Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


MODELUL "FILIEREI" ("RETELEI DE PRODUCTIE")

Comert+ Font mai mare | - Font mai micModelul "filierei" ("retelei de productie")

In cazul acestui model de analiza, accentul se pune pe relatiile care au loc intre diferitele firme in cadrul industriei careia ii apartin. Relatiile care apar intre diferitele firme (intre mediile concurentiale ale acestora) creeaza oportunitati si amenintari. Astfel, cresterea vanzarilor la firmele situate in aval, pe filiera de activitate va insemna o oportunitate (vor creste posibilitatile de dezvoltare a propriei oferte), dupa cum la fel se poate aprecia si o reducere a preturilor la intreprinderile pozitionate in amonte (reducerea preturilor de aprovizionare). Amenintarile pot sa apara intr-o situatie inversa (cresterea preturilor de aprovizionare), respectiv reducerea cererii in aval.Grafic, o filiera (retea) poate fi prezentata astfel (figura 2.7):


Intre diferitele intreprinderi nu apar numai relatii de tip vertical, ci si relatii orizontale, intre intreprinderi care apartin de industrii diferite (filiere diferite). In acest caz, se spune ca avem o retea caracterizata prin intersectia diferitelor medii concurentiale, specifice diferitelor faze ale filierelor de activitate (figura 2.8).


Comportamentul in cadrul filierelor si retelelor

Firmele care constituie o retea, respectiv mediile concurentiale ale acestora definesc asa zisele celule ale retelei. Pozitia ocupata de o anumita industrie in cadrul retelei defineste stadiul acesteia.

Intre diferitele celule concurentiale, in functie de stadiul ocupat, apar relatii: comerciale, economice, tehnice si organizationale.

Relatiile comerciale apar datorita faptului ca o firma este in acelasi timp furnizor si cumparator, in raport cu anumiti parteneri (cu care stabileste relatii comerciale).

Relatiile economice sunt rezultatul influentelor care se regasesc in activitatea economica. De exemplu, o crestere a preturilor in amonte va determina o crestere a costurilor la firmele din aval, care trebuie sa gaseasca solutii de contracarare.

Relatiile tehnice apar din necesitatea complementaritatii tehnologiilor folosite de catre diferitele firme, in sensul ca anumite tehnologii, necesita anumite materii prime etc.

Relatiile organizationale rezulta din faptul ca fiecare intreprindere este o organizatie cu scopuri si obiective proprii, pe care cauta sa le realizeze in raport cu ceilalti parteneri.

Observatie: spre deosebire de modelul M. Porter in cazul metodei filierelor si retelelor este foarte importanta identificarea relatiei, dar si a cauzelor care o provoaca respectiv a modului de transmitere a acestora in cadrul filierei.

Relatiile care apar se concretizeaza in aparitia unor perturbatii, care daca au un efect pozitiv inseamna OPORTUNITATE, iar daca au un efect negativ reprezinta o AMENINTARE.

In evaluarea perturbatiilor se impun doua nivele de analiza:

a)      originea perturbatiei;

b)     modul de transmitere in cadrul retelei.

a) In ceea ce priveste originea perturbatiilor acestea sunt: perturbatii amonte si     perturbatii aval, dupa locul in care apar si sensul de transmitere (figura 2.9).


Perturbatiile aval pot sa fie:

evolutia cererii;

evolutia preturilor;

evolutia caracteristicilor produselor etc.

Perturbatiile amonte pot sa fie:

evolutia ofertei de resurse (materii prime etc.);

evolutia costurilor (preturilor de aprovizionare);

evolutia conditiilor de aprovizionare (risc, calitate etc.).

b) In ce priveste modul de transmitere a perturbatiilor, acesta poate sa fie fara sau cu modificari, in functie de existenta anumitor surse de putere (raporturi de putere) in cadrul retelei.

Prin putere in cadrul retelei se intelege capacitatea unei intreprinderi de a influenta celelalte intreprinderi din filiera.

In evaluarea "puterii" in filiera trebuie sa avem in vedere ca:

puterea nu este repartizata egal intre membrii filierei;

existenta unui raport de putere nu inseamna si o transmitere automata (mecanica) de perturbatii.

Existenta unui centru de putere, poate sa fie rezultatul:

gradului de concentrare relativa;

De exemplu, o firma caracterizata printr-un grad de centralizare puternica a activitatii de aprovizionare, poate sa obtina anumite avantaje din partea furnizorilor, prin volumul si valoarea cererilor, fata de situatia in care cererea ar fi dispersata pe diferite centre de gestiune.

marimii firmei;

posibilitatilor de a controla intrarile si iesirile;

O firma care dispune de o retea de distributie proprie, poate sa controleze mai bine vanzarile "en detail", fata de situatia in care, ar exista un intermediar intre producator si detailisti.

existentei (absentei) fenomenului de substitutie;

capabilitatii de mobilitate in cadrul filierei etc.

Fr. Bidault arata ca in functie de performantele unui centru de putere si de intensitatea dominarii pot sa existe patru situatii (tabel 2.4):

Tabel 2.4

DOMINAREA

puternica

Dependenta
defavorabila

Dependenta
favorabila

redusa

Independenta
relativ defavorabila

Independenta
relativ favorabila

reduse

mari

PERFORMANTELE

Identificarea performantelor in cadrul retelei se bazeaza pe urmatoarele intrebari:

Ce "asteapta" filierele?

Ce "asteapta" reteaua?

Ce "asteapta" retelele concurentiale?

Sunt necesare schimbari si in ce consta acestea?

Este necesara abandonarea unei filiere pentru o celula din cadrul retelei?

Performantele unei firme in cadrul retelei, ca si ale retelei in general depind de performantele fiecarei componente si de calitatea relatiilor in cadrul retelei (calitatea coordonarii, posibilitatile de reglare etc.)

Evaluarile pe baza metodei filierei (retelei) sugereaza anumite posibilitati de actiune strategica cum ar fi:

integrarea totala;

integrarea partiala;

integrarea discontinua;

deplasarea in cadrul filierei (retelei);

renuntarea (abandonul) etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1878
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved