Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA

Asigurari

+ Font mai mare | - Font mai micASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA

Elemente generale ale asigurarilor de raspundere civila
Raspunderea civila temeiul in baza caruia o persoana poate actiona in instanta o alta persoana sau organizatie, care se presupune a fi vinovata de producerea unor pagube, prin nerespectarea legislatiei in vigoare.

Conditii cumulative :

savarsirea de catre asigurat a unei fapte ilicite;

dovada existentei unui prejudiciu;

existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita a asiguratului si prejudiciul adus tertei persoane;

constatarea culpei asiguratului care a savarsit fapta ilicita.

Riscuri asigurate

Suma asigurata; prima de asigurare

Despagubirea se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de desdaunare persoanelor pagubite pentru prejudiciile produse si nu poate depasi cuantumul pagubelor si nici valoarea autovehiculului la data producerii accidentului.

Ur = U * K K = (A-a) / A

Unde Ur gradul de uzura recalculat

U - gradul de uzura rezultat din tabelele cu coeficienti de uzura

K coeficientul de corectie a uzurii

A valoarea de nou a autovehiculului

a costul total al reparatiilor curente, inclusiv al inlocuirilor de parti componente sau de piese originale, efectuate inainte de data producerii accidentului

Elemente contractuale specifice asigurarilor de raspundere civila.

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCAAsigurarea obligatorie de raspundere civla se practica numai de societatile de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Nivelul primelor de asigurare, limita maxima a despagubirilor de asigurare, termenele de plata, sanctiunile si alte elemente cu privire la aplicarea asigurarii se stabilesc, printr-o hotarare a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), numita norma data in luna decembrie a fiecarui an, valabile pentru urmatorul an si sunt diferentiate in functie de capacitatea cilindrica a autoturismului. Nu se tine cont de anul de fabricatie al masinii. Nu se efectueaza inspectie de risc.

Cadrul juridic al asigurarii obligatorie de raspundere civla este asigurat de :

art.5, 53, 67 din Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare;

art. 5 lit. c) si art.45 pct. 2 lit. k) din Legea nr.32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor;

art. IV alin. (1) din Legea nr. 403/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor;

ORDIN nr. 3116 din 29 iunie 2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule.

Despagubirea se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de desdaunare persoanelor pagubite pentru prejudiciile produse si nu poate depasi cuantumul pagubelor si nici valoarea autovehiculului la data producerii accidentului.

Asigurarea de raspundere civila auto Carte Verde

Asigurarea de raspundere civila auto tip Carte Verde acopera pagubele produse tertilor pe teritoriul altor tari.

Aceasta asigurare se incheie, in mod obligatoriu, atunci cand doriti sa circulati in strainatate, pentru perioade de la 15 zile in sus (20, 30, 45, 60, 90, zile).

In cazul unui accident trebuie sa faceti dovada Cartii Verzi organelor care cerceteaza evenimentul (politie, agent de asigurare al pagubitului).

Daca autoturismul dvs. a fost avariat din vina unei terte persoane straine, in afara teritoriului Romaniei, trebuie sa procedati conform instructiunilor societatii de asigurare de la care ati cumparat Cartea Verde. De asemenea, in acest caz, daca detineti o asigurare de avarii in afara teritoriului national, procedura de despagubire este cea de la asigurarea de avarii.

Asigurarea de raspundere civila a transportatorului pentru marfurile transportate

Asigurarea de raspundere a transportatorului in calitate de caraus pentru marfurile transportate in trafic international pe sosele CMR

Asigurarea de raspundere a transportatorului in calitate de caraus pentru marfurile transportate in trafic intern - CMR INTERN


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1263
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site