Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Asigurarile de persoane mod de a economisi

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micAsigurarile de persoane mod de a economisi1. Importanta asigurarilor de persoane

Asigurarile de persoane constitue o ramura importanta a asigurarilor din tara noastra, care acorda indemnizatii banesti in cazul producerii unor riscuri care afecteza sanatatea, integritate fizica si chiar viata persoanelor.

Asigurarile de persoane comleteaza asigurarile sociale de stat, cooperatiste,asistenta sociala, asigurarile sociale pentru sanatate, in ceea ce priveste satisfacerea cerintelor populatiei incaz de pierderea capacitatii de munca, la batranete, in caz de deces.

Spre deosebire de asigurarile sociale si asistenta sociala,asigurarile de mpersoane isi constitue fondurile numai di primele de asigurare platite de asiguratinpe bazaprincipiului mutualitatii.

Asigurarile de persoane sunt o masura suplimentara de prevedere si de economisire pe termen lung pentru cetetenii si familiile lor in legatura cu producere unor evenimente in viata ascestora, cum sunt: pierderea portiela sau totala a capacitatii de munca datorita bolii sau unor accidente,atingerea unei anumite limite de varsta ,decesul.

Asigurarile de persoane permit asigurarilor ca prin plata primelor de asigurare esalonate si fixe sa realizeze economii si sa ia, pe baza mijloacelor banesti proprii, masuri suplimentare de prevedere si economisire pentru ei si familiile lor.

Asigurarile de persoane prezinta o importanta nu numai pentru asigurati ci si pentru economia national. Astfel,rezerva matematica formata in cadrul asigurarilor de viata este pastrata de socetatea de asgurari la CEC sau la banci fiind fructificata cu o dobanda anuala. Date fiint termenele lungi pentru care se contracteaza asigurarile de viata,exista posibilitate ca rezerva matematica constituita sa fie utilizata si ca sursa de creditare a economiei nationale.

Clasificare asigurarilor de persoane

Asigurarile de persoane se pot clasifica din cateva puncte de vedere.

Din punct de vedere al riscului asigurarile de persoane se clasifica astfel:

asigurari de supravietuire;

asigurari de deces;

asigurari mixte de viata;

asigurari de sanatate;

asigurari de accidente.

Dupa scopul asigurarii, in literatura de specialitate se intalneste si alta clasificare :

asigurari de viata pe termen limitat;

asigurari de viata pe termen nelimitat;

asigurari mixte de viata cu capitalizare;

asigurari de pensii.

Asigurarea mixta

Asigurarile mixte de viata au aparut pentru a face mai atractive raporturile de asigurare si pentru a simplifica raporturile cu asiguratii.

Asigurarile mixte de viata cuprind intr-un singur contract de asigurare doua riscuri alternative : de supravietuire si de deces.

Prin acest tip de asigurare nu dispare caracterul contradictoriu al celor doua riscuri, se creeaza numai impresia ca asiguratii castiga in cazul producerii oricarui risc : in cazul decesului asiguratului, beneficiarii intra in posesia sumei asigurate, iar in caz de supravietuire, asiguratul incaseaza personal suma asigurata prevazuta in contract. Este adevarat ca asiguratul castiga in ambele imprejurari, dar o face cu pretul aferent acoperirii celor doua riscuri : de deces si de supravietuire, deci va suporta pretul primelor datorate atat pentru deces cat si pentru supravietuire.

Forme specifice ale acestei asigurari sunt :

1) asigurarea mixta

Se acorda indemnizatia de asigurare la expirarea termenului daca asiguratul este in viata, sau daca asiguratul a decedat.

Asiguratorul va plati in orice conditii asiguratului sau beneficiarului politei suma asigurata. Marele avantaj consta in aceea ca sumele de bani platite de asigurat sub forma primelor de asigurare reprezinta o forma de economisire care poate fi valorificata la expirarea perioadei. Accesul la acest fond exista, dar daca contractantul asigurarii doreste retragerea acestor bani, el renunta la polita; valoarea primita inapoi de societatea de asigurari poarta numele de "valoare de rascumparare" si creste odata cu apropierea termenului de expirare a contractului. Este recomandabil sa nu se renunte la polita intrucat sumele rambursate cresc odata cu trecerea timpului.

Perioada de valabilitate a contractului

Contractul se incheie pe un numar de ani ce poate fi cuprins intre anumite limite : 3 sau 5, 60 sau 65. Conditia este ca asiguratul sa nu depaseasca o anumita varsta (de obicei 75 de ani). Cu cat perioada de asigurare este mai mare, cu atat este mai avantajos pentru client, cat si pentru societatea de asigurare.

Primele

Primele de asigurare se stabilesc in functie de suma asigurata, care, in general, pentru acest tip de polita este nelimitata.

2) asigurarea mixta redusa

Este posibila rambursarea primelor aferente riscului de supravietuire, ramanand la dispozitia asiguratorului numai prima aferenta riscului de deces. In cazul in care, la expirarea perioadei de asigurare asiguratul este in viata, el beneficiaza de suma asigurata, iar daca el decedeaza, asiguratorul va plati suma primelor de asigurare inregistrate pana in momentul decesului la care, de regula, se adauga si cota corespunzatoare participarii la profit pentru partea din rezervele matematice investite de asigurator. Si in acest caz, societatea de asigurare accepta ca suma asigurata sa fie nelimitata, lasand la latitudinea contractantului sa decida nivelul ei.

3.3. Rezerva matematica

Rezerva matematica reprezinta valoarea actuala aobligatiilor financiare ale asiguratorului dupa deducerea valori actuariale a obligatiilor financiare ale asiguratului.

Valoarea rezervei matematice aferente asigurarilor de viata se calculeaza printr-o evaluare actuariala prospectiva lundu-se in calcul toate obligatiile viitoare aferente unui contract de asigurare.

Se noteaza cu D(t)- obligatia asiguratului la momentul t iar cu D'(t) obligatia asiguratorului la acelasi moment t.

Definitia prospectiva a rezervei matematice se concretizeaza in urmatoarele relatii:

Rt =D'(t) - D(t)

Pentru formele de asigurari practicate in tara noastra conform legislatiei in vigoare, asiguratorii au obligatia de aconstitui rezerve tehnice aferente acestor asigurari, inclusiv rezervei matemetice.

Calculul actuarial al rezervei matematice se efectueaza luandu-se in cansiderare anii intregi de asigurare pentru constituire rezervei matematice.

Rezerva matematica se poate calcula si printr-o evaluare retrospectiva luand in considerare sumele platite de asigurat si asigurator pana la un moment dat,dar actualizate la inceputul contractului.

Se noteaza cu | t Do sumele achitate de asigurat pana la momentul t si actualizate la momentul initial si cu | t D'o sumele platite de socetatea de asigurari pana la momentul t actualizate la inceputul asigurari.

Rezerva matematica prin metoda retrospectiva de evaluare este echivalenta cu cea calculata prin metoda prospectiva si are urmatoarea formula de calcul:

Rt =(|t Do-|t D'o)/t Ec

In practica se pot folosi ambele metode de evaluare a rezervelor matematice, legislatia din tara noastra recomandand utilizarea metodei prospective, metoda retrospectiva viind permisa, daca se poate arata ca rezervele tehnice rezultate nu sunt mai scazute decat cele care ar fi determinate in cazul utilizarii unui calcul prospectiv suficient de prudent sau daca o metoda prospectiva nu poate fi utilizata pentru un anumit produs de asigurarin de viata.

Rata dobanzii tehnice va fi aleasa pe baze prudentiale tinandu-se seama de rentabilitatea anticipata a investitiilor si se vor utiliza tabele de martalitate a populatiei Ramaniei publicate de INS.

In rezolvarea problemelor de rezerva matematica vom folosi cea de-a doua metoda,intrucat sunt multe tipuri de asigurari prin care asiguratorul nu plateste nimic pana la un moment dat(de ex.,in cazul asigurarilor amanate),n iar in cazul in care rezerva trebuie determinata pana la momentul respectiv, valoarea expresiei |t D'o este nula. Pentru determinarea rezervei matematice prin metoda retrospectiva trebuie sa parcurgem mai multe etape:

Etapa I: Se determina Pnu prima net unica in functie de tipul de asigurare contractata de asigurator.

Etapa a II-a : Se calculeaza, dupa caz,Pna- prima neta anuala,Pnl-prima neta lunara, Pntr - prima neta trimestriala sau Pns - prima neta semestriala din moadul de achitare al asigurarii.

Etapa a III-a: Se determina valoarea expresiei |t Do care reprezinta sumele achitate de asigurat pana la momentul t actualizate la inceputul cantractului. In acest caz, se vor utiliza anuitatile sau fractionalitatie din modul de plata a asigurari:

|t Do = Pnu * |t ax¯

unde anuitatea |t    ax¯, este de tipul celei folosite in modul de plata al asigurarii

poate fi anticipata sau posticipata si este intotdeauna limitata la t ani, unde t este momentul la care se doreste determinarea rezervei matematice.

Un alt caz care poate fi intalnit este cel in care pleta asigurari se face fractionat in timp, valoarea lui | t Do fiind urmatoare:

|t Do =m*Pn*|t ax¯

unde m este ftactiune din modul de achitare al asigurarii, iar Pn este prima determinata in etapa a II-a.

Etapa a IV-a : Se calculeaza | t D'o care in marea majoritate a cazurilor este o.

Etapa a V-a : Se determina rezerva matematica dupa formula:

Rt =(| t Do t D'o)/t Ex

sau in cazul in care | t D'o

Rt =| t Do/ t ExSursa de inspiratie: Bistriceanu D. Gheorghe,Asigurari si Reasigurari in Romania,Universitara,Bucuresti,

2006,pag.278-280,286

Sursa : Felicia Alexandru si Danie Armeanu,Asigurari de bunuri si de persoane,Economica,Bucuresti, 2003,267,268

Sursa : Felicia Alexandru si Danie Armeanu,Asigurari de bunuri si de persoane,Economica,Bucuresti, 2003,267,268Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1757
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved