Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

RISCUL: din perspectiva afacerilor - tendinte ale riscului in afaceri

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micRISCULRiscul - definitii generale

Riscul este inerent fiecarui proces sau sistem. Oricare ar fi misiunea, viziunea, scopurile, obiectivele, valorile sau standardele, riscul, si managementul acestuia, este inerent in realizarea tuturor acestora. Riscul exista in esenta tuturor lucrurilor. Mai mult, este un lucru fundamental uman. Iti asumi riscuri ori de cate ori te aventurezi in necunoscut, unde probabilitatile si posibilitatile nu pot fi exact determinate. Fara sa constientizezi, un eveniment nesemnificativ atrage dupa sine alt eveniment care declanseaza un altul si tot asa. Alteori un risc, aparent nesemnificativ, poate cauza un eveniment ce duce la o catastrofa. Prin urmare, nici un sistem, nici un lucru, nici un om, si, mai ales, nici o actiune umana nu este lipsita de risc.

Problema nu se pune daca sa-ti asumi sau nu riscuri. Ideea este cat de abil si cat de increzator esti in asumarea riscului potrivit pentru urmarirea scopului sau obiectivului potrivit. General si nestiintific putem vorbi de mai multe feluri de ricuri.

Primul este cel mai simplu. Este riscul care nu-ti apartine. Este vorba de decizia pe care nu trebuie sa o iei, in care nu esti obligat sa te implici. Al doilea tip de risc este riscul care nu este necesar. Te angajezi intr-un risc nenecesar cand actionezi fara informatii suficiente sau fara sa-ti rezervi timp sa te gandesti linistit. Al treilea tip de risc, este riscul pe care iti permiti sa ti-l asumi. Urmarind o noua pista, angajandu-te intr-un nou proiect si explorand o noua oportunitate sunt riscuri pe care iti permiti sa ti le asumi. In aceste cazuri, costul esecului este foarte mic, in timp ce recompensa este foarte mare. Cel de al patrulea tip de risc este riscul pe care nu-ti permiti sa ti-l asumi. Consecintele greselilor sunt enorme. Nu-ti poti permite sa pariezi intreaga ta viata pe o singura speculatie. Cel de al cincilea tip de risc este cel pe care nu-ti permiti sa nu ti-l asumi. Costurile pot fi destul de ridicate, dar castigurile sunt nemaipomenite si pentru acest lucru merita sa-ti asumi acest risc.

Prin urmare urmatoarele lucruri trebuie retinute: Riscul ne afecteaza pe toti in aceeasi masura. Este adevarat ca exista riscuri diferite si metode de gestionare a acestora diferite. Important este sa-ti asumi riscul potrivit in functie de recompensa. Riscul este indisolubil legat de recompensa. De aceea, riscul nu trebuie inteles ca fiind intotdeauna un element distrugator. El poate duce la oportunitati extraordinare pentru cei care stiu cum sa il foloseasca.

Concluzionand, o definitie a riscului ar putea fii urmatoarea:

"Riscul se defineste drept un element incert dar posibil ce apare permanent in procesul evenimentelor tehnice, umane, sociale, politice, reflectind variatiile distribuirii rezultatelor posibile, probabilitatea de aparitie cu valorile subiective si obiective, avand efecte posibil pagubitoare si ireversibile" .

Gradul de manifestare al riscului este direct legat de probabilitatea sa de realizare si ca urmare se face o clasificare a gravitatii riscurilor in functie de probabilitatea lor de realizare.

In acceptiunea teoriei clasice a deciziei, riscul este identificat drept un element incert dar posibil ce apare permanent in procesul activitatilor socio-umane ale carui efecte sunt pagubitoare si ireversibile.

In cadrul teoriilor statistice avansate in evaluarea riscurilor, este prezentata o definire mult mai elaborata a riscurilor: "riscul reflecta variatiile distribuirii rezultatelor posibile, probabilitatea si valorile lor subiective Referitor la cuantificarea acestor riscuri se precizeaza in continuare ca: "masurarea riscului se realizeaza fie prin analiza non-liniaritatilor utilitatii relevate de bani, fie prin variatia distribuirii probabilitatilor castigurilor si a pierderilor posibile pentru fiecare alegere particulara."[3]

Avand in vedere definitiile precizate mai sus, se remarca faptul ca cele generate de literatura de specialitate pentru risc difera foarte mult, ceea ce va conduce la ipoteza ca decidenti diferiti vor avea o conceptie diferita pentru aceeasi situatie. Firesc, in contextul atator definitii cati decidenti exista, te intrebi cum ajungi la o imagine unitara asupra riscului. Solutia este data de identificarea elementelor comune aflate la baza acestor definitii: incertitudine (nedeterminare) si pierdere.

In acest sens, putem preciza ca notiunea de incertitudine este prezenta in toate definitiile riscului, deoarece validarea existentei acesteia va conduce in permanenta catre existenta a doua rezultate posibile distincte. Vom considera, astfel, ca un eveniment nu este afectat de risc, daca se cunoaste cu certitudine ca indiferent de context se va produce o pierdere. Realitatea insa ne arata ca pentru nici un proces constient asumat ce se desfasoara in orice domeniu de activitate, incertitudinea nu poate fi eliminata. Astfel, se poate afirma ca riscul si incertitudinea se intalnesc practic oriunde, combinate insa in proportii diferite.

In unele situatii, evenimentele imprevizibile pot provoca modificari fundamentale, astfel incat, configuratia datelor problemei se poate schimba radical, incertitudinea devenind ea insasi un potential factor de risc.

Desi prezente in diverse combinatii, riscul si incertitudinea nu se pot confunda. Intre aceste doua notiuni exista diferente semnificative, cea mai importanta stipuland ca: "in timp ce pentru risc se pot face anumite anticipari ale evenimentelor ce se pot produce cat si asupra probabilitatilor asociate producerii lor, in cadrul incertitudinii, decidentul nu poate identifica toate sau chiar nici unul din evenimentele posibile a se produce si cu atat mai putin sa estimeze probabilitatea producerii lor"[4].

Gradul de manifestare al riscului este direct legat de probabilitatea sa de realizare si ca urmare se face o clasificare a gravitatii riscurilor in functie de probabilitatea lor de realizare ca evenimente. Astfel putem vorbi de evenimente foarte riscante - cand probabilitatea de realizare a acestora este foarte mare; de risc mediu - cand probabilitatea de realizare a acestora este moderata si de risc scazut - cand probabilitatea de realizare a acestora este scazuta.

Perceptia riscului

Un mod foarte interesant de a privi lucrurile este perceptia riscului de catre public, perceptie influentata de catre emot Perceptia sociala se bazeaza pe date observate si pe cunostintele pe care le avem despre persoanele ce apartin unui grup. Exista patru imagini ale riscului care apar in perceptia publicului:

a) Pericolul iminent ("Sabia lui Damocles")

Riscul este considerat o amenintare care poate lovi in orice moment si poate determina un dezastru, sursa de risc fiind artificiala. Pericolul consta in imposibilitatea de a prevedea momentul accidentului. Un exemplu pertinent ar fi perceptia publicului ca centralele nucleare pot provoca in orice clipa catastrofe.

b) Risc invizibil ("Cutia Pandorei" - Slow Killers)

Riscul este o amenintare invizibila la sanatatea sau bunastarea publicului . Efectele apar cu intirziere si nu sunt de natura catastrofala. Publicul nu are acces direct la informatie, depinde de surse externe. Credibilitatea sursei de informare este cruciala. Riscul este minor, insa tendinta de invinovatire a celor implicati este puternica. Un exemplu ar fi conservantii, aditivii alimentari, legumele supuse ingineriei genetice etc.

c) Raportul Costuri - Beneficii ("Balanta Atenei")

Publicul percepe riscul ca diferenta dintre ceea ce cistiga si ceea ce pierde. Perceptia riscului este limitata la cistiguri sau pierderi financiare. In aceste situatii functioneaza gindirea probabilistica. Exemplul clasic ar fi jocurile de noroc.

d) Risc voluntar (Riscul de dragul riscului - "Mitul lui Hercules")

Riscul este dorit si exploatat in mod activ, expunerea la risc fiind voluntara. Exista perceptia ca subiectul poate controla riscul cu ajutorul indeminar Consecintele nu sunt necesar catastrofale. Acest lucru este evident in cazul sporturilor mai mult sau mai putin extreme.

2. Riscul - din perspectiva afacerilor

Riscul din pespectiva afacerilor este oarecum diferit de studiul riscului general. As putea spune chiar unilateral. O afacere inseamna risc in esenta lui cea mai pura. Riscul in afaceri este indisolubil legat de castig, de recompensa.

Definitia de dictionar a riscului este: " riscul este posibilitatea de a suferi pierderi[5]". O astfel de definitie are cu siguranta conotatii negative. O astfel de abordare a riscului in afaceri ar avea cu siguranta efecte devastatoare. Noile abordari, impun tratarea riscului dintr-o perspectiva mult mai optimista, constructiva.

O definitie a riscului din perspectiva afacerilor o da dictionarul de termeni economici[6]: "Caracteristica permanenta a universului in cadrul caruia evolueaza afacerea. Toate tehnicile de gestionare previzionala, de planificare sau de prospectare au ca obiect incercuirea si minimalizarea riscurilor legate de incertitudine."

A da importanta si a gestiona riscurile constituie o preocupare majora a managementului. Dar nu este nici posibil si nici de dorit ca riscul sa fie eliminat complet. Cea mai mare parte dintre progresele realizate de omenire au fost legate de manifestarea gustului pentru risc al marilor exploratori sau inventatori.

Gestiunea riscului este insa necesara pentru a reduce intamplarile si accidentele. Solutia nu este evitarea completa a riscului, care de altfel este imposibil, ci evitarea riscurilor care nu pot fi intelese, controlate si monitorizarea, respectiv, utilizarea riscurilor ramase in scopul succesului.

Realizarile de performanta au impus asumarea unor riscuri deosebite. Evitarea riscurilor este o cale sigura catre esec. Un risc mai mare poate conduce la un cistig mai mare. Afacerile de valoare se concentreaza pe un cistig de calitate prin evaluarea corecta si tot mai sofisticata a raportului dintre risc si cistig utilizind tehnologia informatiei.

Dintr-o alta perspectiva, "riscul este amenintarea prin care o organizatie sau companie nu-si poate atinge obiectivele prestabilite"[7]. Fiecare nereusita si fiecare consecinta identificabila a riscurilor este intr-un fel "legata de oameni, de limitarea individuala a acestora" .

Orice organizatie intalneste riscuri practice si psihice. Catastrofe se pot intampla la tot pasul. Daca antr-adevar sunt cu totul in afara controlului nostru, le putem ignora. Altfel, ne putem asigura. Contingenta si insuccesul difera mult. Insuccesul poate fi o consecinta a neintelegerii si a manuirii incorecte a factorilor de risc intr-o afacere. Se poate specula mult pe tema riscurilor intr-o afacere indiferent de tipul si proportia acesteia. Importat de retinut este faptul ca riscul in orice afacere se datoreaza unui numar de factori vizibili sau mai putin vizibili. Metodele prin care sunt stabiliti acesti factori sunt date de practicile managementului de risc, subiect dezbatut pe larg in urmatoarele capitole.

3. Factori generali de risc

Cati decidenti, atatea opin De aceea o lista completa cu cei mai importanti factori generali de risc, indiferent de afacere, nu se poate alcatui. Totusi, elementele comune ar fi:

Factori de natura tehnologica:

Dezvoltarea sistemelor software

Tehnicile de comunicare

Cresterea cunostintelor tehnologice la cumparatori

Factori de natura umana:

Cunostintele

Responsabilitatea

Factori ce vizeaza mediul:

Nevoile mereu crescande de protejare a mediului

Cunostintele cumparatorilor despre importanta mediului

Constiinta investitorilor

Factori de ordin autoritar:

Legislatia sanatatii si sigurantei populatiei

Influenta campaniilor media

Factori politici:

EU-Membrii si restul Europei

Diferentele dintre partidele politice

Diferenta dintre politicile de guvernare a diferitelor state

Factori organizationali:

Schimbarile continue in structura organizatiilor

Raspunsul rapid la schimbare

Factori de ordin legal:

Complianta cu cele mai noi legi in vigoare

Demonstrarea compliantei

Balansarea diferitelor cerinte pentru satisfacerea tuturor nevoilor

Factori economici:

Schimbarile de standard reflectate in puterea de cumparare

Moda, trenduri, preferinte

Legaturi intre sport, media si activitati de relaxare

Factori de risc intr-o afacere

Riscul in afaceri implica de asemenea o multitudine de factori interni. De aceea cei mai importanti factori interni in gestionarea riscurilor intr-o afacere sunt legati de raporturile financiare, procesul de decizie, structura si procesele unei organizatii, comunicarea, resursele materiale si umane, atentia asupra consumatorului, comunicarea interna-externa, legislatia si mediul:

Implicatiile financiare:

Cifra afacerii

Analiza cifrei afacerii

Interpretarea analizei

Procesul de luare a deciziilor:

Calitatea deciziilor: cum se iau deciziile

Balansarea deciziilor bune cu cele care produc beneficii ori limiteaza si

previn pierderile

Definirea deciziilor in termeni de "decizii care provoaca pierderi" sau "decizii care impiedica atingerea obiectivelor"

Relevanta deciziilor

Prioritatea deciziilor

Temporizarea deciziilor incluzand amanarea sau renuntarea la ele

Cantarirea deciziilor

Proces si structura:

Cum sunt gestionate riscurile

Cum este integrat riscul in procesul de management

Ce se face pentru gestionarea riscurilor

Identificarea de responsabilitati specifice fiecarui individ

Mecanismul de feedback

Procesul comunicarii in cele 2 sensuri (angajat/manager)

Resurse materiale si umane:

Cine si ce face

Cine sunt cei care conduc si sunt direct implicati

Riscul inerent angajarii

Procesul de recrutare de personal si initiativele pentru motivare

Proceduri de concediere

Legislatia muncii

Securitatea muncii

Legile si legislatia in vigoare:

Sub incidenta caror legi se afla domeniul de activitate

Particularitatea supunerii fata de legi in Romania

Cine este responsabil

Cine ia deciziile

Schimbari neprevazute

Nevoile consumatorului:

Schimbarea standardelor

Schimbarea nevoilor

Schimbarea pietelor

Reputatia

Pierderea clientilor

Interactiunea cu domeniile noi de activitate (ex: e-commerce)

Efectele competitiei

Prevederile privind mediul:

Politice

Economice

Globale

Industriale

Sectoriale

Pietele

Comunitatea si publicul larg

Comunicarea:

Definitia riscului trebuie sa fie inteleasa de toti membrii unei companii

Elementele riscului sa fie bine definite

Intelegerea reciproca a partilor implicate

Definirea mesajului

Comunicarea mesajului

Comunicarea cu media

Mesajul transmis consumatorilor, furnizorilor si actionarilor

5. Riscul si factorul uman

Oricat de bine ar fi pusa la punct o strategie de management de risc, aceasta ar putea deveni lipsita de valoare daca nu se intelege importanta capitala pe care o are factorul uman.

In succesul unei afaceri, o importanta capitala o are motivatia si morala. Fara acestea doua, riscul va creste si va avea consecinte mult mai mari decat absenteismul motivat sau migratia de personal. Uneori, in organizatii prea putin intelese din acest punct de vedere, subculturile pot sabota si cel mai bun plan de management. Multe companii au incercat sa stabileasca o cultura organizationala dezirabila. S-au facut eforturi pentru a defini misiunea, viziunea si valorile companiei. Echipa de conducere depune un efort extraordinar pentru a stabili un set de valori comune. Totusi, la sfarsitul zilei, valorile dominante de pana atunci, se restabilesc usor, daca sunt destul de puternice si, in special, daca sunt in contradictie sau opuse cu cele stabilite formal. Acesta este un risc major care nu ar trebui neglijat in nici o afacere .

In timp ce constiinta riscului ar trebui sa fie atat intuitiva cat si constienta, deciziile trebuie sa fie proactive, nu pasive sau neglijente. Procesul incepe cu filozofia misiunii si culturii organizationale. In stransa legatura cu acestea sunt perceptia investitorului, atitudinea clientilor si marca, in parte bazate pe indemanarea manageriala, experienta proprie si cea acumulata, toate influentate de capacitatea de a descoperi si judeca riscurile.

Cu alte cuvinte, riscul este fundamental planificarii si implementarii in orice organizatie, astfel incat ar trebui sa fie un lucru inextricabil vietii afacer

A intelege si a gestiona riscurile unei afaceri este fundamental pentru a lua decizii informate in contextul managementului strategic. Intelegerea riscului este de asemenea fundamentala pentru o strategie diferentiala. Care sunt alegerile pe care le putem face? Care sunt recompensele potentiale? Care sunt riscurile potentiale? Deciziile informate duc la procese obiective, facilitand implementarea, evolutia si revizuirea strategiei.

In esenta, managementul riscului este multidisciplinar. Managementul afacerii este arta de a imbina cu succes managementul riscului si managementul prin proiecte:

MA

Afacere

MP MR

6. O evaluare a situatiei actuale

In secolul XXI managementul "dupa ureche" nu mai este suficient. Oamenii au devenit constienti de puterea brandului iar riscul a devenit un diferentiator cheie.

Cel mai mare factor de risc si singurul este de fapt omul[11]. Majoritatea managerilor s-au incadrat, timp de o jumatate de secol, in viziunea "managementului ca stiinta". Unii dintre ei mai cred insa in "managementul ca arta-intuitie". Altii trec de la un instrument managerial la altul, fara o aparenta coerenta, cautand o schimbare care sa le aduca succesul sau o reinviorare a afacer

Valoarea stiintei managementului este de a augumenta leadershipul si directia managementului. Este de a alege cea mai buna directie, altfel unde se pozitioneaza spiritul antreprenorial?

Managementul secolului XXI are in centru managementul riscului intr-o maniera holistica[12]. Riscul este esenta in sine, iar asumarea riscurilor este functia principala a oricarei afaceri. De aceea, riscurile sunt asumate nu numai de catre manager, ci de intreaga organizatie.

Importanta factorilor practici si strategici in afaceri

Unele riscuri nu sunt nici macar asigurate, nici macar intelese pana nu devin vitale, transformandu-se in consecinte dezastruoase pentru afacere.

Totusi, un numar mare de organizatii au inceput sa recunoasca importanta factorilor strategici si practici in ceea ce priveste riscul in afaceri. Conexiunea dintre risc si recompensa este universal valabila. Fara a-ti asuma riscuri, nu poti castiga. De multe ori asigurarea riscurilor la organisme specializate este o dovada a denegarii responsabilitatii, si in cele din urma, o risipa de bani. Cheia intelegerii riscurilor este constientizarea, intelegerea si gestionarea riscului, in asa fel incat sa-ti aduca castig. Punand accent pe strategie, evaluarea riscurilor intr-o afacere poate creste potentialul acesteia.

In secolul XXI diferentiatorii cheie in ceea ce priveste performanta sunt:

-calitatea si serviciul clientilor

-intelegerea si gestionarea riscurilor

-imputernicirea indivizilor de a face alegeri informate, constiente de posibilele consecinte, increzatori in probabilitatea cresterii valorii afacer

7. Noi tendinte ale riscului in afaceri

Corelarea managementului cu managementul riscului

A incerca sa elimini definitiv riscul dintr-o afacere este o munca fara sens. Riscul este inerent oricarui lucru. Intr-adevar, progresul economic poate fi definit ca abilitatea de a asuma riscuri mult mai mari. Incercarea de a elimina riscurile, sau de a le minimaliza, are ca rezultat transformarea riscurile in ceva irational si de nesuportat. Rezultatul poate fi cel mai mare risc dintre toate: rigiditatea.

Principalul scop al stiintei managementului se traduce prin asumarea riscului potrivit, prin invatarea si intelegerea riscurilor alternative si a asteptarilor; identificand resursele si eforturile necesare pentru rezultatele propuse[13], mobilizand energie pentru contributie, masurand rezultatele cu asteptarile, astfel descoperind mijloace pentru a corecta deciziile gresite sau neadecvate.

Este timpul ca riscul sa fie inlocuit cu oportunitatea, posibilitatea, provocarea si alegerea. A gestiona riscul este un proces continuu. Marea oportunitate consta in a trata riscul intr-un mod pozitiv, mai degraba decat negativ.

Noutatea secolului XXI, privind acceptiunea riscului in afaceri, este tocmai aceasta: a trata riscul intr-un mod pozitiv[14], fie ca un lucru necesar pentru cresterea oportunitatilor de castig ale afacerii, fie ca o serie de noi provocari. Intelegerea riscului incepe cu implicarea factorilor de risc in planificarea strategica a afacer

Este de dorit ca managerii si angajatii sa fie constienti de riscuri, sa stie instinctiv ce rasplata intrece costurile si consecintele deciziilor. Acesta este spiritul antreprenor.

In ceea ce priveste riscul, felul abordarii este extrem de important: interogand totul dintr-un punct de vedere obiectiv, dar descoperind o serie de oportunitati si provocari acolo unde recompensa depaseste net costurile si riscurile.

Secolul XXI vorbeste de managementul holistic al alegerii, bazat pe o intelegere complexa a tuturor amenintarilor, punctelor tari si punctelor slabe, cu care se confrunta orice afacere. Factorul de risc incepe si se termina cu oamenii[15]. Oamenii inteleg riscul si oportunitatea. Oamenii fac alegeri informate, asteptand ca in schimb, castigul pe termen lung sa depaseasca costurile si riscurile.

Cand intervine neprevazutul, oamenii reexamineaza strategiile si deciziile, fac corecturile necesare si trec mai departe, inca o data increzatori in generarea valorilor pe termen lung. Riscul este inerent in planurile strategice antreprenoriale. Este vorba de intelegerea riscului astfel incat balanta dintre risc si recompensa sa fie optimizata, generand cresterea in valoare, sau protejarea valorilor deja existente.

Imperativul universal: riscurile trebuie considerate elemente inerente ale planificarii strategice.Prof. univ. Dr. MSc. Ing. Opran, Constantin, Managementul riscului, Ec. MSc. Paraipan, Liliana, Asist. univ. Stan, Sergiu www.comunicare.ro, pg. 8

Ibidem, pg. 10

Ibidem

Ibidem, pg. 15

Dictionarul explicativ al limbii romane, ed. II, Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998

Olaru, Victoria, Ion, Badescu, Dictionar al economiei de piata, Bucuresti, Spicon, 1991

Apud , Harris-Jones with Bergin, The Managemnet of Corporate Risk ACT 1998

Terry, Carrol; Webb, Mark; Griffith, Mark, The Risk Factor. How to Make Risk Management Work for You in Strategic Planning and Enterprise, England, Harrogate: Take That, 2001, pg 60

Hartley, F., Robert, Management Mistakes and Successes, New York, John Wilis & Sons, 1997, pg. 54

MA=managementul afacerii, MR=managementul riscului, MP=managementul proiectelor

Terry, Carrol; Webb, Mark; Griffith, Mark, The Risk Factor. How to Make Risk Management Work for You in Strategic Planning and Enterprise, England, Harrogate: Take That, 2001, pg. 87

Ibidem, pg. 11

George, L., Head Malverne, Essentials of Risk Control, ed. IV, New York, Insurance Institute of America, 1986, pg. 47

Clifford, M., Baumback; Englewood, Cliffs, Basic Small Business Management, London, Prentice-Hall, 1983, pg. 145

The Risk Factor. How to Make Risk Management Work for You in Strategic Planning and Enterprise; Terry, Carrol; Webb, Mark; Griffith, Mark; Harrogate: Take That, 2001; pg 14Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4310
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved