Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Intocmirea declaratiilor completate si depuse de societate la administratia financiara si la directia de munca si protectia sociala

Comert+ Font mai mare | - Font mai micIntocmirea declaratiilor completate si depuse de societate la administratia financiara si la directia de munca si protectia sociala


Fiecare persoana juridical sau fizica care desfasoara activitati aducatoare de profit/venit sau fiecare persoana fizica sau juridical la care isi desfasoara activitatea asiguratii, are obligatia de a intocmi lunar/annual declaratii pentru:contributii la bugetul de stat (impozit pe profit, impozit pe salarii, t.v.a. accize etc), contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat (acest buget este alimentat de contributiile platite de angajator si angajat) si contributii la bugetul fondurilor cu destinatie speciala (fondul special pentru sanatate, fondul special pentru somaj)Statul de plata este un document care cuprinde informatii despre:

-salariu de baza al unui angajat

-retinerile lunare

-venitul net

-deducerile personale

-venitul impozabil

-impozitul retinut

-salariul net

Statul de plata se intocmeste in 2 exemplare: unul se depune si se inregisreaza la Inspectoratul territorial de munca unde trebuie achitat comisionul, iar un al doilea exemplar ramane la societate pentru a fi anexat la registrul de casa.

Pe baza informatiilor din statul de plata se intocmesc declaratii:

  • Pentru contributia la asigurarile sociale se intocmeste anexa 1.1 a declaratiei privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul de stat pentru luna respective
  • Pentru contributia de asigurare pentru fndul de risc, accidente si boli profesionalese intocmeste anexa 1.2 a declaratiei privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul de stat
  • Pentru contributia la bugetul asigurarilor de somaj se intocmeste declaratia privind obligatiile de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj anexa 1.1 si anexa1.2
  • Pentru contributiile la bugetul de stat consolidate se intocmeste declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat .Aceasta declaratie contine toate contributiile datorate de angajat si angajator la bugetul de stat cu sumele aferente.

Declaratia 300 privind T.V.A. este o declaratie care se intocmeste lunar sau trimestrial cu sumele din balanta de verificare si se depune la Administratia Financiara

Potrivit legislatiei in vigoare angajatorul trebuie sa suporte pentru angajati:

Contributia asigurarilor sociale 19.75%

Contributia pentru asigurarilor sociale de sanatate 7%

Contributia pentru fondul de somaj 2.5%

Contributia la fondul de risc , accidente si boli profesionale 0.5%

Angajatiilor pe baza statului de plata li se fac urmatoarele retineri:

Contributia la asigurarile sociale de stat 9.5%

Contributia la fondul de somaj 1%

Contributia la fondul de sanatate 6.5%

Impozitul pe venituri de natura salariilor 16%

Concedii si indemnizatii 0.75%

Declaratiile se intocmesc cu ajutorul unor programe de declaratii pe baza informatiilor din statul de plata sau din balanta de verificare si cuprind date despre angajator, angajat, denumirea contributiei si cuantumul acesteia, datorat catre bugetul de stat se stampileaza si se semmneaza de catre administrator.

Se intocmeste in doua exemplare si se salveaza pe support magnetic.un exemplar ramane la care se depunew declaratia iar al doilea ramane la angajator.

Declaratiile se inregistreaza de catre institutia la care s-au depus prin aplicarea stampilei institutiei respective si prin acordarea unui numar de inregistrare.

Declaratiile se depun pana la data de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.

Plata contributiilor se face fie pe baza ordinelor de plata prin intermediul institutiei bancare sau fie pe baza foilor de varsamant prin intermediul trezoreriei.

In cazul in care nu se respecta termenele prevazute de lege pentru depunerea declaratiilor fiscale sau termenele de plata a contributiilor fata de bugetul de stat, potrivit legislatiei in vigoare exista mijloace legale de constrangere la plata cum ar fi:amenzile contraventionale, majorari de intarziere la plata impozitelor si taxelor si in cele mai grave situatii se poate trece chiar la executare silita a bunurilor mobile sau immobile.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2199
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved