Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTUL DE REZULTATE - MODEL DE BAZA IN CALCULUL SI INREGISTRAREA REZULTATULUI EXERCITIULUI

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micCONTUL DE REZULTATE - MODEL DE BAZA IN CALCULUL SI INREGISTRAREA REZULTATULUI EXERCITIULUI

Contul de rezultate ofera o imagine incompleta a rezultatelor daca nu este folosit impreuna cu bilantul si situatia modificarilor pozitiei financiare.Rezultatul calculat si evidentiat prin contabilitatea simpla se intemeiaza pe ecuatia fundamentala a patrimoniului de forma :

Situatia neta a patrimoniului = Activul patrimoniului - Datorii

Prin compararea situatiei nete la inchiderea exercitiului ″N″ cu cea de la deschiderea exercitiului se determina cresterea-micsorarea patrimoniului. Cresterile dezvaluie profitul, iar micsorarea pierderea.

Apelul la contabilitatea simpla nu ofera decật informatia privind efectele situatiei nete a patrimoniului fara a dezvalui cauzele. Ea este cunoscuta numai in bilantul contabil ca situatie financiara. Pentru a depasi aceasta limita intra in rol contabilitatea in partida dubla. Unul din principiile partidei duble este si cel al dublei determinari si evidentierea rezultatului. Respectiv, rezultatul calculat in raport de variatia situatiei nete a patrimoniului si rezultatul determinat pe baza relatiei globale si structurale dintre venituri si cheltuielile corespondente acestora de forma :

Rezultatul = Venituri - Cheltuieli

Pentru a calcula si comunica informatia prin prisma raporturilor dimensionale si structurale dintre venituri si cheltuieli, spre deosebire de contabilitatea simpla, contabilitatea in partida dubla se distinge prin existenta unui cont ″Profit sau pierdere″ care inregistreaza si prezinta o recapitulare clasificata si ordonata a tranzactiilor consumatoare de cheltuieli si producatoare de venituri conducậnd la determinarea si explicarea rezultatului exercitiului.

Aceasta recapitulatie poate fi completa sau poate fi simplificata, iar criteriile de clasificare nu pot fi decật cel al naturii sau al destinatiei veniturilor si cheltuielilor. Cele doua criterii stau la baza celor doua modele de expunere a rezultatului. Aceste modele prezinta situatiile financiare care asigura informatiile coerente privind rezultatul exercitiului destinate in principiu tertilor.

Totodata, prezenta celor doua modele privind contul de rezultate nu exclude construirea altor modele destinate administratorului de patrimoniu pentru a gestiona performanta sub forma profitabilitatii intreprinderii. Sunt modele analitice de rezultate in cadrul carora rezultatul este calculat si evidentiat in mod analitic, dupa caz, pe purtatori de valoare (feluri de produse si servicii), pe functii ale intreprinderii (productie, desfacere, finaciara, administrativa), pe locuri de activitate consumatoare de resurse si producatoare de rezultate, pe activitati sau procese care ocazioneaza costuri si contribuie direct sau indirect la crearea de rezultate.

In mod global si la nivelul fiecarei structuri, indiferent de gradul de detaliere, rezultatul se calculeaza numai si numai pe baza relatiei, devenita clasica, venituri si cheltuieli. Dar problema fundamentala a acestei relatii este aceea de a stabili, iar pe aceasta baza de a sti, ce tipuri de venituri si ce tipuri de cheltuieli pot fi retinute pentru a efectua acest calcul.

In masura in care contabilitatea financiara este conectata la fiscalitate, devin necesare calcularea si evidentierea distincta a rezultatului contabil si a rezultatului fiscal. Totodata rezultatul contabil este calculat inainte de impozitare si dupa impozitare.

Principial, rezultatul contabil inainte de impozitare se determina pe baza relatiei :

Rezultatul contabil inainte de impozitare sau brut

Veniturile recunoscute in conturile de rezultate inainte de impozitarea profitului

Cheltuieli corespondente veniturilor recunoscute in contul de rezultate inainte de impozitarea profitului

Pe baza rezultatului contabil inainte de impozitare se determina rezultatul fiscal in baza relatiei de principiu :

Rezultatul fiscal

Rezultatul contabil inainte de impozitare

Elemente reintegrabile de regula cheltuielile nedeductibile fiscal

Deduceri fiscale la impozitarea profitului

Daca acest rezultat este cu semnul (+) imbraca forma de profit impozabil , iar daca este cu semnul (-) reprezinta pierdere fiscala.

In situatia in care masa profitului impozabil se determina pe baza variatiei situatiei nete a patrimoniului, formula de calcul a rezultatului fiscal este de forma :

RF = (AN-ON) - (AN-1 - ON-1) +/- APN - ED +END

in care:

RF

Rezultatul fiscal

AN

Activul din bilantul de la sfậrsitul anului fiscal

ON

Obligatiile din bilantul de la sfậrsitul anului fiscal

AN-1

Activul din bilantul de la inceputul anului fiscal

ON-1

Obligatiile din bilantul de la inceputul anului fiscal

APN

Aportul efectuat la capitalul social cu (-) ; rambursarea capitalului social cu (+) in cursul anului fiscal

ED

Elementele deductibile, de exemplu, veniturile din dividendele incasate de contribuabili de la o persoana juridica romậna, precum si veniturile inregistrate in avans aferente anilor fiscali urmatori

END

Cheltuieli nedeductibile si alte elemente prevazute in bilantul contabil in functie de specificul activitatii contribuabilului.

Daca se face recurs la bilantul contabil din tara noastra intocmit dupa distribuirea profitului, implicit intocmirea bilantului fiscal, trecerea de la rezultatul contabil la rezultatul fiscal la inchiderea exercitiului ″N″ se formalizeaza astfel :

Active imobilizate

Active circulante

Conturi de regularizare si asimilate

Prime privind rambursarea obligatiunilor

TOTAL ACTIV ″N″

Datorii, exclusiv datoriile privind distribuirea de dividende, cota de participare a managerului la profitul net

Provizioane pentru riscuri si cheltuieli

Conturi de regularizare si asimilate

Aportul proprietarului la capitalul social

PATRIMONIUL NET AL EXERCITIULUI ″N″

PATRIMONIUL NET AL EXERCITIULUI ″N-1

Diferentele de conversie activ

Diferentele de conversie pasiv

Elementele reintegrabile (nedeductibile)

Elementele deductibile

Impozitul pe profit (cheltuielile cu impozitul pe profit platit in cursul anului si soldul creditor al contului 441)

REZULTATUL FISCAL (profit sau pierdere)

Se precizeaza ca prin obligatii sunt delimitate de regula datoriile si pasivele de regularizare, exclusiv diferentele de conversie de pasiv.

Odata impozitat profitul, implicit recunoasterea la cheltuieli a impozitului pe profit, se calculeaza rezultatul exercitiului sau rezultatul net contabil pe baza relatiei :

Rezultatul net contabil (profit net sau pierdere)

Rezultatul contabil inainte de impozitare

(profit brut sau pierdere)

Impozitul pe profitPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1831
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved