Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Planul de marketing - Definirea mediului de marketing

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micPlanul de marketing

1 Definirea mediului de marketing

Intreprinderea va activa in cadrul si sub influienta mediului din care face parte. Deoarece el apare ca o suma de ,,opurtunitati si obstacole", rezulta ca performantele firmei vor depinde, pe de o parte, de masura cunoasterii fizionomiei si mecanismului sau de functionare, iar pe de alta parte, de capacitatea si perceperea sa de a fructifica opurtunitatile si de a se adapta continuu functionarii sale.Caracteristica esentiala a mediului de marketing al intreprinderii consta in caracterul sau deosebit de dinamic, de aceea, evaluarea cit mai corecta a evolutiei lui determina intreaga activitate de marketing si performantele firmei.

Micromediul intreprinderii este ansamblul relatiilor dezvoltate de agentii economici cu care firma intra in legatura directa. Fortele care activeaza in micromediul intreprinderii sunt: furnizorii, concurenta, intermediarii, clientela, organismele publice.

Furnizorii sunt producatorii, intreprinderile si persoanele fizice care asigura firma cu resurse materiale necesare pentru producerea marfurilor concrete. In cazul nostru principalii furnizori cu care intreprinderea va fi mereu in contact sunt cei de materii prime si accesorii. In marea lor majoritate ei vor fi de peste hotarele Republicii ce intr-o oarecare masura va ingreuna procesul de furnizare cu materii prime din cauza factorilor variabili ce sunt tipici pentru economia de la acest moment ei sunt pretul si calitatea. Intreprinderile cu care vom colabora in privinta prestarii de materii prime vor fi contractate respectiv avand o baza juridica prin care in caz de nerespectare a termenelor de livrare a produselor se pot necesita despagubiri banesti a contravalorii pierderilor. Pe cat va fi de posibil, intreprinderea va incerca sa se asigure de aceste riscuri, astfel ca aprovizionarea cu materii prime sa se programeze cu ceva timp inainte de a pune in flux modelul confectionat din materialul respectiv. Astfel se vor reduce considerabil unele divergente ce pot aparea, si se va respecta graficul de furnizare a productiei.

Pretul oferit de furnizori la randul lui este un element care poate obliga ridicarea preturilor la produsele finite astfel una din sarcinile managerului comercial va fi negocierea si gasirea furnizorilor cu preturile cele mai reduse de pe piata produselor necesare intreprinderii respectiv cu un nivel de calitate ridicat.

Intermediarii sunt agentii economici care ajuta firma in promovarea si realizarea si distribuirea marfii catre clienti. In cazul nostru principalii intermediari sunt firmele care se vor ocupa de realizarea articolelor confectionate, acestea v-or fi persoane fizice care activiza in punctele comerciale mari si directia acestor centre cu care intreprinderea va avea relatii legate de promovarea marfurilor prin amplasarea de placate, informarea asupra reducerilor, organizarea de defileuri si alte masuri legate de activitatea de promovare a intreprinderii, cu care v-om colabora prin intermediul contractelor. Intermediarii in general nu reprezinta un factor de risc deoarece activitatea lor este vital dependenta de Societatea cu care colaboreaza. Preturile sunt influentate in general de factorii externi precum inflatia sau majorarea unor servicii, respectiv in cazul aparitiei unui astfel de factor produsul isi va majora pretul din ambele parti. In cazul intermediarilor cu care va colabora intreprinderea S.C. ART-INVEST-GROUP"S.R.L. se vor efectua contracte in care se va mentiona ca firmele ce va comercializa produsele de vestimentatie produse de firma data va primi un procent fix din vanzari care va fi stabilit la incheerea contractului. Astfel Societatea Comerciala va putea manipula insasi preturile asta facand parte din politica de pret.

Concurentii reprezinta firme ce produc bunuri materiale similare. Competitorii se deosebesc intre ei dupa rolul pe care il joaca cu consumatorii. Concurentii la randul lor privind din alt punct de vedere nu joaca mereu un rol negativ in activitatea comerciala a intreprinderii. Unul din avantajele pe care ne este oferit de catre concurentii de pe piata este capacitatea consumatorului de percepere de a face diferente intre produsele ce i se ofera pe piata, respectiv acesta este un stimul destul de important, avand in vedere ca in Republica Moldova marea majoritate a confectiilor sunt importate acestea fiind de o calitate foarte proasta, astfel producand produse calitative putem deveni lider pe piata. In mod normal concurenta joaca un rol foarte important in activitatea de zi cu zi a intreprinderii si este necesar de a fi mereu informati de noile marci aparute pe piata, de strategiile comerciale implementate de ei, de promotiile si reducerile organizate.

Concurentii actuali avand in vedere intreprinderile autohtone nu prezinta nici un obstacol pentru intreprindere, deoarece in marea lor parte acestea produc pentru export, din punct de vedere a concurentei marfurilor ce sunt comercializate, oferite pe piata interna exista concurenta aceasta o v-om indeparta utilizand mixul de marketing.

Conceptul de marketing - mix desemneaza orientarea activitatii de marketing in functie de resursele de care dispune aceasta si de conditiile ce se manifesta pe piata prin combinarea intr-un tot unitar, coerent, sub forma unor programe, a patru componente, cei patru "P" - produs, pret, promovare, plasament.

Structura mixului de marketing este urmatoarea: produsul inglobeaza calitatea, modelul, ambalajul, marca, designul; pretul include stabilirea nivelurilor de preturi in diferite etape ale vietei produsului, structura pretului; plasament prevede canalele de distributie, logistica, nivelurile stocurilor; promovarea se realizeaza prin publicitate, merchandising, relatii publice, prezentari de colectii noi.

Calitatea mixului modern de marketing depinde de capacitatea de a adapta intreprinderile le elementele externe din mediul ambiant, de capacitatea de a anticipa directia si intensitatea schimbarilor, de a folosi cu o finalitate maxima resursele interne de care dispun, pentru a face fata atat mutatiilor survenite in structura cererii consumatorilor cat si a comportamentului actual si previzibil al concurentei.

Consumatorii ocupa un rol central in tematica studiilor de marketing si reprezinta cel mai important segment al micromediului firmei. Comsumatorii sau utilizatorii finali al produselor se pot imparti in doua categorii: consumatori care in conditiile date cumpara si utilizeaza produsele si consumatori potentiali sau nonconsumatori relativi, care au nevoie de produsul care li se adreseaza lor, dar datorita unor conditii subiective ori obiective, nu-l cumpara si nu-l consuma. Pentru cercetarea comportamentului si reactiilor consumatorului ne vom conduce de un plan elaborat in acest scop:

vom analiza lunar, trimestrial comenzile pentru a observa care sunt tendintele atat din punct de vedere al cantitatilor cat si valorilor aferente lor.

prin contactul direct cu consumatorii acesta stabilindu-se intre personalul vanzator si cumparatorii, v-om afla daca produsele noastre satisfac cerintele/nevoile consumatorilor in sensul calitatii, pretului, caracteristicilor. Din acest punct de vedere personalul care vinde, acesta va constitui personalul firmelor prin intermediul carora v-om comercializa confectiile, va fi instruit special privind modul in care trebuie prezentate produsele clientilor( avantajele pe cere le ofera, materia prima folosita s.a.).

Astfel vom fi informati de situatia existenta ceea ce ne da posibilitati de a perfectiona situatia.

Organismele publice reprezinta orice grup din lumea (financiara), din mediul de presa, radio, TV, din consumatori care influenteaza asupra capacitatii organizatiei de a-si atinge scopurile propuse. Respectivele organisme publice au o importanta dubla in activitatea intreprinderilor deoarece nu sunt mereu benefice.

Organismele publice media sunt unul din cei mai importanti intermediari intre producator si public avand ca scop final relatia Societatii Comerciale cu publicul informand sau amintind unele inovatii sau reduceri implementate, insa in acelasi timp prin intermediul surselor media pot fi date publicului si informatii discriminante in defavoarea intreprinderii care pot influenta negativ asupra activitatii firmei, astfel de informatii adesea sunt plasate intentionat de catre unele persoane care au ca scop final eliminarea marcii date de pe piata in favoarea alteia. Avand un contract de prestare a serviciilor de publicitate cu o sursa media oarecare radio, TV, presa ne putem asigura ca cel putin la acel post sau ziar riscul de antireclama este mai mic. Organismele publice sunt mereu interesante sa colaboreze cu agentii economici pe perioade mai lungi astfel oferind reduceri considerabile si asigurarea de catre ei a unui profit pe termen lung.

O alta grupa a organismelor publice sunt bancile de fapt organismul care joaca un rol foarte important pentru orice unitate de comert sau productie. Incepand cu proiectarea intreprinderii si ajungand la punctul cel mai inalt al activitatii sale antreprenorul mereu solicita ajutorul bancii pentru reutilare, stocuri, achitare de datorii catre alti creditori, s. a. Uneori de decizia bancii de a oferi un credit sau nu depinde insasi succesul firmei, adesea ducand chiar la faliment. Respectiv achitarea in termenii stabiliti a creditelor, si loialitatea fata de o banca va face ca institutia respectiva sa exprime fata de intreprinderea condusa incredere si sa ne acorde eventualele credite.

Precum si in cazul organismelor media si bancile pot fi influentate din exterior asupra unei creditari ce este de importanta majora asupra activitatii, dar dupa cum am specificat mai sus loialitatea si respectarea normelor de creditare face ca institutia respectiva financiara sa se manifeste reciproc.

Firma se va deschide cont in valuta si lei, pentru efectuarea platilor catre furnizorii de materii prime, firmelor ce v-or colabora privind prestari servicii (transport) si pentru incasarea sumelor din urma comercializarii marfii.

Macromediul intreprinderii reprezinta ansamblul factorilor necontrolabili de catre intreprindere si constituie o legatura de regula indirecta, dar care actioneaza asupra ei si a agentilor economici cu care aceasta se afla in contact direct.

Factorii principali de functionare a macromediului firmei sunt grupati in felul urmator: mediul demografic, mediul economic, mediul tehnologic, mediul cultural.

Mediul demografic este reprezentat de populatie si de structurile sale pe diferite criterii. Un criteriu prin care acest mediu poate afecta activitatea economica a intreprinderii este deteriorarea situatiei populatiei, in urma majorarii preturilor la serviciile comunale, energie electrica, termica, etc. acest fenomen influenteaza negativ capacitatea de cumparare a populatiei. Acest mediu este unul din cele mai importante si are o influenta directa asupra economiei si realizarii productiei. In ultimul timp s-a simtit o stabilitate in inflatia monedei nationale si mentinerea relativ constanta a preturilor pentru intretinere, facilitand astfel puterea de cumparare a populatiei.

Mediul economic reprezinta suportul capacitatii de cumparare a pietei. Nivelul general al capacitatii de cumparare a populatiei depinde de nivelul veniturilor banesti, de preturi, economii si de accesibilitatea creditelor.

Avand in vedere ca fluxul de venituri din republica este foarte mare in paralel cu venitul pe locuitor al Republicii ne dam bine seama ca in sfera noastra de activitate precum si in majoritatea industriilor, resursele principale banesti provin de la persoanele emigrate. Persoanele din Republica care sunt plecate muncind la negru sau prin contracte de munca transfera fonduri destul de mari la patrie avand in vedere ca peste sunt plecate circa 800 mii persoane care au in mediu au salarii lunare de 900 $ lunar respectiv aduc un aport considerabil la dezvoltarea economiei nationale.

Accesibilitatea creditelor este un factor de asemenea foarte important pentru orice agent economic, insa in prezent mediul de creditare este inca la inceput si antreprenorul nu se poate bucura de avantaje considerabile din cauza lipsei formei de creditare precum este lizingul care faciliteaza cu mult initierea si dezvoltarea afacerilor, inca un minus in acest mediu este procentul ridicat al dobanzii care este in mediu de 17%.

Mediul tehnico-stiintific Descoperirile tehnico-stiintifice de obicei sunt admirate sau condamnate de om, in dependenta de influenta lor asupra mediului. Unii factori ce apartin de acest mediu sunt aparitia pe piata materiilor prime a unor tipuri de materii noi, a unor tehnologii de coasere sau de proiectare a hainelor mai performante cu un nivel de corespundere mai inalt, inovatiile din domeniul tehnologic al utilajului de productie care are o importanta vitala asupra activitatii de productie si asupra capacitatii de concurare si nivelul calitativ respectiv este foarte important de achizitiona un utilaj mai performant de la inceputul activitatii pentru a putea evita pe perioada viitorilor ani nevoia de a reutila sectia de productie.

Mediul cultural prevede devotamentul si conservarea valorilor traditionale: respectarea obiceiurilor, traditiilor, credintei si normelor de consum.

Piata intreprinderii se refera la spatiul unde ea este prezenta cu produsele sale, cu prestigiul si influienta sa. Ea se defineste prin gradul de patrundere a produselor care intra in profilul de activitate in consum al firmei si se masoara prin cifra de afaceri efectiva sau potentiala.

Fiecare intreprindere are un rol special in formarea pietei globale, atat in calitate de vanzator al unor produse cat si in calitate de cumparator. In baza activitatii sale, intreprinderea selecteaza modalitatile de sporire a eficacitatii sale, si de realizare a productiei prin determinarea locului pe care il va ocupa in cadrul pietei nationale si internationale.

Intreaga activitate de marketing este strans legata de economia de piata si de mecanismul functionarii pietei. Activitatea de marketing pe piata incepe cu studierea continutului acesteia, verificandu-se oportunitatea si eficienta tuturor activitatilor legate de obiectul tranzactiei vanzare - cumparare.

Studiul de piata cuprinde totalitatea activitatilor sistematice concepute si desfasurate pentru culegerea, inregistrsrea, prelucrarea, analiza si interpretarea informatiilor referitoare la fenomenele si procesele pietei in scopul formularii concluziilor necesare procesului managerial. Aceasta sugereaza nivelul cererii si a ofertei care in Rep.Moldova pe piata de comert actuala este la un vivel ridicat, nivelul preturilor la fel este foarte mare.

Piata reprezinta o structura interna deosebit de complexa. Ea este formata dintr-o mare diversitate de consumatori, cu obiceiuri, gusturi, nevoi. Deaceia apare necesitatea de segmentare a pietei, cu scopul de a ne adapta mai bine politica de marketing.

Segmentarea pietei - procesul de divizare a pietei in anumite parti (segmente, subgrupe), cu nevoi si preferinte sociale, care difera prin caracteristica cererii la marfa, precum si prin reactia la complexul de actiuni de marketing. La baza segmentarii se afla necesitatea evidentei depline a cerintelor diversilor consumatori

Criteriile de segmentare a pietei de care ne vom conduce sunt: criteriul demografic si criteriul de comportament .

Criteriul demografic. Acest criteriu prevede impartirea pietei in grupuri de baza, conforma variabilelor demografice, ca fiind populari factori de deosebire intre grupurile de consumatori. Segmentul de baza caruia i se va orienta activitatea de productie va fi femei si adolescente cu varsta intre 16-55 ani. Segmentul la care ma refer este unul cu o putere de cumparare foarte mare, si este un consumator foarte activ de articole de vestimentatie datorita tendintelor de moda a tinerilor si a zonei climaterice temperate care presupune o garderoba mare de articole pentru fiecare sezon.

Criteriul de comportament prevede impartirea cumparatorilor privind fregventa cumpararii, calitatea ceruta. Frecventa de cumparare a acestui segment de consumatori este in general regulata, sezonier, actele de cumparare fiind efectuate in general in dependenta de aparitia de colectii noi si de campaniile de reduceri, calitatea ceruta este optima un mare accent punind pe aspectul exterior.

2 Strategii de marketing

Pentru atingerea unui nivel competitiv vom elabora strategii care ne vor spori vanzarile, acestea vor fi

strategia penetrarii pietei, implimentata prin marirea eforturilor de vanzare si reclama,

strategia dezvoltarii pietei, o vom obtine prin introducerea produselor existente pe noi piete,

strategia dezvoltarii produsului, determinata prin suplimentarea produselor de pe pietele existente, aceste produse v-or constitui modificari existente sau inovatii, in dependenta de evolutia preferintelor clientilor.

In acelas scop vom implimenta si strategia nisei. Aceasta se caracterizeaza prin concentrarea eforturilor asupra unui numar limitat de piete, in cazul nostru va fi o metoda optima de cucerire a pietei avand in vedere capacitatea mica de producere. Totodata strategia nisei reprezinta si unele riscuri determinate de pericolul ca nisa de piata sa nu fie suficient de mare pentru a fi profitabila sau sa se satureze.

In scopul maximizarii impactului produselor asupra consumatorului vom elabora si implementa strategii de produs acestea vor fi determinate de:

caracteristica produsului oferit, aspectul exterior, calitate, design,

ambalarea si eticheta, care va fi bine gindita avand ca scop atragerea cumparatorilor,

- gama variata de produse, punand un mare accent pe inovatie.

3 Politici de marketing

1 Politica de pret

Stabilirea pretului depinde de : factorii interni care sunt - costul, marja de profit stabilita si factorii externi - cererea, concurenta, pretul pe care clientii sunt dispusi sa-l plateasca.

Pretul se va stabili prin negocierea dintre producator si clienti, acestea fiind persoane juridice. Indiferent de gradul de unicitate al produsului, pretul sau trebuie sa fie acceptabil pentru clientii potentiali ai firmei.

Scopul esential in stabilirea preturilor il constituie descoperirea acelei combinatii de costuri privind pretul de vanzare si volumul vanzarilor care va acoperi costurile variabile ale realizarii unui produs si va contribui la acoperirea costurilor fixe si la obtinerea unui profit.

Tehnica de determinare a preturilor va fi cea de determinare a pretului de vanzare prin adaugarea unei cote marginale fixe la costuri (adaos). Folosind aceasta metoda, intreprinderea va stabili un pret format din costul materialelor directe, a muncii directe, cheltuielile de fabricatie, costurile administrative si de vanzare, plus o marja de profit dorita, tinand cont si de preturile existente pe piata.

Politicile de pret duse de catre intreprindere vor fi: politica pretului orientat catre concurenti si a pretului orientat dupa cerere.

Strategia pretului orientat catre cerere se caracterizeaza prin dependenta pretului de elasticitatea cererii, de comportamentul cumparatorilor la variatia pretului, de relatiile pret-calitate si pret-ciclu de viata al produselor, precum si de alte aspecte ale cererii.

Strategia pretului orientat catre concurenti- se caracterizeaza prin stabilirea preturilor in dependenta de a concurentilor existenti, dar totodata tinand seama si de costuri, astfel vom tinde sa face cat mai dificila compararea preturilor prin diferentierea unitatilor de masura folosite, diversificarea produselor cu ajutorul unor inovatii minore. In cel de-al doilea rand v-om recurge la publicitate, care reprezinta o forma mai putin vizibila si mai greu de emitat.

Vom interpreta pretul astfel incat sa ne asigure mentinerea cotei de piata pe masura ce creste concurenta. Daca un produsele v-or avea succes, concurentii vor patrunde pe piata, iar intreprinderea va trebui sa faca eforturi pentru extinderea sau cel putin mentinerea partii sale de piata. Prin reevaluarea continua a pretului produsului, coroborata cu folosirea unei reclame speciale si a unor tehnici de promovare adecvate, partea de piata va putea fi nu numai mentinuta, ci si marita

Evident, in stabilirea pretului pentru produs trebuie sa acoperim costurile totale, dar deoarece intreprinderea va confectiona o varietate mare de produse, pretul la unele produse ce v-or avea o cerere mica vor fi reduse, iar la cele cu o cerere mare pe piata v-or fi marite, astfel din contul lor se v-or acoperi pierderile provocate de reducerea costurilor.

2 Politica de produs

In cadrul mixului de marketing produsul ocupa locul central, deoarece el este cel ce satisface direct cerintele de consum si prin vanzarea lui se realizeaza legatura cu piata si eficienta economica a firmelor.

Scopul esential al politicii de produs il constituie crearea de bunuri care sa corespunda cerintelor, preferintelor consumatorilor si sa asigure un profit pe toata duratade viata a lor. Realizarea acestui obiectiv presupune abordarea produsului din perspectiva de marketing.

Componentele principale ce definesc un produs in viziunea marketingului sunt: componentele corporale, acorporale, comunicatiile privind produsul, imaginea produsului.

Componentele acorporale devin tot frecvent elemente hotaritoare ale deciziei de cumparare a produsului, deaceea producand confectii textile vom pune un mare accent anume pe componentele acorporale, care sunt determinate de ׃ culoarea si marimea solicitata, designul si stilul, calitatea si aspectul suprafetei materialului, eticheta, marca.

3 Politica promotionala

Obiectivele stabilite de firma privind politica de promovare:

stabilirea unei imagini a firmei,

cresterea vanzarilor,

informarea clientilor asupra produselor si imbunatatirilor aduse lor.

Politica promotionala are scopul de a urmari nu numai vanzarea marfurilor, dar sa-l convinga si sa-l indrumeze pe consumator spre satisfacerea nevoilor sale rationale. Aceasta politica trebuie sa stimuleze, sa dezvolte si sa orienteze nevoile consumatorilor.

Structura activitatii promotionale este:

a)      Publicitatea

b)      Promovarea vanzarilor

c)      Relatiile cu publicul

d)      Utilizarea marcilor

e)      Manifestari promotionale

Publicitatea este un mijloc de comunicare in masa, cu caracter exclusiv comercial, care imbina procesul de informare cu cel de convingere. Partea de baza a publicitatii este reclama ce este un mijloc de stimulare in politica promotionala.

Reclama este o tehnica de comunicare, utilizata in politica promotionala. Ea include ansamblul actiunilor ce au drept scop prezentarea unui mesaj contra plata de catre un agent economic. Nu exista reguli speciale de elaborare a mesajului unei reclame, insa se poate realiza un impact mai mare asupra clientilor daca se respecta urmatoarele principii:

Reclama trebuie sa fie usor de recunoscut. intreprinzatorul trebuie sa proiecteze un mesaj cu un stil unic, care sa reflecte imaginea firmei, intreprinzatorul trebuie sa faca reclama produselor si serviciilor considerate de clienti valoroase.

Reclama trebuie sa transforme atributele produselor si serviciilor in avantaje specifice consumatorului - economisirea banilor, realizarea unei sarcini dificile etc.

Localizarea reclamei trebuie sa fie simpla. Designul nu trebuie sa distraga atentia de la mesajul reclamei.

Mesajul trebuie sa fie usor de inteles, scurt, direct si elaborat in jurul unei singure idei.

Managerul trebuie sa ia in serios mesajul. in general, trebuie evitate glumele inserate in mesaj, pentru ca acesta sa fie bine inteles.

Managerul trebuie sa proiecteze reclama in jurul unei tematici centrale. Nu trebuie comunicate prea multe idei intr-o siflgura reclama, iar fiecare reclama trebuie sa contribuie la tema generala a reclamei firmei.

Reclama trebuie sa foloseasca ilustratiile care completeaza produsele sau serviciile. Fotografiile sau desenele produselor sau serviciilor atrag adesea mai mult atentia decat o simpla descriere.

Reclama trebuie sa identifice cu claritate magazinul. Adresa magazinului, numarul de telefon si regimul de lucru sunt elemente importante de reclama.

Reclama trebuie sa cuprinda pretul produsului (serviciilor). Micului intre prinzator nu trebuie sa-i fie frica sa mentioneze pretul in reclama, deoarece acesta este cel mai important considerent pentru multi clienti.

Reclama trebuie sa fie sincera, credibila si de bun gust.

Tipul de reclama folosit va fi difuzarea publicitatii la radio ce se bucura de o destul de mare audienta. Un avantaj al acestui mijloc de comunicare cu publicul este frecventa mai mare de reclamare si posibilitatea de a efectua o serii de concursuri prin care se vor pune in joc diferite articole confectionate de catre intreprindere astfel aducand un important aport in relatia marcii cu publicul. Astfel de concursuri au ca scop reducerea surplusului de cheltuieli si o mai mare informare a populatiei. Cheltuielile pentru concursurile respective sunt in mediu cate 8 articole vestimentare lunar puse in joc cu o valoare medie de 200 lei = 1600 lei lunar, si achitarea serviciilor catre postul radio ce constitui de 1000 lei lunar, durata de difuzare fiind de o luna, total cheltuieli cu reclama radio - 2600lei.

Cel mai folosit mijloc de informare actual este cel "Print" (media printata, tiparita). Punctul forte a fost pus asupra acestui segment deoarece este unul mult mai ieftin si foarte eficient in cazul nostru, deoarece printre consumatorii potentiali ai produselor confectionate de intreprindere sunt si adolescentele, persoane active ce se informeaza in mare din reviste, care in prezent sunt foarte multe si au un pret accceptabil.

Interprinderea va utiliza in vederea promovarii produselor panouri pe care se vor amplasa mesaje publicitare: - panourile v-or fi amplasate in centrele comerciale prin intermediul carora se va realiza marfa, indeosebi la vitrine, la intrarea in magazine. Aceste panouri vor reprezenta marca intreprinderii si v-or oferi informatii despre firma in general, produsele oferite, reducerile organizate.

Aceasta este o metoda avantajoasa pentru firma, deoarece cheltuielile privind acest mod de publicitate sunt suportate de magazin, aceasta sporind vanzarile magazinului.

Expozitiile: Expozitiile va oferi intreprinderii un prilej unic de a face reclama destinata unui public avizat. Alegerea expozitiei potrivite poate avea rezultate eficiente pentru intreprindere.

Avantajele prezentarii la expozitii sunt urmatoarele:

Piata naturala. Expozitiile aduc impreuna cumparatorii si vanzatorii intr-un loc unde produsele pot fi explicate, demonstrate si manuite, scurtandu-se
procesul de cumparare.

Public preselectat. Expozitiile atrag oamenii interesati de anumite bunuri si servicii si este foarte probabil ca ei sa si cumpere.

Piata noua a clientilor. Expozitiile ofera un prim prilej de a contacta noi clienti, care nu ar fi accesibili prin alte mijloace.

Costuri avantajoase. Participarea la expozitii este avantajoasa din punctul de vedere al costurilor, daca se raporteaza la rezultatele obtinute prin contracte personale si prezentare.

Dintre dezavantajele expozitiilor amintim:

Costuri crescande. Costul participarii la o expozitie este din ce in ce mai mare. Taxele de participare, costurile de transport si amenajare, salariile personalului etc. pot fi o bariera de netrecut pentru unii intreprinzatori.

Efort ridicat. O expozitie prost organizata poate, in ultima instanta, sa-1 coste pe intreprinzator mai mult decat beneficiul pe care l-ar putea obtine.

Produsele firmei reprezentand articole vestimentare si anume si pentru adolescente, acestea vor fi expuse in cadrul concertelor de muzica, ce in prezent se petrec saptamanal, in diverse orase, se are in vedere segmentul cu piata tinta, cea externa, planificand demonstratii de modele. De modul in care va fi organizata expozitia depinde succesul pe viitor al afacerii, astfel clientii isi vor crea o imagine despre firma.

Costul acestor expozitii este destul de ridicat dar merita asteptarile.

Cheltuieli expozitii - 1700 lei.

Total cheltuieli privind promovarea produselor - reclama radio = 2600 lei

Cheltuieli expozitii - 1700 lei.

Total cheltuieli - 4300 lei

4 Marca intreprinderii

Marca este o componenta strategica a patrimoniului unui producator de confectii prin care se diferentiaza produsele fabricilor de confectii, un element de vestimentatie al unei case de moda de un altul al unei alte case de moda.

In esenta marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor sau a serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altor persoane care consta in cuvinte, desene, litere, cifre, combinatii de culori si orice combinatii ale acestor semne.
Prin intermediul marcii se asigura nu numai diferentierea unui produs de un altul, dar si garantarea provenientei si calitatea confectiilor, atragerea clientelei, protejarea consumatorului, reclama. Marca este un semn exterior al valorii si calitatii produselor, care permite o selectie rapida a produselor cu o buna reputatie.

Potrivit specialistilor, marcilor trebuie sa li se confere multiple atribute care sa le sporeasca forta promotionala : perceptibilitate ridicata, omogenitate, distinctie, putere de evocare, personalitate, capacitate de memorizare, notorietate si asociativitate. Exista diferite tipuri de indicare a marcii:

- Semnul de marca (emblema) este o parte a marcii care poate fi recunoscuta, dar nu poate fi pronuntata, de exemplul simbolul,imaginea culoarea distinctiva sau prezentarea ce are caracter specific.

- Semnul comercial este marca sau o parte a ei , asigurata din punct de vedere legislativ. Semnul comercial apara drepturile exceptionale ale vanzatorului pentru folosirea denumirii de marca sau a semnului de marca (a emblemei).

- Numele de firma este un cuvant, o litera sau un grup de cuvinte sau litere, ce pot fi pronuntate. Numele de firma care a fost ales este "ART-INVEST-GROUP"

Problema utilizarii marcilor este deosebit de importanta nu numai prin prisma activitatii promotionale, ci si pe un plan mai larg, respectiv privind insasi aspectele fundamentale ale existentei unei marci sau companii pe o anumita piata. In acest context se urmareste conturarea si cunoasterea, in termeni operationali, a valorii capitalizate in marca, specialistii folosind cinci categorii principale pentru a-i defini componentele:

fidelitatea fata de marca

constientizarea numelui marcii

calitatea perceputa

asocieri ale marcii (altele decat perceptia calitatii)

alte drepturi de proprietate asupra unor active legate de marca.

Pe plan strategic, in viziunea marketingului, companiile sau organizatiile moderne trebuie sa decida, in privinta utilizarii marcii sau marcilor, daca se recurge la promovarea imaginii corporatiei in sine sau a unor marci distincte, independent de numele companiei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2284
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved