Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Relatiile dintre societatile captive de asigurari si asiguratorii internationali

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micRelatiile dintre societatile captive de asigurari si asiguratorii internationali

Un asigurator/reasigurator international ofera companiilor captive de asigurari o gama variata de servicii de care acestea au nevoie pentru a-si desfasura activitatea .Compania captiva de asigurari trebuie sa-si calculeze primele aferente riscurilor pe care le va accepta.In mod sigur va trebui sa stabileasca prime diferite pentru fiecare dintre filialele companiei parinte ,in functie de tara unde aceasta opereaza si in functie de specificul fiecarei activitati.Primele trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:costul mediu anticipat al daunelor,sumele necesare constituirii/alimentarii rezervelor,plati de prime pentru reasigurare,costuri de marketing,costul de administratie,costul de brokeraj pentru intermediari,profit.

Un asigurator international isi poate oferi serviciile sale societatilor captive de asigurari pentru ca aceasta sa-si stabileasca corect cotatiile de prima.Deasemenea captiva poate folosi cotatiile stabilite pe piata internationala.Cand cotatile societati captive de asigurari sunt mai mici decat cotatia medie a pietei ,captiva este profitabila ,iar acest profit poate fi cumulat

offshore .

Problema principala cu care cu care o societate captiva se confrunta este variabilitatea pietei de asigurare din diferite tari din lume care au propriile reglementari obiceiuri,traditii in acoperirea unor riscuri si fara un asigurator international este foarte greu pentru societatile captive sa tina pasul cu dezvoltarile si trendurile mondiale ale acestei piete.

1. Contextul de fronting

Frontingul reprezinta contextul prin care un asigurator international ajuta societatea captiva sa-si rezolve problemele enumerate anterior.In schimbul unei taxe de fronting aplicate

asupra primelor de asigurare pe care le plateste compania parinte pentru asigurarea riscurilor, asiguratorul international se va ocupa de solutionarea acestor probleme.

Fig.11-Contextul de fronting

Asigurarea riscurilor care pot fi cedate direct

 

Asigurarea riscurilor care nu pot fi cedate direct captivei

 

Societatea Comerciala

 

Sursa:    Gavriletea Marius Dan-Societatile captive de asigurari-Ed.Dacia,Cluj Napoca, 2004, p.106

In cele mai multe cazuri asiguratorul de fronting va emite o polita de asigurare pentru 100% din riscuri ,societatea parinte va retine 10% pentru portofloliul sau,iar restul de 90% le va ceda in reasigurare companiei captive de asigurari.Taxa de fronting se va aplica asupra primelor aferente celor 90% si poate varia in functie de de serviciile cerute prin aceste facilitati.

Frontingul este diferit de contractele traditionale de reasigurare pentru ca :

-asiguratorul de fronting nu are alta varianta de acoperire a riscurilor ,deoarece este stipulat in contractul de asigurare obligativitatea cedarii riscurilor intr-o proportie foarte mare companiei detinute de asigurat

-compania captiva primeste de la societatea de fronting cea mai mare parte a riscurilor bazandu-se ca la randul ei le va ceda pe piata de reasigurare.Partea de retinere a captivei este foarte mica ceea ce inseamna ca procentul cedat de asiguratorul de fronting captivei este mult mai mare decat cel cedat de acesta in conditii normale unui reasigurator traditional.

Asiguratorul de fonting va fi interesat sa ofere facilitatile necesare ,doar daca volumul primelor este consistent.,altfel nici compania parinte nu are rost sa-si deschida propria captiva.

Un asigurator de fronting trebuie sa fie protejat ca urmare a activitatii pe care o desfasoara

acesta protectie realizandu-se prin[2]:

-garantii acordate de compania parinte.Cand riscurile transferate prin fronting sunt mult mai mari decat capacitatea de retinere a captivei,compania parinte ofera garantii societatii de fronting la partea de riscuri care va mai ramane in portofoliul sau.

-organisme insarcinate cu examinarea si solutionarea cererilor de autorizare anuala a captivelor in diferite domicilii fiscale.Un nivel considerabil de informatii ,incluzand rapoartele financiare,detalierea tipurilor de afaceri ,nivelul de retinere a riscului ,acoperirile oferite prin reasigurare trebuie sa fie disponibile in momentul in care captiva are nevoie de serviciile de fronting.

-clauze speciale.In momentul in care societatea captiva de asigurari intra in lichiditate societatea de fronting intra in legatura directa cu reasiguratorii captivei.

-examinarea contractelor de reasigurare ale captivei.Aceasta protectie este necesara datorita faptului ca majoritatea riscurilor cedate de compania de fronting vor fi reasigurate de compania captiva.

-scrisorile de credit.Achizitionarea acestora de catre societatea captiva ,chiar daca aceasta masura nu este agreata de catre detinatorii captivei ,ofera o anumita securitate financiara societatii de fronting.

-acoperiri exceptionale.Acestea trebuie prevazute pentru a proteja compania de fronting impotriva riscurilor financiare ale captivei si ale programelor sale de reasigurare in varianta incapacitatii achitarii obligatiilor sale cauzate de o dauna severa.

Asiguratorii beneficiaza de pe urma frontingului in doua feluri:

-programele de fronting genereaza un flux mai mare de afaceri pentru compania de asigurari implicata intr-un asemenea program,fata de alte societati de asigurare neparticipante la un program asemanator

-un program de fronting care este prevazut cu masuri de siguranta,reasigurari ,garantii financiare genereaza o viteza mai mare de recuperare a capitalului investit de societatea de fronting.

2. Controlul daunelor si cash-flow

O companie captiva de asigurari trebuie sa reprezinte o solutie a managementului riscului pentru compania parinte,fata de prevenirea si solutionarea eficienta a daunelor. Societate de asigurari aflata in context de fronting reprezinta pentru societatea captiva ,detinatorul de servicii necesare pentru atingerea scopurilor sale.

In activitatea de control a daunelor ,captiva se orienteza exclusiv asupra prevenirii riscurilor cu care se confrunta compania parinte .Astfel exista posibilitatea ca aceste servicii sa fie oferite de un asigurator international care poate opera in paralel cu programele de managementul riscului al companiei parinte si care va duce la atingerea obiectivelor : prevenirea daunelor cauzate de produse atat asupra persoanelor fizice cat si asupra proprietatii;asigurarea compatibilitatii cu legile locale reglementarile si standardele existente care au legatura cu siguranta produsului;asigurarea ca actiunile sunt intreprinse acolo unde planeaza riscuri asupra produselor.

Daca societatea de fronting este mijlocul prin care se colecteaza primele,acesta are responsabilitatea sa se asigure ca fondurile care apartin captivei ii vor fi cedate acesteia cu promptidine.

Exista doua probleme referitoare la cash-flow care pot fi imbunatatite prin intermediul asiguratorului de fronting:controlul asupra schimburilor valutare si intarzierile referitoare la primele ce se cuvin captivei, eventual intarzieri privind plata despagubirilor la compania parinte .

Legenda:fluxurile descendente continue reprezinta prime platite,fluxurile ascendente continue reprezinta despagubiri platite ,fluxul continuu in dublu sens reprezinta finantarea daunelor de catre societatea captiva,fluxul descendent discontinuu reprezinta taxele de management.

Fig.12-Cash-flowul la societatile captive de asigurari

Societatea parinte

 

Sursa:    Gavriletea Marius Dan-Societatile captive de asigurari-Ed.Dacia,Cluj Napoca, 2004, p.111

Succesul programului de transfer al riscului prin intermediul societatilor captive depinde in mare masura de abilitatea societatii de fronting de a transfera cu rapiditate fondurile,atat dinspre societatea parinte spre captiva (plata primelor) cat si invers (plata despagubirilor).

3. Reasigurari

Pentru ca o captiva sa functioneze bine ,este necesar sa aiba puns la punct un program de reasigurare prin care sa transfere riscurile unor pooluri constituite de brokeri ,companiilor de management al riscului,sau chiar catre unii reasiguratori.

Programul de reasigurare al companiei parinte are 3 semnificatii:pentru inceput reprezinta legatura dintre captiva si asiguratorul de fronting,avand acces la riscurile locale ale companiei parinte.

In al doilea rand reasiguratorul reprezinta sursa principala prin care societatea captiva are acces la veniturile din prime ,iar in ultimul rand reprezinta modalitatea prin care societatea captiva isi mareste capacitatea de subscriere de noi riscuri.

Pe piata reasigurarilor ,pentru societatea captiva pot aparea diferite probleme : existenta monopolurilor de reasigurare care limiteaza posibilitatea de operare a societatilor captive pe acesta piata;cerinta ca toate riscurile sau un anumit procent din capacitatea de asigurare sa fie reasigurata pe piata locala;constituirea de rezerve aferente primelor necuvenite, care sunt obligatorii in majoritatea tarilor.Aceste impedimente pot fi rezolvate cu ajutorul asiguratorilor internationali.

4. Solutionarea daunelor si durabilitatea contractului

Conform specialistilor pentru a se oferi servicii eficiente de solutionare a daunelor, programele destinate acestui scop urmaresc:investigatii amanuntite asupra daunelor companiei parinte ,acorduri ferme cu companiile internationale de ajustare a daunelor ,plata cat mai rapida a despagubirilor dupa solutionarea cazurilor,continuarea relatiilor cu pagubitul pentru prevenirea daunelor viitoare.

Rezervele de daune trebuie constituite pe baza reala ,permanent monitorizate si actualizate pentru a reflecta nu numai daunele ci si trendul acestora .

Serviciile de solutionare a daunelor trebuie sa fie oferite de companiile de management ale captivelor ,de asiguratori de fronting si de specialisti in domeniu.Este foarte important cine va investiga dauna aparuta.Daca este implicata societatea de fronting ,acesta trebuie sa se implice in solutionarea daunelor cat si in plata despagubirilor.Astfel se inlatura si problemele care pot aparea din evolutia cursului de schimb.

Societatile captive trebuie sa se foloseasca atat de asiguratorii internationali cat si de specialisti in domeniul solutionarii daunelor .Aceasta datorita faptului ca activitatea societatii captive de asigurari este multinationala ,iar in unele domicilii aceasta are nevoie de investigatii detaliate in situatia aparitiei daunelor.

Contractele intre asiguratorii de fronting si captive sa fie durabile pe termen lung ,trebuie ca asiguratorul de fronting sa demonstreze permanent viabilitatea ,competivitatea si adaptabilitatea serviciilor pe care le ofera.Lynna Goch-Reinsurers Are Taking on New Risk,Best Review,Febr.2001

P.Bawcutt-Captive Insurance Companies,Ed.RIRG,Londra 1999

Patrick Wielinsky-Insurance for Defective Construction ,I.R.M.I.Inc. 2000

Michael Prince-Foreign Markets Begin to Open ,Bussines Insurance, 5 Febr 2001

D.Maister,C.Green-The Trusted Advisor ,Ed.Simon &Schuster Inc,NJ 2000Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2506
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved