselor de finantare.

Guvernul trebuie si el sa contribuie in mod serios si profund la 'renasterea' acestui sector vital. In primul rand trebuie sa accelereze adoptarea unor principii general acceptate de comunitatea mondiala de afaceri ce constau la baza crearii unui mediu atractiv si stimulativ pentru dezvoltarea initiativei particulare.

In 'Programul de baza de macrostabilizare si de dezvoltare a Romaniei pana in anul 2000' elaborat de specialisti ai guvernului, in capitolul 'Politica de dezvoltare regionala si locala a intreprinderilor mici si mijlocii' se afirma ca pentru dezvoltarea initiativei particulare se vor avea in vedere o serie de masuri care ar duce la:

incurajarea repartitiei echitabile a veniturilor;

crearea unei veritabile clase de mijloc;

imbunatatirea programelor educationale;

asigurarea unui cadru birocratic simplificat, operand dupa reguli precise, cunoscute si universal acceptate.

atragerea investitiilor straine.

Rolul catalizator al francizei. Daca micile intreprinderi stau la baza dezvoltarii francizei, franciza la randul ei poate contribui la consolidarea sectorului micilor intreprinderi in special si a economiei in general. Deci interesul este comun, iar sprijinul reciproc. Prosperitatea intreprinderilor mici si mijlocii faciliteaza dezvoltarea francizei, iar franciza da solutii pentru unele probleme si neajunsuri ale intreprinderilor sau intreprinzatorilor autohtoni.

Astfel avem in vedere urmatoarele:

a)     echipamentele si instalatiile necesare - care sunt in conformitate cu standardele francizorului - pot sta la dispozitia noilor francizati printr-o finantare partiala de catre francizor, prin leasing si alte metode moderne;

b)    creditele sunt mult mai accesibile, pot chiar veni din exterior avand in vedere ca o afacere francizata inspira mult mai multa incredere decat un intreprinzator necunoscut;

c)     lipsa de pregatire manageriala a multor intreprinzatori romani poate fi depasita prin consultanti si know-how pus la dispozitia francizatului de catre francizor;

d)    la ora actuala micii intreprinzatori nu sunt organizati in asociatii puternice; acest impas se poate depasi pe masura dezvoltarii francizei prin aparitia noilor asociatii ale francizatilor;

e)     dezvoltarea francizei in Romania ar avea drept consecinte aparitia noilor francizori straini pe langa cei cu un renume international, prezenti deja pe piata (de ex: McDonald's, Pizza Hut, Coca Cola, etc.); aceasta ar duce la atragerea noilor investitii straine cu toate efectele benefice implicite.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3315
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved