Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Puterea tampon a solului

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micPuterea tampon a solului

Prin putere tampon a solului se intelege capacitatea acestuia de a se opune modificarilor bruste ale unor insusiri ale sale. Solul poseda putere tampon fata de ionii nutritivi, fata de acumularea unor saruri, dar cea mai importanta este puterea tampon pentru pH.Puterea tampon pentru pH este proprietatea solului de a se opune tendintei de modificarea a reactiei sale, la adaugarea unei substante cu pH acid sau bazic.

In sol exista doua sisteme tampon importante:

format dintr-un acid slab si sarurile sale cu o baza tare ( acidul carbonic - carbonati, acizii humici - humati, acizii silicici - silicati). Astfel, in urma aplicarii unui ingrasamant cu reactie potential acida, cum este (NH4)2SO4, ionii NH4+ vor fi consumati de catre plante, vor fi supusi procesului de nitrificare sau vor fi adsorbiti de catre complexul coloidal al solului, iar H2SO4 rezultat va intra in reactie cu CaCO3 din sistemul tampon H2CO3 - CaCO3:

CaCO3 + H2SO4 → CaSO4 + CO2 + H2O

sare neutra

In cazul aplicarii unui ingrasamant cu reactie potential bazica, cum este Ca(NO3)2, ionul NO3- va fi consumat de catre plante sau microorganisme, iar Ca(OH)2 rezultat va intra in reactie cu H2CO3 din sistemul tampon H2CO3 - CaCO3:

H2CO3 + Ca(OH)2 → CaCO3 + 2 H2O

sare neutra

format din complexul coloidal al solului. Este cel mai important sistem tampon al solului, functionand ca un sistem amfoter. La aplicarea unui ingrasamant cu caracter acid, cationii bazici din complexul coloidal vor fi inlocuiti cu ionii de hidrogen:Ca2+ + H2SO4 + CaSO4

La aplicarea unui ingrasamant cu caracter bazic, ionii de hidrogen din complexul adsorbitiv vor fi inlocuiti de catre cationii bazei:

+ Ca(OH)2Ca2+ + 2 H2O

Puterea tampon a solurilor depinde de natura argilelor si de cantitatea lor, precum si de continutul de humus. Solurile argiloase au o putere tampon ridicata, in timp ce solurile nisipoase au o putere tampon redusa. Pe solurile cu capacitate tampon redusa nu se pot aplica cantitati foarte mari de ingrasaminte deodata, doza totala trebuind sa fie aplicata in mai multe fractii si la intervale scurte de timp in functie de cerintele plantelor.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 982
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved