Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


RADIEREA SI CALCUL PRIMEI DE ASIGURARE RESTITUITE

Asigurari

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CLASIFICAREA ASIGURARILOR
ASIGURARI SI REASIGURARI
RCA
RADIEREA SI CALCUL PRIMEI DE ASIGURARE RESTITUITE
Asigurarea maritima
Tipuri de asigurari
TRASATURILE PIETEI ASIGURARILOR
ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE vs ASIGURARI PRIVATE DE SANANATE
Asigurarea de transport terestru
CADRUL JURIDIC AL ASIGURARILOR

RADIEREA SI CALCUL PRIMEI DE ASIGURARE RESTITUITE

Pentru autovehiculele care se radiaza din circulatie in perioada de asigurare, prima de asigurare aferenta perioadei cuprinse intre data inceperii si data incetarii raspunderii asiguratorului se calculeaza prin insumarea primelor lunare stabilite in tariful de prime al asiguratorului RCA, corespunzator numarului de luni intregi cuprinse in perioada de valabilitate a asigurarii.
Atentie nu mai sunt luni calendaristice intregi ci luni de asigurare, similar ca la politele CASCO.

Diferenta dintre prima de asigurare platita si cea calculata conform aliniatului de mai sus se restituie asiguratului, la cererea scrisa a acestuia, insotita de documentele doveditoare, numai in cazurile in care nu s-au platit sau nu se datoreaza despagubiri pentru evenimente produse in perioada de valabilitate a asigurarii.

- In cazul in care asiguratul nu respecta obligatia de a instiinta asiguratorul RCA cu privire la modificarea informatiilor cuprinse in polita de asigurare, referitoare la autovehicul si la proprietarul sau utilizatorul acestuia, asiguratorul RCA nu va fi obligat sa returneze diferenta de prima platita.

Pentru autovehiculele care se radiaza din circulatie in perioada de asigurare, Prima de asigurare restituita asiguratului se calculeaza in conformitate cu art. 31, astfel:

Pretinuta     = n2009 x Pper luna 2009 + n2010 x Pper luna 2010

unde:

Pretinuta – reprezinta prima de asigurare, aferenta perioadei de asigurare cuprinsa intre data inceperii si data incetarii raspunderii ASIBAN; se calculeaza prin insumarea primelor lunare stabilite in tariful de prime al ASIBAN RCA, corespunzator numarului de luni intregi cuprinse in perioada de valabilitate a asigurarii.

n2009, n2010 - reprezinta numarul intreg de luni din 2009, respectiv din 2009, aferent perioadei de asigurare cuprinsa intre data inceperii si data incetarii raspunderii ASIBAN;

Pper luna 2009, Pper luna 2010 – reprezinta valoarea primelor de asigurare lunare aferente perioadei de valabilitate a politei de asigurare (se determina din tariful ASIBAN in functie de categoria auto, persoana detinatoare a auto etc).

Se restituie asiguratului, diferenta dintre prima de asigurare platita (contractata) si prima retinuta calculata conform aliniatului de mai sus, la cererea scrisa a acestuia, insotita de documentele doveditoare, numai in cazurile in care nu s-au platit sau nu se datoreaza despagubiri pentru evenimente produse in perioada de valabilitate a asigurarii.

Prestituita = Pcontractata - Pretinuta

Ex.: un autovehicul DACIA 1310 inmatriculat in Bucuresti, proprietar: persoana fizica, varsta: 32 ani este asigurat 12 luni pentru perioada 08.08.2009 - 07.08.2010, iar prima anuala contractata, este:

Pcontractata x 22,67 + 7 x 29,47) x 0,95 = 303,66 lei

In data de 18.04.2010 se radiaza din circulatie auto asigurat si se solicita restituirea diferentei de prima. Prima retinuta pentru perioada consumata (08.08.2009 – 18.04.2010) se calculeaza astfel:

Pretinuta     = n2009 x Pper luna 2009 + n2010 x Pper luna 2010(4 x 22,67 + 4 x 29,47) x 0,95 = 198,13 lei

Adica 4 luni de asigurare din anul 2009 si 4 luni de asigurare din anul 2010

Diferenta de restituit este:

Prestituita = Pcontractata - Pretinuta = 303,66 lei 198,13 lei = 105,53 lei

Deci, ca urmare a incetarii raspunderii datorita radierii auto din circulatie, ASIGURATORUL va restitui asiguratului suma 105,53 lei.

Primele de restituit se vor putea calcula utilizand atat formula de mai sus (a se vedea si ex. de calcul) cat si utilizand Emsys.

In Emsys primele de restituit se vor putea calcula utilizand modulul 2.6 Reziliere dupa cum urmeaza:

Se cauta polita RCA care trebuie reziliata prin apasarea pe butonul “Filtrare” (icon binoclu) si se aduce in fereastra principala polita respectiva;

Se selecteaza tab-ul “10. Reziliere”;

Cu cursorul pozitionat in campul “Motivul”, se tasteaza F1 pentru si din lista care apare se selecteaza motivul rezilierii, dupa caz;

Se selecteaza apoi campul “Data rezilierii” si se inscrie in acesta data radierii din circulatie a auto sau dupa caz data rezilierii politei si se tasteaza Enter. Automat se calculeaza prima de restituit si prima retinuta pentru perioada activa a politei;

Se inscrie in campul “Data raportarii”, data de raportare a politei in sistem

Se valideaza calculul prin apasarea tastei Start”.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 840
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site