Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA PROVIZIOANELOR PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA PROVIZIOANELOR PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI.

Activitatea economica implica riscuri si incertitudini, multe dintre ele strans legate de conditiile pietii. Modalitatea, din punc de vedere contabil, de a evita transpunerea efectelor acestora asupra perioadelor viitoare de gestiune o reprezinta constituirea provizioanelor. Ca elemente in structura capitalurilor permanente, provizioanele pentru riscuri si cheltuieli reprezinta "rezerve" constituite pe seama cheltuielilor destinate acoperirii riscurilor posibile generate de obligatii a caror plata ramane incerta, aleatoare.Este necesar ca dubiul sa fie exprimat numaii in ceea ce priveste plata sumei nu si in privinta marimii acesteia. De exemplu, un client introduceo actiune in justitie. Conducerea intreprinderii nu cunoaste verdictul, dar, din prudenta, creeaza un provizion in aceasta imprejurare; un alt exemplu: intreprinderea, care acorda clientilor sa giranti dupa vanzare, trebuie sa prevada eventualele lucrari de reparatii care pot apare si deci sa constituie un provizion pentru acoperirea cu anticipatie a cheltuielilor corespunzatoare aparute.

Asadar, in spiritul prudentei se constituie provizioane pentru riscuri si cheltuieli care cumuleaza pana in momentul utilizarii lor volumul sumelor incluse in cheltuielile anuale. Acestea sunt destinate finantarii riscurilor si cheltuielilor pe care evenimente trecute sau actuale le fac probabile (litigii, penalitati, impozite, cheltuieli provocate de reparatii ce se repartizeaza pe mai multe exercitii). In mod indirect ele reprezinta echivalentul unor datorii probabile generatoare de pierderi sau cheltuieli. Cazurile cele mai tipice sunt:

T a). litigiile, amenzile si penalitatile, despagubirile, daunele si alte datorii incerte;

T b). cheltuieli legate de activitatea de service in perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor;

T c). provizioane pentru dezafectare, imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea;

T d). provizioane pentru restructurare.

Pentru evidenta lor se utilizeaza contul 151 "provizioane pentru riscuri si cheltuieli", cont de surse, asimilate celor proprii, de pas

Se crediteaza, cu valoarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli diminuate sau anulate, transferate la venituri din exploatare:

151 = 7812

provizioane pentru venituri din exploatare din provizioanele

riscuri si cheltuieli pentru riscuri si cheltuieli

Contul 151 "provizioane pentru riscuri si cheltuieli" este delimitat in conturi sintetice de gradul II, in functie de natura provizioanelor constituite astfel:

T 1511 "provizioane pentru litigii"

T 1512 "provizioane pentru garantii acordate clientilor"

T 1513 "provizioane pentru dezafectarea imobilizarilor corporale si alte actiuni similare legate de acestea"

T 1514 "provizioane pentru restructurare"

T 1518 "alte provizioane pentru riscuri si cheltuieli".

1. Contabilitatea provizioanelor pentru litigii.

Provizioanele pentru litigii se recomanda sa fie constituite la finele exercitiilor financiare pentru litigiile aflate in curs, intrucat castigul de cauza nu poate fi sigur. Ele trebuie constituite la nivelul sumelor (valorilor) aflate in litigiu. Potrivit legislatiei in vigoare cheltuielile vizand constituirea provizioanelor pentru litigii nu sunt deductibile fiscal, dar, chiar si in acest context constituirea provizioanelor pentru litigii, se impune pentru a facilita determinarea corecta a profitului net contabil de repartizat si, respectiv, a dividendului pe actiune.

Evidenta contabila a provizioanelor pentru litigii se tine cu ajutorul contului 1511 "provizioane pentru litigii", cont de pas

2. Contabilitatea provizioanelor pentru garantii acordate clientilor.

Pentru unele produse, in special, in cazul masinilor si utilajelor furnizorii acorda beneficiarului un anumit termen de garantie, in limta carora remedierea defectiunile aparute din vina furnizorilor se suporta de catre acestia. In astfel de cazuri se impune constituirea provizioanelor pentru garantii de buna executie acordata clientilor, in conformitate cu clauzele comerciale negociate. Aceste caluze sunt deductibile fiscal.

Contabilitatea provizioanelor pentru garantii de buna executie se realizeaza cu ajutorul contului 1512 "provizioane pentru garantii acordate clientilor", cont de pas

3. Contabilitatea provizioanelor pentru dezafectarea imobilizarilor corporale si alte actiuni similare legate de acestea.

Prin O.M.F.P. nr. 94/2001 s-a instituit contul 1513 "provizioane pentru dezafectarea imobilizarilor corporale si alte actiuni similare legate de acesta", al carui continut economic si corespondente contabile sunt prezentate mai jos.

Cu ajutorul acestiu cont se tine evidenta costurilor pentru demontarea si mutarea activului, respectiv costurile de restaurare a amplasamentului, recunoscute ca un provizion in conformitate cu prevederile IAS 16 si IAS 37. Este un cont de pas

In creditul contului se inregistreaza:

valoarea provizioanelor constituite pentru dezafectarea imobilizarilor corporale si alte actiuni legate de acesta (212, 213).

valoarea provizioanelor constituite pentru alte actiuni legate de cheltuieli care urmeaza a fi restituite de catre o terta parte (6812).

In debitul contului se inregistreaza :sumele reprezentand diminuarea sau anularea provizioanelor constituite pentru dezafectarea imobilizarilor si a altor actiuni similare legate de acestea (7812).

Soldul contului reprezinta provizioanele constituite pentru dezafectarea imobilizarilor si alte actiuni legate de acestea.

Potrivit legislatiei din Romania, acest provizion urmeaza a fi folosit de catre agentii economici care desfasoara activitati in domeniul exploatarii zacamintelor naturale si care sunt obligati sa inregistreze si sa deduca fiscal provizioane pentru refacerea terenurilor in vederea redarii acestora in circuitul economic.

Aceste provizioane se constituie in limita unei cote de pana la 1% din rezultatul financiar din exploatare, pe toata durata de functionare a exploatarilor zacamintelor naturale. Formula contabila de principiu pentru constituirea acestui provizion este:

6812 = 1513

cheltuieli de exploatare provizioanle pentru dezafectarea

privind provizioanele pentru imobilizarilor corporale

riscuri si cheltuilei si alte actiuni similare de acesta

Pe masura efectuarii cheltuielilor pentru dezafectarea imobilizarilor si redarea terenurilor in circuitul economic se vor anula provizioanele ramase fara obiect, prin formula contabila de principiu:

1513 = 7812

provizioane pentru dezafectarea venituri din provizioane

imobilizarilor corporale pentru riscuri si cheltuieli

si alte actiuni similare legate de acesta

4. Contabilitatea provizioanelor pentru restrucurare

Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 94/2001 au instituit contul 1514 "provizioane pentru restructurare", al carui continut economic si corespondente contabile se prezinta astfel:

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta conturilor estimate pentru restructurare, recunoscute ca un provizion in conformitate cu prevederile IAS 37. Este un cont de pas

In creditul contului se inregistreaza:

valoarea provizioanelor constituite pentru restructurare (6812);

In    debitul contului se inregistreaza:

sumele reprezentand diminuarea sau anularea provizioanelor constituite pentru restructurare (7812).

Soldul creditor al contului reprezinta provizioanele constituite pentru restructurare.

5. Contabilitatea altor provizioane pentru riscuri si cheltuieli

In cazul in care anumite provizioane pentru riscuri si cheltuieli nu pot fi incadrate in categoria celor pentru care s-au instituit conturi operationale de gradul II distincte,ele se vor contabiliza cu ajutorul contului 1518 "alte provizioane pentru riscuri si cheltuieli", cont de pasiv, care    principar respecta inregistrarile contabile "standard" si anume:

inregistrarea constituirii altor provizioane pentru riscuri si cheltuieli:

"cheltuieli de exploatare "alte provizioane pentru riscuri

privind provizioanele pentru    si cheltuieli"

riscuri si cheltuieli"

inregistrarea anularii altor provizioane pentru riscuri si cheltuieli:

1518 = 7812

alte provizioane pentru "venituri din provizioane

riscuri si cheltuieli"    pentru riscuri si cheltuieli"

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1972
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved