Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Manganul in sol

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micManganul in sol

Continutul in mangan total al solurilor din Romania variaza intre 200-1700 ppm, fiind mai mare in solurile argiloase si mai scazut in cele nisipoase.

In soluri, manganul se apare in trei stari de valenta: mangan divalent Mn2+, mangan trivalent Mn3+ si mangan tetravalent Mn4+, gasindu-se sub urmatoarele forme:in structura unor minerale argiloase, unde substituie Al3+ in octaedrii, si in silicati feromagnezieni, unde substituie izomorf Mg2+ si Fe2+ din hornblenda, augit si altele;

sub forma de oxizi si hidroxizi: MnO - manganosit, Mn2O3 , MnO2 - pirolusit, Mn(OH)2. Mn(OH)2 este usor oxidabil si usor reductibil. Oxizii si hidroxizii de mangan, la fel ca cei de aluminiu si fier, au capacitatea de a retine ionii, capacitate influentata de pH;

mangan schimbabil (Mn2+) care este retinut de colizii minerali si organici;

mangan solubil, cel din solutia solului sub forma de ioni bivalenti, se gaseste in conditii obisnuite in concentratii de 0,1-3,7 ppm Mn.

Manganul absorbit de catre plante este Mn2+, fiind reprezentat de manganul solubil, de cel schimbabil si de o mica parte din manganul usor reductibil.

Accesibilitatea manganului pentru plante si mobilitatea lui in sol sunt influentate de pH-ul solului. Cu cat pH-ul este mai scazut, iar conditiile de reducere din sol mai accentuate (exces de umiditate, stagnare a apei) cu atat concentratia Mn2+ in solutia solului este mai mare, devenind toxica pentru plante. In solurile acide, hidroxizii de mangan pot retine ionii fosfat, aplicati sub forma de ingrasaminte sau existenti in sol, sub forma de compusii insolubili inaccesibili plantelor. Pe masura ce pH-ul solului creste, accesibilitatea manganului pentru plante scade, pe de o parte ca urmare a precipitarii a oxizilor si hidroxizilor de mangan, iar pe de alta parte datorita cresterii capacitatii de complexare cu materia organica din sol.

Pe solurile bazice si pe cele amendate calcaros, manganul accesibil se gaseste in cantitati reduse, avand loc imobilizarea lui prin procese de hidroliza sub influenta ionilor HO-, urmata de oxidare:

Mn2+ + 2HO- → Mn(OH)2

2Mn(OH)2 + O2 → 2MnO2 + 2H2O

Deficienta de mangan poate sa apara si pe solurile nisipoase, din care manganul poate fi levigat usor.

Aprecierea starii de aprovizionare a solului cu Mn, se face dupa limitele din tabelul 4.4.

Tabelul 4.4.

Aprecierea starii de aprovizionare a solurilor cu mangan* accesibil plantelor

(dupa Tiganas, 1981, citat de Budoi, 2004)

Continutul de mangan accesibil (ppm)

Starea de aprovizionare

Sol cu textura grosieraSol cu textura mijlocie

Sol cu textura fina

< 2 (< 10 )

< 5 (< 15 )

< 10 ( < 30 )

Slab aprovizionate

Mediu aprovizionate

> 4 (>20)

> 10 (> 25)

> 15 (> 50)

Bine aprovizionate

* - valorile din paranteze sunt valabile pentru solurile cu reactie slab acida, neutra si alcalina, iar cele din afara parantezelor pentru solurile acide

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2232
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved