Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Produse de protectie a lemnului

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micProduse de protectie a lemnului

Produsele de protectie pot fi definite ca amestecuri de substante chimice toxice de protectie, cu sau fara continut de substante chimice netoxice cu rol de reactivi chimici care ajuta la fixarea pe lemn a substantei de protectie propiu-zisa, sau alte ingrediente. Produsele de protectie se pot pezenta, in forme diferite, cum sunt: solide (paste, pulberi), solutii, emulsii, produse de finisare. Functie de tipul de produs, aceste produse mai pot contine pigmenti, coloranti, materiale de adaos cu roluri diferite.Substantele chimice toxice simple de protectie a lemnului sunt mai putin folosite in present. Utilizarea lor, ca atare sau prin dizolvare intr-un solvent adecvat, la locul de protectie a lemnului, se face mai mult in cazul pieselor de mari dimensiuni, la capacitati de productie mari si pentru tratamente preventive cu efecte de scurta durata.

Efectele suplimentare pe care le pot conferii lemnului tratat, produsele complexe de protectie, comparative cu substantele chimice simple, pot fi sintetizate astfel:

Capacitatea de fixare pe lemn;

Spectrul larg de toxicitate, effect insecto-fungicid, Is-Fg;

Posibilitate de finisare bioprotectoare;

Posibilitatea realizarii simultane a protectiei biologice si a protectiei la actiunea

Produs de protectie

Compozitie chimica

Domenii de utilizare

Mod de aplicare si norme de consum

ROMBAI G

(grund incolor)

Grund insecto-fungicid pe baza de:

Preventol A5/Fg

Preventol A8/Fg

Preventol OC 3053/Is

Rasina alchidica

Solventi organici

Protectia Is-Fg, inclusive impotriva termitelor a lemnului in constructi si a altor produse din lemn: usi si ferestre de exterior; mobilier de gradina; elemente de rezistenta din constructii; sarpante, obloane, garduri, spaliere, remize, lambriuri etc.

Imersie de scurta durata (5-15) min, (15-18)kg/mc;

Pulverizare sau pansulare in 2 straturi: (140-160)g/mp;

Impregnare prin vid-presiune

ROMBAI D1

(lazuri-gama larga de culori)

Produse de protectie si finisare decoractiva, semitransparenta a lemnului pe baza de:

Preventol A5/Fg

Preventol A8/Fg

Preventol OC 3053/Is

Rasina alchidica

Pigmenti anorganici rezistenti la lumina

Solventi organici

Protectia si finisarea decorative a lemnului folosit in constructii (in ext.) si in alte domenii unde acesta este expus riscului biodegradarii de catre ciuperci si insecte xilofage inclusive termite: tamplarie exterioara, tocuri de usi si ferestre; jaluzele, obloane; grinzi si stalpi exteriori; lambriuri si alte imbracaminti exterioare; baraci, remize, soproane; mobilier de gradina.

Se aplica pe lemn ca atare sau tratat in prealabil cu grund Rombai-G.

Pensulare in 2 reprize:

primul strat: (65-75)g/mp

stratul 2: (120-140)g/mp

deurate de uscare:

superficial: 2 ore

complet: 72 ore

ROMBAI D1

CARACTERIZARE

ROMBAI D1 este un produs de protectie si finisare decorativa semitransparenta a lemnului pe baza de Preventol A5, Preventol A8, Preventol OC 30583, rasina alchidica, solventi organici si pigmenti anorganici la lumina, realizat de INL Bucuresti in colaborare cu firma BAYER A.G. din Germania. Se prezinta intr-o varianta de culori.

APLICATII

Produsul se utilizeaza ca atare la protectia si finisarea decorativa semitransparenta a lemnului utilizat in constructii ( la exterior ) si in alte domenii unde acesta este expus riscului de biodegradare de catre ciuperci si insecte xilofage - inclusiv terminte. Se aplica pe lemn prin pensulare sau pulverizare, in doua reprise, dupa cum urmeaza:

Consumuri specifice

Prima repriza (primul strat) : 65 - 75 g/m;

Doua reprize (2 straturi) : 120 - 140 g/m2.

Timpi de uscare

Superficial : 2 ore ;

Complet : 72 ore.

PROPIETATI FIZICO - CHIMICE

Aspect  lichid ;

Culoare  gama variata de culori ;

Miros  caracteristic ;

Densitate la 20oC (g/cm3 0,880..0,890 ;

Vascozitate la 20oC prin cupa 4 mm (sec.)  9,511,5 ;

Continutul in substanta activa (%)  2,015 ;

Continutul de substanta uscata (%)  26,0 1.

DATE TEHNOLOGICE SI TOXICOLOGICE

Produsul ROMBAI D1 este omologat de INL Bucuresti cu Procesul Verbal nr. 47/30.05.1996, este inscris sn registrul OSIM cu Certificatul de Marca Inregistrata nr. 28937/27.06.1996 si se defineste conform Standardului Profesional nr. 10/1999. Slab toxic pentru om si mediu inconjurator, se incadreaza in grupa a IV-a de toxicitate prin Avizul Sanitar nr, 8381/12.09.2000 eliberat de Ministerul Sanatatii din Romania.

FABRICATIE, AMBALARE, VALABILITATE

Produsul ROMBAI D1 se realizeaza de INL Bucuresti prin sectia de Microproductie si se livreaza in ambalaje metalice cu capacitatea de max. 20 l, inchise etans. Termenul de valabilitate : 6 luni de la data fabricatiei.

ROMBAI G

CARACTERIZARE

ROMBAI G este un produs insecto fungicid pe baza de Preventol A5, Preventol A8, Preventol OC 3053, rasina alchidica si solventi organici, realizat de INL Bucuresti in colaborare cu firma BAYER A.G. Germania.

APLICATII

Produsul se foloseste ca atare si este destinat protectiei lemnului in constructii si a altor produse din lemn impotriva mucegaierii, albastririi, putrezirii si a atacului de insecte xilofage, inclusiv terminte. Se aplica prin una din urmatoarele metode :

Mod de aplicare  Consum specific :

Pensulare sau pulverizare in 2 straturi  140 - 160 g/m2

Imersie de scurta durata (5-15 minute) 15 -18 kg/m3

Impregnare vid-presiune -

PROPRIETATI FIZICO - CHIMICE

Aspect :  lichid ;

Culoare :  galben - brun - deschis ;

Miros :  caracteristic ;

Densitate la 20oC (g/cm3)  0,815 0,010 ;

Vascozitate la 20oC prin cupa 4 mm (sec.) 9 2 ;

Continutul in substanta activa (%)  2,015 ;

Continutul in substanta uscata (%)  6,0 0,5 ;

Alte caracteristici

Nu modifica culoarea naturala a lemnului.

Asigura hidrofobizarea suprafetei tratate.

DATE TEHNOLOGICE SI TOXICOLOGICE

Produsul ROMBAI G este omologat de INL Bucuresti cu Procesul Verbal nr. 47/30.05.1996, este inscris in registrul OSIM cu Certificatul de Marca Inregistrata nr. 28936/27.06.1996 si se defineste conform Standardului Profesional nr. 9/1999. slab toxic pentru om si mediu inconjurator, se incadreaza in grupa a IV-a de toxicitate prin Avizul Sanitar nr. 8380/12.09.2000 eliberat de Ministerul Sanatatii din Romania.

5. FABRICATIE, AMBALARE, VALABILITATE

Produsul ROMBAI G se realizeaza de INL Bucuresti prin sectia de Microproductie si se livreaza in ambalaje metalice cu capacitatea de max. 200 l, inchise etans. Termenul de valabilitate : 12 luni de la data fabricatiei.

INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE A PRODUSULUI ROMBAI G

GENERALIT TI

Produsul ROMBAI G este realizat de INL Bucuresti in colaborare cu firma Bayer A.G. Germania. Produsul a fost omologat de Institutul National al Lemnului Bucuresti pentru protectia lemnului in Romania.

Produsul ROMBAI G este fabricat si comercializat in Romania de INL Bucuresti prin secsia de Microproductie.

Produsul ROMBAI G este avizat deMinisterul Sanatatii din Romania, cu Avizul Sanitar nr. 8380/12.09.2000.

Produsul ROMBAI G este un grund de protectie insectofungicida a lemnului, pe baza de Preventol A5, Preventol A8, Preventol OC 3053, rasina alchidica si solventi organici.

Se utilizeaza pentru protectia lemnului folosit in constructii si in alte domenii unde acesta este expus riscului de biodegradare, impotriva ciupercilor si insectelor xilofage, inclusiv terminte ( usi si ferestre de exterior, obloane, elemente de rezistenta si sarpante, lambriuri si alte imbracaminti exterioare, mobilier de gradina, grajduri, grilaje, spalieri, remize, soproane etc.).

Totodata asigura si hidrofobizarea suprafetelor lemnului tratat.

Produsul ROMBAI G nu modifica culoarea naturala a lemnului, iar dupa uscare, acesta poate fi finisat cu produse decorative semitransparente (ROMBAI D1 sau ROMBAI D2), precum si cu vopselele conventionale pe baza de ulei si rasini alchidice. Utilizarea altor produse la finisarea lemnului tratat cu ROMBAI G se va face numai dupa teste de compatibilitate intre acestea si lemnul tratat cu grund.

Elemente din lemn tratate cu ROMBAO G pot fi incleiate cu adezivi pe baza de uree, fenol sau rezorcinformaldehidici, cu conditia sa fie sa fie complet uscate.

Umiditatea lemnului ce urmeaza a fi tratat trebuie sa fie sub 18%.

Inainte de utilizare, produsul se amesteca bine in ambalaj, iar dupa utilizare se inchide ermetic ambalajul cu restul produsului, evitandu-se astfel evaporarea solventilor.

MOD DE APLICARE

Tratamente de suprafata :

Imersie de scurta durata ;

Pensulare sau pulverizare in 2 straturi (reprize), la interval de 24 ore intre ele.

Timpul de uscare superficiala este de 2 ore si completa dupa 72 ore.

Impregnarea prin procedeul cu vid - vid, pentru elemente din lemn utilizate in contact cu solul sau in conditii de umiditate ridicata. Aplicarea grundului se face pe elemente din lemn prelucrate la cot finale.

Spalarea vaselor si ustensilelor de lucru se face cu white - spirit sau toluen.

Consumuri specifice

Acestea depind de specia de lemn, dimensiunile elementelor si rugozitattea suprafetei.

Pentru elemente geluite sau slefuite din lemn de rasinoase, consumurile sunt :

Prin imersie de scurta durata (5-15 minute) : 15 - 18 kg/m;

Prin pensulare sau pulverizare : 140 - 160 g/m2 pentru doua straturi.

In cazul elementelor din lemn cu suprafete ferastruite, consumurile specifice cresc corespunzator cu rugozitatea acestora.

Consumurile specifice la tratarea prin vid - vid se stabilesc in functie de specia de lemn si conditiile de utilizare a elementelor tratate.

MANIPULARE, DEPOZITARE, TRANSPORT, MASURI DE P.S.I. SI DE PROTECTIA MUNCII

Manipularea produsului ROMBAI G se face cu respectarea normelor de tehnica securitatii muncii si de P.S.I. referitoare la produsele chimice ce contin solventi organici si componente active insectofungicide.

Transportul produsului se face cu mijloace de transport acoperite si cu ventilatie asigurata.

Fiecare transport va fi insotit de certificatul de calitate sau declaratia de conformitate, eliberate de producator si de instructiuninele de utilizare.

Produsul este rezistent la temperaturi scazute, dar nu trebuie sa intre in contact cu scantei sau flacari.

Depozitarea se va face cu ambalaje originale, bine inchise, in magazii acoperite si uscate, aerisite si ferite de radiatii solare la temperaturi de min. 5oC si max. 25oC.

Magaziile vor fi permanent incuiate, avand acces la produs numai persoanele avizate si instruite a lucra cu el.

TERMEN DE VALABILITATE A PRODUSULUI ROMBAI G

Produsul este garantat 12 luni de la data fabricatiei.

7.Tehnologia (tehnologiile) de tratare: tip, faze principale, valori caracteristice privind consumul de materiale de protectie in g/m2 sau in kg/m3, valoarea paf (preconizare de aplicare data de furnizor)

Tratare diferentiata pentru ambele specii;

Se considera bioprotectia cat si ignifugarea (daca este cazul).

Tipuri de procedee de tratare si domenii de aplicabilitate

Un prim element in clasificarea acestor procedee este nivelul de tratare in sensul gradului de patrundere a produsului de tratare in lemn. Astfel se deosebesc procedee de tratare superficiale si procedee de impregnare in profunzime. In primul caz produsele de tratare raman doar pe suprafata materialului tratat, pe cand in al doilea caz substanta de tratare va patrunde in profunzimea materialului lemnos pe o adancime diferita in functie de permeabilitatea speciei lemnoase si natura produsului de tratare.

Procedeele de tratare a lemnului pot fi clasificate si in functie de conditiile de tratare, respectiv natura fenomenelor ce au loc le introducerea substantei de tratare in masa lemnului in urmatoarele grupe :

Procedee de tratare fara aplicarea presiuni, din care fac parte tratamente de suprafata (pensulare, pulverizare, imersie), impregnarea prin bai simple si bai duble. In aceste cazuri patrunderea solutiilor se face datorita absorbtiei capilare, numai in interiorul cavitatilor celulare, indiferent de pozitia lor (axiala, radiala sau tangentiala).

Procedee de impregnare bazate pe aplicarea presiunii, cu urmatoarele variante, in functie de zona de retinere a substantei de tratare, ca urmare a modului de aplicare a presiunii :

Procedeul cu celule pline in care substanta de tratare se regaseste in membrana celulara si lumenul celuler (cicluri de vid - presiune sau vid - presiune - vid) ;

Procedeul cu celule goale in care substanta de tratare se regaseste in membrana celulara, lumenul fiind gol si acoperit doar superficial cu un strat de substanta (cicluri presiune - vid, presiune - vid - presiune - vid).

Pentru aplicarea procedeelor de conservare este nevoie ca lemnul sa fie in prealabil uscat.

Tehnologia de protectia aleasa pentru reperul din lemn este prin vid-presiune cu ROMBAI D si bai duble cu Rombai G.

Impregnarea prin procedeul vid-presiune se face prin aplicarea unui vid initial prin evacuarea aerului din lemn in scopul majorarii absorbiei, si a unui vid final in scopul uniformizarii impregnarii, recuperarii de produsi de protectie si accelerarii uscarii lemnului.

Consumul de materiale de protectie pentru procedeul vid-presiune este: Csp=10 kg/m3.

Fazele procesului vid-presiune:

Introducerea materialului lemnos stivuit pe vagoneti, fara spatii si fixat la capete in autoclava de tratare si inchidere a acesteia.

Crearea unui vacuum initial (p=160 torri) si mentinerea acestuia o perioada de cca. 30 minute.

Introducerea sub influenta vidului si prin cadere libera a solutiei de tratare pana la umplerea autoclavei.

Incepe absorbtia prodului de tratare in lemn datorita vidului din interiorul cavitatilor lemnului.

Pornirea pompei de presiune si crearea suprapresiunii de regim 8-12 atm.

Mentinerea la presiune de regim pana la realizarea absorbtiei dorite.

Se produce absorbtia maxima de produs in profunzime datorita suprapresiunii.

Restabilirea presiunii atmosferice si evacuarea solutiei de tratare ce se pompeaza in vasele de depozitare.

Restabilirea presiunii atmosferice duce la absorbtia solutiei de pe suprafata in interiorul lemnului grabind uscarea.

Imersia este o meoda a imbaierii ce consta in cufundarea integrala a lemnului in soluatia de tratare. Procedeul de imersie prin imbaiere este cel mai simplu si cu rezultate mai bune decat cel prin pensulare dar mai scazute decat cel prin vid-presiune. Durata imersiei variaza intre 5 si 15 minute. Se aplica la rece in cuve deschise. Solutia patrunde bine in toate crapaturile, chiar si in cele mai fine. Daca pisele tratate astfel nu sunt puse in timpul utilizarii in conditii de deteriorare a stratului superficial impregnate, durabilitatea piesei creste pana la 2-4 ani. Imersia in solutii antiseptice poate fi considerate ca un procedeu de dezinfectie a lemnului. Consumul de materiale pt acest procedeu este de 15-18 kg/mc.

8.Comentati eficienta preconizata a tratarii prin tehnologia aleasa (tehnologiile alese) in corelatia cu impregnabilitatea speciilor considerate

Bradul este un material ce se incadreaza in clasa de impregnabilitate 2-3 (mediu impregnabil), poate trece prin metoda aplicata (vid-presiune) in clasa 1 (foarte durabil). Prin procedeul de imersie de scurta durata acesta neabsorbind suficienta substanta de protectie, durabilitatea naturala nu poate creste considerabil.

Salcamul - material ce se incadreaza in clasa de impregnabilitate 4 (lemn practice neimpregnabil) nu poate fi tratat decat prin pensulare, acesta avand insa o duabilitate naturala ridicata fata de brad.

Astfel tratarile prin vid-presiune, imersie si pensulare sunt eficace pentru reperul din clasa de risc 3.

9.Calculul consumului de produse de protectie pentru tratarea unui reper si a 100 de repere considerate (toate tipurile de tratare folosite)

Calculul se va face in functie de datele din lucrare:

Pentru procedeul prin imersie de scurta durata consideram un consum mediu de substanta de protectie (ROMBAI G) de 16,5 kg/m3 deoarece un singur element ocupa un volum de 0.00225 m3 consumul de substanta de tratare preconizat pentru protectia acestuia va fi calculat cu ajutorul relatiei de trei simpla urmatoare:

16,5 kg..................1 m3

X ...................0.00225 m3

X = 16,5 x 0.00225 = 0.0371kg

- consumul de substanta de tratare preconizat pentru protectia a 100 de repere va fi:

100 x X = 100 x 0,0371 = 3.71kg

Pentru procedeul vid-presiune aplicat bradului consideram un consum specific de 10 kg/m3.

Pentru un reper:

10 kg...................1 m3

X .................0,00225 m3

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____

X = 0,00225 x 10 = 0,0225 kg

Pentru 100 de repere:

100 x 0,0225 = 2.25 kg

10. Aspecte referitoare la finisarea produsului (cauze, necesitate, rol, materiale de finisare, tehnologia de aplicare, consumul specific, cantitatea de produs necesara pentru un reper si pentru 100 de repere).

Lemnul neprotejat expus in conditii de exterior isi va schimba relativ rapid aspectul placut prin modificari de culoare, asperizarea suprafetei, aparitia petelor de mucegai si a depunerilor de impuritati diverse. Mai mult, in conditii adecvate de temperatura si umiditate este foarte probabila o degradare mai avansata, care va afecta si proprietatile fizico-mecanice prin atacul ciupercilor de putregai si al insectelor. Aceste efecte sunt rezultatul unui process complex de degradare datorat actiunii simultane a luminii, a apei, fungiilor, prafului si a altor impuritati mecanice din atmosfera, precum si a poluantilor gazosi din aer.

Metodele de protectie a lemnului impotriva degradarii diversilor factori de mediu urmaresc contracararea factorilor cheie in acest proces si pot fi clasificate in:

pretratamente fizico-chimice ale suprafetelor in vederea finisarii;

modificarea chimica a lemnului;

metode de acoperire a suprafetei cu materiale peliculogene cu efect protector UV.

Cauze: cercetarile efectuate pe plan mondial in acest domeniu au aratat ca factorii cheie in acest proces de degradare sunt lumina, in special componenta ultravioleta si apa. Poluantii atmosferici, cum ar fi dioxidul de sulf si dioxidul de azot maresc considerabil viteza procesului. Lumina din domeniul UV modifica culoarea lemnului in sensul inchiderii sau deschiderii sale functie de esenta lemnoasa, efectul putand fi din punct de vedere estetic pozitiv sau negativ. Motificari inseminate apar numai in cazul unei perioade lungi de expunere, a unor radiatii de energie mare (UV), sau in cazul influentei concomitente a unor factori suplimentari (precipitatii, temperature). Procesele de fotodegradare incep cu reactiile de degradare ale ligninei ce absoarbe radiatiile din domeniul UV pe care celuloza nu le absoarbe, astfel ca din coeficientul total de absorbtie a luminii din cel al proceselor de degradare, contributia ligninei este de 80-95% a holocelulozei 5-20%, iar a substantelor extractibile de doar 2%. In cazul expunerii in conditii de exterior paralel cu fotodestructia componentelor lemnnului are loc si spalarea produsilor de degradare a ligninei. Macroscopic, efectul de spalare se traduce prin asperizarea suprafetei si denivelarea sa in sensul evidentierii lemnului tarziu de cel timpuriu. Zonele de lemn timpuriu mai bogate in lignina si mai putin dense vor aparea adancite fata de lemnul tarziu cu continut mai redus de lignina si mai dens.

Necesitate: protectia impotriva radiatiilor UV si a apei ce au urmatoarele efecte:

Radiatiile UV patrund prin peliculele transparente, sunt absorbite la suprafata lemnului initiind reactiile de fotodegradare a lemnului. Aceste modificari chimice superficiale determina modificarea calitatii suprafetei afectand negativ adeziunea la support a peliculei de finisare. Jocul lemnului sub infuenta variatiilor continue de umiditate va determina in timp fisurarea peliculelor daca acestea nu sunt suficient de elastice. Fisurarile, modificarile de aderenta, precum si comportamentul diferentiat intre lemnul tarziu si cel timpuriu duc la desprinderi si pierderi de pelicula. Pierderile de pelicula, precum si fisurarile si exfolierile locale favorizeaza patrunderea apei si crearea conditiilor pentru atacul biologic. Toate aceste fenomene explica de ce sistemele clasice de finisare transparenta a lemnului nu pot oferi, de sine statatoare, o protectie corespunzatoare a lemnului la actiune factorilor de mediu. Utilizarea in exterior a unor astfel de sisteme de finisare va impune dese si repetate de refinisare.

Rol: modificarea chimica a lemnului, reprezentand legarea covalenta de compusi chimici ai lemnului, ai unor noi substituenti, reprezinta o cale suficienta de ameliorare a lemnului. Cercetarile au avut in vedere, in special, efectele de stabilizare dimensionale si bioprotectie, dar acest proces poate fi un raspuns si pentru stabilizarea lemnului fata de actiunea factorilor de mediu.

Materialele de finisare alese sunt ROMBAI D. Aceste materiale sunt produse de protectie si finisare decorative; pot fi transparente, semitransparente sau opace, in functie de pigmentii utilizati in compozitia lor chimica.

Tehnologia de aplicare va fi cea de pensulare in doua straturi .

Calculul consumului de produse de finisare pentru tratarea unui reper si a 100 de repere considerate se va face in functie de datele din lucrare si consideram un consum mediu de substanta de protectie ROMBAI D in functie de numarul stratului:

la aplicarea primului strat consumul considerat este de 70 g/m2

70 g...................1 m2

X g....................0,243 m2

__________ ______ ____ __________ ______ ____ _____

X = 70 x 0,243 = 17.01 g

Consumul de substanta de finisare preconizat pentru protectia a 100 de repere va fi Csp = 17.01 x 100 = 1701g → 1,701 kg

la aplicarea celui de-al doilea strat consumul considerat este de 130 g/m2

130 g..................1 m2

X g ...................0,243 m2

__________ ______ ____ __________ ______ ____ _____

X = 130 x 0,243= 31.59 g

Consumul de substanta de finisare preconizat pentru protectia a 100 de repere va fi:

Csp = 31.59 x 100 =3159 g → 3.159 kg

11. Costul total al tratarii pentru un reper (protectie si finisare)

I. Costul pentru ROMBAI G este 15 RON/litru.

Costul de protectie (prin imersie) pentru un reper este:

Cp = 0.0371 x 15 RON = 0,5565 RON

Costul pentru ROMBAI D este de 13 RON/litru.

Costul pentru finisarea prin pensulare a unui reper in urma aplicarii celor doua straturi este:

Cf = 0,04 x 13 RON = 0,52 RON

Costul total al tratarii pentru un reper este:

Ct = Cp + Cf = 0,69525 + 0,52 = 1,21525 RON

II. Daca se foloseste metoda prin impregnare vid-presiune avem:

Cp = 0,0225 x 13 RON = 0,2925 RON

Costul pentru finisarea prin pensulare a unui reper in urma aplicarii celor doua straturi este:

Cf = 0,04 x 13 RON = 0,52 RON

Costul total al tratarii pentru un reper este:

Ct = Cp +Cf = 0,42135 + 0,52 RON = 0,94135 RONPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3270
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved