Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Conditii naturale ale icda fundulea

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PATOGENII
GRAUL
Fertilizarea cu azot a graului de toamna
UNELTE SI MASINI PENTRU LUCRARILE SOLULUI
CULTURA ZMEURULUI - Particularitati de crestere si fructificare
PERSPECTIVA SOCIETATILOR SI ASOCIATIILOR IN AGRICULTURA
ADSORBTIA CU SCHIMB DE CATIONI SI IMPORTANTA SA AGROCHIMICA
Cultura plantelor furajere
Bolile graului
Politica agricola linii generale


CONDITII NATURALE ALE ICDA FUNDULEA

Asezarea geografica a ICDA FunduleaTerenul este situat in estul Campiei Romane, in zona de separatie a Campiei Vlasiei de Baraganul de sud, pe cursul de apa al Mostristei. ICDA Fundulea este situat la 35 de km de Bucuresti, la 1 km de soseaua nationala Bucuresti-Calarasi, la 0,5 km de Gara Fundulea, se gaseste in raza orasului Fundulea, judetul Calarasi.

Geografic este situat la 44s03 latitudine nordica si la 24s10 longitudine estica. Relieful este aproape plan, cu o altitudine medie de 6,8 metri.

Conditii climatice

Datele climatografice au fost furnizate de Statiunea Meteorologica Fundulea, care are urmatoarele coordonate geografice: 44s30 latitudine si 24s10 longitudine estica.

Precipitatiile

Precipitatiile medii anuale sunt 575 mm, din care 72% cad in timpul perioadei de vegetatie, mai ales in lunile mai-iunie, in anotimpul de vara cad numai 35% din totalul precipitatiilor anuale si acestea au in general un caracter torential. Sunt frecvente perioadele de seceta de 10-14 zile in lunile mai-iulie, in jur de 30 zile de la inceputul primaverii, si mai ales la inceputul toamnei.

Frecventa anilor secetosi este de 40%.

In general iernile nu sunt bogate in zapada, iar zapada cazuta este adesea viscolita. Grosimea stratului de zapada nu depaseste in general 70 cm.

Temperaturi

Climat continental, cu temperatura medie anuala, pe o perioada de 10 de ani de 10,9 sC. Cea mai calda luna a anului este luna iulie, care are temperatura medie de 23,28 sC, iar cea mai rece luna este ianuarie, a carei temperatura este de 1,9 sC. Minima absoluta a fost de 26,5 sC, iar maxima absoluta de 41sC.

Perioada de vegetatie in aceasta zona este foarte lunga, avind temperaturi favorabile chiar si pentru plantele mai pretentioase cum ar fi bumbacul. Sunt cazuri foarte rare, cand temperatura scade sub 20 sC, aducind importante prejudicii cerealelor de toamna, mai ales cand nu este strat de zapada, sau stratul de zapada este foarte subtire.

Brumele de primavara nu depasesc de regula 4-11 aprilie, iar cele de toamna survin dupa 19-20 octombrie. Perioada de vegetatie lipsita de bruma este de 190-200 de zile, cu suma temperaturilor medii zilnice peste 3800 sC, fiind conditiile favorabile pentru plantele cu perioada de vegetatie lunga.

Umiditatea relativa a aerului

Umiditatea atmosferica joaca un rol deosebit de important in viata plantelor. Cand temperatura este ridicata si insolatia este maxima, umiditatea atmosferica atinge valori mici (30%), valori maxime se inregistreaza in timpul iernii, iar valori minime in timpul verii.

Insolatia

Fiind situat la limita vestica a Baraganului, I.C.D.A. Fundulea beneficiaza de multe zile insorite. Lunile cu maxim de ore de stralucire a soarelui sunt iulie si august, iar lunile cu minimul de ore de stralucire a soarelui sunt cele din perioada rece a anului (decembrie si ianuarie).

Regimul eolian

In zona Fundulea, vantul dominant este Crivatul, care bate din directia NE, care atinge viteza medie de 4,5 m/s si o frecventa de 21,6%. Acest vant aduce mase de aer reci, care determina in unele primaveri pagube culturilor de pomi, vita de vie, chiar cerealelor de toamna.

Un alt vant care sufla in aceasta zona este Austrul, care bate din directia SV, atingind viteza medie de 2,9 m/s si o frecventa medie anuala de 15-16%. Vara, acesta, aduce mase de aer cald care produc ofilirea platelor, sistavirea boabelor si pierderea apei din sol.

Solul

Tipul de sol este cernoziom cambic, cu textura mijlocie spre grea, format pe un loess profund si puternic carbonatat. Adancimea apei freatice este in jur de 14 m. Textura solului se refera la faza de dispersie a fazei solide a solului, la marimea si proportia particulelor care intra in alcatuirea lui.

Dupa sistemul de clase utilizat in Romania, cernoziomul cambic are de obicei textura mijlocie. In unele orizonturi are textura mijlocie-fina.

Structura se refera la prezenta particulelor in agregate. Solul este bine structurat. Structura este subangulara mica pana la medie, moderat evoluat in orizontul A/B si poliedrica subangulara mica pana la columnara prismatica, bine dezvoltata in suborizonturile componente ale orizontului Bv.

Densitatea aparenta variaza de la 1,29 t/m3 in primii 40 de cm la 1,31 t/m3 pe adancimi de 120-160 de cm.

Porozitatea variaza de la 21% pe portiunea 40-80 cm la 25% in primii 40 cm (tabel 1).

Tabelul 1

Indicii fizici ai solului

Adancimea

(cm)

Densitatea aparenta

(g/cm3)

Porozitatea

Propietatile hidrofizice ale solului

Propietatile hidrofizice ale solului sunt: permeabilitatea solului pentru apa, capilaritatea si capacitatea de retinere a apei.

Indicii hidrofizici ai solului sunt:

capacitatea de apa in camp: 25,72-27,07% in orizontul Amp si 24,39-26,58% in orizontul Bv.

coeficientul de higroscopicitate: 7,68-8,73% in orizontul Amp.

capacitatea de apa in sol.

capacitatea de apa utila (tabelul 5).

Propietatile chimice ale solului

Capacitatea de adsorbtie cationica, caracterizeaza prin indicii capacitatii de schimb pentru baze (valori ridicate), capacitatea de schimb pentru hidrogen (valori mici), capacitatea totala de schimb cationic (valori ridicate in structurile superioare), grad de saturatie in baze: V=87-92% in orizonturile superioare si V=100% in orizonturile inferioare.

Capacitatea de adsorbtie anionica la solurile cernoziomice este buna.

Potentialul redox caracterizat prin pH are valori mijlocii.

Azotul din sol este corelat cu continutul de humus (2,8-3,2% in orizontul Amp). Solul este bine aprovizionat in azot (0,17-0,18%), fosfor (P2O5 2,5 mg/100 g sol) si potasiu (K2O 16-20 mg/100 g sol), avand o mare fertilitate potentiala, fiind capabil sa dea recolte mari in anii cu precipitatii suficiente si bine repartizate in perioada de vegetatie.

Tabelul 2

Indici hidrofizici ai solului

Adancimea stratului de sol

(cm)

Coeficientul de higroscopicitate

Capacitatea de camp (%)

Coeficientul de ofilire

Propietatile biologice ale solului

Cernoziomul de la Fundulea prezinta o microflora si o fauna deosebit de bogata. Potentialul de nitrificare este ridicat, fiind favorizat de lucrarile agrotehnice efectuate in epoca optima, prin modificarea regimului termohidric al solului.

Microflora este reprezentata de numeroase specii de bacterii, actinomicete si ciuperci. Fertilitatea cernoziomului cambic este ridicata, fiind cel mai bun tip de sol, pretindu-se la toate culturile agricole.

Tabelul 3

Temperaturile medii lunare si anuale inregistrate la statia meteorologica Fundulea

Luna

Medie

Anul

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sept

Oct

Nov

Dec

anualaMedie

Tabelul 4

Suma precipitatiilor lunare si anuale inregistrate la statia meteorologica Fundulea

Luna

Total

Anul

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sept

Oct

Nov

Dec

anualMedie


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2047
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site