Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


BROKERII DE ASIGURARE

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micBROKERII DE ASIGURARE

Brokerul de asigurare este persoana juridica romana sau straina ori societatea mutuala autorizata in conditiile legii, care, pentru clientii sai, negociaza sau incheie contracte de asigurare si acorda alte servicii in legatura cu protectia impotriva riscurilor sau cu regularizarea daunelor. Importanta pe care o acordam faptului ca producerea unui risc care a fost ignorat atrage dupa sine pierderi financiare, reprezinta esenta intelegerii activitatii desfasurate de profesionistii in asigurari.
       Consecintele pe care le manifesta expunerea la risc inseamna mult mai mult decat valoarea unui transfer al riscului catre o societate de asigurari.Practic numai o analiza specializata poate arata dimensiunea costurilor financiare initiale ce inlocuiesc pierderile posibile in cazul producerii unui risc asigurat.Relatia pe care o are un broker de asigurari cu un client al sau este o relatie de parteneriat, brokerul reprezentand interesele asiguratului in fata societatilor de asigurari.Forma de organizare a unui broker de asigurari este ca persoana juridica specializata in transferul riscului prin activitatea de asigurare.

Activitatea de broker de asigurare poate fi desfasurata de o persoana juridica daca aceasta din urma detine o autorizatie de functionare din partea comisiei de supraveghere a asigurarilor.Pentru a abtine aceasta autorizatie solicitantul trebuie sa prezinte comisiei de supraveghere a asigurarilor documente care sa respecte prevederile alin. (5) lit. a)-d).
din legea 32/2000,iar aceasta va decide cu privire la eliberarea autorizatiei de functionare in cel mult 30 de zile de la dat primirii documentelor.

Pentru a putea primi autorizatia de functionare un broker de asigurare trebuie sa aiba un capital social varsat in forma baneasca, a carui valoare nu poate fi mai mica de 150 milioane lei,aceasta valoare putand fi actualizata prin norme de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor,sa aiba in vigoare un contract de asigurare de raspundere civila profesionalaa, iin concordantata cu cerintele prevazute de norme,sa aiba ca obiect de activitate numai activitatea de broker de asigurare,sa paatreze si sa puna la dispozitie comisiei de supraveghere a asigurarilor, la cerere, registrele si inregistrarile contabile care sa evidentieze si sa explice operatiunile efectuate in timpul desfasurarii activitatii, incluzand informatii asupra contractelor de asigurare incheiate si asupra intelegerilor cu asiguratorii,sa se conformeze solicitarilor comisiei de supraveghere a asigurarilor in ceea ce priveste raportarile, precum si activitatile pe care le desfasoara, astfel cum vor fi stabilite prin norme.

Brokerul de asigurare asista clientul in relatia cu societatea de asigurari pentru cumpararea unei polite de asigurare sau pentru conceperea unui program special adaptat analizei de management al riscului.

 Pentru un program de asigurare deja existent al unui asigurator, brokerul poate verifica sau chiar negocia conditiile contractuale si prima de asigurare pe care o plateste clientul sau.Un alt serviciu important pe care il poate face un broker este consultanta sau chiar asistenta in cazul dosarelor de dauna pentru clientii sai.Brokerii de asigurare, sub conditia imputernicirii primite din partea asiguratorilor, sunt indreptatiti sa colecteze primele in numele acestora si sa emita documente de asigurare.

Veniturile unui broker sunt de obicei din comisionul primit de la societatea de asigurari pentru asigurarile pe care acesta le cumpara in numele clientilor sai.Pentru seviciile pe care le face un broker acesta este platit de catre de catre societatea de asigurari sau de reasigurari prin aplicarea unei cote procentuale asupra primei de asigurare sau de reasigurare pe care o plateste clientul.

Conform raportului pe 2006 emis de Comisia se Supraveghere a Asigurarilor brokerii de asigurare care au desfasurat activitate in anul 2006 au inregistrat, la data de 31.12.2006, o valoare totala a veniturilor din activitatea de brokeraj de 239.768.956 lei (70.901.900 euro) din care:

venituri din negocierea contractelor de asigurare si reasigurare, raportate de 291 de brokeri de asigurare, au fost in suma totala de 221.355.303 lei (65.456.812 euro), reprezentand 92,3% din total venituri din activitatea de brokeraj;

venituri din efectuarea inspectiilor de risc, raportate de 6 brokeri de asigurare, au fost in suma de 390.408 lei (115.447 euro) si au reprezentat 0,2% din total;

venituri din regularizari de daune, in suma totala de 5.013.776 lei (1.482.620 euro), reprezentand 2,1% din total, au fost raportate de 23 de brokeri de asigurare;

venituri din comisariat de avarii, in suma de 208.444 lei (61.639 euro), au fost raportate de 5 brokeri si au reprezentat 0,1% din total venituri;

venituri din alte activitati in legatura cu obiectul de activitate, in suma de 12.801.025 lei (3.785.382 euro), au fost raportate de 76 de brokeri si au reprezentat 5,3% din total venituri din activitatea de brokeraj.

Trei sferturi din total venituri (75,3% din acestea) au fost realizate de 50 de brokeri de asigurare, valoarea cumulata a veniturilor acestora fiind de 180.560.917 lei (53.393.535 euro). Dintre acestia, 48 au raportat venituri cuprinse intre 1.000.000 si 18.378.861 lei.

Conform situatiilor financiare raportate de brokerii de asigurare pentru exercitiul financiar 2006, rezulta ca un numar de 220 brokeri de asigurare au raportat profit si un numar de 93 brokeri de asigurare au raportat pierdere.

Profitul net inregistrat la nivelul pietei brokerilor de asigurare a fost de 67.882.104 lei (20.073.367 euro), din care trei sferturi (75%) au fost realizate de 24 de brokeri de asigurare.

Valoarea cumulata a pierderilor inregistrate de cei 93 de brokeri a fost de 3.778.667 lei (1.117.387 euro), din care trei sferturi (75,7%) au fost aferente unui numar de 22 de brokeri.

Exista foarte multi brokeri care lucreaza la nivel international pentru a fi mai aproape de interesele clientilor si pentru a cunoaste permanent situatia pietelor de asigurari si reasigurari in special in marile centre financiare ale lumii.

Stabilirea unei strategii pentru gasirea unei solutii optime la o situatie concreta porneste de la identificarea riscurilor, evaluarea acestora, continuand cu elaborarea unui program de acoperire a riscului iar in final gestionarea si controlul acestora pe intrega durata a protectiei.

Brokerii de asigurare prin serviciile de consultanta oferite au un rol foarte important in reducerea cheltuielilor privind acoperirea riscului si monitorizarea unui program de asigurare, fiind astfel considerati experti in asigurari.

Brokerii de asigurare se pot asocia in uniuni profesionale si pot adera la uniuni internationale de profil, cu respectarea obligatiilor ce decurg din actele constitutive ale acestora.

In urma realizarilor economice din anul 2006 s-a efectuat si un top 10 al celor bune companii de brokeri de asigurari din Romania.

Top 10 Clasament Brokeri

COMPANIE

PRIME BRUTE
INTERMEDIATE

RON m.

PORSCHE Broker

MARSH*

AON Romania

ASIGEST

HVB Insurance

VBL Broker

ACTIV Asigurari

GRAS SAVOYE Romania

INK Consultanta

EURIAL*

*Sursa Estimare Insurance PROFILE

Agentii de asigurare

Agentul de asigurare,atat persoana fizica cat si juridica,isi poate desfasura activitatea de asigurare numai daca detine o autorizatie scrisa din partea unui asigurator,care este denumit in lege 32/2000 contract de agent.Agentul de asigurare actioneaza in numele asiguratorului de la care are autorizatia de functionare. Un agent de asigurare nu poate intermedia acelasi tip de asigurare decat pentru un singur asigurator. In cazul in care un asigurat doreste sa incheie o polita de asigurare printr-un agent de asigurare,atunci toata raspunderea fata de asigurat privind actele sau omisiunile agentului de asigurare va fi a asiguratorului in numele caruia actioneaza agentul de asigurare. Agentii de asigurare, persoane fizice, au dreptul sa se inregistreze la camera de munca in a carei raza teritoriala domiciliaza, pentru a li se calcula vechimea in munca si pentru a achita taxele necesare in vederea constituirii fondurilor de pensii si de asigurari sociale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2046
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved