Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Consumator roman - Consumator european

Comert

+ Font mai mare | - Font mai mic
Consumator roman-Consumator european

Acest eseu este realizat cu scopul de a arata lumii diferentele dintre Romania si restul Uniunii Europene cu referire la consum.Consumatorul roman ia totul de bun, cel european este mai circumspect.
CARE ESTE DIFERENTA DINTRE CONSUMATORUL ROMAN SI CONSUMATORUL EUROPEAN?

Exista la consumatorul roman o tendinta de a lua totul de bun.Se crede ca tot ce e pe raft e verifiat de altii.Consumatorul vest-european este mai circumspect.Regula spune ca un comerciant este responsabil pentru ceea ce pune pe piata.Acum nu se mai face control la procesul de fabricatie pentru ca piata este extrem de diversificata iar un asemenea control ar duce la biriocratie, coruptie si ar infrana dezvvoltarea economica.

Consumatorii romani trebuie sa inteleaga faptul ca primul pas spre rezolvarea problemei este sesizarea operatorului economic.

CONSUMATORUL ROMAN ESTE MAI PUTIN INFORMAT SAU MAI PUTIN EDUCAT?

ijpg.jpeg

Romanii au o problema de informare dar facem eforturi in acest sens.In cativa ani am preluat reguli de la UE care erau deja implementate in tarile europene de cativa ani.Si lor le-a trebuit timp de acomodare si informare.Noi suntem acum asa cum erau si ei in urma cu cativa ani.Apoi este si o problema de educare.Asta ar trebui sa se faca de pe bancile scolii cand tanarul cosumator este capabil de asimilare a informatiei.Vrem sa facem din protectia consumatorului o materi de studiu in scoala, lucru care se va intampla deja in cateva state europene.

CE SCHIMBARI A ADUS ADERAREA LA UE IN ACEST DOMENIU?

Cea mai importanta schimbare este cea de conceptie vis-a-vis de protectia consumatorului.Operatorii sunt iresponsabili de respectarea legii insa orice problema este important sa se rezolve intre consumator si operatorul economic.Aceasta trebuie sa inteleaga ca nu e suficient sa aiba rafturi curate si produse etichetate ci conteaza si atitudinea vanzatorului fata de consumator.Acesta are dreptul sa fie informat, sa aleaga cele mai bune preoduse si servicii.

CE SEGMENT DE PE PIATA ARE IN MOMENTUL ACESTA CELE MAI MARI PROBLEME?

Sectorul serviciilor. De cele mai multe ori este vorba de contracte care nu sunt citite de catre consumator iar acesta semneaza si apoi nu mai are cum sa ia atitudine.Fiecare operator isi face contractul cum doreste.Legea spune ca trebuie sa existe drepturi si obligatii de ambele parti in echilibru.Clauzele abuzive le constata inspectorii daca merg in control apoi inainteaza cazul in justitie care da sulutionarea.Este un proces lung si complicat.Apoi sunt probleme si cu produsele de pe piata neagra care intra pe cai greu de controlat.Consumatorii aleg produsele mai ieftine si din locuri nepotrivite insa trebuie sa se intrebe daca merita riscul in balanta cu pretul.

CARE ESTE CATEGORIA DE CONSUMATORI CEA MAI VULNERABILA?

La noi cea mai vulnerabila categorie de consumatori este cea cu un nivel scazut de educatie si venituri care preferea pretul scazut in detrimeniul calitatii.Apoi este mediul rural mai ales pe produsele alimentare.Ce nu e bun pentru consumatorul urban a mers la rural.Totul tine de informare problema cu care inca se mai confrunta vest-europenii dar acolo exista de ceva ani o conformare voluntara a operatorului economic.Acesta isi autoimpune un set de reguli superioeare celor reglementate prin acte normative si daca nu la respecta poate fi tras la raspundere.

SEGMENTAREA PIETELOR CONSUMATORILOR

Exista cateva puncte posibile de pornire in momentul in care se considera modul cel mai bun de a segmenta o piata a connsumatorilor.

1. Segmentarea geografica-In unele piete exista diferente notabile in novoile consumatorilor in functie de zona in care locuiesc. Acest lucru se datoreaza caracteristicilor legate de geografie cum ar fi clima dar poate sa reflecte si diferentele culturale.

2.Segmentarea demografica-In alte piete geografia este mai putin relevanta pentru o baza de segm entare dar comportamentul cumparatorilor se modifica in concordanta cu caracteristicile demografice ale consumatorului.

3.Segmentarea psihografica-Deciziile pe care oamenii le fac in legatura cu bunurile si serviciile pe care le cumpara sunt influentate de un numar de factori care sunt in legatura cu caracteristicile personale ale fiecaruia.Lucrurile pe care le motiveaza, personalitatea lor, modul de viata si atitudinea.Personalitatea poate fi folosita ca o baza pentru segmentare daca se observa ca preferintele asupra unui produs sunt influentate de trasaturile individuale personale.Apoi produsele pot se fie realizare cu anumite caracteristici care sa reflecte personalitatea celor carora li se adreseaza.

4.Segmentarea pietelor industriale-Majoritatea conceptelor folosite in segmentarea pietelor consumatorilor sunt relevante si in cadrul pietelor industriale sau comerciale.Consumatorii europeni sunt tot mai interesati de continutul alimentelor insa nu au facut o obisnuinta din citirea informatiilor nutritionale de pe eticheta acestora inainte de a le pune in cosul de cumparaturi.Comform unui sondaj european doar jumatate dintre consumatori citesc etichetele cu regularitate ceea ce reprezinta totusi o crestere fata de cei 30% care aveau acest obicei la inceputul lui 2008.Datele sondajului au fost facute publice in contextul in care o lege comunitara care sa reglementeze modele de etichetare alimentare se afla pe ultima suta de metri inainte de a fi prezentata in Parlamentul European.Desi neintelegerile dintre industria alimentara reprezentanti ai consumatorilor si medici sunt departe de a fi rezolvate tot mai multe asociatii de profil dau publicitatii cercetari de piata in privinta tendintelor alimentare si a gradului de informare a cetatenilor.Desi unii specialisti au declarat ca multe dintre aceste studii lasa loc la interpretari asociatiile de consumatori spun ca reflecta destul de bine nevoia de a elabora un act obiectiv si clar care sa le asigura europenilor accesul la toate informatiile de care au nevoie pentru a sti ce mananca.

imw.jpeg

O treime din cei care citesc nu inteleg informatiile.Conform sondajului cele mai informate sunt femeile 60% dintre acestea declarand ca citesc mereu eticheta si doar 39% dintre barbati avand acest obicei.Dintre cei care sunt preocupati de informatiile nutritionale ale produselor pe care le cumpara o treime spun ca sunt prezentate intr-o maniera confuza si le vine greu sa aleaga produsele cu adevarat potrivite pentru dieta lor.

Conform datelor, o varianta a modelului ,,Dozei Zilnice Recomandate,, este formula ideala pentru consumatori deoarece ii ajuta sa calculeze si numeric si procentual cat mananca dar este utila si pentru cei ce nu stiu cat inseamna o portie din diferite alimente.

Nutritionistii spun ca aceasta formula este buna pentru ca pot elabora necesaruri calorice in functie de pacient iar aceasta poate urmari foarte usor daca respecta indicatiile fara a renunta la micile placeri culinare cum ar fi dulciurile.

ROMANUL SI CRIZA FINANCIARA!

itjgdmdj.jpeg

Romanii nu au tinut cont de criza financiara si nici de previziunuli sumbre ale analistilor privind scaderea consumului.In luna decembrie marii comercianti au avut vanzari mai mari comparativ cu perioada similara a anului trecut.S-au vandut mai bine toate categoriile de produse, de la mancare si bautura pana la electrocasnice, jucarii si decoratiuni pentru brad.Astfel valoarea medie a cosului de cumparaturi a fost mai mare decat in decembrie 2007.

Nu doar Romania este afectata de criza financiara ci si celelate state ale lumii.Criza americana se propaga rapid si in Europa.Anglia,Franta,tarile din zona Benelux si chiar Islanda sunt puternic afectate de ceea ce pare a fi cea mai mare criza financiara a secolului.

PROTECTIA CONSUMATORULUI!

Protectia consumatorilor se inscrie in cadrul politicilor sociale promovate de catre orice stat.Totodata ea trebuie datorita importantei pe care o prezinta sa se constituie intr-o politica de sine statatoare cu obiective, prioritati si instrumente proprii.In prezent, consumatorul in calitatea sa de purtator al cererii de marfuri a devenit un real partener pe piata, ale carui pozitii ocupate in cadrul pietei se consolideaza pe masura dezvoltarii societatii.Comportamentul de cumparare al consumatorilor afecteaza din ce in ce mai multe intreprinderi, organizatii, organisme si institutii, de aceea consumatorului ii este acordata o atentie din ce in ce mai mare.

ij..jpeg

Ratiile complexe dintre agentii economici genereaza aspecte extrem de diverse care pot face obiectul unor programe de protectie a consumatorilor.Atat guvernele cat si alte organisme ce activeaza in domeniul protectiei consumatorilor isi stabilesc anumite structuri si domenii pentru programele lor de protectie a consumatorului.Dar sunt anumite domenii ale protectiei consumatorilor asupra carora s-au oprit toate guvernele, asociatiile, institutiile si organismele cu implicatii in protectia consumatorilor.

PIATA PRODUSELOR CONTRAFACUTE!

In Romania rata cumpararii produselor false este de 53%, din care se crede ca cea mai mare parte o reprezinta bauturile alcoolice.Desi cunosc acest lucru cumparatorii tolereaza ,,facatura,, pentru ca este mai ieftina si vorba romanului:,,Multi vad, putini cunosc,,.

ijmdwm.jpeg

In ultima vreme falsurile se inmultesc alarmant.Poti cumpara parfumuri ,,originale,, de la colt de strada sau tricouri ,,de firma,, pe tarabele de la piata.Rata mare a castigurilor este cea care ii incurajeaza in mod deosebit pe uni producatori sa realizeze produse contrafacute.

-2 din 3 cumparatori considera ca au fost nu odata inselati achizitionand un bun falsificat ca si cum ar fi fost original.Majoritatea produselor contrafacute vin tot din tarile din afara, China, Japonia,Koreea, dar majoritatea provin si din productia interna.PRODUSELE ROMANESTI vs. STRAINE

Avantajele produselor autohtone :

-sunt familiare consumatorilor

-au retete de fabricatie adaptate gusturilor romanilor

-unele sortimente nu au corespondent de import

ijmw.jpeg

-Avantajele produselor straine:

-in conditii de calitate similara au deseori preturi mai mici

-prezinta tentatia noului

-unele sortimente nu au corespondent autohton

-reprezinta un nivel aspirational

itw.jpeg

DREPTURILE CONSUMATORILOR

-consumatorul este o persoana ce dobandeste, utilizeaza sau consuma pproduse obtinute de la agentii economici sau care beneficiaza de serviciile prestate de acestia, are o serie de drepturi definite de organizatia mondiala a consumatorilor:

,,Dreptul la satisfacerea cerintelor esentialede viata,,

,,Dreptul la siguranta,,

,,Dreptul de a fi informat,,

Regulile care sunt frecvent incalcate care pot aduce cu ele o serie de cauze:

Comercializarea de produse care prezinta abateri de la caracteristicile calitative sau care pot pune in pericol viata.

Sanatatea sau securitatea consumatorului.

Comercializarea de produse falsificate sau contrafacute.

Pastrarea si depozitarea produselor destinate comercializarii in conditii care nu asigura mentinerea caracteristicilor de calitate ale acestora.

ComErcializarea produselor cu elemente de identificare incomplete.

Prezentarea prin publicitate, in prospecte, cataloage,massmedia. A altor valori ale caracteristicilor produselor sau serviciilor, decat cele reale.

Pentru ca drepturile consumatorilor sa nu mai fie incalcate, exista protectia consumatorilor.Protectia consumatorilor , ca fiind o componenta de baza a programelor de protectie sociala, reprezinta un ansamblu de dispozitii privind initiativa publica sau privata destinate a asigura si ameliora continuu respectarea drepturilor consumatorilor. Asa cum am enumerat mai sus, s-au definit urmatoarele drepturi ale consumatorilor:,,Drepturi la satisfacerea cerintelor esentiale de viata drepturi la bunuri si servicii care garanteaza supravietuirea ,,DREPTUL LA SIGURANTA,,-dreptul de a fi protejat impotriva produselor , proceselor sau serviciilor care pun in pericol sanatatea sau viata oamenilor.,,DREPTUL DE A FI INFORMAT,,-dreptul de a avea elemente necesare pentru a lua o decizie, pentru a face o alegere.,,DREPTUL DE A FI PROTEJAT,, impotriva informatiei,publicitatii,etichetarii sau a altor practice fraduloase, inselatoare sau false.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1019
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site