Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

AFACERI 'ATOMICE' - KLAUS FUCHS SI CONSPIRATIA SA

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micAFACERI 'ATOMICE' - KLAUS FUCHS SI CONSPIRATIA SAFizicianul de origine germana (nascut la data de 29 decembrie 1911, in Russelsheim) Klaus Fuchs, cercetator de prim rang in cadrul proiectului n.trad.-n.a. Manhattan, era arestat la data de 3 februarie 1950 pentru vindere de informatii "delicate" aliatiilor postbelici sovietici, in materie de logistica pentru fabricarea primei bombe atomice "rosii".

Urmarile directe si indirecte ale arestarii lui Fuchs au fost anchetarea "succinta" si executarea (prin electrocutare, in incinta inchisorii n.trad.-n.a. Sing-Sing din San Francisco, S.U.A., in decursul lunii iunie, trei ani mai tarziu) altor doi cercetatori de origine germana, care activau pentru acelasi proiect, acestia fiind: sotii Julius si Ethel Rosenberg; dar si cu arestarea de catre n.trad. BFI (n.a. FBI) a altor agenti dubli, precum au fost: Harry Gold si David Greenglass, cumnatul lui Ethel Rosenberg.

Povestea vietii (de cercetator "pionier") lui Fuchs incepe in Marea Britanie, Scotia, unde s-a refugiat alaturi de intreaga sa familie in decursul anului 1933, pe cand se preconiza iminenta ascensiunii la guvernul post-kaizerian a PSMG (Partidului Social - Muncitoresc German), fugind de teama persecutiilor evidente la care acesta ar fi fost supus in cazul in care s-ar fi descoperit simpatiile sale pro extrema stanga (comunism). Tot in Marea Britanie si-a obtinut si doctoratul in Fizica, specializandu-se mai tarziu pe un "taram" complet nou al acesteia: Fizica atomica.

Odata obtinandu-si doctoratul in aceasta disciplina, oficialii guvernamentali britanici, actionand in numele cauzei antinaziste, i-au propus lui Klaus Fuchs sa participe la un proiect pentru fabricarea "Bombei-tuturor-bombelor" (atomice), denumindu-i-l: n.trad. Aliaje tubulare (n.a. Tube Alloys). Ulterior recrutarii sale de catre serviciile secrete britanice, agentii sovietici l-au "interceptat" in decursul anului 1943, convingandu-l sa le vanda informatii in legatura cu progresul britanic in fabricarea primei bombe atomice, care sa fie si eficace, actiunile subversive ale cercetatorului continuand cu n.trad.-n.a. Manhattan, pana la un anumit punct. Cauza acestei schimbari de atitudine, venita din partea unui reputat cercetator precum Klaus Fuchs, a fost educatia morala primita de la tatal sau, care-si educase toti copiii in spirit necrestin, ca religie, ci doar ca dogma, or cauza comunista, bazata inca pe "invataturile" marxiste se profila perfect acestor dogme.

In lumea postbelica, dar aflata "in zorii" Razboiului Rece, Fuchs s-a intors in Marea Britanie, Anglia, cu scopul de a-si continua cercetarea in cadrul programului atomic britanic. Ceea ce i-a demascat actiunile subversive a fost, insa, o cercetare "de rutina", intreprinsa de catre Biroul Federal de Investigatii al S.U.A. la domiciliul tatalui acestuia, care se mutase deja in Republica Democrata Germana (RDG-ul comunist), in decursul anului 1949; Klaus era inca in Marea Britanie, iar ofiterii Scotland Yard-ului l-au pus sub acuzarea capitala de a fi spion sovietic.

Initial, a fost condamnat la 14 ani de inchisoare, dar pedeapsa i-a fost redusa la doar 9 ani, tinandu-se cont de contributia sa geniala in cadrul proiectului n.trad.-n.a. Manhattan. Si-a petrecut restul anilor de viata in locuinta tatalui sau, in RDG.

Surse: Historychannel.Com, Stephen-Stratford.Co.Uk, Psci.Vt.Edu, Spartacus.Schoolnet.Co.UkPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2635
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved