Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Cuprul in sol

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micCuprul in sol

In sol cuprul se gaseste in cantitati de 4-49 ppm Cu total si 0,5-5 ppm Cu solubil in HCl 0,1n. Concentratia in cupru creste de la solurile cu textura grosiera, nisipoasa spre cele cu textura fina, argiloasa.In soluri, cuprul se gaseste sub urmatoarele forme:

- in compusi greu solubili: minerale primare (ex.: calcopirita CuFeS4) si minerale secundare (ex.: sulfati si silicati) ;

- sub forma adsorbita: in principal ca ion Cu2+ si mai putin ca ion Cu(OH)+. Retinerea este mai puternica la pH = 7-8 si scade pe masura acidifierii solului. Coloizii organici retin cuprul prin intermediul gruparilor carboxilice si fenolice, rezultand complecsi chelati stabili, ceea ce poate determina imobilizarea lui;

- in solutia solului: rezulta prin disocierea sarurilor usor solubile sau prin desorbtie de pe coloizii minerali si organici.

Accesibilitatea cuprului pentru plante este influentata de urmatorii factori: pH-ul solului- mobilitatea cuprului este mai mare pe solurile acide, ea scazand pe masura alcalinizarii solului si cresterii continutului de Ca2+; continutul de materie organica. Desi solubilitatea si activitatea Cu2+ scade odata cu cresterea pH-ului, se considera ca la pH-uri ridicate carenta de cupru pe solurile minerale nu este foarte frecventa, datorita complexarii cuprului cu materia organica a solului, cuprul retinut astfel fiind eliberat si pus intr-o anumita masura la dispozitia plantelor.

Carenta de cupru apare pe solurile nisipoase sau turboase. Prezenta potasiului in soluri asigura o buna asimilare a cuprului, pe cand anionul NO3- o ingreuneaza.

Aprecierea starii de aprovizionare cu cupru a solurilor se poate face dupa continutul de cupru mobil extras cu Na2EDTA (tabelul 4.6. ) sau dupa continutul de cupru extras cu solutii diluate ale acizilor tari (HCl 1N, tabelul 4.6.).

Tabelul 4.6.

Starea de aprovizionare a solului cu Cu mobil extras cu Na2EDTA ( dupa Borlan, 1984) si

Cu extras cu HCl 1n ( dupa Lixandru, 1990)

Cu mobil extras cu Na2EDTA

Starea de aprovizionare

Cu extras cu HCl 1n

Starea de aprovizionare

Slaba

f. scazutaMijlocie

Scazuta

Buna

Mijlocie

> 3,0

f. buna

Ridicata

> 15

Toxicitate

> 7

f. ridicata

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1023
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved