Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

PLAN DE AFACERI destinat dezvoltarii companiei MOND S.R.L.

afaceri+ Font mai mare | - Font mai mic

SUPORT ACTIVITATE SEMINARII

ADMINISTRAREA AFACERILOR

PLAN DE AFACERI destinat dezvoltarii companiei MOND S.R.L.

1 Prezentarea generala a firmei

S.C. MOND S.R.L. a fost infiintata in 1993 si are ca obiect de activitate realizarea unei game variate de confectii textile.

Firma si-a inceput activitatea in 1993, confectionand fete de masa si garnituri de pat care erau exportate printr-un intermediar. La un targ la Bucuresti, S.C. MOND S.R.L. a fost contactata de reprezentantii unei firme care i-au propus sa confectioneze lenjerie pentru femei si costume de baie. Societatea avea in acel moment 20 angajati si fabrica 4.000 costume de baie pe luna. In prezent s-a ajuns la aproape 200.000 articole confectii pe luna.

Firma a achizitionat de-a lungul timpului mai multe linii complete pentru realizarea confectiilor din tricot incepand cu costume de baie si pana la cele mai dificile modele de tricoturi. De asemenea, a achizitionat linii tehnologice in vederea confectionarii produselor din materie prima de grosime medie.

In anul 1994, a castigat in urma unei licitatii un spatiu pe care l-a dotat ultramodern si in care isi desfasoara activitatea in prezent.

In anul 1998 s-a deschis in cadrul firmei "Centrul Integrat de Croitorie Broderie", o sectie dotata cu o masina de croit de ultima generatie si o masina de brodat computerizata.

In anul 2000, activitatea S.C. MOND S.R.L. a fost certificata de catre organismul de certificare TV SUDDEUTSCHLAND. In urma auditului de calitate, s-au remediat toate neconformitatile constatate iar toate produsele oferite sunt certificate ISO 9001. In acelasi an, firma a beneficiat de o finantare in cadrul programului Fondul de Dezvoltare Regionala prin care a achizitionat o masina de brodat automata cu 12 capete.

In anul 2003, societatea a castigat un proiect in cadrul programului PHARE prin care s-au achizitionat echipamente performante pentru brodat, stantat si tiparit confectii textile.

Compania are un program de investitii si dezvoltare continua, pentru realizarea acestuia avand nevoie de resurse financiare semnificative.

Principalele produse realizate in prezent de firma sunt:

tricouri sport pentru fotbalisti

12 modele

sorturi

4 modele

tricouri sport

20 modele

rochii, bluze, fuste

85 modele

costume de baie

245 modele

jachete sport

22 modele

echipamente de protectie

15 modele

pantaloni dama

3 modele

articole sport pentru agrement

25 modele

Fig. 1 - Tipuri de articole confectii realizate de S.C. MOND S.R.L.

In prezent, productia firmei este destinata exportului, in sistem lohn si prin comercializarea marcii MOND, principalii parteneri de afaceri fiind din Italia, Belgia, Anglia, Franta, S.U.A., Elvetia, etc.

Fig. 2 - Principalele piete de desfacere ale S.C. MOND S.R.L.

Prin sistemul lohn, beneficiarii produselor de confectii textile furnizeaza toate materialele si furniturile necesare pentru realizarea acestora, iar S.C. MOND S.R.L. furnizeaza forta de munca si sectiile de productie dotate cu tehnologii de ultima ora in domeniu, obtinand produse finite de calitate si respectand principiul promovat in relatiile cu partenerii de afaceri: "MOND - OPENED TO QUALITY". Rezulta avantaje atat pentru beneficiari (confectii de calitate la un cost mult mai mic decat daca le-ar produce in propria tara) cit si pentru compania COZAMIN (observa trendul pietei internationale a produselor de confectii si obtine resurse financiare pentru dezvoltare).

Se estimeaza ca sectorul industriei textile si a confectiilor de imbracaminte va avea o contributie importanta in urmatoarea perioada in Romania, daca politicile macro-economice vor cuprinde politici de sustinere a investitiilor si exportului.

Planul de dezvoltare al companiei pe piata interna si externa

Principalele obiective strategice ale S.C. MOND S.R.L. pentru anii urmatori sunt imbunatatirea pozitei competitive a firmei prin lansarea propriei marci MOND si promovarea sa atat pe piata interna cat si pe cea externa, cresterea competitivitatii produselor realizate la standardele tehnologice si profesionale ale Uniunii Europene, imbunatatirea productivitatii muncii prin asimilarea continua de noi tehnologii de fabricatie atat in actuala fabrica cat si in noua fabrica ce va intra in functiune in 2007, crearea unei imagini de marca la nivel global. Pentru realizarea acestor obiective, S.C. MOND S.R.L. are in vedere un amplu program de investitii care sa permita realizarea de confectii la cel mai inalt nivel calitativ. Firma va realiza in urmatorii ani o retehnologizare a celor 2 fabrici prin dotarea cu echipamente performante de ultima generatie astfel incat in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana sa faca fata cu succes concurentei. Pentru dezvoltarea pietei interne, firma are in vedere realizarea unei retele proprii de magazine de prezentare si desfacere a produselor marca MOND.


Fig. 3 - Principalele obiective strategice ale dezvoltarii firmei MOND

Top managementul firmei a elaborat un grafic aferent dezvoltarii afacerii, punctand principalele evenimente care vor contribui la expansiune afacerii MOND in perioada 2004 - 2008. (fig. 4)

Operatiuni

Aug.

Sept.

Oct.

Dec.

Mai

Aug.

Oct.

Demararea cursurilor de formare a viitorilor angajati in cadrul scolii create de firma

Deschiderea primului magazin de desfacere in Galati

Deschidere magazin desfacere Moscova

Deschidere magazin desfacere Londra

Deschiderea celui de-al doilea magazin din Galati

Intrarea in functiune a noii fabrici MOND

Deschidere complex de prestari servicii a firmei MOND

Preluarea unei fabrici de confectii din Ucraina

Deschiderea in 5 orase din tara a unor magazine de desfacere

Deschiderea in trei capitale europene a unor magazine de desfacere

Extinderea retelei de distributie pe piata interna

Extinderea retelei de distributie pe piata interna si externa

Fig. 4 - Graficul dezvoltarii afacerii MOND in perioada 2004 - 2008

Cel mai important obiectiv strategic al S.C. MOND S.R.L. este construirea unei noi fabrici, cu o capacitate de productie lunara intre 400.000 si 600.000 articole confectii pe luna, care variaza in functie de produse si gradul de complexitate al modelelor, ce va oferi 3.000 noi locuri de munca. Structura noii fabrici prezinta cateva particularitati, cea mai importanta fiind existenta unei sali de croit si a unei de finisaj comune tuturor sectiilor de productie. (fig. 5.10)


Fig. 5 - Structura viitoarei fabrici a S.C. MOND S.R.L>

Planul de management al activitatilor viitoare

Top managementul S.C. MOND S.R.L. trebuie sa se concentreze asupra planificarii strategice a activitatilor viitoare pentru ca articolele de imbracaminte realizate sub numele de marca MOND sa aiba succes atat pe piata nationala cat si pe cea internationala. Procesul de planificare trebuie sa ajute firma sa rezolve probleme precum ar fi tehnologiile de fabricatie si momentul in care acestea vor trebui sa fie achizitionate pentru a produce noi articole de imbracaminte, locul in care urmeaza sa fie produse confectiile, modul in care articolele de imbracaminte vor fi distribuite pe piata, recrutarea de personal nou, etc.

Procesul de planificare trebuie sa dea nastere unui plan tactic pentru producerea si comercializarea noilor articole de imbracaminte marca MOND. Elaborarea acestui plan trebuie sa inceapa cu prezentarea obiectivelor organizatiei referitoare la lansarea cu succes a propriei marci si sa se incheie cu principiile fundamentate de top management pentru transpunerea planului in actiune.

Pentru implementarea adecvata a procesului de planificare strategica, top managementul trebuie sa consacre o parte din resursele organizatiei pentru planificarea viitoarelor activitati. Rezultatele acestui proces vor fi proiectele de lansare a articolelor de imbracaminte si de asigurare cu materii prime pentru fabricarea acestor articole. Efortul strategic de planificare a dezvoltarii afacerii trebuie sa se focalizeze asupra intregii firme, in special pe obtinerea fondurilor pentru noile activitati si pe confruntarea cu concurenti consacrati pentru a obtine o cota cat mai mare din piata articolelor de imbracaminte cu marca privata.

Din punct de vedere tehnic, managerul general al S.C. MOND S.R.L. este responsabil de planificarea de ansamblu a dezvoltarii firmei. Intrucat acest proces necesita foarte mult timp, iar managerul general are numeroase alte responsabilitati, acesta poate numi un director responsabil cu dezvoltarea afacerii - "business developper", care trebuie sa fie un angajat din cadrul firmei cu multa experienta, sa aiba capacitatea de a reactiona rapid la principalele tendinte care ar putea influenta viitorul companiei si care sa fie capabil sa colaboreze excelent cu ceilalti directori de compartimente din "middle management".

Principalele decizii care privesc dezvoltarea companie MOND si modul de luare al acestora demonstreaza stilul de management participativ adoptat de firma, la majoritatea deciziilor participand doi sau chiar trei factori decidenti, situati pe niveluri de management diferite si care determina folosirea, la un nivel superior, a potentialului profesional si managerial al personalului firmei.

DECIDENTI

DECIZII

Specialisti in R&D si marketing

Business developper

Director marketing

Director economic

Manager general MOND

Posibilitatea crearii unor noi articole confectii MOND

Designul noilor produse

Aprobarea lansarii in executie a noilor produse

Testarea pietelor de desfacere

Explorarea unor procese de productie alternative

Comercializarea prin magazine de desfacere proprii

Construirea unei noi fabrici

Achizitia unor spatii pentru construirea magazinelor de desfacere MOND

Fig. 6 - Modul in care sfera deciziei influenteaza nivelul de management in care se ia decizia la S.C. MOND S.R.L.

Din punct de vedere al metodelor de management ce vor fi utilizate pentru dezvoltarea firmei, vor fi avute in vedere si puse in practica metodele de management prin obiective si prin produs (marca).

De exemplu, sistemul de obiective aprobat de top management pentru anul 2005 poate fi defalcat in obiective fundamentale, derivate de gradul I si II, precum si obiective specifice


Fig. 7 - Sistemul de obiective al S.C. MOND S.R.L. pentru anul 2005

Principalele avantaje ale aplicarii managementului prin obiective in compania MOND sunt: crearea unei noi atitudini fata de munca, de implicare in realizarea obiectivelor, cresterea responsabilitatilor angajatilor pentru realizarea obiectivelor si promovarea unui sistem flexibil de motivare a personalului, in functie de gradul de indeplinire al obiectivelor.

Managementul prin produs (marca) va fi extrem de util pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare. In viitoarea structura organizatorica a firmei, rolul managerului de marca va fi hotarator in succesul pe piata interna si externa a marcii MOND. Acest manager de marca va fi subordonat directorului de marketing si va coopera atat cu specialistii de marketing ai firmei cat si cu celelalte compartimente functionale. El va avea ca principala sarcina gestiunea marcilor: MOND - confectii sport si MOND - confectii clasice


Fig. 8 - Rolul si locul managerului de marca in viitoarea organigrama a

S.C. MOND S.R.L.

In viitoarea organigrama a firmei, in afara de managerul de marca va mai aparea in organigrama un alt post cheie - responsabilul cu planificarea dezvoltarii, care va fi subordonat directorului de cercetare-dezvoltare, a carui principala sarcina va fi planificarea procesului de dezvoltare a firmei.

Principalele sarcini ale managerului de marca vor fi:

elaborarea unor strategii pe terme lung pentru confectiile marca MOND;

planificarea lansarii colectiilor de articole de imbracaminte marca MOND pe piata interna si externa, cu sprijinul specialistilor in marketing di cadrul firmei;

stimularea sustinerii marcii de catre compartimentele marketing, cercetare-dezvoltare si financiar-contabil;

colaborarea cu agentii de publicitate pentru crearea reclamelor, programelor publicitare si de relatii publice;

culegerea permanenta de informatii despre produsele MOND, atitudinea clientilor fata de ele, oportunitatile ce apar pe piata;

imbunatatirea permanenta a ofertei de produse marca MOND.

Planul de marketing

Compartimentul de marketing care va fi creat si implementat in structura organizatorica viitoare a S.C. MOND S.R.L. va contribui decisiv la succesul planului de dezvoltare a firmei adoptat de top managementul acesteia. Structura compartimentului de marketing va fi urmatoarea:


CERCETARI

MARKETING

 


Fig. 9 - Structura viitorului compartiment de marketing al firmei MOND

Dupa cum am precizat si in cadrul analizei de management a activitatilor viitoare, managerul de marca va detine cel mai important rol in structura viitorului compartiment de marketing al firmei, colaborand cu specialistii din cele 4 birouri ale compartimentului in vederea promovarii si vanzarii marcii-umbrela MOND (cele doua variante - confectii sport si confectii clasice vor fi lansate sub acest nume de marca) pe piata interna si pe cele externe. Crearea, promovarea si dezvoltarea potentialului marcii MOND va reprezenta adevaratul "challenge" al specialistilor in marketing ai firmei, mai ales ca va avea de confruntat, atat pe piata interna dar mai ales pe pietele externe, concurenti cu traditie, renume si putere financiara, care cu siguranta vor impune bariere de intrare pe piata.

Biroul vanzari pe piata interna va avea ca principale sarcini:

stabilirea strategiei de desfacere optima a confectiilor marca MOND pe piata interna, avand de ales intre vanzari prin propriile magazine de desfacere sau intermediari, pe care o va transmite spre aprobare managerului general;

stabilirea targetelor de vanzari pe produse si pe regiuni;

comunicarea permanenta cu vanzatorii din cadrul magazinelor de prezentare si desfacere ale firmei pentru a afla orice tip de informatie de la clienti (sugestii, nemultumiri, etc.)

analiza vanzarilor firmei pe regiuni geografice, firma avand ca obiectiv extinderea retelei de magazine in toate marile orase ale tarii; in vederea facilitarii acestei sarcini, firma va achizitiona un sistem software de automatizare a vanzarilor;

stabilirea strategiilor de pret prin colaborarea cu departamentul financiar;

colaborarea cu specialistii in promovare pentru gasirea modalitatilor de crestere a vanzarilor;

elaborarea unor programe de motivare corespunzatoare a vanzatorilor pentru indeplinirea targetelor primite;

realizarea de vanzari on-line prin intermediul portalului creat si promovat de firma: www.MOND.ro, in cadrul e-shop-ului MOND.

Cele mai importante sarcini ale Biroului de marketing international vor fi:

determinarea celei mai eficiente modalitati de patrundere pe pietele externe;

efectuarea unor studii de fezabilitate in colaborare cu departamentul financiar privind posibilitatea deschiderii unor magazine de desfacere pe pietele externe;

colaborarea cu specialistii in cercetari de marketing pentru efectuarea unor studii de marketing pe pietele unde se doreste vanzarea marcii MOND;

alegerea criteriilor de segmentare a pietelor internationale;

analiza comportamentului consumatorilor de confectii textile de pe pietele unde se implanteaza firma;

alegerea unei strategii de standardizare sau adaptare a produselor marca MOND pe pietele externe si evaluarea avantajelor si dezavantajelor fiecarei strategii pentru firma;

analiza modului de perceptie a marcii MOND de catre clientii externi;

determinarea structurii retelei de distributie internationala;

determinarea preturilor de export;

selectarea mediilor de reclama internationale si elaborarea strategiilor de publicitate si promovare internationala;

comunicare permanenta, prin Internet, cu vanzatorii din magazinele de desfacere din strainatate;

urmarirea perioadelor de desfasurare a targurilor si expozitiilor internationale in domeniul confectiilor de imbracaminte si instiintarea managerului general in legatura cu acestea pentru a determina oportunitatea participarii firmei;

aplicarea unor strategii de web marketing de atragere si fidelizare a clientilor in context international.

Biroul de publicitate-promovare va avea ca principale sarcini:

stabilirea componentelor mixului comunicational care vor fi utilizate pentru promovarea eficienta a marcii MOND si crearea unei imagini de marca;

stabilirea obiectivelor comunicationale ale firmei, determinarea bugetului necesar in acest sens si trimiterea sa catre directorul economic si managerul general pentru aprobare;

alegerea canalelor de comunicare oportune pentru promovarea confectiilor MOND;

elaborarea mixului promotional (publicitate, promovarea vanzarilor, marketing direct, campanii relatii publice, managementul fortei de vanzare);

crearea unor platforme de reclame prin colaborarea cu agentii de publicitate specializate;

alegerea momentelor oportune desfasurarii campaniilor promotionale;

realizarea unor actiuni de relatii publice care sa demonstreze gradul de implicare a firmei in viata sociala (cum ar fi, spre exemplu, acordarea unor burse elevilor Liceului cu profil textil din Galati sau studentilor de la Facultatile de profil din tara);

utilizarea web marketingului precum si a altor modalitati de marketing direct pentru comunicarea eficienta cu clientii si promovarea imaginii de marca;

elaborarea unor strategii de management a relatiilor cu clientii;

masurarea eficientei campaniilor publicitare, promotionale, de relatii publice si marketing direct.

Principalele sarcini ale Biroului de cercetari de marketing vor fi:

realizarea unor studii privind caracteristicile si tendintele pietei interne si internationale pe segmentul confectii de imbracaminte;

elaborarea unor studii privind oportunitatea achizitiilor/diversificarii activitatilor in colaborare cu responsabilul de dezvoltarea afacerii;

analiza potentialului pietei, a potentialului vanzarilor si a competitivitatii preturilor practicate de firma;

testarea pe piata a colectiilor de articole de imbracaminte marca MOND;

realizarea de studii asupra motivatiilor si comportamentului cumparatorilor de produse de confectii;

elaborarea de studii privind amplasarea magazinelor de desfacere a firmei;

realizarea de studii asupra eficientei campaniilor publicitare, promotionale, de relatii publice si marketing direct;

proiectarea si realizarea periodica a unor cercetari privind gradul de satisfactie al clientilor marcii MOND;

elaborarea unor studii privind costurile atragerii si fidelizarii clientilor firmei si veniturile estimate a fi obtinute in urma relatiilor cu clientii;

contactarea unor firme de consultanta specializate in cercetari de marketing in vederea colaborarii pentru elaborarea unor studii de marketing de anvergura asupra marketingului strategic al firmei.

Activitatile desfasurate in compartimentul de marketing al S.C. MOND S.R.L. trebuie sa se materializeze in elaborarea unor determinari cantitative, pe baza unor modele statistico-matematice, a principalelor variabile de marketing care au o actiune directa asupra profitabilitatii de ansamblu a firmei. Vom prezenta in cele ce urmeaza doua astfel de modele, determinarea preferintelor clientilor potentiali ai marcii MOND cu ajutorul analizei conjugate si alegerea strategiei de desfacere optime prin metoda arborelui decizional.

Determinarea preferintelor clientilor potentiali ai marcii MOND cu ajutorul analizei conjugate

Analiza conjugata a devenit unul dintre cele mai utilizate instrumente de creare si testare a unui concept de produs pe piata , fiind o metoda de deducere a valorii caracteristicilor unui produs, clientii potentiali participand la crearea ofertei.

Vom aplica aceasta metoda in vederea lansarii unui tricou sport marca MOND pe piata romaneasca. Acest produs a fost prezentat unui esantion format din 1.200 clienti potentiali, carora le-au fost adresate 4 intrebari referitoare la variante de mix de marketing concepute de firma in vederea lansarii cu succes a produsului pe piata.


1. VARIANTE DE PRODUS

Subiectilor chestionati le-au fost prezentate trei modele de produs:

a)      VP1 - un tricou sport confectionat din bumbac 100%, disponibil in diferite culori si modele, care a fost preferat de 36% dintre cei intervievati. Acest prototip a fost preferat de cei care au afirmat ca numai un tricou din bumbac 100% ofera confort in utilizare.

b)     VP2 - un tricou sport confectionat din poliester 100%, disponibil in diferite culori si modele, preferat de 20% dintre clientii potentiali. Tricourile din material poliester sunt mult mai usor de intretinut si sunt create de numerosi producatori de renume.

c)      VP3 - un tricou sport confectionat din material poliester 50% + bumbac 50%, disponibil in diferite culori si modele, preferat de 44% dintre cei chestionati datorita avantajelor oferite de cele doua materii prime combinate.


2. VARIANTE DE PRET

a)     P1 - un pret de vanzare la client de 10 EURO, considerat un pret mediu, ales de 30% dintre cei chestionati.

b)    P2 - un pret de vanzare la client de 8 EURO, prin care se urmareste atragerea clientilor sensibili la pret, ales de 50% dintre cei chestionati.

c)     P3 - un pret de vanzare la client de 12 EURO, care vizeaza atragerea clientilor cu venituri ridicate, care asociaza marca MOND cu produse de calitate ridicata, ales de 20% dintre cei chestionati.


3. MODALITATI DE DISTRIBUTIE

a)     D1 - magazine proprii de desfacere, care ofera clientilor oportunitatea de a cumpara produsele marca MOND la cel mai mic pret, deoarece pe traseul producator - client nu se interpun intermediari care sa-si adauge adaosuri comerciale, preferate de dintre clientii potentiali.

b)    D2 - retele de hipermagazine (ex.: METRO,CARREFOUR, CORA, etc.), preferate de 19% dintre cei intervievati.

c)     D3 - magazine specializate in desfacere confectii, care comercializeaza o gama larga de marci de confectii de imbracaminte, preferate de 35% dintre cei chestionati.

4. TEHNICI DE PROMOVARE

a)     PR1 - oferirea unor carduri de fidelitate clientilor ce achizitioneaza frecvent produse marca MOND, ce le permit sa cumpere noi articole la preturi preferentiale, apreciata favorabil de 45% dintre cei chestionati.

b)    PR2 - posibilitatea de a participa la promotii de tip concursuri cu premii (ex.: excursii, articole de imbracaminte marca MOND, etc.), modalitate preferata de 32% dintre cei intervievati.

c)     PR3 - reduceri de preturi in anumite perioade ale anului, preferate de 23% dintre cei chestionati.


Mixul de marketing cu utilitatea cea mai mare (preferat de majoritatea celor intervievati) nu poate fi considerat optim, fiind in majoritatea cazurilor foarte costisitor pentru firma.

Nr. crt.

Varianta produs

Varianta pret

Modalitate de distributie

Tehnica de promovare

Utilitate globala

Clasament

VP1

P1

D1

PR1

VI

VP2

P2

D2

PR1

XVI

VP3

P3

D1

PR2

I

VP1

P3

D3

PR2

XIV

VP2

P2

D2

PR3

X

VP3

P1

D3

PR3

IX

VP1

P1

D1

PR1

V

VP2

P2

D2

PR1

XII

VP3

P3

D1

PR2

XV

VP1

P3

D3

PR2

XI

VP2

P2

D2

PR3

XIII

VP3

P1

D3

PR3

XVII

VP1

P1

D1

PR1

XVIII

VP2

P2

D2

PR1

VII

VP3

P3

D1

PR2

III

VP1

P3

D3

PR2

IV

VP2

P2

D2

PR3

II

VP3

P1

D3

PR3

VIII

Fig. 10 - Determinarea mixului de marketing optim

Metoda analizei conjugate presupune alegerea unui esantion reprezentativ din numarul total de combinatii posibile, in cazul de fata 81 (3x3x3x3). Am considerat 18 combinatii posibile si am calculat utilitatea globala a fiecarei combinatii inmultind utilitatile individuale ale celor 4 variabile de mix, determinand astfel mixul de marketing optim.

VP3 - un tricou sport confectionat din material poliester 50% + bumbac 50%, disponibil in diferite culori si modele;

P3 - un pret de vanzare la client de 12 EURO, care vizeaza atragerea clientilor cu venituri ridicate, care asociaza marca MONDCONF cu produse de calitate ridicata;

D1 - magazine proprii de desfacere, care ofera clientilor oportunitatea de a cumpara produsele marcaMONDCONF la cel mai mic pret, deoarece pe traseul producator - client nu se interpun intermediari care sa-si adauge adaosuri comerciale;

  • PR2 - posibilitatea de a participa la promotii de tip concursuri cu premii (ex.: excursii, articole de imbracaminte marca MONDCONF, etc.).
  Pentru lansarea tricoului sport marca MOND, mixul de marketing optim este:

Realizarea unei astfel de analize implica participarea specialistilor din compartimentele de marketing, care au misiunea de a concepe variantele de mix marketing si a realiza efectiv cercetarea pe teren, cercetare-dezvoltare, care vor prezenta variantele de produs colegilor lor de la marketing si financiar, care vor determina costurile fiecarei variante de marketing mix. In final, mixul de marketing optim este supus analizei directorului de marketing, care il va transmite mai departe spre aprobare managerului general.

Alegerea strategiei de desfacere optime prin metoda arborelui decizional

S.C. MOND S.R.L. doreste sa lanseze o colectie de confectii sport pe piata romaneasca. Firma ia in considerare doua modalitati de desfacere: vanzarea prin propriile magazine de desfacere ce vor fi localizate in principalele orase ale tarii sau vanzarea prin reteaua de hipermagazine METRO, care ar genera un venit sigur de 400.000 EURO. Totodata, top managementul firmei analizeaza oportunitatea unui studiu de piata realizat de o firma de consultanta de renume din Bucuresti, al carui pret ar fi de 5.000 EURO si care ar oferi date extrem de importante privind sansele de succes ale produselor pe piata. Specialistii din cadrul firmei au determinat trei posibilitati de manifestare a produselor pe piata, probabilitatile asociate acestora precum si veniturile estimate in fiecare caz.

Situatii posibile pe piata

Probabilitati de manifestare

Venituri estimate (mii EURO)

SP1

SP2

SP3

Fig. 11 - Posibilitatile de manifestare a produselor pe piata

SP1 - acceptarea rapida a colectiei de confectii sport MOND pe piata;

SP2 - vanzari in cantitati medii ale colectiei de confectii sport MOND pe piata;

SP3 - vanzari slabe ale colectiei de confectii sport MOND in conditiile unei concurente agresive.

In fata conducerii firmei, apar ca strategii disponibile urmatoarele:

o testare prealabila a pietei apeland la serviciile firmei de consultanta si apoi alegerea fie a vanzarii prin reteaua METRO, fie prin propriile magazine de desfacere;

vanzarea prin reteaua METRO, fara o testare prealabila a pietei, care ii aduce un venit sigur de 400.000 EURO, eforturile de comercializare asumandu-si-le reteaua de hipermagazine METRO;

vanzarea prin propriile magazine de desfacere, fara un studiu prealabil al pietei.

Studiul firmei de consultanta determina probabilitatea de 0,6 ca piata sa fie favorabila lansarii noilor produse si de 0,4 ca aceasta sa fie nefavorabila lansarii colectiei de confectii sport MOND. De asemenea, aceasta furnizeaza top managementului companiei probabilitatile de realizare simultana a variantelor strategice.

Stari posibile pe piata

Piata favorabila

Piata nefavorabila

Probabilitati absolute

SP1

SP2

SP3

Probabilitati absolute

Fig. 12 - Posibilitatile de realizare simultana a variantelor strategice

Pe baza datelor din tabelul de mai sus, se pot calcula probabilitatile celor 3 situatii ce se pot intalni pe piata, conditionate de o piata favorabila sau nefavorabila.

P(SP1/p.f.) = 0,40/0,60 = 0,67

P(SP2/p.f.) = 0,12/0,60 = 0,20

P(SP3/p.f.) = 0,08/0,60 = 0,13

P(SP1/p.nef.) = 0,10/0,40 = 0,25

P(SP2/p.nef.) = 0,18/0,40 = 0,45

P(SP3/p.nef.) = 0,12/0,40 = 0,30

Stari posibile pe piata

Piata favorabila

Piata nefavorabila

SP1

SP2

SP3

Probabilitati absolute

Fig. 13 - Probabilitatile situatiilor de piata

Vom reprezenta arborele decizional care prezinta 3 ramuri corespunzatoare celor 3 optiuni strategice de desfacere a colectiei sport marca MOND.


Fig. 14 - Arborele decizional aferent celor 3 strategii de desfacere propuse de

S.C. MOND S.R.L.

In nodurile 2, 4, 8 si 13 am calculat indicatorul Venit mediu asteptat (VMA) dupa formula:

VMAi = Σ pi x Vij unde i = 1,3

Pi - probabilitatea asociata ramurii i

Vij - venitul estimat in nodul i,j

VMA8 = 650 x 0.67 + 450 x 0,2 +320 x 0,13 = 567 (mii EURO)

VMA13 = 650 x 0,25 + 450 x 0,45 +320 x 0,3 = 462 (mii EURO)

In nodurile 5 respectiv 6 se alege maximul intre valorile celor 2 ramuri care pleaca din ele, aceste ramuri reprezentand optiuni strategice de desfacere.

VMA2 = 567 x 0,6 + 462 x 0,4 = 528 (mii EURO)

VMA4 = 650 x 0,5 +450 x 0,3 +320 x 0,2 = 524 (mii EURO)

Strategia optima este aparent testarea prealabila a pietei urmata de desfacerea prin magazine proprii care genereaza un venit mediu estimat de 528 mii EURO, dar trebuie sa tinem seama si de costul serviciului de consultanta, 5.000 EURO, astfel incat strategia de desfacere prin magazine proprii fara testare prealabila devine optima. Desfacerea prin reteaua METRO ar aduce un venit sigur, de 400 mii EURO, dar este mult mai mic decat in celelalte doua cazuri. Diferenta de venit estimat intre primele doua optiuni strategice este nesemnificativa si, in acest caz un manager orientat spre piata, spre client, va alege cu siguranta prima alternativa strategica - testarea pietei si alegerea variantei de desfacere prin magazine proprii - fundamentand-si deciziile pe baza studiului de piata.

Strategia de marketing a firmei pentru 2005

Obiective

atingerea unei cifre de afaceri de 85 mld. lei numai din vanzarea marcii MOND pe piata interna si externa;

realizarea unui volum de vanzari de 1.800.000 articole sport si 2.100.000 articole confectii clasice marca MOND

cresterea gradului de informare a publicului-tinta despre produsele MOND pe durata planificata;

crearea a 5 magazine de desfacere proprii

Piata-tinta

familii cu venituri medii si peste medie, cu accent pe persoanele de sex feminin

Pozitionarea marcii

confectiile de imbracaminte MOND au un design ultramodern si sunt create la standardele de calitate ale Uniunii Europene.

Gama de produse

diversificarea atat a gamei de articole sport cat si pe cea a confectiilor clasice marca MOND (spre exemplu, in noua fabrica va fi creata o linie de productie pentru realizarea articolelor tip jeans

Pretul de vanzare

putin mai mare decat al marcilor concurente, insa mult sub cel al produselor de marca celebre;

Distributia

magazine proprii de desfacere atat pe piata interna cat si pe cea externa in care vor fi angajate persoane cu experienta in vanzari, cu o atitudine proactiva fata de clienti.

Publicitatea

elaborarea unor campanii de publicitate in colaborare cu agentii specializate care sa vina in sprijinul strategiei de pozitionare a marcii si de crestere rapida a notorietatii acesteia.

Promovarea vanzarilor

participarea la targuri si expozitii de profil in tara si strainatate;

crearea unei case de moda MOND in complexul de prestari servicii ce va fi creat de firma in centrul orasului Galati;

realizarea unor campanii promotionale de tip concursuri cu premii, produse grupate, promovari incrucisate.

Relatii publice

acordarea de burse celor mai buni studenti de la Facultatea de Confectii din Iasi in vederea atragerii lor dupa terminarea studiilor la S.C. MOND S.R.L. Galati.

Marketing direct

utilizarea web marketingului in comunicarea cu clientii si pentru promovarea marcii MOND;

crearea unei baze de date de marketing relationala.

Managementul relatiilor cu clientii

elaborarea unor strategii de atragere, fidelizare si crestere a profitabilitatii clientilor marcii MOND.

Studiul pietei

culegerea unui volum cat mai mare de informatii despre modul de alegere al cumparatorilor de confectii si supravegherea atenta a actiunilor de marketing ale concurentilor.

In vederea elaborarii strategiei, directorul de marketing trebuie sa discute cu responsabilii compartimentelor de aprovizionare si productie, asigurandu-se ca acestea au capacitatea de a achizitiona suficiente materii prime si materiale si de a produce suficient de mult pentru a realiza obiectivul planificat al vanzarilor. De asemenea, el trebuie sa discute si cu directorul economic pentru a se asigura de disponibilitatea fondurilor necesare actiunilor de marketing ale firmei.

Mesajul de marketing transmis de compania MOND clientilor sai potentiali si efectivi:

Originalitatea si personalitatea colectiilor de articole de imbracaminte marca MOND inseamna exigenta si respectul calitatii in selectia materialelor, design si finisarea modelelor. Va oferim garantia confortului, rafinamentul si posibilitatea de a alege confectiile noastre care corespund cel mai bine stilului dumneavoastra de viata.

Planul de resurse umane

In cadrul S.C. MOND S.R.L., resursele umane au reprezentat intotdeauna factorul cheie care a determinat dezvoltarea firmei in timp. In viitorul apropiat, odata cu intrarea in functiune a noii fabrici de confectii si crearea propriilor magazine de desfacere, va fi necesara recrutarea unui numar mare de personal, numai in viitoarea fabrica va fi nevoie de 3.000 angajati calificati in domeniul confectiilor textile.

Rolul compartimentului de resurse umane in viitoarea organigrama va creste, sarcinile specialistilor in resurse umane fiind repartizate astfel:


Fig. 15 - Principalele sarcini ale compartimentului de resurse umane in cadrul S.C. MOND S.R.L.

Analiza posturilor

In perspectiva cresterii semnificative a numarului de personal, analiza posturilor existente si a celor ce vor fi scoase la concurs va fi realizata de un specialist in resurse umane si va fi aprobata de managerul general. Aceasta analiza se va concretiza in formulare de descriere a posturilor, in care vor fi prezentate: locul si rolul angajatului sau potentialului angajat in structura organizatorica a S.C. MOND S.R.L., sumarul sarcinilor, responsabilitatilor si al abilitatilor specifice necesare ocuparii respectivului post.


Fig. 16 - Legatura dintre analiza postului, fisa postului si specificatiile postului in cadrul viitoarei fabrici a S.C. MOND S.R.L.

Recrutarea si selectia resurselor umane

In vederea recrutarii de personal, determinata de dezvoltarea afacerii, S.C. MOND S.R.L. va apela atat la surse interne, pentru ocuparea unor posturi cheie in viitoarea configuratie a structurii organizatorice, cat si la surse din exteriorul firmei. Cea mai mare parte a persoanelor care va fi angajate vor fi direct productive, recrutarea acestora se va face din randul absolventilor liceului de profil din Galati si chiar din randul somerilor, firma oferindu-le acestora posibilitatea de a urma gratuit cursuri de formare in domeniul productiei de confectii, in cadrul scolii pe care a creat-o special in acest sens si oportunitatea de a lucra apoi in cadrul firmei. Firma va apela si la agentii de recrutare si la plasarea unor anunturi in ziare locale, dar toti viitorii angajati direct productivi vor urma inainte de a intra efectiv in procesul de productie cursurile scolii de confectii MOND. Selectia efectiva a viitorilor angajati se va face pe baza unei testari, grupata in 2 categorii: teste de realizari, care masoara nivelul calificarilor sau cunostintelor de care dispune un potential angajat in domeniul confectiilor textile si teste de interes vocational, care incearca sa masoare interesul unui potential angajat al S.C. MOND S.R.L. fata de executarea diferitelor tipuri de activitati productive.

Pentru ocuparea postului de manager de marca MOND, se va apela la surse interne, promovarea din interior avand avantajul imbunatatirii moralului salariatilor, al incurajarii lor sa lucreze mai intens in speranta promovarii in cadrul firmei. Prin inventarierea resurselor umane existente momentan in firma, managerul de resurse umane impreuna cu managerul general al S.C. MOND S.R.L. au ajuns la concluzia ca actualul director al compartimentului desfacere, domnul A.M., poate fi promovat ca manager de marca MOND.

Nume: A.M.  Anul angajarii:

1995

Postul prezent Ocupa postul de

Director compartiment desfacere S.C. MOND S.R.L. 7 ani

Performante prezente

Semnificative - si-a indeplinit intotdeauna obiectivele in cadrul contractelor de lohn derulate de firma si a participat activ, alaturi de managerul general, la incheierea de noi contracte astfel incat capacitatea de productie sa fie integral folosita

Puncte forte

Bun planificator, isi motiveaza foarte bine subordonatii, comunica excelent, are o capacitate foarte mare de a se adapta la schimbare, bun cunoscator a 3 limbi de circulatie internationala

Puncte slabe

Nu deleaga intotdeauna autoritatea impusa de diversele situatii, uneori nu intelege problemele de productie

Poate fi promovat pe postul de Cand ?

Manager marca MOND 2005

Pregatirea de care mai are nevoie

Curs postuniversitar de marketing, care sa puna accent pe rolul personalului de conducere din domeniul marketingului in raport cu vanzarea liniilor de produse

Fig. 17 - Fisa inventarului de management in vederea promovarii interne in functia de manager marca MOND

Celalalt post cheie din viitoarea structura organizatorica a S.C. MOND S.R.L. este de responsabil de dezvoltarea afacerii - business developper - care va fi ocupat tot prin promovare interna, prin decizia managerului general al firmei.

Acest responsabil de dezvoltarea afacerii va face parte din viitorul compartiment de cercetare-dezvoltare a firmei.

Nume: M.C.  Anul angajarii:

1996

Postul prezent Ocupa postul de

Responsabil analiza financiara in compartimentul 5 ani

financiar-contabil al S.C. MOND S.R.L.

Performante prezente

A fost intotdeauna "mana dreapta" a directorului economic al firmei, a contribuit in mare masura la succesul obiectivelor de investitii ale firmei

Puncte forte

Rigurozitate, capacitate de a lucra sub presiunea timpului, corectitudine, implicarea profunda in tot ceea ce face

Puncte slabe

Lipsa unor cunostinte manageriale si de marketing, dedicandu-se exclusiv analizei financiare

Poate fi promovat pe postul de Cand ?

Business developper MOND 2005

Pregatirea de care mai are nevoie

Obligatoriu trebuie sa participe la o perfectionare in domeniul managementului si marketingului

Expunerea mai mare la problemele celorlalte compartimente

Fig. 18 - Fisa inventarului de management in vederea promovarii interne in functia de business developper MOND

Formarea resurselor umane

S.C. MOND S.R.L. a primit licenta de formator autorizat de cursuri in domeniul teoriei si practicii confectiilor textile care se finalizeaza cu diploma de "OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL", la care vor participa toate persoanele selectate de firma pentru a fi angajate. La sfarsitul lunii august 2004 va demara activitatea de pregatire teoretica si practica in incinta unui spatiu special amenajat de firma, format din 2 sali: o sala de cursuri, dotata cu 30 de locuri, mobilier, computer, imprimanta si o sala destinata pregatirii practice - un miniatelier cu 30 locuri dotat cu: masa si masina de croit, masini de cusut liniare cu 1 si 2 ace, masina de surfilat cu 3,4 si 5 ate, masina butonare, masina de cusaturi zigzag, masina de cusaturi ascunse, masina de aplicat elastic, masina de aplicat termocolat, presa de calcat. Modulele se vor desfasura cu grupe de 25 - 30 cursanti, 3 zile - 4 ore/zi discipline teoretice si instruire practica 24 ore/saptamana, max. 8 ore/zi. Firma a incheiat o conventie cu directiunea Liceului Industrial "Sf. Maria" din Galati, in vederea atragerii elevilor in practica la acest centru de formare si sustinere a activitatilor lor prin burse.

Competentele profesionale dobandite pe perioada scolarizarii sunt:

aplicarea procedurilor de calitate;

planificarea sarcinilor si a timpilor de munca;

aplicarea formei de lucru in echipa;

pregatirea operatiilor de confectionare;

utilizarea propriu-zisa a utilajelor;

controlul calitatii;

creatia si estetica produselor.

S.C. MOND S.R.L. se va implica activ si in formarea celor doi angajati promovati pe posturile cheie din viitoarea organigrama - manager de marca si business developper - oferindu-le posibilitatea de a urma cursuri postuniversitare in domeniul managementului si marketingului a caror costuri vor fi suportate de firma.

Motivarea resurselor umane

Top managementul S.C. MOND S.R.L. este constient ca pentru ca randamentul angajatilor sai sa fie foarte bun, acestia trebuie sa fie motivati corespunzator.

In septembrie 2003 in cadrul firmei s-a efectuat un audit al culturii organizationale, care s-a axat si pe factorii care determina motivarea resurselor umane in cadrul firmei. Astfel, peste 80% din salariatii companiei erau de parere ca sunt de acord sa existe diferente salariale oricat de mari, in functie de performantele obtinute. Salariatii erau multumiti in majoritatea cazurilor de recompensele materiale si morale precum si de climatul de munca, in schimb erau nemultumiti de sansele de promovare si participarea la luarea deciziilor; factorul care motiveaza in cea mai mare masura pe angajati era in proportie de 85% nivelul salariului primit; pentru angajati era foarte important sa aiba o munca lipsita de rutina, sa contribuie semnificativ la succesul firmei si sa li se ofere o sansa de a castiga mai mult. Acestea sunt doar cateva din elementele pe baza carora s-a implementat o noua strategie de motivare si management a recompenselor, creata de specialistii in resurse umane si aprobata de managerul general. Principiul care sta la baza sistemului de salarizare este: oferirea unor salarii angajatilor MOND in raport cu pregatirea, calificarea si competenta profesionala.

Principalele componente ale sistemului de motivare si recompense in cadrul S.C. MOND S.R.L. sunt: recompense directe: salariul de baza, salariul de merit acordat tuturor care isi indeplinesc si depasesc obiectivele fixate, sporuri de salariu in functie de vechime, prime acordate cu ocazia sarbatorilor si recompense indirecte: plata concediilor de odihna, medicale, asigurari medicale, acordarea unor imprumuturi catre salariati, care vor fi retinute din salariile lor viitoare astfel incat sa-si poata cumpara bunuri de folosinta indelungata, fara sa apeleze la credite bancare, autoturism de serviciu managerului de marketing si celui de marca, produse ale firmei fiecarui salariat, trimestrial.

Evaluarea performantelor resurselor umane

Metoda de evaluare a performantelor aplicata in cadrul S.C. MOND S.R.L. este scala de evaluare, fiind o metoda de evaluare bazata pe trasaturile evaluatului; cu ajutorul unei scale de ierarhizare, specialistii in resurse umane folosesc formulare care contin o lista de factori precum: calitatea muncii depuse, disciplina in munca, munca in echipa, comportament in colectivitate, aptitudini dovedite, pe baza carora sunt evaluati individual angajatii firmei.

Prin implementarea managementului prin obiective ca metoda manageriala ce va sustine strategia de dezvoltare a S.C. MOND S.R.L., specialistii compartimentului de resurse umane vor utiliza in viitor si metode de evaluare bazate pe rezultate si metoda comparatiilor pe perechi, cu ajutorul carora va creste eficienta procesului de evaluare a performantelor profesionale ale angajatilor.

Prezentam in cele ce urmeaza un model de fisa de evaluare utilizata de specialistii in resurse umane ai firmei pentru evaluarea performantelor angajatilor:

Fig. 19 - Model de fisa de evaluare folosita in cadrul S.C. MOND S.R.L.

Planul proiectiilor financiare

Compartimentul de Finante - Contabilitate va primi ca sarcina realizarea unor proiectii financiare pentru a determina fezabilitatea planului de dezvoltare a S.C. MOND S.R.L.. Acest plan financiar va trebui sa fie corelat in primul rand cu planul de marketing pentru ca strategia firmei sa poata fi aplicata cu eficienta maxima.

Vom prezenta in cadrul acestei sectiuni a planului de afaceri urmatoarele elemente: planul de rambursare a imprumutului contractat prin credit bancar, contul de rezultate previzionat pe urmatorii 5 ani, bilantul previzional la sfarsitul anului 2004, fluxul de numerar previzionat in urmatorii 5 ani si sinteza indicatorilor de analiza ai afacerii pe perioada previzionata.

Firma va recurge la un imprumut bancar in valoare de 150.000 USD in vederea construirii noii fabrici, a carui cost este estimat la aproximativ 17 mld. lei, a complexului de prestari servicii, evaluat la aproximativ 7 mld. lei si a retelei de magazine de desfacere proprii. Firma va contribui la finantare cu resurse proprii, reinvestind in fiecare an o parte a profitului acumulat in anul anterior.

Planul de rambursare a imprumutului de 150.000 USD, pe o perioada de 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, cu anuitati descrescatoare, si in conditiile unei rate a dobanzii medii anuale de 7% este prezentat in urmatorul tabel: (fig. 5.27)

Total

Rambursare

Dobanda

Anuitate

Fig. 20 - Planul de rambursare al unui credit bancar contractat de

S.C. MOND S.R.L. in vederea realizarii obiectivelor de investitii

Garantia oferita de firma pentru a contracta acest imprumut este dreptul de ipoteca al bancii asupra unor imobile ale companiei; dosarul de creditare a fost evaluat favorabil de banca, care a decis acordarea acestui imprumut.

Contul de rezultate al S.C. MOND S.R.L. previzionat pe perioada 2004 -2008 este prezentat in urmatorul tabel:

-mii lei-

 


EXPLICATII

Vanzari de marfuri

Venituri din vanzarea produse sau servicii

Cifra de afaceri (1+2)

Alte venituri din exploatare

Total venituri din exploatare

Costul produselor vandute

Cheltuieli cu materiile prime, materiale, energie, combustibil

Lucrari si servicii executate de terti

Impozite si varsaminte asimilate

Cheltuieli cu remuneratiile personalului

Cheltuielile societatii cu contributiile sociale

Total cheltuieli cu personalul

Cheltuieli cu amortizari si provizioane din exploatare

Total cheltuieli din exploatare (6+7+8+9+12+13)

Rezultat din exploatare (5-14)

Venituri financiare

Cheltuieli financiare

Rezultat financiar (16-17)

Rezultat curent al exercitiului

Venituri totale (5+16)

Cheltuieli totale (14+17)

Rezultatul brut (15+18)

Impozit pe profit

Rezultat net (22-23)

Fig 21 - Proiectia contului de rezultate al S.C. MOND S.R.L. pe perioada2004 -2008

Bilantul previzionat al S.C. MOND S.R.L pe anul 2004 este prezentat in tabelul urmator:

-mii lei-

 


BILANT PREVIZIONAT - 31.12.2004

ACTIV

PASIV

Active fixe

Capital

Active brute

Capital social

Amortizari aferente

Rezultatul net al exercitiului

ACTIVE FIXE NETE

Repartizarea profitului la dividende

Active curente

Repartizarea profitului la rezerve

Stocuri

Rezerve

Creante-clienti

TOTAL CAPITAL

Alte active curente

Datorii pe termen mediu si lung

Numerar utilizabil

Datorii strainatate

TOTAL ACTIVE CURENTE

Datorii in tara

TOTAL DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

Pasive curente

Furnizori si conturi asimilate

Impozit pe profit

Dividende datorate

Alte pasive curente

TOTAL PASIVE CURENTE

TOTAL ACTIV

TOTAL PASIV

Fig. 22 - Bilantul previzionat al S.C. MOND S.R.L pe anul 2004

Previziunea fluxului de numerar (cash-flow) a S.C. MOND S.R.L in perioada 2004 - 2008 este redata in urmatorul tabel:

-mii lei-

 

FLUX DE NUMERAR (CASH-FLOW) IN PERIOADA 2004 - 2008

EXPLICATII

1) Fluxul de numerar din exploatare

Profitul/pierderea activitatii de exploatare

+ Cheltuiala cu amortizarea si provizioanele in exercitiul curent

- Impozitul pe profit platit

Variatia Necesarului de fond de rulment (ΔNFR)

2) Fluxul de numerar din activitatea de investitii

- Achizitiile de imobilizari

3) Fluxul de numerar din activitatea financiara

+ Cresterea creditelor pe termen lung si scurt

- Rambursarea creditelor pe termen lung si scurt

+ Cresterea capitalului social

- Retragerea capitalului social

- Plati pentru dividende

+ Venituri financiare incasate

- Cheltuieli financiare platite

Cash-flow net

Lichiditati la inceputul perioadei

Lichiditati la sfarsitul perioadei

Fig. 23 - Proiectia cash-flow-ului S.C. MOND S.R.L pe perioada

2004 - 2008

In partea finala a planului proiectiilor financiare a S.C. MOND S.R.L consideram utila prezentarea unui tabel cu principalii indicatori de analiza a dezvoltarii afacerii, care demonstreaza fezabilitatea proiectului de dezvoltare a firmei.

INDICATORII DE ANALIZA AI DEZVOLTARII AFACERII

DENUMIRE

INDICATORI DE LICHIDITATE

LICHIDITATE GLOBALA

LICHIDITATEA IMEDIATA

INDICATORI DE INDATORARE

RATA DATORIILOR

RATA DE SOLVABILITATE

RATA DE ACOPERIRE A CAPITALULUI PROPRIU (GRADUL DE INDATORARE)

RATA DE ACOPERIRE A SERVICIULUI DATORIILOR

INDICATORI DE GESTIUNE

VITEZA DE ROTATIE A ACTIVELOR CIRCULANTE PRIN CIFRA DE AFACERI (zile)

VITEZA DE ROTATIE A STOCURILOR(zile)

VITEZA DE ROTATIE A CREANTELOR(zile)

VITEZA DE ROTATIE A FURNIZORILOR (zile)

INDICATORI DE RENTABILITATE

MARJA PROFITULUI DE EXPLOATARE (%)

MARJA PROFITULUI NET(%)

RENTABILITATEA CAPITALULUI PROPRIU (%)

Fig. 24 - Indicatorii de analiza ai dezvoltarii S.C. MOND S.R.L.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 13230
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved