Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PRINCIPALELE TIPURI DE ASIGURARI DE BUNURI PRACTICATE DE CARPATICA S.A.

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micPRINCIPALELE TIPURI DE ASIGURARI DE BUNURI PRACTICATE DE CARPATICA S.A.

CARPATICA ASIG a fost infiintata in anul 1996, cu capital integral privat, sub demunirea de ASA ASIGURARI ATLASSIB, facand parte din puternicul HOLDING ATLASSIB.Pana in prezent, experienta CARPATICA ASIG s-a bazat pe profesionalismul si calitatea cu care ne tratam fiecare client. Preocuparea permaneta fata de imbunatatirea produselor si serviciilor sale, ii confera o pozitie stabila pe piata asigurarilor de mai bine de 10 ani.

Componeta a Grupului Financiar CARPATICA, se remarca prin adaptabilitatea la cerintele seviciilor financiare integrate promte si de calitate prin personalul competent si experimentat. Astfel, oferim garantia calitatii prin standardul international ISO 9001:2001, cu un portofoliu de produse reasigurat la companii precum MUNICH RE, SIRIUS si LOYD SYNDICATES.

Asigurarile de bunuri practicate de CARPATICA S.A. sunt multe si complexe. Riscurile asigurate sunt urmatoarele:

1. Catastrofe naturale;

2. Pagube materiale;

Alte pagube

1.1. Catastrofe naturale

Spre deosebire de multe alte evenimente, calamitatile naturale au un potential foarte ridicat de a produce mari pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. Riscurile de catastrofe sunt, in general, asigurabile. Prin catastrofa naturala se intelege un eveniment cauzat de fortele naturii. Poate fi numita si dezastru natural Catastrofele naturale au o mare amploare si implica pagube mari care afecteaza contractele de asigurare si multi asigurati.

Aceste pericole necontrolabile pot fi:

- Cutremurul si miscarile tectonice; cutremurul de pamant reprezinta zguduirea suprafetei terestre printr-o miscare a crustei sale. Pierderile datorate cutremurelor au crescut mult intr-un interval relativ scurt ca urmare a evolutiei rapide pe care economia si societatea, in ansamblul sau au inregistrat-o. Cutremurele de pamant se masoara cu ajutorul a doi indicatori:

- Magnitudinea: masoara cantitatea de energie eliberata in timpul producerii acestuia si se masoara in grade Richter.

- Intensitatea: masoara efectele producerii acestuia intr-un anumit punct la suprafata pamantului, integrand un numar de parametrii, precum: acceleratia gravitationala, durata cutremurului. Se masoara cu ajutorul scarii Mercalli.

- Eruptii vulcanice: sunt considerate riscuri din care decurg si alte evenimente, apreciate riscuri asociate: caderi si nori de cenusa, maree, scurgeri de lava si noroi, cutremure vulcanice. Intensitatea si dimensiunea acestor riscuri difera mult de la un vulcan la altul. Caderile de cenusa si mareele creeaza pagube pe suprafete mari, in timp ce scurgerile de lava si noroi, norii de cenusa si cutremurele vulcanice au efecte numai in vecinatatea imediata. Clasificari in functie de intensitate sunt nerelevante din punct de vedere al asigurarilor.

- Valurile seismice - tsunami: reprezinta o catastrofa naturala care afecteaza, in special coastele Asiei. Ele apar dupa producerea cutremurelor sau ca urmare a unor alunecari de teren ale fundului marii, deseori induse de cutremure sau eruptii vulcanice in mare sau pe uscat.

- Inundatiile: sunt definite ca o acoperire temporara continua a uscatului ca rezultat al iesirii din matca a apelor curgatoare sau a revarsarii apelor statatoare sau ca urmare a precipitatiilor puternice, si care raman sau curge in amplasamentul asigurat.

- Ploile torentiale: precipitatiile difera mult de la o regiune la alte, in functie de latitudine, altitudine, precum si de alti factori cu caracter local. Precipitatiile medii anuale la nivel mondial se situeaza in jurul valorii de 1000 l/metru patrat. Cunoasterea valorii medii anuale a precipitatiilor este de mare ajutor pentru definirea potentialului de inundatie.

- Furtunile: reprezinta efectul dinamic al unei mase de ar care se deplaseaza cu o viteza de cel putin 20 metrii pe secunda. in categoria furtunilor intra mai multe categorii de furtuni care pot produce pagube imense: furtuni tropicale (uragan, taifun, ciclon), furtuni extratropicale (furtuni de iama), tornade, furtuni regionale (musoni).

- Fulgerul si trasnetul: reprezinta cauza multor pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. Cel mai expus acestui risc este traficul aerian, motiv pentru care se evita pe cat posibil traversarea regiunilor cu grad ridicat de pericol.

- ElNino: este un fenomen rapid de incalzire a climei in zona Pacificului Ecuatorial, cu 1 pana la 5 grade Celsius in numai cateva saptamani. Incalzirea are loc in perioada Craciunului. Nivelul marii creste cu circa 0,5 ,metrii in partea vestica a oceanului, iar in partea estica apa ramane mai rece.

- Alte riscuri de catastrofe: grindina, alunecari de teren, avalanse, etc.

Alunecari de teren: sunt cauzate de alte riscuri, precum ploi torentiale, inundatii cutremure. Ele reprezinta miscarea in jos a trenului, pietrelor si a solului, avandu-si originea ta miscarea de gravitatie si sunt provocate de distrugerea echilibrului pe termen lung al lor suprafetei Pamantului datorita evolutiei lor sau ca o consecinta a operatiilor le sau a lucrarilor de constructii.

Avalansele: reprezinta cantitati de zapada sau gheata care incep sa se miste brusc pe pante fi se prabusesc in vale. Fenomenul se produce, in principal, ca urmare a greutatii maselor mari de zapada cu umiditate ridicata. La aceasta se adauga interactiunea mai multor factori: teren, cantitate de zapada, vant, structura zapezii de suprafata, temperatura, etc.

Grindina: este un alt risc de catastrofa care produce mari pagube agriculturii, cladirilor, vehiculelor, etc. Grindina este un fenomen atmosferic care consta in formarea unor bucati mari de gheata de forma, dimensiune, greutate si densitate diferite, care pot cadea pe obiectul asigurat, avariindu-1 sau distrugandu-l.

1.2. Pagube materiale

Sunt reprezentate de:

- Riscuri aditionale: explozie, incendiu, daune provocate imobilului de impactul cu autovehicule, animale, obiecte din aer, inclusiv avioane, revolte, miscari civile, combustie spontana, autoaprindere;

- Riscuri financiare: riscuri comerciale: riscul insolvabilitatii: insolvabilitatea poate determina diverse cauze, precum: faliment, executare silita asupra proprietatii, executarea unei hotarari judecatoresti de omologare a concordantului incheiat intre debitor si creditorii sai, imposibilitatea cumparatorului de a platii bunurile cumparate sau serviciile prestate; refuzul cumparatorului de a accepta marfurile contractate din motive independente de vanzator.

- Riscuri politice: acest risc intervine numai la asigurarea creditelor de export. Riscul politic se poate concretiza in: dificultati si intarzieri in procesul de transfer al banilor din tara cumparatorului, imposibilitatea transferului sumelor respective din tara importatorului in tara exportatorului, introducerea unor reglementari privind licentele de export sau import in tara cumparatorului, razboi civil, razboi si alte evenimente similare, riscuri privind cumparatorii publici, etc.

1. Alte pagube

Se refera la riscuri reprezentand: riscurile de vandalism,
pagube materiale produse de furt prin efractie, si/ sau acte de talharie, violenta sau amenintare (prevazute in codul penal), riscuri de terorism, etc.

1. Principalele tipuri de asigurari de bunuri practicate

de CARPATICA

2.1. Asigurari care au drept riscuri asigurate catastrofele

naturale

2.1.1. Asigurarea locuintelor - acoperire suplimentara pentru

riscurile atmosferice

CLAUZA

ADITIONALA

FI.102.A

Asigurarea locuintelor Acoperire suplimentara pentru riscurile atmosferice

1. PREAMBUL

1.1. Prezenta Clauza aditionala este valabila numai impreuna cu Conditiile generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, in completarea Conditiilor specifice privind asigurarea locuintelor.

1.2. Toate prevederile Conditiilor generale privind asigurarea complexa a locuintelor, precum si cele ale conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor, sunt valabile in masura in care nu contravin prevederilor din prezenta Clauza aditionala.

1. Prin considerarea cumulata a documentelor mentionate la art. 1,1 si in concordanta cu prevederile art. 1.2, se convine ca:

a. in situatia in care exista, in documentele mentionate,
capitole cu acelasi titlu / continut, prevederile acestora se cumuleaza;

b. in situatia in care, in urma cumularii prevederilor documentelor mentionate apar contradictii, se considera valabile numai prevederile din prezenta.

DEFINITII SI INTERPRETARI

In tot cuprinsul acestei Polite termenii de mai jos au numai intelesul atribuit prin uimitoarele definitii:

2.1. Apa de conducta: scurgere accidentala de apa (potabila, pentru stingerea incendiilor, menajera, de canalizare/reziduala, ori ca agent termic) din instalatiile specifice asociate locuintei asigurate, ca urmare a avariilor accidentale produse la aceste instalatii sau provenind din spatii apartinand cladirii, altele decat cele care definesc proprietatea/folosinta exclusiva a locuintei asigurate.

2.2. Avalansa de zapada: masa de zapada care se desprinde de pe coasta unui munte si aluneca spre vale.

2. Greutatea stratului de zapada sau de gheata: distrugere provocata de excesul de masa de zapada sau gheata acumulata pe acoperisuri sau care actioneaza asupra elementelor de sprijin ale constructiilor.

2.4. Grindina: precipitatie atmosferica continand particule de gheata.

2.5. Furtuna: perturbatie atmosferica violenta, produsa, in general cu descarcari electrice, si la care viteza vantului depaseste 20 m/s (72 km/h);

2.6. Inundatie: acoperirea unei portiuni de uscat cu apa, ca urmare a revarsarii peste marginile cursurilor sau bazinelor de apa, a ruperii digurilor sau malurilor, sau a unei ingustari bruste si neasteptate a cursului sau ca urmare a unor precipitatii abundente.

2.7. Ploaie torentiala: precipitatie atmosferica de durata scurta si cu debit mare.

2.8. Refulare: evacuarea apelor reziduale/pluviale prin conductele de evacuare/canalizare apartinand locuintei asigurate, in sens opus celui proiectat, ca urmare a obturarii acestor conducte sau ca urmare a debitului foarte mare prin aceste conducte.

2.9. Viitura: masa importanta' de apa care se deplaseaza cu putere in afara unei albii firesti, din cauza cresterii bruste a nivelului unei ape curgatoare ca urmare a cresterii debitului, sau din alte cauze, si care antreneaza de regula mal, pietris, bolovani si alte corpuri solide.

2.10. Dauna ca urmare a uneia si aceleiasi furtuni, grindine, ploi torentiale sau inundatii cuprinde, din punct de vedere al fransizei, daunele cauzate de furtuni sau inundatii aparute in interiorul unei perioade de 72 de ore consecutive.

OBIECTUL

ASIGURARII,

RISCURILE SI

COSTURILE

CHELTUIELILE

ACOPERITE

1. Riscuri acoperite.

In baza prezentei Clauze aditionale CARPATICA se obliga sa despagubeasca pe Asigurat, in limita sumelor asigurate precizate in Specificatia Politei, pentru daune produse direct de: furtuna, grindina, ploaie torentiala, inundatie, viitura, greutatea stratului de zapada sau de gheata si avalansa de zapada.

2. Costuri / cheltuieli acoperite.

In afara cheltuielilor ocazionale de repararea / inlocuirea bunurilor asigurate ca urmare a avarierii sau pierderii acestora datorate evenimentelor asigurate in baza prezentei Clauze aditionale, CARPATICA mai acorda despagubiri (in cadrul sumelor asigurate mentionate in Specificatia Politei) si pentru costuri/cheltuieli:

a. de prevenire a daunelor provocate de inundatia iminenta la bunuri asigurate, in limita de 20% din suma asigurata a bunurilor amenintate de inundatie, pentru orice eveniment;

b. pentru limitarea efectelor unei inundatii, inclusiv pentru demolarea, demontarea ori mutarea in alt loc a bunurilor asigurate, in limita de 20% din suma asigurata a bunurilor afectate de inundatie pentru orice eveniment;

c. pentru indepartarea urmarilor oricarui eveniment asigurat prin prezenta Clauza aditionala, respectiv pentru efectuarea lucrarilor de curatare (ex.: ridicarea molozului, aluviunilor) a locului unde s-a produs dauna, in masura in care sunt in legatura cu evenimentele asigurate prin prezenta Clauza aditionala ii sunt necesare pentru executarea lucrarilor de reparatii; aceste costuri / cheltuieli se acord in limita de 10% din suma asigurata a bunurilor afectate de evenimentul respectiv, pentru orice eveniment.

CARPATICA nu acorda despagubiri pentru prejudicii produse:

 

4. EXCLUDERI

a. cladirilor care nu au fost date in folosinta si bunurilor care se afla in aceste cladiri;

b. prin inundatii datorate furtunii;

c) prin infiltrare apei de ploaie a particulelor de gheata rezultate din grindina a zapezii sau a murdariei prin geamuri/ferestre neetanse sau neinchise ori prin alte deschizaturi, in afara cazului in care deschizaturile sunt produse de evenimentele asigurate in baza prezentei Clauze aditionale;

d) bunurilor aflate in aer liber, altele decat cladiri sau bunuri care prin natura lor sunt proiectate si construite pentru amplasare, temporara sau permanenta, sub cerul liber,

e) de apa de conducta si (te refulare);

f) de cresterea nivelului marii sau de maree;

g) de alunecarea sau prabusirea terenului, chiar daca aceste fenomene sunt produse de inundatie.

 

OBLIGATIILE ASIGURATULUI -CONTRACTULUI

5.1. Asiguratul are obligatia sa scoata din functiune instalatiile si/sau echipamentele electrice in cazul unui pericol iminent de inundatie sau in cazul in care, ca urmare a producerii unor deschizaturi in cladiri in urma unei furtuni, ploi torentiale sau grindine, apa a inceput sa patrunda in interiorul cladirii asigurate sau in care se afla bunuri asigurate.

2.1.2. Asigurarea locuintelor - acoperirea suplimentara pentru

riscul de cutremur

CLAUZA

ADITIONALA

FI.101.A

Asigurarea locuintelor Acoperire suplimentara pentru riscul de cutremur

1. PREAMBUL

1.1. Prezenta Clauza aditionala este valabila numai impreuna cu Conditiile generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, in completarea Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor.

1.2. Toate prevederile Conditiilor generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, precum si cele ale Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor, sunt valabile in masura in care nu contravin prevederilor din prezenta Clauza aditionala.

1. Prin considerarea cumulata a documentelor mentionate ta art. 1.1 si in concordanta cu prevederile art 1.2, se convine ca:

a) in situatia in care exista, in documentele mentionate, capitole cu acelasi titlu / continut, prevederile acestora se cumuleaza; b). in situatia in care, in urma cumularii prevederilor documentelor mentionate, apar contradictii, se considera valabile numai prevederile din prezenta.

2. DEFINITII SI INTERPRETARI

In tot cuprinsul acestei Polite termenii de mai jos au numai intelesul atribuit prin urmatoarele definitii:

2.1. Cutremur: miscare seismica brusca a scoartei terestre, orizontala, verticala sau de torsiune, datorata unui dezechilibru fizic produs in interiorul acesteia, avand origine tectonica, vulcanica sau de prabusire.

Dauna ca urmare a unuia si aceluiasi cutremur cuprinde, din punct de vedere al fransizei, daunele cauzate de cutremur aparute in timpul unei perioade de 72 de ore consecutive.

2.2. Apa de conducta: scurgere accidentala de apa (potabila, pentru stingerea incendiilor, calda menajera, de canalizare, ori ca agent termic) din instalatiile specifice asociate locuintei asigurate, ca urmare a avariilor accidentale produse la aceste instalatii sau provenind din spatii apartinand cladirii, altele decat cele care definesc proprietatea/folosinta exclusiva a locuintei asigurate.

OBIECTUL

ASIGURARII,

RISCURILE SI

COSTURILE

CHELTUIELILE

ACOPERITE

1. Riscuri acoperite.

In baza prezentei Clauze aditionale CARPATICA se obliga sa despagubeasca pe Asigurat, in limita sumelor asigurate precizate in Specificatia Politei, pentru daune datorate direct cutremurului si incendiului si/sau exploziei ce urmeaza cutremurului.

2. Costuri / cheltuieli acoperite.

In afara cheltuielilor ocazionate de repararea / inlocuirea bunurilor asigurate ca urmare a avarierii sau pierderii acestora datorate cutremurului, CARPATICA mai acorda despagubiri (in cadrul sumelor asigurate mentionate in Specificatia Politei) si pentru costuri/cheltuieli necesare indepartarii urmarilor cutremurului, respectiv pentru efectuarea lucrarilor de curatare (ex.: ridicarea molozului) a locului unde s-a produs dauna, in masura in care sunt necesare pentru executarea lucirilor de reparatii; aceste costuri / cheltuieli se acorda in limita de 10% din suma asigurata a bunurilor afectate de evenimentul respectiv, pentru orice eveniment Prezenta clauza aditionala se emite in conditiile unei fransize de 2% din suma asigurati a fiecarui bun mobil sau imobil asigurat

4. EXCLUDERI

4.1. Bunuri excluse.

CARPATICA nu acorda despagubiri, pentru prejudicii produse de cutremur, in urmatoarele cazuri:

a. pentru fresce sau decoratiuni murale;

b. pentru curti exterioare;

c. pentru cladiri care nu sunt finalizate si pentru continutul acestora.

4.2. Riscuri excluse.

CARPATICA nu acorda despagubiri pentru prejudicii produse ca o consecinta a cutremurului de:

a. valuri;

b. apa de conducta; totusi sunt acoperite daunele produse de cutremur instalatiilor propriu-zise (de apa, canalizare, termoficare);

c. urmarile ruperilor barajelor.

2.1. Asigurarea locuintelor - acoperire suplimentara pentru

riscurile de alunecare sau prabusire de teren

CLAUZA

ADITIONALA

FI.107.A

Asigurarea locuintelor

Acoperire suplimentara pentru riscurile de alunecare si

prabusire de teren

1. PREAMBUL

1.1. Prezenta Clauza aditionala este valabila numai impreuna cu Conditiile generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, in completarea Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor.

1.2. Toate prevederile Conditiilor generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, precum si cele ale Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor, sunt valabile in masura in care nu contravin prevederilor din prezenta Clauza aditionala.

1. Prin considerarea cumulata a documentelor mentionate la art. 1.1 si in concordanta cu prevederile art 1.2, se convine ca:

a) in situatia in care exista, in documentele mentionate, capitole cu acelasi titlu si continut, prevederile acestora se cumuleaza;

b) in situatia in care, in urma cumularii prevederilor documentelor mentionate, apar contradictii, se considera valabile numai prevederile din prezenta.

2. DEFINITII SI INTERPRETARI

In tot cuprinsul acestei Polite termenii de mai jos au numai intelesii atribuit prin urmatoarele definitii:

2.1. Alunecare de teren: miscare lina a terenului cauzata de miscari tectonice sau de eroziune naturala.

2.2. Prabusire de teren: surparea brusca a unei suprafete de teren cauzata de miscari tectonice sau de eroziune naturala.

 

OBIECTUL

ASIGURARII,

RISCURILE SI

COSTURILE

CHELTUIELILE

ACOPERITE

1. Riscuri acoperite.

In baza prezentei Clauze aditionale CARPATICA se obliga sa despagubeasca pe Asigurat, in limita sumelor asigurate precizate in Specificatia Politei, pentru daune produse direct de: alunecare de teren; prabusire de teren.

2. Costuri / cheltuieli acoperite.

CARPATICA acorda, in cadrul sumelor asigurate precizate in Specificatia Politei, despagubiri pentru urmatoarele costuri si cheltuieli:

a. costuri / cheltuieli de prevenire a daunelor in situatia unui pericol iminent de producere a unei prabusiri de teren, in limita de 20% din valoarea bunurilor (mobile sau imobile) amenintate de evenimentul respective, pentru orice eveniment;

b. costuri / cheltuieli pentru demontarea ori mutarea in alt loc a bunului (mobile sau imobile) asigurate, in cazul in care folosirea acestuia a devenit imposibila la adresa asigurata ca urmare a producerii oricarui eveniment asigurat prin prezenta Clauza aditionala, in limita de 20% din valoarea bunului respectiv, pentru orice eveniment;

c). costuri / cheltuieli pentru indepartarea urmarilor oricarui eveniment asigurat prin prezenta Clauza aditionala, respectiv pentru efectuarea lucrarilor de curatare (ex.: ridicarea molozului) a locului unde s-a produs dauna, in masura in care sunt in legatura cu evenimentele asigurate prin prezenta Clauza aditionala si sunt necesare pentru executarea lucrarilor de reparatii, in limita de 10% din suma asigurata a bunurilor (mobile sau imobile) afectate de evenimentul respectiv.

 

4. EXCLUDERI

4.1. Riscuri excluse.

In baza prezentei Acoperiri Suplimentare CARPATICA nu este raspunzator si nu datoreaza despagubiri pentru prejudicii cauzate direct sau indirect de trepidatii (datorate circulatiei rutiere sau pe calea ferata, de suprafata sau in subteran), tasari, lucrari edilitare si orice lucrari de constructii sau de interventii, executate la locuinta asigurata sau la alte obiective.

 

2.2. Asigurari care au ca risc asigurat pagube materiale

2.2.1. Asigurarea locuintelor - acoperire suplimentara pentru

daunele provocate de prabusire de corpuri

CLAUZA

ADITIONALA

FI.109.A

Asigurarea locuintelor Acoperire suplimentara pentru daune provocate de prabusire de corpuri

 

1. PREAMBUL

1.1. Prezenta Clauza aditionala este valabila numai impreuna cu Conditiile generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, in completarea Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor.

1.2. Toate prevederile Conditiilor generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, precum si cele ale Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor, sunt valabile in masura in care nu contravin prevederilor din prezenta Clauza aditionala.

1. Prin considerarea cumulata a documentelor mentionate la art. 1.1 si in concordanta cu prevederile art. 1.2, se convine ca:

a). in situatia in care exista, in documentele mentionate, capitole cu acelasi titlu / continut, prevederile acestora se cumuleaza; b). in situatia in care, in urma cumularii prevederilor documentelor mentionate, apar contradictii, se considera valabile numai prevederile din prezenta.

 

DEFINITII SI INTERPRETARI

In tot cuprinsul acestei Polite termenii de mai jos au numai intelesul atribuit prin armatoarele definitii:

2.1. Avalansa de zapada: masa de zapada care se desprinde de pe coasta unui munte si aluneca spre vale.

2.2. Fenomene atmosferice: avalansa de zapada, greutatea stratului de zapada sau de gheata, furtuna, grindina, inundatie, ploaie torentiala, viituri.

2. Furtuna: perturbatie atmosferica violenta, produsa, in general, cu descarcari electrice, si la care viteza vantului depaseste 20 m/s (72 km/h);

2.4. Greutatea stratului de zapada sau de gheata: distrugere provocata de excesul de masa de zapada sau gheata acumulata pe acoperisuri sau oare actioneaza asupra elementelor de sprijin ale constructiilor.

2.5. Grindina: precipitatie atmosferica continand particule de gheata.

2.6. Inundatie: acoperirea unei portiuni de uscat cu apa, ca urmare a revarsarii peste marginile cursurilor sau bazinelor de apa, a ruperii digurilor sau malurilor, sau a unei ingustari bruste si neasteptate a cursului sau ca urmare a unor precipitatii abundente.

2.7. Ploaie torentiala: precipitatie atmosferica de durata scurta si cu debit mare.

2.8. Prabusire de corpuri: caderea si prabusirea peste locuinta asigurata a stancilor, pietrelor, copacilor, elementelor retelelor de distributie sau de transport pe cablu (stalpi, cabluri, tevi etc), releelor de transmisiuni, macaralelor sau elementelor componente (inclusiv a obiectelor ridicate/manipulate de acestea), elementelor
de constructie ale cladirilor invecinate (inclusiv instalatiile aferente acestor cladiri).

2.9. Viitura: masa importanta de apa care se deplaseaza cu putere in afara unei albii firesti, din cauza cresterii bruste a nivelului unei ape curgatoare ca urmare a cresterii debitului, sau din alte cauze, si care antreneaza de regula mal, pietris, bolovani si alte corpuri solide.

 

OBIECTUL

ASIGURARII,

RISCURILE SI

COSTURILE

CHELTUIELILE

ACOPERITE

1. Riscuri acoperite.

In baza prezentei Clauze aditionale CARPATICA se obliga sa despagubeasca pe Asigurat, m limita sumelor asigurate precizate in Specificatia Politei, pentru daune produse direct de prabusire de corpuri bunurilor mobile si imobile asigurate.

2. Costuri / cheltuieli acoperite.

In afara cheltuielilor ocazionate de repararea si inlocuirea bunurilor asigurate ca urmare a avarierii sau pierderii acestora datorate evenimentelor asigurate in baza prezentei Clauze aditionale, CARPATICA mai acorda despagubiri in cadrul sumelor asigurate mentionate in Specificatia Politei) si pentru costuri/cheltuieli: a).de prevenire a daunelor provocate de prabusirea iminenta de corpuri asupra locuintei asigurate (inclusiv pentru demolarea, demontarea ori mutarea in alt loc a bunurilor asigurate), in limita de 20% din suma asigurata a bunurilor amenintate de prabusirea iminenta de corpuri, pentru orice eveniment; b).pentru indepartarea urmarilor oricarui eveniment asigurat prin prezenta Clauza aditionala, respectiv pentru efectuarea lucrarilor de curatare (ex.: ridicarea molozului) a locului unde s-a produs dauna, in masura in care sunt in legatura cu evenimentele asigurate prin prezenta Clauza aditionala si sunt necesare pentru executarea lucrarilor de reparatii; aceste costuri / cheltuieli se acorda in limita de 10% din suma asigurata a bunurilor afectate de evenimentul respectiv, pentru orice eveniment.

 

4. EXCLUDERI

4.1. Riscuri excluse

In baza prezentei Clauze aditionale CARPATICA au este raspunzator si nu datoreaza despagubiri pentru prejudicii cauzate direct sau indirect de:

a. trepidatii (datorate circulatiei rutiere sau pe calea ferata, de suprafata sau in subteran);

b. tasari, lucrari edilitare si orice lucrari de constructii sau de interventii, executate la locuinta asigurata sau la alte obiective;

c. caderi de corpuri de tipul aeronavelor, partilor si continutului acestora precum si obiectelor extraatmosferice (nave spatiale sau parti ale acestora, meteoriti);

d. caderi de corpuri provocate de: fenomene atmosferice, cutremur, alunecari sau prabusiri de teren, acte de vandalism ori de greve, revolte sau tulburari civile;

e. caderi de corpuri produse in interiorul locuintei asigurate (exemple: prabusirea unei grinzi, caderea unui corp de mobilier sau a unui lampadar, etc).

 

5. OBLIGATIILE ASIGURATULUI

CONTRACTANTU-LUI

5.1. Asiguratul are urmatoarele obligatii suplimentare: in cazul in care devine previzibila prabusirea de corpuri (exemple: copac uscat sau stalp avariat in vecinatatea locuintei asigurate si pentru care exista pericolul de prabusire peste locuinta asigurata), sa anunte deindata organele abilitate (dupa caz: primaria, statiile locale de distributie a energiei electrice etc) cu privire la situatiile aparute, in scopul intreprinderii de actiuni specifice necesare eliminarii acestor riscuri.

6. SUPRA-ASIGURARE;

SUBASIGURARE

6.1. Prin exceptie de la prevederile Cap. 8 din Conditiile specifice privind Asigurarea locuintelor, in cazul daunelor produse de prabusiri de corpuri, subasigurarea nu se aplica.

2.2.2. Asigurarea locuintelor - acoperire suplimentara pentru

riscurile de boom sonic si coliziune cu autovehicule

CLAUZA

ADITIONALA

FI.10A

Asigurarea locuintelor

Acoperire suplimentara pentru riscurile de boom sonic si coliziune cu autovehicule

1. PREAMBUL

1.1. Prezenta Clauza aditionala este valabila numai impreuna cu Conditiile generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, in completarea Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor.

1.2. Toate prevederile Conditiilor generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, precum si cele ale Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor, sunt valabile in masura in care nu contravin prevederilor din prezenta Clauza aditionala.

1. Prin considerarea cumulata a documentelor mentionate la art. 1.1 si in concordanta cu prevederile art 1.2, se convine ca:

a). in situatia in care exista, in documentele mentionate, capitole cu acelasi titlu / continut, prevederile acestora se cumuleaza; b). in situatia in care, in urma cumularii prevederilor documentelor mentionate, apar contradictii, se considera valabile numai prevederile din prezenta.

DEFINITII SI INTERPRETARI

In tot cuprinsul acestei Polite termenii de mal jos an numai intelesul atribuit prin urmatoarele definitii:

2.1. Boom sonic: actiunea directa a presiunii generata de spargerea zidului sonic de catre o aeronava in zbor.

2.2. Coliziune cu autovehicule: lovirea locuintei asigurate de catre vehicule sau autovehicule.

OBIECTUL ASIGURARII, RISCURILE SI COSTURILE

CHELTUIELILE

ACOPERITE

1. In baza prezentei Clauze aditionale CARPATICA se obliga sa despagubeasca pe Asigurat, in limita sumelor asigurate precizate in Specificatia Politei, pentru daune produse direct de coliziune cu (auto)vehicule si boom sonic.

4. EXCLUDERI

4.1. Bunuri excluse.

CARPATICA nu acorda despagubiri in cazul coliziunii cu (autovehicule, pentru prejudicii produse:

a. obiectelor aflate / instalate in si pe autovehicule;

b. de (auto)vehicule aflate in interiorul cladirilor asigurate.

4.2. Riscuri excluse.

CARPATICA nu acorda despagubiri pentru prejudicii produse de (auto)vehicule proprietatea Asiguratului sau folosite de acesta, de Beneficiarul asigurarii.

2.2. Asigurarea locuintelor - acoperire suplimentara pentru

daune provocate de animale

CLAUZA

ADITIONALA

FI.108.A

Asigurarea locuintelor Acoperire suplimentara pentru daune provocate de animale

1. PREAMBUL

1.1. Prezenta Clauza aditionala este valabila numai impreuna cu Conditiile generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, in completarea Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor.

1.2. Toate prevederile Conditiilor generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, precum si cele ale Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor, sunt valabile in masura in care nu contravin prevederilor din prezenta Clauza aditionala.

1. Prin considerarea cumulata a documentelor mentionate la art 1.1 si in concordanta cu prevederile art 1.2, se convine ca:

a). In situatia in care exista, in documentele mentionate, capitole cu acelasi titlu / continut, prevederile acestora se cumuleaza;

b). in situatia in care, in urma cumularii prevederilor documentelor mentionate, apar contradictii, se considera valabile numai prevederile din prezenta.

OBIECTUL

ASIGURARII,

RISCURILE    SI COSTURILE

CHELTUIELILE

ACOPERITE

1. Riscuri acoperite.

In baza prezentei Clauze aditionale CARPATICA se obliga sa despagubeasca pe Asigurat, in limita sumelor asigurate precizate in Specificatia Politei, pentru daune produse direct de daune produse de animale.

4. EXCLUDERI

4.1. Riscuri excluse.

In baza prezentei Clauze aditionale CARPATICA nu este raspunzator si nu datoreaza despagubiri pentru prejudicii cauzate:

a. direct sau indirect de animale aflate in proprietatea sau folosinta Asiguratului;

b. direct de rozatoare si insecte.

5. SUPRA-

ASIGURARE;

SUBASIGURARE

5.1. Prin exceptie de la prevederile Cap. 8 din Conditiile specifice privind Asigurarea locuintelor, in cazul daunelor produse de animale, subasigurarea nu se aplica.

6. SUMA ASIGURATA/ LIMITA DE RASPUNDERE

6.1. Suma asigurata pentru prezenta clauza aditionala este cea precizata in Specificatia Politei si este comuna pentru toate bunurile asigurate.

6.2. Suma asigurata pentru prezenta clauza aditionala ramasa dupa acordarea unei despagubiri, poate fi completata numai cu acordul expres al CARPATICA.

6. Prezenta clauza aditionala se emite in conditiile unei fransize de 1% din suma asigurata pentru aceasta acoperire suplimentara, dar nu mai putin de 10 EURO sau echivalent.

2.2.4. Asigurarea locuintelor - acoperire suplimentara pentru

riscurile de revolta si tulburari civile

CLAUZA

ADITIONALA

FI.104.A

Asigurarea locuintelor Acoperire suplimentara pentru riscurile de greva, revolta si tulburari civile

1. PREAMBUL

1.1. Prezenta Clauza aditionala este valabila numai impreuna cu Conditiile generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, in completarea Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor.

1.2. Toate prevederile Conditiilor generale privind Asigurarea complexa a locuintelor, precum si cele ale Conditiilor specifice privind Asigurarea locuintelor, sunt valabile in masura in care nu contravin prevederilor din prezenta Clauza aditionala.

1. Prin considerarea cumulata a documentelor mentionate la art. 1.1 si in concordanta cu prevederile art 1.2, se convine ca:

a). in situatia in care exista, in documentele mentionate, capitole cu acelasi titlu / continut, prevederile acestora se cumuleaza;

b). in situatia in care, in urma cumularii prevederilor documentelor mentionate, apar contradictii, se considera valabile numai prevederile din prezenta.

2. DEFINITII SI INTERPRETARI

In tot cuprinsul acestei Polite termenii de mai jos au numai intelesul atribuit prin urmatoarele definitii:

2.1. Greva: incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate care poate fi declansata pe durata desfasurarii conflictelor de interese.

2.2. Revolta: Demonstratii violente ce duc la agitatie, insotite de razmerita, actiuni ilegale si ostilitate la adresa
autoritatilor cu scopul de a distruge echilibrul existent de
puteri.

2. Tulburari civile: Demonstratii violente care nu intra in categoria revoltelor, degenerand in agitatii culminand cu framantari sociale si actiuni ilegale.

OBIECTUL

ASIGURARII,

RISCURILE    SI COSTURILE

CHELTUIELILE

ACOPERITE

1. Riscuri acoperite.

In baza prezentei Clauze aditionale CARPATICA se obliga sa despagubeasca pe Asigurat, in limita sumelor asigurate precizate in Specificatia Politei, pentru daune materiale produse direct de:

a) actiunea persoanelor care iau parte la:

- greve;

- revolte;

- tulburari civile.

b) actiunea oricarei autoritati legal constituite in suprimarea sau in incercarea de a suprima sau limita consecintele oricaror:

- greve;

- revolte;

- tulburari civile.

4. EXCLUDERI

4.1. Riscuri excluse.

CARPATICA nu acorda despagubiri pentru prejudicii produse prin furt sau talharie ca urmare a producerii evenimentelor asigurate prin prezenta Clauza aditionala.

4.2. Prevederile Cap.6- lit.b din Conditiile generale privind Asigurarea complexa a locuintelor se modifica corespunzator prevederilor Cap. 4 din prezenta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1678
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved