Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Asigurarea de transport terestru

Asigurari

+ Font mai mare | - Font mai micAsigurarea de transport terestru.

Asigurarea autovehiculelor.

Asigurarile CARGO in cadrul transporturilor internationale.Asigurarile CASCO.

Asigurarea aeronavelor.

1.Asigurarea autovehiculelor.

Desi la inceput asigurarile auto presupuneau acordarea protectiei numai pentru vatamari corporale si pagube materiale produse tertilor, trecerea timpului a adus cu sine noi tipuri de protectie.

De aceea, asigurarile auto actualmente nu se limiteaza numai la asigurarea mijlocului de transport. Din punct de vedere al utilizarii autovehiculelor, asigurarile ce pot fi incheiate cuprind mai multe tipuri:

a)      Asigurarea marfurilor pe timpul transportului;

b)      Asigurarea raspunderii transportatorului;

c)      Asigurarea autovehiculelor;

d)      Asigurarea de raspundere civila;

e)      Asigurarea pasagerilor, asigurarea de accidente a persoanelor legal transportate in autovehicul etc.

Prin toate aceste asigurari se acopera o gama diversa de riscuri. Ca si in celelalte tipuri de asigurari, exista anumite practici comune tuturor asigurarilor, dar fiecare dintre ele are anumite particularitati privind tipurile de riscuri cuprinse in asigurare.

Pentru asigurarea autovehiculelor este important de definit categoria de autovehicule. Prin acest termen se intelege nu numai autovehiculele, ci si remorcile trase de autovehicule asigurate.

In practica internationala, clasificarea riscurilor asigurabile in asigurarea de autovehicule tine seama de tipurile de vehicule ce se asigura, datorita varietatii mari a acestora. Clasele mari intalnite sunt urmatoarele:

a)      autovehicule proprietate privata;

b)      motociclete;

c)      autovehicule comerciale - pentru transportul marfurilor si pasagerilor;

d)      vehicule agricole si forestiere;

e)      autovehicule speciale, construite sau adaptate pentru o anume utilizare; ca de exemplu macarale, tractoare, ambulante, buldozere, excavatoare, echipament pentru extractii si transport rutier, autovehicule speciale pentru transport autovehicule si altele.

Asigurarea autovehiculelor este cea mai frecvent utilizata in asigurarile non-viata. Totusi, pe cat este de uzuala, pe atat de putin este cunoscuta in detaliu. Ea reprezinta cea mai raspandita asigurare dintre toate categoriile de asigurari facultative.

a. Asigurarea de avarii a autovehiculelor

Riscurile pentru care se ofera protectie sunt, ca si in orice alt tip de asigurare, diferite de la o societate la alta, dat fiind faptul ca fiecare si stabileste singura politica de subscriere. Totusi, exista anumite riscuri, pe care le intalnim la majoritatea societatilor de asigurari, pentru care se acorda protectie. Printre acestea se numara:

- avarii acidentale produse ca urmare a ciocnirii, lovirii sau izbirii cu late vehicule sau cu orice alte corpuri moblile sau immobile aflate in afara ori in inetriorul autovehiculului asigurat, rasturnarii, deraparii, zgarierii, caderii (caderea in prapastie, caderea in apa cu ocazia transbordarii, caderii pe autovehicul a unor corpuri cum ar fi: copaci, blocuri de gheata sau de zapada etc.);

- incendiu, precum si pagubele produse din aceasta cauza, cum ar fi: afumare, patare, carbonizare sau alte distrugeri;

- trasnet, explozie si pagubele produse cand acestea au avut loc la distanta de autovehiculul respectiv;

- ploaie torentiala, grindina, inundatie, apa ramasa pe sol, furtuna, uragan, cutremur de pamant;

- prabusire sau alunecare de teren;

- greutatea stratului de zapada sau de gheata;

-avalanse de zapada, caderea unor corpuri pe constructia in care se afla autovehiculul.

b. Asigurarea autovehiculelor pentru riscuri speciale

Asigurarea pentru riscul de furt la autovehicule reprezinta o forma de asigurare speciala care acopera riscul de furt al intregului autovehicul si, de cele mai multe ori, al unor parti componente si accesorii.

Riscurile acoperite in baza acestei conditii sunt:

insusirea arbitrara a autovehiculului de catre terta persoana;

furtul autovehiculului si al unor parti componente si accesorii din dotarea acestora, prin efractie sau prin acte de violenta;

pagubele produse autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt;

pagubele produse incaperii, propietatea asiguratului, in care se afla autovehiculul ca urmare a furtului prin efractie sau a tentativei de furt prin efractie al autovehiclulului al unor parti componente sua accesorii din dotarea acestora.

2.Asigurarile CARGO in cadrul transporturilor internationale.

Obiectul asigurarii: Asigurarea marfurilor pe timpul transportului se face facultativ pentru marfurile (incarcaturile) transportate cu diverse tipuri de mijloace de transport ( pe caile ferate, cu vehicule). Pot fi incheiate contracte de asigurare CARGO de catre persoanele fizice si juridice cu resedinta in Republica Moldova, precum si de catre persoanele din strainatate.

Exista un sir de riscuri care sunt acoperite prin asigurarea CARGO. Acestea pot fi grupate coform urmatoarelor principii:

pagubele provenite prin detereorarea sau distrugerea completa a volumului de incarcatura sau numai a unei parti ca urmare a actiunii fortelor naturii: incendiului, fulger, inundatie, curemur de pamint, ploaie, grindina, prabusire sau alunecare de teren;

pagubele provenite prin detereorarea sau distrugerea completa a volumului de incarcatura sau numai a unei parti ca urmare a accidentelor ale mijlocului de transport: explozie, ciocniri, loviri sau izbiri cu alte mijloace de de transport sau cu orice alte bunuri mobile sau impbile aflate in afara mijlocului de transport, caderi, rasturnari, etc;

pagubele provenite din accidente in timpul incarcarii, asezarii sau descarcarii incarcaturilor;

toate cheltuielile necesare si oprtune efectuate in vederea salvarii incarcaturii, precum si a mininizarii pagubei.

Contractul de asigurare se perfecteaza in baza cererii (declaratiei) scrise de asigurat, care trebuie sa contina urmatoarele date:

denumirea asiguratului;

denumirea corecta a incarcaturii (marfii);

tipul ambalajului;

numarul de locuri al intreg volumului de incarcatura;

numarul de locuri intr-o unitate de transport;

greutatea totala a incarcaturii;

tipul transportului;

denumirea detinatorului mijlocului de transport;

felul de expediere (in vrac, in cisterne);

punctul de plecare;

punctul de destinatie;

durata expedierii incarcaturii;

termenul de asigurare;

suma asigurata a incarcaturii;

numarul si data foii de insotire a insotire a incarcaturii.

Asiguratul este obligat sa indice in cerere si alte informatii cunoscute de el despre imprejurarile transportarii, care au o importanta semnificativa pentru stabilirea gradului de risc.

Asigurarea intra in vigoare la data solicitata de asigurat sau la momentul in care marfa respectiva paraseste depozitul sau locul de depozitare indicat in contractul de asigurare cu scopul transportarii, dar nu inainte de incheierea contractului de asigurare si dureaza pe perioada transportarii pina la sosirea marfii la destinatia indicata in contratul de asigurare.

Suma asigurata este valoarea marfii inclusa in contractul de asigurare si agreata de asigurator. Ea include: valoarea marfii potrivit facturii originale sau potrivit valorii de piata la locul expedierii in momentul incheierii contractului, cind nu exista valoarea comerciala;Suma asigurata:

La asigurarea de tip CARGO - suma poate fi formata din:

valoarea bunurilor potrivit facturii;

costul transportului si costul asigurarii daca acestea nu sunt incluse in valoarea facturii;

cheltuielile si taxele vamale;

alte tipuri de cheltuieli legate cu transportarea marfii.

Prima de asigurare se determina prin inmultirea sumei asigurate cu cota de prima ce variaza in functie de felul transportului.

Raspunderea societatii de asigurare:

Incepe si inceteaza in mod diferentiat si specific. Ea incepe dupa intrarea in vigoare a asigurarii astfel:

la bunurile transportate pe calea ferata - din momentul primirii bunurilor de catre transportator, cu respectarea regulamentului de transport;

la bunurile transportate cu vehicule - din momentul incarcarii bunurilor in vehicule.

Raspunderea societatii de asigurari inceteaza, de asemenea, in mod diferentiat:

la bunurile transportate pe caile ferate - din momentul eliberarii bunurilor catre destinatar;

la bunurile transportate cu vehicule - din momentul descarcarii acestora din vehicule la ,

destinatie.

Societatea de asigurari are dreptul sa verifice situatia reala a bunurilor transportate si sa efectueze, pe aceasta baza, regularizarea primelor de asigurare in functie de situatia reala.

La survenirea cazului de asigurare, asiguratul sau reprezentantul sau este obligat sa intreprinda toate masurile posibile in vederea salvarii si pazirii incarcaturii deteriorate si in timp de 24 ore sa instiinteze asiguratorul sau reprezentantul sau despre cele intimplate.

Toate cheltuielile necesare pentru salvarea si pastrarea incarcaturii, precum si pentru preintimpinarea deteriorarii ei ulterioare sunt efectuate de catre asigurat. Cheltuielile, care conform conditiilor de asigurare, urmeaza a fi compensate, sunt achitate asiguratului de catre compania de asigurare la decontarea sumei de despagubire.

Marimea daunelor este determinata de catre reprezentantul companiei de asigurare cu participarea asiguratului. In caz de divergente, fiecare din parti poate pretinde ca determinarea pagubei sa fie efectuata de catre o expertiza independenta. Cheltuielile pentru efectuarea expertizei suplimentare le suporta partea initiatoare.

La inaintarea cererii de compensare a pagubei, asiguratul sau beneficiarul marfii este obligat sa confirme documental:

a) interesul sau pentru bunurile asigurate;

b) producerea cazului asigurat;

c) marimea pretentiilor sale aferente pagubei.

Documente de baza se considera:

a) pentru confirmarea interesului in asigurarea incarcaturii - bonurile de livrare, foile de insotire si alte documente de transpotare, facturile si conturile, daca din prevederile acestor documente reiese ca asiguratul este in drept sa dispuna de incarcaturi;

b) pentru demonstrarea producerii cazului asigurat, asiguratul trebuie sa prezinte documente de confirmare, eliberate de organele competente;

c) pentru dovedirea marimii pretentiilor de despagubire - procesul verbal de constatare a pagubelorproduse incarcaturii intocmite de catre comisarul de avarie, actele expertizei de estimare a pagubei, alte documente, intocmite conform legislatiei tarii unde s-a produs evenimentul asigurat;

d) actele de achitare a cheltuielilor suportate, conturile eferente pagubei, iar in caz de inaintare a pretentiilor de despagubire si de rambursare a cheltuielilor si primelor pentru avaria generala - calculul confirmat documentar.

Constatarea, evaluarea si stabilirea despagubirii:

Are loc, in mod specific, dar cu incadrarea in coordonatele mecanismului asigurarii de bunuri.

Constatarea pagubei are loc in urma sesizarii organelor de politie si instiintarii societatii de asigurari cu privire la producerea pagubei asigurate.

La optiunile de constatare participa:

inspectorul de daune al societatii de asigurare;

carausul;

organele de politie;

asiguratii sau reprezentantii lui;

martorii (dupa caz).

Cu aceasta ocazie se intocmeste un proces verbal de constatare a pagubei. Evaluarea pagubei are loc in functie de cantitatea bunurilor prejudiciate si de preturile de evaluare la data producerii evenimentului asigurat.

Despagubirea este, in principiu, cel mult egala cu paguba, cu conditia sa nu depaseasca suma asigurata. Plata despagubirii se efectueaza in cadrul unui termen precizat in contractul de asigurare, in principiu in termen de 30 de zile, in caz de furt sau de disparitie a bunurilor, de la data instiintarii asupra cazului asigurat.

Daca, ulterior, bunurile sunt recuperate, atunci sumele platite ca despagubiri se restituie societatii de asigurari.

3. Asigurarile CASCO

Asigurarea CASCO este cea mai frecvent utilizata in asigurarile non-viata. Pe cit este de uzuala, pe atit de putin cunoscuta in detaliu. Ea prezinta cea mai raspindita asigurare dintre toate categoriile de asigurari facultative.

In calitate de subiecti ( contractanti ) ai asiguraii CASCO pot fi considerate :

a)      persoanele fizice , care au atins virst a de 18 ani in cazul asigurarii

automobilelor, si virsta de 16 ani - in cazul asigurarii mijloacelor de transport moto ;

b)      orice persoana juridica ;

c)      persoane fizice si juridice, care activeaza pe teritoriul Republicii Moldova (ambasade, consulate, reprezentante, corespondenti, reprezentanti ai organizatiilor internationale, intreprinderi mixte) ;

d)      persoanele fara cetatanie, care locuiesc permanent in Republica Moldova, atunci cind :

autovehiculul este proprietatea lor ;

autovehicolul este luat in arenda in baza contractului de arenda ;

dispun de o procura vizata notarial cu dreptul de a detine a utiliza sau a gira autovehicolul dat.

Validitatea asigurararii incheiate cu :

a)      persoane fizice se extinde numai asupra asiguratului, sotului (sotiei lui), sau persoanei care detine din partea asiguratului o procura vizata notarial, insa nu mai mult decit o persoana ;

b)      persoane juridice se extinde pentru orice persoana, care este angajata in serviciul asiguratului si conduce autovehicolul cu autorizarea in scrisa a acesuia.

In calitate de obiecte ale asigurarii se considera autovehiculele pentru transporturi terestre care pot fi grupate in urmatoarele tipuri:

Ø autovehicule destinate transporturilor de persoane : autoturisme, autobuse, motociclete;

Ø autovehicule destinate transporturilor de bunuri : autocamioane, autofurgoane, autocisterne;

Ø autovehicule speciale:

Ø autovehicule pentru gospodaria comunala ( stropitori, maturatori, gunoiere );

Ø autovehicule pentru stingerea incendiilor;

Ø autosanitare;

Ø autocamioane, autovehicule pentru explorari geolofice, hidrotehnice;

Ø remorcicare sunt trase de un autovehicul din cele mentionate mai sus;Ø tractoare;

Ø masini si mecanisme agricole si de constructii autopropulsate ( cu autotractiune ) combine, greidere.

Nu pot fi obiecte ale asigurarii :

a)      autovehiculele la care lipseste numarul caroseriei si a motorului;

b)      autovehiculele cu deteriorariale geamurilor,cu avariei sau corozie evidenta a detaliilor caroseriei.

Obiectele asigurarii enumerate mai sus sunt prevazute prin conditiile generale de asigurare. Conform conditiilor de asigurare speciala, in calitate de obiect al asigurarii poate sa fie si:

a)      utilajul suplimentar si accesoriile autovehiculelor instalate care nu fac parte din completarea lui conform instructiei uzinei producatoare.costul total al utilajului suplimentar si accesoriilor asigurate nu poate depasi 20% din suma asigurata a autovehiculului.

b)      aspectul comercial al autoturismelor. Asigurarea pierderii aspectului comercial se efectueaza numai pentru autoturisme, autobuse si microbuse cu exceptia mijloacelor de transcport de acest tip care sunt in expoatare de mai mult de 5 ani, caroseria carora a fost revopsita, a celor cu urme de accident, precum si a celor cu semne de distrugere coroziva.

c)      soferul si pasagerii contra accidentelor.

RISCURILE ACOPERITE PRIN ASIGURARE

Riscurile supuse asigurarii sunt grupate in felul urmator:

a)      avarieri sau distrugeri provocate de riscurile cu caracter natural trasnet, furtuna, urgan, cutremur de pamint, inundatie, grindina,prabusire sau alunecare de teren,avalanse de zapada, incendiu. Precum si a efectelor indirecte ale acestora.

b)      ciocniri, loviri sau izbiri cu alte vehicule sau cu alte corpuri mobile sau imobile aflate in afara sau in interiorul autovehoculului asigurat, caderi ( in prapastie, in apa,din cauza ruperii podului), caderea pe autovehicul a unor corpuri ca: copaci, blocuri de gheata, de zapada, bolovani, rasturnari.

c)      furtul autovehicolului, al unor parti componente ; pagube de orice fel produse autovehicolului ca urmare a furtului sau tentative de furt al autovehicolului, precum si in urma actiunelor premeditate ale altor persoane.

Soferul si pasagerul din autovehicol sint asigurati pentru caz de deces sau vatamari corporale in urma accidentului rutier sau in alte imprejurari legate de exploatarea autovehicolului.

Asigurarea pierderii aspectului comercial se incheie pentru cazurile de devalorizarea a calitatii autovehicolului comparativ cu starea noua, ca urmare a survenirii riscului asigurate prin contractul de baza.

Ultemele doua sint stipulate de conditiile speciale de asigurare.

Toate riscurile descrise mai sus sint prevazute prin urmatoarele cinci variante de asigurare :

Varianta I. (CASCO deplin) :

Pentru toate riscurile prevazute la punctele a), b) si c), inclusiv spargerea geamurilor, cauzata de pietre zburate de subrotile altui autovehicol ;

Varianta II. (CASCO partial) :

Numai pentru riscurile prevazute la punctul b), cu exceptia spargerea geamurilor, cauzata de pietre zburate de subrotile altui autovehicol ;

Varianta III. (CASCO partial) :

Pentru riscurile prevazute la punctele a) si b), inclusiv spargerea geamurilor, in urma actiunelor directe sau indirecte ale riscurilor prevazute la punctul a), cu exceptia spargerea geamurilor, cauzata de pietre zburate de subrotile altui autovehicol ;

Varianta VI. (CASCO partial) :

Pentru riscurile prevazute la punctul a) , inclusiv spargerea geamurilor, in urma actiunelor directe sau indirecte ale riscurilor prevazute la punctul a), cu exceptia spargerea geamurilor, cauzata de pietre zburate de subrotile altui autovehicol ;

Varianta V. (asigurarea de tranzit) :

Se aplica numai pentru persoane juridice, care practica vinzari de autovehicole in calitate de dealeri ai uzinelor producatoare sau a caselor de comert. Se incheie pentru perioada de minare a autovehicolelor de la 3 pina la 30 zile.

In practica societatilor de asigurare , in cele mai multe tari, pentru stabilirea primelor de asigurare se au in vedere mai multi factori, si anume:

statistici privind accidentele de circulatie, furturi;

tipul autovehiculului si marca;

valoarea autovehiculului;

riscurile asigurate;

capacitatea cilindrica;

performantele tehnice;

usurinta reparasiilor, disponibilitatea si accesibilitatea pieselor de schimb;

costul reparatiilor;

atractia pentru hoti;

virsta si experienta conducatotului auto;

vechimea masinii;

istoricul daunelor solicitantului;

starea drumurior, sisteme de semnalizare rutiera.

Generarea unui proces de despagubire presupune existenta dosrului de daune pentru cazul producerii riscului asigurat.Pentru ca la cazul asigurat sa fie deschis un dosar de daune, este necesar ca sa fie inaintata de catre asigurat cererea de despagubire pentru paguba produsa.

Dosarul de daune va contine dupa necesitate:

aviz cu privire la producerea accidentului rutier;

aviz cu privire la despagubire;

confirmarea valabilitatii contractului de asigurare (polita de asigurare);

avizul politiei rutiere (altor organe competente);

proces-verbal de constatare a pagubelor;

devizul costului reparatiei;

proces-verbal privind estimarea costului autovehiculului

alte acte necesare.

Evaluarea pagubei , precum si stabilirea despagubirii se fac de catre asigurator in baza procesului-verbal de examinare si constatare a pagubelor aduse autovehiculului avariat.

In acest act se indica persoana care a efectuat constatarea, care este avarierea,lista defectelor constate care urmeaza a fi lichidate prin lucrari de reparatie. Pentru cazul urmarit acesta este doar parbrizul din fata. Numaidecit se indica data examinarii.

Cuantumul pagubei este egal cu costul reparatiei partilor componente sau al pieselor avariate ori cu costul inlocuirii acestora, inlcusiv cheltuielile pentru materiale aferente reparatiilor necesare ca urmare a pagubelor produse. Acestea sunt la preturile si tarifele practicate de catre societatea de asigurare sau de catre unitatile de specialitate din Molodva. Se mai includ cheltuieli de transport al autovehiculului la atelierul de repartii, cheltuieliel facute in vederea limitarii pagubelor.

Daca costul reparatiei inclusiv cheltuielile pentru materiale depaseste valoarea din nou a partilor componente, se ia in consideratie valoarea din nou a acestora. Se considera ca a fost necesara revopsirea integrala a autovehiculului cind partile avariate din cauze cuprnse in asigurare reprezinta cel putun 50% din suprafata totala exterioara a autovehiculului respectiv.

In caz de pierdere totala sau de furt al autovehiculului, despagubirea se acorda la nivelul sumei asigurate stabilite prin contract. Autovehiculul deteriorat ramine la dispozitia asiguratorului in baza unei cereri scrise din partea acestuia.

Devizul estimativ de reparatie a autovehiculului avariat - este un alt act care se include in dosarul de daune. Acesta cuprinde citeva mari compartimente: I - costul manoperei, II - lucrari de vopsire, III - costul partilor componente, pieselor, accesoriilor necesare a fi inlocuite, precum si a materialelor de vopsire si expluatare si insasi calculul sumei despagubirii.Conform conditiilor din exemplu, se poate face calculul in felul urmator:1. Costul manoperei pentru aschimbul parbrizului fata, inclusiv TVA 55 lei;

2. Costul parbrizului pentru 1 bucata inclusiv TVA este 940 lei. Se va considera valoarea fara a deduce uzura conform conditiilor idn contract.

3. Costul reparatiei 995 lei;

4. Nu se va deduce frantiza, deoarece nu a fost prevazuta in conditiile contractului;

5. Din motivul ca suma asigurata a fost mai mica decit valoarea efectiva a autovehiculului, deapagubirea se va plati proportional procentului asigurarii 68% si va constitui 677 lei.

In poliata de asigurare retrasa de la sigurat va fi indicata data intocmirii dosarului de daune.

Despagubirea pentru autovehiculul avariat se plateste de asigurator in timp de 1 luna dupa primirea (prezentarea) tuturor documentelor necesare pentru decizia in cauza.

In caz de furt al autovehiculului sau cind asupra producerii evenimentului respectiv a fost intentat un dosar penal, decizia de acordare sau refuz in acordarea despagubirii este solutionata timp de 15 zile.

4. Asigurarea aeronavelor.

Obiectul asigurarii sunt navele aeriene apartinand companiilor de transport si asociatiilor sportive care se asigura pentru:

pierderea si avarierea navei;

raspunderea fata de pasagerii sau bagajele acestora si pentru marfurile transportate;

raspunderea civila fata de terti.

Riscurile asigurate

In baza contractului de asigurare se acorda despagubiri pentru:

pierderea fizica directa sau pierderea totala constructiva ori avarierea navei in timpul zborului, rularii la sol si al stationarii la sol;

disparitia aeronavei;

avarii pricinuite aeronavei de masurile de salvare;

cheltuielile facute pentru salvarea si conservarea aeronavelor;

cheltuielile de judecata si arbitraj facute de asigurat cu ajutorul asiguratorului in scopul formularii pretentiei fata de terti.

Pierderea fizica directa inseamna distrugerea completa a aeronavei, fiind imposibila repunerea ei in stare de functionare.

Pierderea totala constructiva reprezinta avarierea grava a aeronavei, astfel incat cheltuielile implicate: de operatiunile de salvare, de masurile de limitare a pagubelor, de transport, de reparatii si repunere in stare de folosire, depasesc 75% din suma asigurata.

In baza asigurarii aeronavelor pentru raspunderea legala fata de terti, asiguratorul acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de despagubiri si cheltuieli de judecata, pentru:

vatamarea corporala sau decesul pasagerilor, ca urmare a accidentarii acestora la bordul navei sau in cursul operatiilor de imbarcare / debarcare;

pierderea, avarierea sau distrugerea bagajelor si a bunurilor aflate asupra pasagerilor;

pierderea, avarierea sau distrugerea marfurilor transportate;

vatamarea corporala sau decesul persoanelor ori avarierea sau distrugerea bunurilor din afara aeronavelor, cu conditia ca acestea sa fi fost cauzate, in mod direct, de aeronava sau de obiectele desprinse sau cazute din aceasta.

Suma asigurata

Aeronavele se asigura la sumele declarate de asigurat si agreate de asigurator si care nu trebuie sa depaseasca valoarea de inlocuire a aeronavei la data incheierii asigurarii.

Raspunderile se asigura la sumele declarate de asigurat pentru pasageri, pentru bagaje si pentru marfuri, in limita prevazuta de legislatia de, in conventiile internationale cu care tara noastra este parte sau in acordurile incheiate intre asigurat si partenerii sai externi.

Despagubiri

In caz de pierdere fizica directa sau disparitie, asiguratul este despagubit cu suma asigurata.

In caz de pierdere totala constructiva, despagubirile se acorda astfel:

daca aeronava poate fi reparata, despagubirea este reprezentata de costurile necesare, din care se scade valoarea reperelor care pot fi intrebuintate sau valorificate;

daca aeronava nu poate fi reparata sau daca reparatia nu este justificata, despagubirea este reprezentata de suma asigurata, din care se scade valoarea reperelor care se pot valorifica.

Perioada asigurata

Asigurarea aeronavelor se poate incheia pentru:

o perioada determinata de timp;

pentru o calatorie determinata.

Raspunderile asiguratorului

In asigurarea pentru pierderea sau avarierea aeronavei, la asigurarea incheiata pentru o perioada de timp, raspunderea asiguratorului incepe si inceteazaa la date precise in polita de asigurare.

La asigurarile incheiate pentru o calatorie, raspunderea asiguratorului incepe in momentul inceperii reparatiilor de imbarcare a calatorilor sau de incarcare a marfurilor sau in momentul pornirii motoarelor, in cazul unei calatorii fara pasageri sau marfuri si inceteaza in momentul incheierii opertiilor de debarcare sau descarcare a marfurilor pe aeroportul de destinatie sau in momentul opririi motoarelor, in cazul calatoriilor fara pasageri sau marfuri.

Raspunderea civila a companiilor de navigatie aeriana este reglementata, pe plan international, prin:

Conventia de la Varsovia (1929), completata cu Protocolul de la Haga (1955) - aplicabila transportului de persoane, bagaje sau marfuri;

Conventia de la Tokyo (1963) - se aplica infractiunilor penale sau actelor care pot compromite securitatea aeronavelor, a persoanelor sau bunurilor aflate la aeronave;

Conventia de la Roma (1953) - aplicata in cazul daunelor provocate tertilor in afara aeronavei.

Intrebari - cheie

Numiti tipurile de autovehicole ce pot fi cuprinse in asigurare?

Care este obiectul asigurarii CARGO?

Cum se determina suma asigurata in cadrul asigurarilor CARGO

Enumerati ce date trebuie sa cuprinda declaratia de asigurare?

Din ce moment apare raspunderea asiguratorului in cadrul asigurarilor CARGO?

Care este subiectul si obiectul asigurarii CASCO?

Care sunt variantele de asigurare CASCO?

De ce depinde marimea primei de asigurare la asigurarea CASCO

In ce consta asigurarea aeronavelor?

De ce depinde marimea sumei asigurate la asigurarea aeronavelor?

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1417
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved