Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Politica agricola linii generale

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Extragerea mierii
Faina - Tipuri de faina, Scurta prezentare a graului
CRESTEREA OVINELOR - Pregatirea oilor si berbecilor, Intarcarea mieilor
AGRICULTURA BIOLOGICA - Efectele social-economice ale agriculturii ecologice
CULTURA Vitei de vie intr-un an
PREVENIREA INTOXICATIILOR CU PESTICIDE IN ACTIVITATILE DIN AGRICULTURA
CHECK-LIST - Fabricarea zaharului si a produselor zaharoase
Rolul ingrasamintelor chimice in agricultura
Mierea ca aliment si medicament
Mierea de molid si brad

Politica agricola linii generale

Obiectivele prioritare urmarite prin Programul Guvernului sunt cresterea productivitatii si a calitatii, cresterea veniturilor producatorilor agricoli si dezvoltarea durabila a zonei rurale, in concordanta cu cerintele protectiei mediului inconjurator, in scopul crearii unui sector competitiv, care sa raspunda cerintelor pietei comune.
Romania a aplicat o politica de privatizare si restructurare a agriculturii, de sprijinire a productiei agricole, in limitele resurselor bugetare disponibile, si de liberalizare a comertului cu produse agroalimentare.

Privatizarea terenurilor agricole a antrenat crearea de milioane de exploatatii agricole familiale, de mici dimensiuni, care produc, cu randament scazut, in special pentru autoconsum.

In domeniul forestier, prin Legea nr.18/1991 privind Fondul Funciar au fost retrocedate 300.000 ha din totalul de 6.6 milioane ha.

Din totalul de 736 societati comerciale agricole cu capital de stat, foste IAS-uri, existente in patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului, din subordinea

Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, 113 au fost privatizate si 158 societati comerciale sunt lichidate cu hotarare judecatoreasca definitiva; 29 societati comerciale se afla in proces de lichidare, fara hotarare judecatoreasca definitiva; 38 societati comerciale sunt in restructurare. Restul de 398 societati comerciale urmeaza a fi privatizate.

A fost adoptata o lege privind privatizarea societatilor comerciale ce detin

in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS).

In vederea accelerarii privatizarii societatilor agricole cu capital de stat, fostele IAS-uri, Guvernul a promovat un proiect de lege care are in vedere simplificarea procedurilor de privatizare.

Productia agricola a beneficiat de sprijin intern prin alocarea sumei de 1milion de lei pentru fiecare ha de teren cultivat, in conditiile utilizarii de seminte certificate si respectarii tehnologiilor de cultura; pentru culturile din sere se acorda suma de 20 milioane lei pe ha. Statul a acordat sprijin in procent de 50% pentru achizitionarea de seminte, material saditor certificat si in procent de 55% pentru achizitionarea de tractoare si masini agricole.

Alte masuri de sprijin aplicate se refera la: exceptarea agricultorilor individuali de la impozitul asupra profitului, bonificarea dobanzilor la creditele destinate finantarii productiei agricole, suportarea prin bugetul statului a cheltuielilor de stocare si conservare a cerealelor, oleaginoaselor si plantelor proteice.

Sprijinul intern acordat producatorilor agricoli nu a depasit 10% din valoarea productiei agricole totale, conform prevederilor in materie ale OMC pentru tarile in curs de dezvoltare. Comertul intern cu produse agricole a fost liberalizat.

Se urmareste obiectivul major si anume: >>Dezvoltarea durabila a unui sector agro-alimentar competitiv, prin cresterea cantitativa si calitativa a productiei, modernizarea si imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agro-alimentare, asigurarea securitatii alimentare a populatiei<<

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 669
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site