Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Politica agricola - linii generale

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micPolitica agricola - linii generale

Obiectivele prioritare urmarite prin Programul Guvernului sunt cresterea productivitatii si a calitatii, cresterea veniturilor producatorilor agricoli si dezvoltarea durabila a zonei rurale, in concordanta cu cerintele protectiei mediului inconjurator, in scopul crearii unui sector competitiv, care sa raspunda cerintelor pietei comune.Romania a aplicat o politica de privatizare si restructurare a agriculturii, de sprijinire a productiei agricole, in limitele resurselor bugetare disponibile, si de liberalizare a comertului cu produse agroalimentare.

Privatizarea terenurilor agricole a antrenat crearea de milioane de exploatatii agricole familiale, de mici dimensiuni, care produc, cu randament scazut, in special pentru autoconsum.

In domeniul forestier, prin Legea nr.18/1991 privind Fondul Funciar au fost retrocedate 300.000 ha din totalul de 6.6 milioane ha.

Din totalul de 736 societati comerciale agricole cu capital de stat, foste IAS-uri, existente in patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului, din subordinea

Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, 113 au fost privatizate si 158 societati comerciale sunt lichidate cu hotarare judecatoreasca definitiva; 29 societati comerciale se afla in proces de lichidare, fara hotarare judecatoreasca definitiva; 38 societati comerciale sunt in restructurare. Restul de 398 societati comerciale urmeaza a fi privatizate.

A fost adoptata o lege privind privatizarea societatilor comerciale ce detin

in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS).

In vederea accelerarii privatizarii societatilor agricole cu capital de stat, fostele IAS-uri, Guvernul a promovat un proiect de lege care are in vedere simplificarea procedurilor de privatizare.

Productia agricola a beneficiat de sprijin intern prin alocarea sumei de 1

milion de lei pentru fiecare ha de teren cultivat, in conditiile utilizarii de seminte certificate si respectarii tehnologiilor de cultura; pentru culturile din sere se acorda suma de 20 milioane lei pe ha. Statul a acordat sprijin in procent de 50% pentru achizitionarea de seminte, material saditor certificat si in procent de 55% pentru achizitionarea de tractoare si masini agricole.

Alte masuri de sprijin aplicate se refera la: exceptarea agricultorilor individuali de la impozitul asupra profitului, bonificarea dobanzilor la creditele destinate finantarii productiei agricole, suportarea prin bugetul statului a cheltuielilor de stocare si conservare a cerealelor, oleaginoaselor si plantelor proteice.

Sprijinul intern acordat producatorilor agricoli nu a depasit 10% din valoarea productiei agricole totale, conform prevederilor in materie ale OMC pentru tarile in curs de dezvoltare. Comertul intern cu produse agricole a fost liberalizat.

Se urmareste obiectivul major si anume: >>Dezvoltarea durabila a unui sector agro-alimentar competitiv, prin cresterea cantitativa si calitativa a productiei, modernizarea si imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agro-alimentare, asigurarea securitatii alimentare a populatiei<<Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1139
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved