Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CULTURA DE SFECLA ROSIE - TEHNOLOGIA DE CULTURA

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micCULTURA DE SFECLA ROSIE

1 PARTICULARITATI BIOLOGICE SI BOTANICE

Este o planta bienala, care in primul an formeaza o rozeta de frunze si radacina ingrosata, rezultata ca urmare a depunerii substantelor hranitoare de rezerva in hipocotil si in partea superioara a radacini pivotante.Forma radacinii ingrosate este sferica, sferic-turtita, conica, cilindro-conica de marimi de la 30-50 g si culori de la galben si roz pana la rosu-violaceu inchis.In treimea inferioara a radacinii ingrosate se gasesc radacini secundare, care impreuna cu pivotul pot ajunge la 1 m adancime, explorand un volum mare de sol ceea ai confera plantei o mare rezistenta la seceta.

Frunzele din rozeta sunt mari, cordiforme cu limbul intreg, petiolate, lucioase de culoare verde inchis, cu noante rosu violacei si cu nervuri violaceu-inchise.

In al doilea an, dupa o perioada de vernalizare, din radacina ingrosata cresc 2-4 tulpini florale, inalte de 0,8 m pana la 1,5 m, ramificate, muchiate, glabre pe care se gasesc frunze mici, lanceolate si sesile precum si flori, care sunt mici hermafrodite, alb-verzui, grupate cate 2-5 in glomerule, asezate in spice, polenizarea este alogama.

- Fructul este compus, fiind format din 2-5 nucule concrescute in partea inferioara.

Facultatea germinativa este de 80% si se mentine 3-4 ani.

2 RELATIILE CU FACTORII DE VEGETATIE

- Temperatura minima de germinare a semintelor de sfecla rosie este de 4-5 grade C, cand rasarirea dureaza 20-22 zile, iar la temperatura optima de 18-20 grade C, aceasta are loc in 5-6 zile. In intervalul de temp de 0-18 grade C, cu cel mai mare efect la 5-9 grade C, are loc vernilizarea, si daca se realizeaza aceste temperaturiin perioada acumularii substantelor de rezerva planta poate sa emita tulpini florale inca din primul an de viata. Plantele mature suporta temperaturi de pana la -5;-8 grade C, iar la peste 30 grade c, scade cantitatea si calitatea radacinilor ingrosate.

Sfecla rosie este o planta de zi lunga, iar fata de intensitatea luminii prezinta cerinte moderate.

Pretentiile fata de umiditate sunt moderate, 60-70% din capacitatea de camp dar acestea cresc in faza de germinare si de ingrosare a radacinii cand trebuie asigurata o umiditate constanta, la nivelul de 75-80%.

Consumul specific de microelemente la sfecla rosie pentru o tona de radacini ingrosate este de 3,5 - 4 kg N, 1,5 kg P2O5, 5,5-6 kg K2O, 1 kg MgO.

La inceputul vegetatiei planta are dorinte mai mari fata de azot si fosfor, iar in perioada depunerii substantelor de rezerva, creste mult consumul de potasiu, in lipsa caruia nu se acumuleaza glicide si nu se coloreaza radacinile.

Sfecla rosie ste foarte sensibila la carenta de bor, care apare frecvant pe solurile cu ph mai ridicat si case manifesta prin necrozarea si apoi putrezirea partii centrale a radacinii ingrosate.

Se recomanda sa se cultive pe soluri cu stratul arabil adanc, cu textura mijlocie (lutoase, luto-nisipoase), bogate in humus si potasiu, cu buna capacitate de retinere a apei si cu ph-ul usor acid de 6,3-6,5.

3 TEHNOLOGIA DE CULTURA

Sfecla rosie se cultiva in cadrul culturilor timpurii, pentru consumul din vara precum si a celor tarzii, pentru recoltarea din toamna, in vederea pastrarii peste iarna.secventele tehnologice care se aplica la cultura de sfecla rosie sunt comune cu cele intalnite la cultura morcovului, cu unele particularitati specifice acestei plante legumicole.

- Se recomanda soiuri timpurii si semitimpurii, cu perioada de vegetatie de 70-80 zile, cu radacinile ingrosate intens colorate in rosu violaceu inchis.

- La pregatirea terenului, se fertilizeaza cu o cantitate mai mare de potasiu sub forma de KCl in functie de rezerva din sol, cca 150-200 kg K2O/ha

- Erbicidarea ppi se efectueaza cu ro-net 4-6l/ha, cu incorporare imediata in sol.

- epoca de infintare a culturii timpurii este atunci cand in sol se realizeaza temperatura minima de germinare 5-6 grade C, ceea ce corespunde cu sfarsitul lunii martie inceputul lunii aprilie, iar a culturii tarzii, in luna iunie pana cel tarziu la jumatatea lunii iulie.

- Cantitatea de samanta se stabileste in functie de desimea plantelor/ha si de tipul de samanta folosit: 12-14 kg/ha samanta poligerma si 6-7 kg/ha monogerma.

Schemele de semanat pe teren modelat si pe teren plan.

Pentru cultura destinata industrializarii pentru realizarea desimii de 160-200 plante/mp, se seamana la distanta de 12,5 cm intre randuri si 4 cm intre plante pe rand.

Pe suprafete reduse se poate semana la 25 cm intre randuri si la 10 cm pe rand, adancimea de semanat este de 4-5 cm.

Se recomanda o erbicidare premergenta imediat dupa semanat, mai ales la cultura timpurie, infintata primavara mai devreme, deoarece     perioada pana la rasarire este indelungata 14-18 zile datorita temperaturii suboptimale de germinare pentru sfecla rosie.

- Bolile mai frecventesunt cercosporioza si fainarea iar dintre daunatori afidele.

- Raritul, lucrare speciala care se aplica numai in cazul in care s-a semanat samanta poligerma, lasand o singura planta intr-un loc, la distante de 12-14 cm, 10-12 cm sau 4 cm.

Reoltarea culturii timpurii incepe in luna iulie si se esaloneaza pe toata durata verii, lucrarea efectuandu-se manual pentru consum in stare proaspata si mecanizat printr-o singura trecere cand productia este destinata industrializarii, productia fiind de 15-20t/ha.

Cultura tarzie se recolteaza o singura data mecanizat sau manual, toamna, in octombrie si noembrie. Productia se evalueaza la 25-30t/ha.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5174
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved