Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ASIGURAREA PENTRU RISCUL DE FURT

Asigurari



+ Font mai mare | - Font mai mic



Conditii Speciale

ASIGURAREA PENTRU RISCUL DE FURT



1. DEFINITII

Stationare - imobilizarea in orice loc a unui vehicul rutier, cu sau fara prezenta conducatorului auto ;

Fransiza Suma fixa sau procent din limita raspunderii stabilita prin contractul de asigurare, care va fi suportata de catre Asigurat/Beneficiar la fiecare dauna;

Paza - supraveghere activa si permanenta a vehiculului rutier, de natura sa permita identificarea oricarei tentative de furt si sa i se poata face fata fara intarziere

Dispozitiv antifurt: orice sistem de protectie antifurt instalat de fabricant sau de o persoana autorizata, respectand instructiunile de instalare, menit sa impiedice deplasarea vehiculului rutier.

2. OBIECTUL ASIGURARII

Prezentele Conditii Speciale acopera riscul de furt pentru marfa transportata de autovehiculele rutiere nominalizate in politele de asigurare incheiate in baza Conditiilor Generale, in cazul transporturilor de marfuri pe sosele atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara acestuia.

3. Reguli generale OBLIGATORII de prevenire a producerii furtului

3.1 Asiguratorul va plati despagubirea numai atunci cand sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii:

vehiculul rutier este dotat cu un dispozitiv antifurt;

- in absenta conducatorului auto, daca dispozitivul antifurt este activat, portierele sunt inchise cu cheia, geamurile sunt ridicate la maximum, prelata se afla la locul ei si sunt fixate corespunzator, toate celelalte cai de acces sunt inchise cu cheia si nici o cheie nu se gaseste in interiorul vehiculului rutier;

- in cazul in care pe durata circulatiei autovehiculului ce transporta marfa portierele sunt inchise prelata este fixata la locul ei si toate caile de acces in incinta unde se afla marfa sunt sunt asigurate cu lacat.

3.2 In plus fata de conditiile de la punctual 3.1 din prezentele conditii, riscul de furt este acoperit si in tarile foste Membre CSI doar daca este indeplinita una din urmatoarele conditii :

- Vehiculul rutier se gaseste intr-un loc imprejmuit, supravegheat sau inchis cu cheia;

- Vehiculul rutier este pazit.

4. REGULI DE STATIONARE

In cazul in care furtul de marfuri se comite pe teritoriul acoperit de prevederile Conventiei de la Geneva, in tari cu exceptia tarilor foste Membre CSI, Asiguratorul acorda despagubiri luand in calcul urmatoarele reguli:

Stationarea sub 2 ore:

Atunci cand stationarea dureaza mai putin de 2 ore si Asiguratul poate dovedi ca au fost respectate masurile preventive enuntate in art. 3.1., Asiguratorul va plati 100% din dauna stabilita prin aplicarea prevederilor politei de asigurare.

Prin derogare de la prevederile art. 3.1., atunci cand colectarea si livrarea marfurilor dureaza mai putin de 30 minute, se va cere decat punerea in functiune a dispozitivului antifurt, in conditiile in care nici o cheie nu se gaseste in interiorul vehiculului.

Stationarea peste 2 ore si sub 24 ore:

In cazul in care Asiguratul dovedeste ca au fost respectate masurile enuntate la art. 3.1., Asiguratorul va aplica o fransiza de 20% din dauna stabilita prin aplicarea prevederilor politei de asigurare.

Asiguratorul va plati despagubirea in procent de 100% din dauna stabilita in cazul in care Asiguratul dovedeste ca, in afara de masurile preventive enuntate la art.3.1., vehiculul rutier indeplineste una din urmatoarele conditii:

- este pazit sau se gaseste intr-un loc imprejmuit, supravegheat sau inchis cu cheia ;

- este dotat cu un dispozitiv de protectie suplimentara impotriva furtului, care a fost activat

4.3 Stationarea peste 24 ore:

In cazul in care Asiguratul poate dovedi ca au fost respectate doar masurile preventive enuntate la art. 3.1., Asiguratorul va aplica o fransiza de 20% din dauna stabilita prin aplicarea prevederilor politei de asigurare.

In cazul in care Asiguratul poate dovedi ca au fost respectate masurile preventive enuntate la art. 3.1. si ca vehiculul rutier era dotat si cu un dispozitiv de protectie suplimentara impotriva furtului, care fusese activat, Asiguratorul va aplica o fransiza de 10% din dauna stabilita prin aplicarea prevederilor politei de asigurare.

In cazul in care Asiguratul dovedeste ca, in afara de masurile preventive enuntate la art.3.1., vehiculul rutier este pazit sau se gaseste intr-un loc imprejmuit, supravegheat sau inchis cu cheia, Asiguratorul va plati 100% din dauna stabilita prin aplicarea prevederilor politei de asigurare.

In cazul in care stationarea dureaza peste 24 ore, Asiguratul isi va pierde drepturile de despagubire daca nu face dovada ca a transmis, in scris, prepusilor sai, inainte de survenirea evenimentului asigurat, instructiuni exacte cu privire la masurile de prevenire a riscurilor de furt ale vehiculelor rutiere si a marfurilor transportate.

Aceste instructiuni trebuie sa includa cel putin masurile preventive enuntate la art. 3.1. si art. 4.

4.4 In cazul in care furtul de marfa se comite pe teritoriul fostelor tari Membre CSI, Asiguratorul acorda despagubiri asfel:

- Stationarea sub 2 ore

In cazul in care Asiguratul poate dovedi ca au fost respectate regulile enuntate la art. 3.1, Asiguratorul va aplica o fransiza de 20% din dauna stabilita prin aplicarea prevederilor din polita de asigurare. In situatia in care Asiguratul poate dovedi ca in plus fata de respectarea conditiilor enuntate de art.3.1 si art.3.2, vehiculul a era dotat cu un dispozitiv de protectie suplimentara impotriva furtului, care fusese activat, Asiguratorul va aplica o fransiza de 10% din dauna stabilita prin aplicarea prevederilor politei de asigurare.

-Stationare de peste 2 ore

In cazul in care Asiguratul poate dovedi ca au fost respectate cumulativ regulile enuntate la art. 3.1 si 3.2., Asiguratorul va aplica o fransiza de 10% din dauna stabilita prin aplicarea prevederilor politei de asigurare.

Daca Asiguratul nu poate dovedi ca au fost respectate regulile enuntate la art. 3., nu are dreptul la despagubire din partea Asiguratorului.

4. EXCLUDERI 

Asiguratorul nu va plati despagubirea in cazul in care

4.1 In cazul in care autovehiculul in care se afla marfa este furat si nu a fost inregistrata o reclamatie in legatura cu furtul sau tentativa de furt la organele de politie, sau daca aceste nu confirma furtul sau tentativa de furt.

4.2 Daca la comiterea tentativei de furt sau a furtului au participat Asiguratul, prepusii Asiguratului sau rude ale acestora, sau daca se face dovada ca autorii infractiunii au actionat in interesul sau in serviciul persoanelor mentionate mai sus.

4.3 Daca in timpul stationarii conducatorul auto a parasit autovehiculul si nu i-a scos cheia din contact sau a lasat un rand de chei in interiorul acestuia sau daca nu a incuiat usile, cu exceptia cand particularitatile de constructie ale autovehiculului nu a permis acest lucru, sau atunci cand autovehicului se afla intr-o incapere incuiata;

4.4 Daca furtul a fost facut cu chei originale ca urmare a lasarii acestora nesupravegheate in locuri publice sau in alt autovehicul, precum si in cazul incredintarii acestora persoanalului de deservire din parcari sau alte locuri de stationare.

4.5 Pentru bunurile aflate in interiorul autovehiculului furat, care nu se afla sub incidenta scrisorii de trasura.

4.6 Daca ca urmare a comiterii furtului sau a tentativei de furt, paguba s-a marit prin neluarea intentionata de catre Asigurat sau prepusii acestora a masurilor de limitare a acesteia, pentru partea de paguba care s-a marit sau daca aceasta marire a pagubei rezulta din acte incheiate de politie au alte organe cercetare.

5. DISPOZITII FINALE

Aceste Conditii Specifice completeaza Conditiile Generale fiind valabile numai impreuna cu acestea.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1730
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved